GVD ŽSR aktuálny a pripravovaný
Diskusia o Grafikone vlakovej dopravy. Vaše postrehy, návrhy a pripomienky.
Podradené diskusné témy
Tu ide o to, že prestup BA-ZV na ZV-BB je blbosť. Treba rozopnut supravu v ZV a pokračovať priamo do BB i KE. Ľudia idúci z BB do ZA sú doplnani minimom, ktorí nenastupiju od ZV po BB (teda ešte pred ZV), o čom svedčí aj ''noty na bubon'' v podaní skoro neexistujúcej Os vrstvy na 150.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/922495/
Ale fakt je, že ZA sa nerobí pol roka, ale tri či koľko. A teda na tento čas malo existovať riešenie. Tu nejde len o BB a ZA, ale aj LC, RS, ZH, BR...a na túto dobu si zaslúži BBSK rovnako riešenie, lebo nie všetko sa nedá. Ale nechce sa zjavne.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/922493/
1- ''ludsky'' chapem momentalne rozhorcenie, ze dialkova doprava je naprd z BB smer Praha, BA, Polsko + pripoje v ZV 1h......lenze za to nemoze primarne ZSSK, ale fakt ze ZA je rozkopana a na trati Palrikovo-ZV sa tiez pracuje (dufam ze sa aj po usekoch nadalej bude)
1a- nezijem v BB kraji, ale ked si spomeniem kolko (opravnenych) staznosti a frflania bolo na (prenesene) meskania, ked medzi R BA-BB a R BB-ZA bol kratky cas na prestup, tak mi pride terajsie riesenie s 1h vatou (z ktorej je koli vylukam cca 30+ min) asi ako lepsie pre prevaznu vacsinu cestujucich, ktori v useku BB-ZV len vystupia alebo nastupia.
2-az sa ZA do 2 rokov dorobi (za necely mesiac by sa malo zacat jazdit uz po novej polovicke) , tak sa znovu obnovia vlaky ZV-BB-ZA-Ostrava (ako Zamcan pisal).......to znamena celkom dobra sanca v Ostrave prestupit na smer Praha (uz by mali jazdit nove supravy o ktorych sa nam zatial iba snivat moze) alebo smer Warsava.- to mi pride ako celkom primerana ponuka nevelkej frekvencie cestujucich.
3- nepoznam realne cisla, ale dovolim si (priznavam ''od stola'') tipnut, ze cestujucich zo ZV+BB na celu supravu do Prahy asi nieto ..... ved aj curajuci janko to vzdal a aj zaruceny autobusovy pripoj z MT nakoniec zrusil (z toho mi vypliva ze ani ten BUS si nezarobil na seba)
4- aby to zo ZV do BA fungovalo, tak to bez vacsich investicii zo strany statu nepojde..........ale to je mimo ZSSK.
1a- nezijem v BB kraji, ale ked si spomeniem kolko (opravnenych) staznosti a frflania bolo na (prenesene) meskania, ked medzi R BA-BB a R BB-ZA bol kratky cas na prestup, tak mi pride terajsie riesenie s 1h vatou (z ktorej je koli vylukam cca 30+ min) asi ako lepsie pre prevaznu vacsinu cestujucich, ktori v useku BB-ZV len vystupia alebo nastupia.
2-az sa ZA do 2 rokov dorobi (za necely mesiac by sa malo zacat jazdit uz po novej polovicke) , tak sa znovu obnovia vlaky ZV-BB-ZA-Ostrava (ako Zamcan pisal).......to znamena celkom dobra sanca v Ostrave prestupit na smer Praha (uz by mali jazdit nove supravy o ktorych sa nam zatial iba snivat moze) alebo smer Warsava.- to mi pride ako celkom primerana ponuka nevelkej frekvencie cestujucich.
3- nepoznam realne cisla, ale dovolim si (priznavam ''od stola'') tipnut, ze cestujucich zo ZV+BB na celu supravu do Prahy asi nieto ..... ved aj curajuci janko to vzdal a aj zaruceny autobusovy pripoj z MT nakoniec zrusil (z toho mi vypliva ze ani ten BUS si nezarobil na seba)
4- aby to zo ZV do BA fungovalo, tak to bez vacsich investicii zo strany statu nepojde..........ale to je mimo ZSSK.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/922492/
Kuriér mam ťa rád aj s tvojimi sci fi nápadmi ale keď nevieš, nechceš pochopiť že Žilina je obmedzená..... Ono všetky valašské rýchliky pôjdu časom zase do ZA potom bude priestor aj na predĺženie do ZV, potom bude priestor aj na prepájanie nejakého nočného vozňa do Prahy v Žiline.....
