GVD ŽSR aktuálny a pripravovaný
Diskusia o Grafikone vlakovej dopravy. Vaše postrehy, návrhy a pripomienky.
Podradené diskusné témy
No práve Viedeň by som ako príklad nebral. Pôvodná stanica Südbahnhof mala dohromady 20 koľají + dve na S-Bahn, ale vtedy tou ''hlavnou stanicou'' bola Westbahnhof. Po zbúraní Südbhf vznikla nová Wien Hauptbahnhof s desiatimi hranami a dve ďalšie - pôvodné - sú na S-Bahn a čuduj sa, ale funguje im to. Ak odsunieš novú Hlavnú Stanicu niekde na Pioniersku, potrebuješ tam dostať električky, trolejbusy a autobusy a nech sa budeš snažiť ako len chceš, električku tam nedostaneš, a ak áno, vyžadovalo by si to rozsiahle búranie budov. Napríklad aj Berlin HBF má 18 hrán, z toho 4 pre S-Bahn a 2 pre metro. A je to mesto ktoré má 4 milióny obyvateľov.
Ako už Úrad pre hodnoty naznačil, jednou z možností by mohlo byť rozšírenie súčasného koľajiska o budovy na Jaskovom rade. Síce neprezradil, odkiaľ sa zoberú peniaze na vyvlastnenie, pretože tie byty sú v lukratívnej časti Bratislavy a súdne spory by sa vliekli niekoľko rokov....
Ja si stále myslím, že 10 hrán + 2 hrany v koľajisku pri Pražskej ulici by mali bohato stačiť. Podľa mňa treba zbúrať kompletne celú stanicu, odkopať kopec od Šancovej až po koľaje. Postaviť dva nové široké!!!! podchody , jeden (východný) vybavený eskalátormi a schodmi, druhý (západný), ktorý by pokračoval až na zastávku Sokolská, ten by bol vybavený výťahom a schodmi. Výhodou tohoto riešenia by bol fakt, že cestujúci by sa nemuseli tlačiť dole po schodoch a potom zasa hore. Do podchodov (medzi schodišťami) zasa umiestniť rôzne obchodíky a fastfoody. A celú stanicu prekryť ľahkou strešnou konštrukciou. Na mieste bývalej polikliniky by sa mala postaviť nejaká administratívna budova, kde by bolo technické a počítačové zázemie železníc, kantína pre zamestnancov, nejaké ambulancie, jedno poschodie kde by bolo ubytovanie pre vlakový personál a zvyšok by obsadilo vedenie železníc....
Taký môj zjednodušený pohľad. Treba k tomu peniaze a šikovného architekta a zhotoviteľa. (Hlavne nie ten, ktorý to dodrbal teraz a nie tí, ktorí dodrbali diaľnice....
Ako už Úrad pre hodnoty naznačil, jednou z možností by mohlo byť rozšírenie súčasného koľajiska o budovy na Jaskovom rade. Síce neprezradil, odkiaľ sa zoberú peniaze na vyvlastnenie, pretože tie byty sú v lukratívnej časti Bratislavy a súdne spory by sa vliekli niekoľko rokov....
Ja si stále myslím, že 10 hrán + 2 hrany v koľajisku pri Pražskej ulici by mali bohato stačiť. Podľa mňa treba zbúrať kompletne celú stanicu, odkopať kopec od Šancovej až po koľaje. Postaviť dva nové široké!!!! podchody , jeden (východný) vybavený eskalátormi a schodmi, druhý (západný), ktorý by pokračoval až na zastávku Sokolská, ten by bol vybavený výťahom a schodmi. Výhodou tohoto riešenia by bol fakt, že cestujúci by sa nemuseli tlačiť dole po schodoch a potom zasa hore. Do podchodov (medzi schodišťami) zasa umiestniť rôzne obchodíky a fastfoody. A celú stanicu prekryť ľahkou strešnou konštrukciou. Na mieste bývalej polikliniky by sa mala postaviť nejaká administratívna budova, kde by bolo technické a počítačové zázemie železníc, kantína pre zamestnancov, nejaké ambulancie, jedno poschodie kde by bolo ubytovanie pre vlakový personál a zvyšok by obsadilo vedenie železníc....
Taký môj zjednodušený pohľad. Treba k tomu peniaze a šikovného architekta a zhotoviteľa. (Hlavne nie ten, ktorý to dodrbal teraz a nie tí, ktorí dodrbali diaľnice....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/914257/
Dá sa o hl.st. filozofovať až-až. Jedno je však isté, potrebujeme jednu novú hl.st. s novým kapacitne postačujúcim koľajiskom. Ako to spravili Rakúšania vo Viedni. Žiaľ u nás sa len robia vízie a všelijaké štúdia, schmatnú sa za ne nekresťanské peniaze a nič konkrétne sa nespraví. Skutek-utek.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/914253/
Fakt potrebujeme plno nástupíšť, kde sa zmestí viac ako 13 vozňov? Koľko je vôbec takých vlakov? Čo som teraz narátal, tak najdlhší je Metropol s 11imi vozňami. O rok budú nové Metropolitany s deviatimi vozňami, IC vlaky 5 vozňové, Expresy 10 vozňové....
