GVD ŽSR aktuálny a pripravovaný
Diskusia o Grafikone vlakovej dopravy. Vaše postrehy, návrhy a pripomienky.
Podradené diskusné témy
Ja som sa viezol tým prvým IC z BA do TN! Niekde som si aj leták dlho predlho odkladal. A keďže som sa vozil bežne do PP aj Tatranom, zelenou súpravou so žltým pásom, povinne miestenkovym, už sú tie časy dávno preč...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/923872/
Rád by som sa pozastavil pri kurierovej poznámke ''Ďalej je tu katastrofálna medzinárodná osobná doprava''
Ako kuriozitu by som uviedol, že v rokoch 1991-1994 mala Banská Bystrica priame spojenie (do väčšiny destinácií denne) do:
Praha
Bratislava
Košice
Warszawa
Budapest
Beograd
Sofia
Istanbul
V rokoch 1988-1991 sa miesto Istanbulu a Sofie jazdilo priamo do Ríma a Sarajeva.
Pre porovnanie, dnes má Banská Bystrica priame spojenie s Margecanmi, Vrútkami a Kozárovcami.
Tiež sa lietalo 4x denne do Prahy, dnes sa nelieta nikde.
Ako kuriozitu by som uviedol, že v rokoch 1991-1994 mala Banská Bystrica priame spojenie (do väčšiny destinácií denne) do:
Praha
Bratislava
Košice
Warszawa
Budapest
Beograd
Sofia
Istanbul
V rokoch 1988-1991 sa miesto Istanbulu a Sofie jazdilo priamo do Ríma a Sarajeva.
Pre porovnanie, dnes má Banská Bystrica priame spojenie s Margecanmi, Vrútkami a Kozárovcami.
Tiež sa lietalo 4x denne do Prahy, dnes sa nelieta nikde.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/923868/
Ospevujete tu tie Tatrany, že budú premávať každú hodinu. To je síce fajn ale na druhej strane zas budú voziť akurát tak zadarmistov. Je to krok späť. Pokiaľ by sa všetky Tatrany dali do kategórie IC to by už bola iná pesnička. Ex už patrí na smetisko dejín. Napríklad ÖBB ho zrušili v r. 1991. Za BB-kraj ma najviac mrzí zrušenie IC 530/531 Hron. Bol to vlak na pomerne vysokej úrovni až kým ho prekategorizovali na Ex. Tým BB kraj prišiel o značku IC. Mrzí ma hlavne to, že v oblasti Zvolen je situácia naozaj zlá hlavne v úseku BB - ZV kde akútne chýba druhá koľaj Sliač kúpele - Vlkanová aby tam bola doprava hodná 21. storočia a nie v totálnom regrese. Keď ešte aj dnes nájdete Os vlak s dobou trvania cesty v tomto úseku takmer 40 minút. Ďalej je tu katastrofálna medzinárodná osobná doprava. Metropolitany, ktoré končia v Budapešti to je také riešenie typu z núdze cnosť. Napríklad cez Plaveč jazdili 2 páry nocnych celoročných vlakov. Kde sú? Cez Somoskoujfalu aspoň ten Bem. Ako fakt nie je na čo sa tešiť. Nový grafikon prináša skôr regres ako výrazný posun dopredu. Znie to paradoxne ale prvý slovenský 1993/1994 bol oproti tomuto čo tu máme teraz geniálny! Aj napriek tomu, že z Bratislavy do Zvolena mi išli 4 resp v piatok 5 párov vlakov ale boli zmysluplné. Iste vtedy bola iná doba a iné požiadavky cestujúcich ale bola tam aspoň nádej. HLAVNE PRE DAXTERA PRETOŽE OBA IC TATRAN AJ KRIVÁŇ ZASTAVOVALI V TRENČÍNE! A BOLI TO HISTORICKY PRVÉ IC VLAKY NA SLOVENSKU.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/923867/