No. Petik z BA do NZ jazdí regionálna doprava, rozumieš ľudia zo Za do BB sú odkázaní len na Zr spojenia to je rozdiel že cestujúci ktorí cestujú denne by boli odkázaní na meškajú e vlaky z Čiech, jedine že by mali v ZA pobyt 40 minút aby sa to meškanie neprenašalo
No. Petik z BA do NZ jazdí regionálna doprava, rozumieš ľudia zo Za do BB sú odkázaní len na Zr spojenia to je rozdiel že cestujúci ktorí cestujú denne by boli odkázaní na meškajú e vlaky z Čiech, jedine že by mali v ZA pobyt 40 minút aby sa to meškanie neprenašalo
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/922491/
dobré by bolo nejako sa dohodnúť s Maďarmi a ten Metropolitan z Pešti do Varšavy viesť cez Fiľakovo, Zvolen, Vrútky a ďalej buď cez Zwardoň alebo české Petrovice. Dosiahnuť na tento vlak zo Žiaru by bolo asi eňuo ňuňo (prinajhoršom aj gumokolom) a kilometricky aj časovo by to bolo oveľa výhodnejšoe ako strgáňanie sa cez Blavu - Břeclav
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/922489/
Petik: Valašské Expresy do Zvolena by bol mozno zbytočný luxus. Stačilo by len spojiť 930+220 a 221+947 presne tak ako som to načrtol v príspevku nižšie aj s dopravnymi časmi. Ďalšia vec prečo ZSSK BBSK ignoruje od medzinarodnej železničnej dopravy je možno aj fakt, že počet cestujúcich v smere do a z Prahy je taky mizerný, že sa vôbec neoplatí čokoľvek z Prahy viesť do Zvolena a späť. Pracoval som blízko Prahy v r. 2008 a Detvan vtedy chodil zo Zvolena 7.41 a v Prahe bol 16.00. Na Slovensku bol vedený keďže obyvatelia BBSK sú nižšej kategórie ako Ex a na ČD slušne ako EC. A zo Zvolena bol slušne obsadený. Boli gvd keď EC Detvan degradovali na Zr. Proste Slováci co k tomu viac dodať. V susedných štátoch vlaky EC zastavujú keď je to nutné aj na takých staniciach ako napríklad Horna Štubňa obec a nedegraduju kvôli tomu kategóriu vlaku. Mam KCP ÖBB niekoľko ročníkov a je to tam čierne ale modré na bielom.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/922488/
''O akom inom medz spojí ešte snívate'' - to som radšej ani nepísal, ale keď sa pýtaš, neodpustím si na túto tému grafomanský výlev.
Pár rokov dozadu som veľmi často cestoval medzi Prahou, Bratislavou, Varšavou a Žiarom nad Hronom.
Najhoršie bolo vždy zapojiť ten Žiar.
Praha-Blava bol jasný Metropolitan
Bratislava-Varšava nočný vlak, výnimočne lietadlo z/do Viedne
Praha-Varšava som striedal lietadlo a nočný vlak.
Až dosiaľ v podstate bezproblémové spojenia s možnosťou výberu.
Blava-Žiar som nikdy nejazdil
Praha-Žiar bolo Pendolino do Ostravy, odtiaľ rýchlik do Hornej Štubne obce a ďalej ma žena odviezla autom, alebo cez občas cez Blavu (o hodinu pomalšie).
Keď zaviedli lôžko na Poľane, tak to som v smere do Prahy využíval vždy.
Niekedy v tej dobe jazdil aj RegioJet Praha-Zvolen, ale v piatok bol vždy vypredaný a lístok sa mi podarilo kúpiť z asi 10 pokusov len raz.