Výstavba nového nástupištia pri Pražskej ulici je momentálne jediný efektívny spôsob, ako navýšiť kapacitu hlavnej stanice. Lenže by bolo potrebné predĺžiť západný podchod tak aby vyústil na Pražskej. Druhý podchod by bol výrazne kratší a vchod do neho by bol pri zastávke MHD autobusov a trolejbusov.
Ďalšia taká otázka do fóra. Potrebujeme vôbec tú točňu pri stanici? Nebolo by efektívnejšie tam všetko zrovnať so zemou a vybudovať tam odstavné koľajisko pre kratšie vlaky? Poschodové súpravy a vlaky do 5 vozňov, prípadne lokomotív.... Ide mi o to, že ráno v špičke prídu všetky vlaky do BA, ale potom tie vlaky treba niekam odstaviť, lebo sú potrebné až v popoludní, keď je znova nával cestujúcich
Výstavba nového nástupištia pri Pražskej ulici je momentálne jediný efektívny spôsob, ako navýšiť kapacitu hlavnej stanice. Lenže by bolo potrebné predĺžiť západný podchod tak aby vyústil na Pražskej. Druhý podchod by bol výrazne kratší a vchod do neho by bol pri zastávke MHD autobusov a trolejbusov.
Ďalšia taká otázka do fóra. Potrebujeme vôbec tú točňu pri stanici? Nebolo by efektívnejšie tam všetko zrovnať so zemou a vybudovať tam odstavné koľajisko pre kratšie vlaky? Poschodové súpravy a vlaky do 5 vozňov, prípadne lokomotív.... Ide mi o to, že ráno v špičke prídu všetky vlaky do BA, ale potom tie vlaky treba niekam odstaviť, lebo sú potrebné až v popoludní, keď je znova nával cestujúcich
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/914249/
1- vacsia(sirsia) hl.stanica by sa dala postavit v lokalite odstavneho , z hl.stanice urobit 3-4 kolajnu ''BA hl. zastavku'' + kolaj(-e) bez peronu pre nakladnu dopravu , odstavne prestahovat inde (smerom na zapad), samozrejme este jednu kolaj na BANM, prerobit MHD k novej hl. stanici
2- aj ked by sa to dalo pomestit podla odstavca 1 , tak by som to nateraz neriesil a pockal na planovanie rychlodrahy od Wiedne cez BA do Budapesti,........ a novu stanicu riesil dokopy s *Bratislava zastavka rychlodrahy*.
3- kapacita BA.hl by sa dala ''navysit'' pokracovanim vlakov od vychodu smerom na zapad vyckavanim pri sturci v Lamaci alebo DNV.
2- aj ked by sa to dalo pomestit podla odstavca 1 , tak by som to nateraz neriesil a pockal na planovanie rychlodrahy od Wiedne cez BA do Budapesti,........ a novu stanicu riesil dokopy s *Bratislava zastavka rychlodrahy*.
3- kapacita BA.hl by sa dala ''navysit'' pokracovanim vlakov od vychodu smerom na zapad vyckavanim pri sturci v Lamaci alebo DNV.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/914247/
Asi si chcel napísať popod Karpaty....no je to v plánoch, ale pochybujem že niekto na to len tak vysolí peniaze. V Rači hl.st? To hádam nie. Ani aby tam končili R vlaky apod. Na výpomoc hl.st. bola postavená stanica Nové Mesto. Ešte má kapacity, trochu vylepšiť MHD..., ale to by tam muselo viac vlakov končiť a je to. Horšie je, že každý vidiečan si myslí, že keď nepríde na hlavnú stanicu, tak nie je v Bratislave.....a to je v hlavách ľudí. Osobné vlaky na hl.st. veľa nestoja, zvyčajne točia do 15´ naspäť. R vlaky tak 15´a idú na odstavné, podobne pristavujú z odstavného cca 15´pred odchodom. Horšie je, že nástupištia sú krátke a niet ich kam predlžovať. Napr. 3. nástupište pojme max. 12 - 13 vozňov. 1. nástupište je pri použití 6. nástupišťa najdlhšie, ale týka to sa v tejto variante len vlakov smer Štúrovo. Opačne zas od Štúrova sa nedá ísť na 3. nástupište koľaj č. 12 a tiež nie na 4. a 5. nástupište, jedine jazdou variantou cez žst. Bratislava východ a Modrý most. Ďalší problém je prepchatá trať smer Devín. Nová Ves, ešte že ja tam UAB a dá sa to tam napchať. Takisto vyťažená je jednokoľajka na Nové Mesto. Za socializmu plánovali novú stanicu na dosť veľkom placi cca oproti odstavnej stanici, ale prišiel rok 1989 a všetko padlo i investičná výstavba. Pomohlo by pre končiace viedenské vlaky či záhorácke prebudovať ( aj zab. zar.) koľajisko Dvor a tam by mohli tieto vlaky končiť.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/914246/