NIe nebolo to o žiadnom ''kancelárskom''. Bolo to jednoduché, stačilo sa pozrieť na grafikon. Aby sa vlaky točili tam kde majú význam, poschoďáky po Leopoldov sa skrátili po Trnavu, aby stíhali obrat a zároveň od Trnavy do Leopoldova vozili vzduch. Ale Brestovany tak prišli o osobáky a keďže sa zároveň spustili expresy, ktoré nestáli v Leopodlove, bolo potrebné nejaký vlak zastaviť aj v Brestovanoch a aj Leopoldove. A to splĺňal len R Považan a REX do Trenčína, čím ostal zachovaný hodinvý takt z/do Brestovan (namiesto osobákov, ktoré tam už nechodili). Zároveň Brestovany mali rýchlejšie spojenie s Pezinkom a Bratislavou, ktor chcel ísť na zastávky medzi Trnavou a Bratislavou, si v Trnave prestúpil na osobák do Bratislavy. Medztým sa ale zaviedli osobáky a Rexy z Trnavy do Nitry, tie ale paradoxne v Brestovanoch nestáli (už by ich tam stálo zasa veľa). Teraz to napravili a vymenili, takže budú tam stáť Os/REX na Nitru a R do Žiliny/Púchova už stáť nebudú. Grafikon je komrpmis možného...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/923866/
Nie. Ani okrajové spoje a ani EN 442/443 nie sú dotované, sú komerčné. Dokonca u EN 442/443 je to ako pri EC 240/241, to jest sú komerčné až po štátnu hranicu so Slovenskom.
Pri 140-145 sú vlaky v úseku Ostrava hl.n. - Mosty u Jablunkova st. hr. dotované MD ČR.
Vlaky 340-349 Žilina - Svinov sú dotované v celom úseku od štátnej hranice až po Svinov.
Pri 140-145 sú vlaky v úseku Ostrava hl.n. - Mosty u Jablunkova st. hr. dotované MD ČR.
Vlaky 340-349 Žilina - Svinov sú dotované v celom úseku od štátnej hranice až po Svinov.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/923863/
Prvý odsek: Ďakujem
Druhý odsek: Počnúc grafikonom 2012(december 2011) Jančura(Regiojet) vstúpil na trh s 9 pármi vlakov Havířov - Praha(čo sa pri objednávke kapacity vedelo už v polke roka 2011 i skôr), na čo MD ČR reagovalo tým, že prestalo objednávať výkony vo verejnom záujme u ČD na tejto relácii. Nemusím pripomínať, ako niekdajšie MDaV SR(dnes MD SR) reagovalo, keď Regiojet vstúpil na linku Košice - Žilina - Bratislava.
V skratke: súkromníkov na reláciu Ostrava - Praha nikto nedotiahol, tí prišli sami.
Tretí odsek: Výklad vyhlášky/legislatívy ohľadom zľavneného cestovného vo verejnej doprave je v ČR úplne iný ako v SR. Ale prikláňam sa určite k tomu českému.
Druhý odsek: Počnúc grafikonom 2012(december 2011) Jančura(Regiojet) vstúpil na trh s 9 pármi vlakov Havířov - Praha(čo sa pri objednávke kapacity vedelo už v polke roka 2011 i skôr), na čo MD ČR reagovalo tým, že prestalo objednávať výkony vo verejnom záujme u ČD na tejto relácii. Nemusím pripomínať, ako niekdajšie MDaV SR(dnes MD SR) reagovalo, keď Regiojet vstúpil na linku Košice - Žilina - Bratislava.
V skratke: súkromníkov na reláciu Ostrava - Praha nikto nedotiahol, tí prišli sami.
Tretí odsek: Výklad vyhlášky/legislatívy ohľadom zľavneného cestovného vo verejnej doprave je v ČR úplne iný ako v SR. Ale prikláňam sa určite k tomu českému.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/923862/
-ked to vezmem ako celok, tak je dobre ze bude Tatran v 1h takte a nateraz ICka zrusili..........budme realisti ZSSK na obe vrstvy nema techniku a ani personal........ ktovie ako bude ZSSK zvladat tie Tatrany.