Žiar-Varšava som zvládol vlakom len raz: žena autom do Hornej Štubne obec, do Bohumína Fatrou a ďalej nejaký varšavský rýchlik. Ale obvykle som nemal čas stráviť celú pracovnú dobu vo vlaku. Letieť sa dalo do jedine do Viedne (draho, zložite a časovo nezmysel) alebo do Pešti (lacno, ale bez možnosti dostať sa ďalej). Na Sliač sa bohužiaľ nelieta odnikiaľ. Vlak nič. Dopadlo to tak, že som sa na Žiar vysral a išiel som radšej do Prahy.
A bohužiaľ presne takto musia dnes srať na stredné Slovensko všetci, ktorí nechcú stráviť 5-6 hodín v aute.
Takže tu je ten vlhký sen, ktorý by v tej dobe vyriešil väčšinu mojich problémov:
Zaviesť vlak z Pešti cez BB do Vrútok, ktorý by viezol priame vozne do Prahy a Varšavy miesto Metropolu. Ďalej Slovakia a z Bohumínu Chopin.
Frekvencia cestujúcich z Budapešti a Bratislavy do Varšavy bývala skutočne mizerná. Väčšinou som tam v nedeľu večer nastupoval len ja a ešte jeden pravidelný cestujúci. Toho som potom v piatok obvykle stretával v Břeclavi v Slovenskej strele. Takže tento pán by cestou do Varšavy holt išiel po Břeclav na sedenie, kde by prestúpil do lôžka z Viedne, v opačnom smere jazdil zjavne denným vlakom. Ten príchod pred 6 ráno do Bratislavy totiž nie je nič moc.
Takže nikdo by touto zmenou o nič zásadné neprišiel, ale stredoslovenský kraj (nielen BB a ZV, ale aj juh) by získal skoré ranné spojenie do Pešti a večerné späť, priame nočné spojenie do Prahy a tiež nočné spojenie do Varšavy.
Mimochodom z Varšavy sa dobre lieta, takže by sa to dalo využiť aj na prestup na lietadlo do vzdialenejších destinácií.
Jazdná doba Pešť - Praha by sa nepredĺžila, lebo to lôžko dnes strávi väčšinu času odstavené rôzne po nádražiach na trase. Pešť - Varšava by sa nepredĺžila ani kilometricky.
Pár rokov dozadu som veľmi často cestoval medzi Prahou, Bratislavou, Varšavou a Žiarom nad Hronom.
Najhoršie bolo vždy zapojiť ten Žiar.
Praha-Blava bol jasný Metropolitan
Bratislava-Varšava nočný vlak, výnimočne lietadlo z/do Viedne
Praha-Varšava som striedal lietadlo a nočný vlak.
Až dosiaľ v podstate bezproblémové spojenia s možnosťou výberu.
Blava-Žiar som nikdy nejazdil
Praha-Žiar bolo Pendolino do Ostravy, odtiaľ rýchlik do Hornej Štubne obce a ďalej ma žena odviezla autom, alebo cez občas cez Blavu (o hodinu pomalšie).
Keď zaviedli lôžko na Poľane, tak to som v smere do Prahy využíval vždy.
Niekedy v tej dobe jazdil aj RegioJet Praha-Zvolen, ale v piatok bol vždy vypredaný a lístok sa mi podarilo kúpiť z asi 10 pokusov len raz.
Žiar-Varšava som zvládol vlakom len raz: žena autom do Hornej Štubne obec, do Bohumína Fatrou a ďalej nejaký varšavský rýchlik. Ale obvykle som nemal čas stráviť celú pracovnú dobu vo vlaku. Letieť sa dalo do jedine do Viedne (draho, zložite a časovo nezmysel) alebo do Pešti (lacno, ale bez možnosti dostať sa ďalej). Na Sliač sa bohužiaľ nelieta odnikiaľ. Vlak nič. Dopadlo to tak, že som sa na Žiar vysral a išiel som radšej do Prahy.
A bohužiaľ presne takto musia dnes srať na stredné Slovensko všetci, ktorí nechcú stráviť 5-6 hodín v aute.
Takže tu je ten vlhký sen, ktorý by v tej dobe vyriešil väčšinu mojich problémov:
Zaviesť vlak z Pešti cez BB do Vrútok, ktorý by viezol priame vozne do Prahy a Varšavy miesto Metropolu. Ďalej Slovakia a z Bohumínu Chopin.