Batislava
ja viem, že v mojej makovici sa zas čosi vyhotovilo, ale
- neviem percentuálne, koľko rýchlikov stojí v BA na hlavnej a koľko osobákov stojí na hlavnej v BA, ale na hlavnej osobáky končiť nemuseli
- musia nákladné vlaky prechádzať cez hlavnú stanicu? Nedá sa tam postaviť od Vinohradov popod Vtáčnik a Kramáre tunel? Tam je granodiorit, tvrdá nezavodnená masívna skala, dĺžka tunela do 2 km
- osobáky mohli byť v rámci BA ako kyvadlová doprava napr. v 15 min intervaloch a spájali by stanice, kde by končili regionálne osobáky alebo rýchliky
- ak by chodila kyvadlová doprava, mohla byť hlavná stanica v Rači, odtiaľ by vychádzali rýchliky do Štúrova, do Bystrice, do Žiliny
- nebolo by v BA niekde inde viac mesta, postaviť novú alebo zrekonštruovať nejakú vedľajšiu stanicu čisto len na končenie rýchlikov, bez nákladných vlakov?, ktoré by tadiaľ vôbec neprechádzali?
- nie je možné končiace vlaky niekam do 5 minút po príchode na hlavnú stanicu ''uschovať?, popratať?''a rovnako 10 minút pred odchodom pristaviť?
ja viem, že v mojej makovici sa zas čosi vyhotovilo, ale
- neviem percentuálne, koľko rýchlikov stojí v BA na hlavnej a koľko osobákov stojí na hlavnej v BA, ale na hlavnej osobáky končiť nemuseli
- musia nákladné vlaky prechádzať cez hlavnú stanicu? Nedá sa tam postaviť od Vinohradov popod Vtáčnik a Kramáre tunel? Tam je granodiorit, tvrdá nezavodnená masívna skala, dĺžka tunela do 2 km
- osobáky mohli byť v rámci BA ako kyvadlová doprava napr. v 15 min intervaloch a spájali by stanice, kde by končili regionálne osobáky alebo rýchliky
- ak by chodila kyvadlová doprava, mohla byť hlavná stanica v Rači, odtiaľ by vychádzali rýchliky do Štúrova, do Bystrice, do Žiliny
- nebolo by v BA niekde inde viac mesta, postaviť novú alebo zrekonštruovať nejakú vedľajšiu stanicu čisto len na končenie rýchlikov, bez nákladných vlakov?, ktoré by tadiaľ vôbec neprechádzali?
- nie je možné končiace vlaky niekam do 5 minút po príchode na hlavnú stanicu ''uschovať?, popratať?''a rovnako 10 minút pred odchodom pristaviť?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/914242/
EX Laco ja som písal o trojkolajke......nie o prestavbe HL.ST. lebo tá navrhnutá by ešte znížila priepustnosť....tak načo by boli tri kolaje? aby naozaj stáli vlaky v tuneli? však to môžu aj v stanici 6 a 8 kolaj sú bez nástupišťa.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/914232/
A čo sa zmení po prestavbe Hlavnej stanice? Pribudnú snáď nejaké nové hrany? Teraz je tam 9 hlavných (1. až 5. nástupište) a jedna ''vedľajšia'' hrana (6. nástupište). Po reko by situácia ostala rovnaká. Tu bude potrebné pouvažovať nad tým, ktoré vlaky a kam ich potiahnuť, aby nekončili na Hlavnej Stanici. Jedna z možností je znovu postaviť trať do Stupavy, tým pádom by vlaky zo smeru NZ a TT mohli pokračovať ďalej. Vlaky z Kútov môžu kľudne pokračovať na smer Nové Mesto a Petržalka, ale tam chýba tiež jedna koľaj. Pomohli by aj viac kapacitné vlaky, povedzme štvordielne poschodové na Os v špičke. Ešte teoreticky by sa dali využiť koľaje popri Pražskej ulici, kde sú však budovy vyhlásené (bohužiaľ) za kultúrnu pamiatku. Tam by sa dalo vybudovať jedno nástupište pre vlaky z Kútov a Viedne, problémom by bolo, aby sa tam cestujúci dostali bezpečne. Na to bolo potrebné predĺžiť západný podchod, ktorý mohol končiť dokonca na Pražskej ulici....