- ICo ma podla mna svoje opodstatnenie (vyzsi konfort, o 1h kratsia cesta), len neviem kolko ludi z vychodu si budu mat chut za to priplatit......ale ak chceme dostat neakych ludi z auta do vlaku, tak si to tie ICcka ziada aspon v najziadanejsich casoch. co tak ich potiahnut az do/z Michaloviec ???? :-) ked bude pavucina.
-mozno by sa aj ta letecka linka KE-BA-Praha uzivila, len to by si museli sadnut za jeden stol min. dopravy + letec. spol.+ prevazdovatelia letisk KE a BA + prevadzkovatelia MHD, aby boli zmensene ''hluche casy'' v MHD zo/na stanicu k/od letu. + zaruceny odvoz v pripade meskania letu. (cas bezp. kontroly a odbavenie bez KUFROV je akceptovatelne)
- ICo ma podla mna svoje opodstatnenie (vyzsi konfort, o 1h kratsia cesta), len neviem kolko ludi z vychodu si budu mat chut za to priplatit......ale ak chceme dostat neakych ludi z auta do vlaku, tak si to tie ICcka ziada aspon v najziadanejsich casoch. co tak ich potiahnut az do/z Michaloviec ???? :-) ked bude pavucina.
-mozno by sa aj ta letecka linka KE-BA-Praha uzivila, len to by si museli sadnut za jeden stol min. dopravy + letec. spol.+ prevazdovatelia letisk KE a BA + prevadzkovatelia MHD, aby boli zmensene ''hluche casy'' v MHD zo/na stanicu k/od letu. + zaruceny odvoz v pripade meskania letu. (cas bezp. kontroly a odbavenie bez KUFROV je akceptovatelne)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/923859/
Nikdy nepochopím zastavovanie R v Brestovanoch a napr. v Bytči nie.
Vychádza mi to jedine tak že v Brestovanoch býva nejaký ''kancelársky'' zo ZSSK.
Čo sa týka IC , jednoznačne by mal mať zastávky iba : Bratislava hl. - Trnava - Trenčín -Žilina - L.Mikuláš - Poprad - Košice. Nič viac , nič menej.
Vychádza mi to jedine tak že v Brestovanoch býva nejaký ''kancelársky'' zo ZSSK.
Čo sa týka IC , jednoznačne by mal mať zastávky iba : Bratislava hl. - Trnava - Trenčín -Žilina - L.Mikuláš - Poprad - Košice. Nič viac , nič menej.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/923854/
Čo sa to deje? Nový GVD ešte nie je nainštalovaný ani na ÖBB!? Ktoré už niekedy koncom septembra začiatkom októbra mali nový GVD zverejnený.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/923850/
Grétka sem a Grétka tam, horšie je, že my celé štvrťstoročie nie sme schopní dostavať diaľnicu BA - KE, ani koridorizovať komplet trať BA - KE a zaviesť na nej aspoň tých 160 km/h, tak poďme dotovať leteckú linku BA - KE! Toto je fakt zázračná krajina pod Tatrami...
Sú tu ale minimálne tri zaujímavé keby:
1. Keby tu existoval reálny dopyt po takejto linke, tak by ju už dávno niekto prevádzkoval. Ak by ju prevádzkoval bez dotácií od štátu, sotva by niekto, azda okrem radikálnych ekológov, čosi namietal.
2. Keby bratislavské letisko nebolo paródiou na medzinárodné letisko, pracujúcou tak na 1/3 svojej kapacity, potom by možno dávalo zmysel obsluhovať aj lety do a z Košíc pre plynulosť prestupov.
3. Ak sa už tá linka zavedie a bude sa prípadne dotovať z verejných zdrojov, potom by možno dávalo väčší zmysel, keby v BA bolo len medzipristátie a lietalo by sa z KE až do Prahy.
Sú tu ale minimálne tri zaujímavé keby:
1. Keby tu existoval reálny dopyt po takejto linke, tak by ju už dávno niekto prevádzkoval. Ak by ju prevádzkoval bez dotácií od štátu, sotva by niekto, azda okrem radikálnych ekológov, čosi namietal.