Frekvencia cestujúcich z Budapešti a Bratislavy do Varšavy bývala skutočne mizerná. Väčšinou som tam v nedeľu večer nastupoval len ja a ešte jeden pravidelný cestujúci. Toho som potom v piatok obvykle stretával v Břeclavi v Slovenskej strele. Takže tento pán by cestou do Varšavy holt išiel po Břeclav na sedenie, kde by prestúpil do lôžka z Viedne, v opačnom smere jazdil zjavne denným vlakom. Ten príchod pred 6 ráno do Bratislavy totiž nie je nič moc.
Takže nikdo by touto zmenou o nič zásadné neprišiel, ale stredoslovenský kraj (nielen BB a ZV, ale aj juh) by získal skoré ranné spojenie do Pešti a večerné späť, priame nočné spojenie do Prahy a tiež nočné spojenie do Varšavy.
Mimochodom z Varšavy sa dobre lieta, takže by sa to dalo využiť aj na prestup na lietadlo do vzdialenejších destinácií.
Jazdná doba Pešť - Praha by sa nepredĺžila, lebo to lôžko dnes strávi väčšinu času odstavené rôzne po nádražiach na trase. Pešť - Varšava by sa nepredĺžila ani kilometricky.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/922486/
Hm, ukážkové prípoje, kde zvolenské rozjazdy pravidelne meškali, lebo zaručene aspoň jeden rýchlik meškal na príchode do taktového uzlu. Kde dlhé roky boli obyvatelia GA odkázaní na jeden spoľahlivý spoj do BA za hodinu, a to osobák, lebo R 8XX mal náhodnú výšku meškania... Nehovorím, že je to teraz ideálne, ale aspoň realistické.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/922485/
Uzol Zvolen mal kedysi ukážkové prípoje medzi vlakmi zo všetkých smerov, bola radosť tadiaľto cestovať. Revolučný grafikon PUDr. Kubáčka nám toto všetko vzal a prípoje napr. od Vrútok s vlakmi smer Bratislava, Košice, Krupina alebo nebodaj Banská Štiavnica sú úplné scifi a tak cestovanie cez uzol Zvolen stratilo značne na atraktivite. Škoda že na to neprišli kockaté hlavy z UHP, len sa bijú v prsia, aký je ten revolučný grafikon PUDr. Kubáčka geni(t)álny.... no hádam si len nenaserú do vlastného hniezda
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/922484/
Zamcan tu nejde o žiaden lokalpatrotizmus to si vyprosim. Banská Bystrica a Zvolen ako aglomeracia s približne 130.000 obyvateľov si zaslúži mat aspoň jedno jediné priame spojenie s Prahou ako som to načrtol v predchádzajúcom príspevku. Je 21. storočie a železničná osobná doprava v uzle Zvolen stratila na význame ci atraktivite. Ja neviem ci je to také nadludsky ťažké pochopiť ze v prípade EC 220/221 Detvan ako som ho načrtol ze by do Prahy a späť to zisťovala len 1 súprava na otočku? Prosím Vás to odmietam. Všetky argumenty proti mnou navrhnuteho Detvanu sú automaticky tendenčné. Je predsa úplne jasné ako to naznačil Petik ze Banskobystrický kraj v rámci medzinárodnej dopravy obetovali. A Zamcan! O Budapešti som sa ani len nezmienil. Všetko sa dá keď je záujem. A neberiem ani argument Žilina lebo vlaky tadiaľ jazdia.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/922483/
A prečo sa vlastne skrátili R 3xx namiesto toho aby sa začali preprahovať v Martine/Vrútkach? Nie je miesto?
Ak na to nebolo miesto, prečo by malo byť na nejaké predĺžovanie Vlašanov?
