GVD ŽSR aktuálny a pripravovaný
Diskusia o Grafikone vlakovej dopravy. Vaše postrehy, návrhy a pripomienky.
Podradené diskusné témy
No ak dnes najrýchlejšie IC príde do Košíc za 4:40 a Ex to dá za 5:30, tak je to dosť rozdiel, nie? IC navyše jazdia často ľudia, ktorí z toho vlaku ešte ďalej prestupujú- klasicky Bardejov, Stará Ľubovňa, Svidník, Stropkov. Pre nich je usetrena pol hodina dosť času. Do TN máš každú chvíľu REx Ex alebo R, pri IC usetris možno 5 minút - osobne považujem ľudí z TN do BA za lokálnu frekvenciu, ktorú poberu lokálne vlaky a nie diaľkové IC. Aj v Rakúsku máš RJX railjety, ktoré nezastavia všade.
Čo sa týka relácie Praha Ostrava, keďže tam vstúpili súkromní dopravcovia, tak boli vlaky na tejto trati vyňaté z objednávky, aby neboli krížovo dotované. Vtip je v tom, že R do Luhačovic ma rovnaké zastávky ako komerčné spoje, ale keďže kúsok ide mimo, tak to nevadí. Zato objednaná Ex2 má pridané zastávky, aby to nikto nenapadol. Má to aj svoju negatívnu stránku, neskoro večer sa človek dostane do Plzne alebo do Ústí či Brna, no nie však do Ostravy.
Čo sa týka relácie Praha Ostrava, keďže tam vstúpili súkromní dopravcovia, tak boli vlaky na tejto trati vyňaté z objednávky, aby neboli krížovo dotované. Vtip je v tom, že R do Luhačovic ma rovnaké zastávky ako komerčné spoje, ale keďže kúsok ide mimo, tak to nevadí. Zato objednaná Ex2 má pridané zastávky, aby to nikto nenapadol. Má to aj svoju negatívnu stránku, neskoro večer sa človek dostane do Plzne alebo do Ústí či Brna, no nie však do Ostravy.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/923838/
Samkoh, ja zhruba rozumiem, o čo ti išlo a kdesi v ideálnom svete by to azda dávalo aj zmysel. V realite, tej našej, slovenskej, tvoje predstavy nereflektujú, ako sa ľudia rozhodujú, keď majú merať cestu z tých MI napr. do toho PK. V PK žijú aj rodáci z MI, ktorí majú raz za čas dôvod merať tú cestu, ale garantujem ti, že ten problém, ktorý si načrtol, nepocíti azda nikto z nich (nehovoriac o tom, že kto môže, vyberie si auto). Ak niekto predsa, bavíme sa o jednotlivcoch veľmi sporadicky. A bude to individuálny problém, ktorý dopravca nemá príliš dôvod brať na zreteľ. Ale ako si napísal, nechajme to už tak...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/923837/
Išlo mi o príklad, takých trás, kde treba najskôr prestúpiť na 612, ktorá je posledný spoj a potom z nej prestúpiť na posledný spoj, sa nájde dosť. Ale dobre, nechajme to už na pokoji.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/923834/
Konečne pričetný príspevok ku bluzeneniu o IC.
Možno len jedna technická: Nebolo to v relácii Ostrava - Praha tak, že dotovanie zrušili až po tom čo sa im tam podarilo nahnať súkromníkov?
Taktiež svoje tiež urobilo, že študenti a dôchodcovia majú (dotované) zľavy rovnako u každého dopravcu, nie len u toho správneho modrého.
Možno len jedna technická: Nebolo to v relácii Ostrava - Praha tak, že dotovanie zrušili až po tom čo sa im tam podarilo nahnať súkromníkov?
Taktiež svoje tiež urobilo, že študenti a dôchodcovia majú (dotované) zľavy rovnako u každého dopravcu, nie len u toho správneho modrého.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/923833/
O prípadovej štúdii MI-PK som nevedel, no predĺžením do SE prešla do kategorie extrem. :D a to som už registroval. Pritom už po príchode do KE by som zistil, že mi Tatran ušiel, takže by som do TT, ak tam mám stráviť noc, logicky asi nepokračoval... (hi)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/923832/
MnB? To je Moldava nad Bodvou? Či? Inak, detail: BA HS, BA NM sa používa bežne aj mimo VN (inak, ďalšia skratka). MI, PK, SE - všetko okresné mestá, takže tam sme asi v pohode všetci. Mňa však väčšmi baví a zabáva tá predstava, ako všetci cestujúci vlakom z MI do PK alebo z MI do SE dennodenne lamentujú, ako to nedávajú... Lebo ako chlapec z PK ti viem s istotou povedať, že to ti je taká množina, že až no. Normálne neviem, či nepísať petíciu. :D
A to sa skutočne nechcem posmievať - nič také. Len je to aj pre mňa, ako si povedal, cenný indikátor. A dôkaz, ako som sa zhruba pred dvadsiatimi rokmi mýlil v niektorých mojich predikciách.