Na tunel pod Karpatmi môžete pokojne zabudnúť. Už teraz plánovaný cestný tunel ''zožerie'' 2 miliardy eur, na železničný tunel sú potrebné ďalšie dve miliardy a na to peniaze nedá nikto, a táto a ani budúca vláda nie je a nebude schopná vyjednať peniaze z EU na výstavbu. Okrem toho, tretí tunel by mohli využiť aj nákladné vlaky, ktoré by tým pádom postávať na HS a čakať kým sa uvoľní trať. V prípade potreby rekonštrukcie alebo opravy alebo nejakej mimoriadnej udalosti by sa nestalo, že vlaky budú stáť niekde pred Lamačom a čakať, kým sa uvoľní koľaj....
Na tunel pod Karpatmi môžete pokojne zabudnúť. Už teraz plánovaný cestný tunel ''zožerie'' 2 miliardy eur, na železničný tunel sú potrebné ďalšie dve miliardy a na to peniaze nedá nikto, a táto a ani budúca vláda nie je a nebude schopná vyjednať peniaze z EU na výstavbu. Okrem toho, tretí tunel by mohli využiť aj nákladné vlaky, ktoré by tým pádom postávať na HS a čakať kým sa uvoľní trať. V prípade potreby rekonštrukcie alebo opravy alebo nejakej mimoriadnej udalosti by sa nestalo, že vlaky budú stáť niekde pred Lamačom a čakať, kým sa uvoľní koľaj....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/914225/
trojkolajka nič nerieši, úzke hrdlo je BHL:ST ak sa tam nezmestia všetky vlaky na čo Vám budú tri kolaje? to už potom radšej prekopať Karpaty a odkloniť úplne nákladnú dopravu.Už teraz má lamačské zhlavie 90% priepustnosť ak by ste pridali dalšie a dalšie vlaky kade by išli?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/914221/
Trojkoľajka BA - DNV. Hmmm, zábavná to myšlienka. Pri Červenom moste by bolo potrebné postaviť ďalší most, to by sa zelení asi potentovali a prekopať tretí tunel pri Hlavnej Stanici - na to zasa peniaze nie sú... Len tak mimochodom, aké bude usporiadanie koľají v DNV? Žeby jedna koľaj pre Os a REx pri budove, dve priechodzie koľaje pre EC, R a nákladnú dopravu, štvrtá koľaj pri ostrovnom nástupišti pre Os, REx a vlaky do Viedne, piata koľaj tiež pri ostrovnom nástupišti pre vlaky do Viedne. Samozrejme podchod k tomu a nejaký ten výťah. Plus automaty na lístky, nápoje a nejaké keksy v novej výpravnej budove....
Dvojkoľajka DNV - Marchegg. To bude ešte väčšia sranda. Ak sa náhodou podarí dostavať to provizórium na 120 km/h, tak takto to ostane najbližších 30 rokov....
Dvojkoľajka DNV - Marchegg. To bude ešte väčšia sranda. Ak sa náhodou podarí dostavať to provizórium na 120 km/h, tak takto to ostane najbližších 30 rokov....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/914220/
mozno..............ked bude dvojkolajka do Rakuska a trojkolajka BA-DNV
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/914216/
Jedno moje sci-fi:
Mohol by chodiť nejaký EN vlak 422 Slovakia/4xx Cassovia zložený zo 12tich vagónov. V Žiline by sa rozdelili - prvých 6 vagónov by odišlo do Prahy a zvyšných 6 by išlo do Viedne, s príchodom do BA okolo piatej až šiestej....
Pridám ešte jedno sci-fi - predĺžiť NJ 468/469 Wien - Paris - Wien až do Bratislavy. To by som hneď využil.....
Mohol by chodiť nejaký EN vlak 422 Slovakia/4xx Cassovia zložený zo 12tich vagónov. V Žiline by sa rozdelili - prvých 6 vagónov by odišlo do Prahy a zvyšných 6 by išlo do Viedne, s príchodom do BA okolo piatej až šiestej....
Pridám ešte jedno sci-fi - predĺžiť NJ 468/469 Wien - Paris - Wien až do Bratislavy. To by som hneď využil.....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/914215/
Samko, nechaj to, je to dané tak je dané, Alebo zas spravíme za veľké peniaze reorganizáciu ? Pán Nižňanský s Mečiarovou administratívou rozkrojili Slovensko na kraje, okresy a stálo to veľké peniaze, tak čo? Obyvateľom to je aj tak jedno, hlavne aby mali dopravne spojenie do svojho ''centra''.
P.S. z Paty do Galanty je to 15 km, a do Šale 18 km.
P.S. z Paty do Galanty je to 15 km, a do Šale 18 km.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/914214/
neviem, čo je tunel Karpaty, tunel Karpaty sa volá tuším diaľničný tunel medzi Pezinkom a Pernekom? ktorý je už ako vízia predstavený