2. Keby bratislavské letisko nebolo paródiou na medzinárodné letisko, pracujúcou tak na 1/3 svojej kapacity, potom by možno dávalo zmysel obsluhovať aj lety do a z Košíc pre plynulosť prestupov.
3. Ak sa už tá linka zavedie a bude sa prípadne dotovať z verejných zdrojov, potom by možno dávalo väčší zmysel, keby v BA bolo len medzipristátie a lietalo by sa z KE až do Prahy.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/923849/
Dobré ráno, nemá niekto plánovane obehy na trať 194? V konečnom návrhu GVD sú uvádzané nízkopodlažné jednotky s wifi to zn. 861, ale či aj naozaj je to tak plánované?
Ďakujem
Ďakujem
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/923848/
K IC som chcel napísať niečo podobné. Vzhľadom na dĺžku trate BA-KE a hustotu zastávok 6xx za Žilinou sa tam žiada ešte ďalšia vrstva vlaku)* a to najmä pre cestujúcich, pre ktorých Košice nie sú konečná stanica, ale pokračujú ďalej.
40 minút je dosť veľký rozdiel a nerozumiem, prečo sa automaticky predpokladá, že rýchly vlak by mal automaticky existovať iba ako komerčný. Samozrejme tým nemyslím, že má chodiť poloprázdny. No zaujímali by ma štatistiky obsadenosti tých vlakov.
No ak boli IC naozaj tak málo vyťažené, že by sa na nich prerábalo povedzme viac, než na Ex, tak potom bohužiaľ. Vrstva ľudí, ktorí si chceli priplatiť za vyššiu kvalitu a zároveň ísť vlakom, je podľa mňa aj tak veľmi tenká a každý s dostatočným príjmom radšej siahne po aute. A tak to bude aj s väčšinou cestujúcich z IC.
A po posledné, vzdialenosť takmer 500 km je už v škále, kde už má zmysel uvažovať o ceste lietadlom, pričom časová úspora je tak veľká, že človek nemusí bývať hneď pri letisku, aby sa mu to oplatilo. To by ale samozrejme nemohla väčšina cestujúcich hľadieť len na cenu. Ostatne to je asi dôvod, prečo IC končia a tiež, prečo priame letecké spojenie BA-KE neexistuje.
)* - ďalšia vrstva v podobe naozaj rýchleho IC so stanicami BA-TT-PP-KS-KE (=spojenie západ-Tatry-východ a na zamyslenie by bola aj Žilina ak to nie je technicky nevyhnutné).
40 minút je dosť veľký rozdiel a nerozumiem, prečo sa automaticky predpokladá, že rýchly vlak by mal automaticky existovať iba ako komerčný. Samozrejme tým nemyslím, že má chodiť poloprázdny. No zaujímali by ma štatistiky obsadenosti tých vlakov.
No ak boli IC naozaj tak málo vyťažené, že by sa na nich prerábalo povedzme viac, než na Ex, tak potom bohužiaľ. Vrstva ľudí, ktorí si chceli priplatiť za vyššiu kvalitu a zároveň ísť vlakom, je podľa mňa aj tak veľmi tenká a každý s dostatočným príjmom radšej siahne po aute. A tak to bude aj s väčšinou cestujúcich z IC.
A po posledné, vzdialenosť takmer 500 km je už v škále, kde už má zmysel uvažovať o ceste lietadlom, pričom časová úspora je tak veľká, že človek nemusí bývať hneď pri letisku, aby sa mu to oplatilo. To by ale samozrejme nemohla väčšina cestujúcich hľadieť len na cenu. Ostatne to je asi dôvod, prečo IC končia a tiež, prečo priame letecké spojenie BA-KE neexistuje.
)* - ďalšia vrstva v podobe naozaj rýchleho IC so stanicami BA-TT-PP-KS-KE (=spojenie západ-Tatry-východ a na zamyslenie by bola aj Žilina ak to nie je technicky nevyhnutné).
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/923842/