A to sa skutočne nechcem posmievať - nič také. Len je to aj pre mňa, ako si povedal, cenný indikátor. A dôkaz, ako som sa zhruba pred dvadsiatimi rokmi mýlil v niektorých mojich predikciách.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/923830/
Nevyrušujú, bo to nečítam, ich abúzus je práveže cenný indikátor.
A nielen okresné mestá, už bolo HpK, MnB, BAHS, BANM, MŠE etc...
Ako nič proti skratkám miest, ak sú aj notoricky známymi železničnými uzlami (ZA, ZV, NZ, BA, KE), ale s mierou.
Inak môj nick bol kedysi úplný, ale musel som ho zmeniť - vyhľadávače naň smerovali hľadačov webu nášho MsÚ... :x
A nielen okresné mestá, už bolo HpK, MnB, BAHS, BANM, MŠE etc...
Ako nič proti skratkám miest, ak sú aj notoricky známymi železničnými uzlami (ZA, ZV, NZ, BA, KE), ale s mierou.
Inak môj nick bol kedysi úplný, ale musel som ho zmeniť - vyhľadávače naň smerovali hľadačov webu nášho MsÚ... :x
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/923829/
Sám máš v nicku skratku okresného mesta a vyrušuje ťa, ak iní používajú skratky okresných miest? Naozaj? :)
Mňa oveľa viac vyrušujú rôzne, často nelogické, myšlienkové pochody o tom, kde čo má zastavovať a kde nezastavovať, kde čo má nadväzovať a kde nie, v akých časových reláciách má čo jazdiť a čo nie, na ktorých sa nedokáže dohodnúť ani päť a pol človeka na VN, nieto aby sa na nich dokázala zhodnúť verejnosť. Ale každému podľa jeho gusta. :)
Mňa oveľa viac vyrušujú rôzne, často nelogické, myšlienkové pochody o tom, kde čo má zastavovať a kde nezastavovať, kde čo má nadväzovať a kde nie, v akých časových reláciách má čo jazdiť a čo nie, na ktorých sa nedokáže dohodnúť ani päť a pol človeka na VN, nieto aby sa na nich dokázala zhodnúť verejnosť. Ale každému podľa jeho gusta. :)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/923827/
Tu ste vymenovali presne tie kritériá, podľa ktorých si dopravca NEVYBERÁ, kde zastaví jeho komerčný vlak.
Medzi stanicami Žilina a Vrútky jazdia nejaké vlaky taktovo do Banskej Bystrice? No dobre, s dokončenou Žilinou budú. Ale prečo by obyvateľ Banskej Bystrice využíval IC vlaky Košice - Žilina - Bratislava.
Medzi stanicami Žilina a Vrútky jazdia nejaké vlaky taktovo do Banskej Bystrice? No dobre, s dokončenou Žilinou budú. Ale prečo by obyvateľ Banskej Bystrice využíval IC vlaky Košice - Žilina - Bratislava.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/923824/
Tak za prvé, neviem kde chcete nakresliť čisto komerčné IC vlaky, keď štátom dotované Ex 6xx majú prednosť pri prideľovaní kapacity. Za druhé neviem, koho v nich chcete viezť, keď po novom už bude spojenie Košice - Bratislava a späť každých 60 minút, čo znamená, že cestujúci majú vyššiu flexibilitu pri cestovaní s Ex 6xx. Za tretie vlastne ani neviem, z ktorého vozidlového parku si predstavujete zloženie súprav, keď od decembra nielenže bude 1h takt Ex 600, ale zároveň bude 2h takt Gemeranov. A už dnes R 9xx Zvolen - Vrútky a Zvolen - Košice sú doslova každý deň pokrývané i 861kami či bagetami. A neviem si predstaviť, odkiaľ zobrať ďalšie rušne a hlavne vozne na nové Gemerany(pri rušňoch to nemusíme vôbec brať ako problém, keďže sú to rušne nezávislej trakcie, a dislokáciu el. rušňov Bratislava - Košice neohrozia).
Vysvetlite mi prosím Vás, prečo to Vaše žiadané IC má zastavovať v Kraľovanoch, ale nie v Ružomberku. Vysvetlite mi prosím Vás, prečo to Vaše IC má zastavovať v Margecanoch, ale nie napríklad v Trenčíne.
Ak si mám prestaviť cestujúceho, ktorý rád využije IC vlak a je ochotný zaň vlastne zaplatiť(áno, sú tu aj cestujúci, ktorí za vlak reálne platia), a oproti Ex vlakom je ochotný zaplatiť vlastne aj viac, tak mi tak trochu nevychádza, prečo by takýto cestujúci potreboval ísť práve do Kraľovian. Ak by cestoval povedzme do Dolného Kubína(chcem vedieť počet potencionálnych cestujúcich z Kubína a Oravy pre IC vlaky), tak by jednoducho použil vlak do Ružomberka a z tadiaľ by prestúpil buď na IAD alebo by prešiel pár metrov na autobusovú stanicu v Ružomberku a išiel by busom do Dolného Kubína alebo ďalej na Oravu(trebárs Námestovo, kde vlak ani nevideli). A už iba kvôli vyššiemu počtu cestujúcich Ružomberok - Bratislava a späť, by som namiesto Kraľovian nechal IC vlak stáť v Ružomberku.
K Margecanom sa vyjadrovať nejdem. Ja som za to, aby v tejto stanici nestáli ani len Ex vlaky, nie to ešte IC vlaky. Ale rád by som vedel, prečo Margecany áno a Trenčín nie. Alebo ešte lepšie, prečo Margecany áno ale Spišská Nová Ves nie. Liptovský Mikuláš mi nevadí. Mne by nevadil vôbec ani ten Trenčín. Kysak už zo zvyku kvôli Prešovu chápem tiež.
Avšak rád by som videl toho dopravcu, ktorý by predsalen(ak by mu to ŽSR rozumne dokázala nakresliť) začal prevádzkovať komerčné vlaky na trase Košice - Bratislava s menším počtom zastávok, len aby ušetril tých pár minút, pričom štát naopak bude dotovať diaľkové vlaky v takte 60 minút, kde majoritná časť bude využívať tieto vlaky kvôli bezplatnej preprave. No a pre toho dopravcu ostane ten platiaci zvyšok. Ten platiaci zvyšok, ktorý je ochotný zaplatiť viac.
Práveže mne sa naskytuje otázka, či pre vysoké prepravné prúdy Košice - Žilina - Bratislava, potrebujeme mať štátom dotované vlaky v 1h takte? Ja som presvedčený, že nie a inšpiroval by som sa takou reláciou ako Ostrava - Praha, a diaľkové linky by som prestal dotovať a nechal ich na voľný trh. Keď už, tak aspoň diaľkové vlaky v úseku Žilina - Bratislava by som nechal komerčné a dotoval by som iba diaľkové vlaky v úseku Košice - Žilina. Toto by prilákalo aj ďalších dopravcov, ktorí by vytvorili konkurenciu a zároveň by pozdvihli úroveň a kvalitu cestovania, minimálne už v službách vo vlaku. Za ďalšie by pri neobjednávaní týchto vlakov(Ex 600), by bol ďaleko vyšší priestor na to viezť IC vlaky viacerých dopravcov, ktorí by ešte ku tomu vplyvom konkurencie tlačili cenu cestovných lístkov na čo najnižšie možné hodnoty pri súčasnej inflácii, zaviedli by relačné zľavy a 'predbiehali' by sa v tom, kto ponúka lepšie služby. Pri komerčných zľavách Klasik, či Junior od ZSSK, by tieto vo svojich IC vlakoch podporovala s lukratívnou cenou cestovných lístkov na tieto vlaky a tieto zľavy by neboli cestujúcim na smiech, ako sú dnes.
IC nemôžu existovať pri objednávanom 1h takte diaľkových vlakov. Ohľadom IC sú tu iné otázky, ako to, kde zastavia.
Vysvetlite mi prosím Vás, prečo to Vaše žiadané IC má zastavovať v Kraľovanoch, ale nie v Ružomberku. Vysvetlite mi prosím Vás, prečo to Vaše IC má zastavovať v Margecanoch, ale nie napríklad v Trenčíne.
Ak si mám prestaviť cestujúceho, ktorý rád využije IC vlak a je ochotný zaň vlastne zaplatiť(áno, sú tu aj cestujúci, ktorí za vlak reálne platia), a oproti Ex vlakom je ochotný zaplatiť vlastne aj viac, tak mi tak trochu nevychádza, prečo by takýto cestujúci potreboval ísť práve do Kraľovian. Ak by cestoval povedzme do Dolného Kubína(chcem vedieť počet potencionálnych cestujúcich z Kubína a Oravy pre IC vlaky), tak by jednoducho použil vlak do Ružomberka a z tadiaľ by prestúpil buď na IAD alebo by prešiel pár metrov na autobusovú stanicu v Ružomberku a išiel by busom do Dolného Kubína alebo ďalej na Oravu(trebárs Námestovo, kde vlak ani nevideli). A už iba kvôli vyššiemu počtu cestujúcich Ružomberok - Bratislava a späť, by som namiesto Kraľovian nechal IC vlak stáť v Ružomberku.
K Margecanom sa vyjadrovať nejdem. Ja som za to, aby v tejto stanici nestáli ani len Ex vlaky, nie to ešte IC vlaky. Ale rád by som vedel, prečo Margecany áno a Trenčín nie. Alebo ešte lepšie, prečo Margecany áno ale Spišská Nová Ves nie. Liptovský Mikuláš mi nevadí. Mne by nevadil vôbec ani ten Trenčín. Kysak už zo zvyku kvôli Prešovu chápem tiež.
Avšak rád by som videl toho dopravcu, ktorý by predsalen(ak by mu to ŽSR rozumne dokázala nakresliť) začal prevádzkovať komerčné vlaky na trase Košice - Bratislava s menším počtom zastávok, len aby ušetril tých pár minút, pričom štát naopak bude dotovať diaľkové vlaky v takte 60 minút, kde majoritná časť bude využívať tieto vlaky kvôli bezplatnej preprave. No a pre toho dopravcu ostane ten platiaci zvyšok. Ten platiaci zvyšok, ktorý je ochotný zaplatiť viac.
Práveže mne sa naskytuje otázka, či pre vysoké prepravné prúdy Košice - Žilina - Bratislava, potrebujeme mať štátom dotované vlaky v 1h takte? Ja som presvedčený, že nie a inšpiroval by som sa takou reláciou ako Ostrava - Praha, a diaľkové linky by som prestal dotovať a nechal ich na voľný trh. Keď už, tak aspoň diaľkové vlaky v úseku Žilina - Bratislava by som nechal komerčné a dotoval by som iba diaľkové vlaky v úseku Košice - Žilina. Toto by prilákalo aj ďalších dopravcov, ktorí by vytvorili konkurenciu a zároveň by pozdvihli úroveň a kvalitu cestovania, minimálne už v službách vo vlaku. Za ďalšie by pri neobjednávaní týchto vlakov(Ex 600), by bol ďaleko vyšší priestor na to viezť IC vlaky viacerých dopravcov, ktorí by ešte ku tomu vplyvom konkurencie tlačili cenu cestovných lístkov na čo najnižšie možné hodnoty pri súčasnej inflácii, zaviedli by relačné zľavy a 'predbiehali' by sa v tom, kto ponúka lepšie služby. Pri komerčných zľavách Klasik, či Junior od ZSSK, by tieto vo svojich IC vlakoch podporovala s lukratívnou cenou cestovných lístkov na tieto vlaky a tieto zľavy by neboli cestujúcim na smiech, ako sú dnes.
IC nemôžu existovať pri objednávanom 1h takte diaľkových vlakov. Ohľadom IC sú tu iné otázky, ako to, kde zastavia.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/923823/
Tak 180 celkovo nie je stavaná na takú hustú dopravu, stačí osobák v stanici a už je trať zablokovaná. V Košiciach rozdrbane 3. nástupištie a chybajuce 4. nástupištie, ten úzky ostrovček sa snáď ani nepočíta. Ešte chýbajúce zab zariadenie. Tie pobyty fakt vymyslela hlavička, keď sa ešte ďalšie 2h trepeš ďalej na východ. No ale keď uzol Košice je na hrane životnosti a kapacity a správca mlčí.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/923821/
Lubino, neber to tak osobne. Aj mňa pobavila tá starosť o cestujúcich v relácii MI - PK. Lebo denne ich je hrozne veľa. Niekedy možno aj jeden či dvaja. MI - SE ich bude asi podobné hromada. Ale netreba to hneď hnať do argumentov ad hominem.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/923817/
Na 180 od PP na vychod je to zaujimave u viacerych vlakov. 601 bola uz spomenuta tam to vyzera na cca 20 minutovy prestoj v Malej Lodine. Dalsie excesy co som si vsimol nasledovne ;
443 odide zo SNV 6:40 a prichod do KE ma az 8:12 , za nim iduci 641 ma odchod zo SNV 6:58 a dojde do KE 7:53. cize 441 bude stat v Markusovciach tiez cca 20 minut aby pustila 641.
Leos 1259 ma prestoj v PP 27 minut a potom hned v SNV dalsich 7 pricom uz nezachadza do PO a potom do KE ale ide priamo do KE.
Ranajsi Leos 1254 (obrat od 1259) uz zachadza do PO a jazdna doba v useku Strba - LM dlhsia o 10 minut oproti expresom.
443 odide zo SNV 6:40 a prichod do KE ma az 8:12 , za nim iduci 641 ma odchod zo SNV 6:58 a dojde do KE 7:53. cize 441 bude stat v Markusovciach tiez cca 20 minut aby pustila 641.
Leos 1259 ma prestoj v PP 27 minut a potom hned v SNV dalsich 7 pricom uz nezachadza do PO a potom do KE ale ide priamo do KE.
Ranajsi Leos 1254 (obrat od 1259) uz zachadza do PO a jazdna doba v useku Strba - LM dlhsia o 10 minut oproti expresom.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/923816/
Trať 180 ešte nie je imho uspôsobená na pásmovú obsluhu
Podľa mňa by mal byť takt rámcovo asi tak
IC: KE-PP-ZA
Ex KE-SN-PP-LM-RK-ZA
R/Rex KE-PP KE-Mg-Krompachy-Vlachy-SN-Smiž-PP
R/Rex LM-ZA LM-RK-Lubochna-Kraľovany-Vrútky-ZA
KE (aJ kYSAK)
Podľa mňa by mal byť takt rámcovo asi tak
IC: KE-PP-ZA
Ex KE-SN-PP-LM-RK-ZA
R/Rex KE-PP KE-Mg-Krompachy-Vlachy-SN-Smiž-PP
R/Rex LM-ZA LM-RK-Lubochna-Kraľovany-Vrútky-ZA
KE (aJ kYSAK)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/923814/
Prečo má Tatran z BA-Vinohradov ísť do Trnavy až *25 MINÚT?*
V ''predrevolučnom grafikone'' z r. 2020 tento úsek trval 21 minút, potom 22 a teraz už 25. Rovnako ako Považan, ktorý za ten čas stihne zastaviť aj v Pezinku a o 6 minút pomalšie ako Regiojet, ktorý opačným smerom stihne z TT do BA-Vinohradov prísť za 19 minút. 25 minút to trvalo v roku 2000. Čo toto je za nezmysel?!
Ale tým to nekončí. Na krátkom úseku Trenčín-Púchov boli naopak ubraté 2 minúty a po novom ho má Tatran stihnúť za 15 minút. Keďže tadiaľ cestujem, tak viem, že to je úplne nereálny čas, už teraz je problém so 17 min - stihne sa iba ak sa vlak rázne rozbehne a ide 160 km/h bez akéhokoľvek pribrzdenia a potom rovno zastaví v ďalšej stanici. Tak ako to má stihnúť o ešte 2 minúty rýchlejšie?
Ďalšia minúta sa inak ubrala aj medzi TT-TN, čo je tiež celkom našponovaný úsek.
Výsledkom tohto celého bude asi to, že Tatran bude z BA prichádzať do Trnavy skôr, bude tam stáť 8 minút a potom naopak príde do Púchova a možno aj do Trenčína zmeškaný. Nehovoriac o prípadoch, kedy ho bude ťahať 120 km/h rušeň. I tak príde do Trnavy skôr, ale bude tam musieť čakať na odchod s tým, že na TT-PU už nemá žiadnu vatu. Doteraz to pritom vedel dohnať tým, že v TN namiesto státia 6 minút išiel hneď... Nuž, načas tie vlaky takto nepôjdu asi nikdy.