Ak na to nebolo miesto, prečo by malo byť na nejaké predĺžovanie Vlašanov?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/922482/
Ako vidím lokál patriotizmus zatemňuje rozum..... Tak Bystričania prečo Fatrany končia vo Vrutkach, lebo výluka v Ziline aj budúci rok.. Prečo sa nedá spojiť trasa vysvetlil Bystrík.. To nie je nedá še, ale nedá sa.... Okrem toho pri takom jednom spoji je vždy problém s obehom súprav, ďalej pri priamych vlakoch z Prahy by trpeli domáci cestujúci, lebo by sa na vlak prenášali meškania z Čiech... O akom inom medz spojí ešte snívate.... Do Budapešti? A pre koho.... Dokedy by sa vlak do trepal cez Fiľakovo do Budapešti tak by s prestupom v NZ aj sprestojom 2 hodiny došiel rovnako... Spojenie do Poľska z Maďarska.... Ale ved je jedno denne a jedno nočné cez BA a že by bola nejaká silná frekvencia..... Aby sa živili ďalšie spoje
Jediny rozumný návrh by bol s tými Urpínmi, len pozor na pripoje vo ZV na Košice..... A okrem toho PDO po skončení výluk počíta s iným odchodom do ZV
Jediny rozumný návrh by bol s tými Urpínmi, len pozor na pripoje vo ZV na Košice..... A okrem toho PDO po skončení výluk počíta s iným odchodom do ZV
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/922481/
Petik pekne si to vystihol a pochopil. Je tom len o tom logu ZSSK, ktoré tu viacerí skloňujete ''ňedá še''. Alebo je to možno všetko zámer odrezať BBSK od medzinarodnej osobnej železničnej dopravy. Tento negatívny trend je u ZSSK čo sa Zvolenskej oblasti týka znateľný. ZSSK akoby Banskú Bystricu a Zvolen vnímala len akýsi bezvýznamnú periférnu oblasť. Pričom je to aglomerácia približne 130.000 obyvateľov. Viď aj zrušenie IC 530/531 Hron.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/922480/
Banskobystrický kraj z hľadiska diaľkovej dopravy proste obetovali.
Cestovať z Bystrici do Žiliny s prestupom môže mimo zimných snehových kalamít len ten, kto nemá auto. Ani tam nie je prvá trieda.
Spojenie do Čiech úplne nemožné:
Cez Bratislavu zámerne rozpojený prípoj. Nemohli by prehodiť takt Urpínov? 45 min čakania, pri obvyklých meškaniach na týchto linkách, je celkom primeraných.
Cez Žilinu je to už zabité úplne. Prečo by ale nemohli až do Zvolena pokračovať VŠETKY Valašské expresy, ako si demonštroval na 220 a 221?
Dĺžka súprav je vyhovujúca, netreba nič pripájať a odpájať, preprah v Martine, ktorý nie je preťažený ako Vrútky, takže by to stihli aj za 10 min.
Ako bonus by sa nemuselo čakať na Tatrany od Bratislavy, pretože už od Púchova by sa šlo bez prestupu (počkal by len osobák do H. Štubně).
A teraz zrušená aj tá Poľana, ktorá mala, síce v nevyhovujúcom čase, ale predsa len mala lôžko do Prahy, ktoré som zvykol využívať.
No ale nebuďme maximalisti. Možno by pre začiatok stačilo, keby bol vo Vrútkach prestup na to jediné Pendolino do Prahy. Podľa návrhu v smere do Prahy odchádza 5 min pred príchodom Fatrana zo Zvolena . To je fakt výsmech Bystričanom. V opačnom smere úplný neprípoj.
Cestovať z Bystrici do Žiliny s prestupom môže mimo zimných snehových kalamít len ten, kto nemá auto. Ani tam nie je prvá trieda.
Spojenie do Čiech úplne nemožné:
Cez Bratislavu zámerne rozpojený prípoj. Nemohli by prehodiť takt Urpínov? 45 min čakania, pri obvyklých meškaniach na týchto linkách, je celkom primeraných.
Cez Žilinu je to už zabité úplne. Prečo by ale nemohli až do Zvolena pokračovať VŠETKY Valašské expresy, ako si demonštroval na 220 a 221?
Dĺžka súprav je vyhovujúca, netreba nič pripájať a odpájať, preprah v Martine, ktorý nie je preťažený ako Vrútky, takže by to stihli aj za 10 min.
Ako bonus by sa nemuselo čakať na Tatrany od Bratislavy, pretože už od Púchova by sa šlo bez prestupu (počkal by len osobák do H. Štubně).
A teraz zrušená aj tá Poľana, ktorá mala, síce v nevyhovujúcom čase, ale predsa len mala lôžko do Prahy, ktoré som zvykol využívať.
No ale nebuďme maximalisti. Možno by pre začiatok stačilo, keby bol vo Vrútkach prestup na to jediné Pendolino do Prahy. Podľa návrhu v smere do Prahy odchádza 5 min pred príchodom Fatrana zo Zvolena . To je fakt výsmech Bystričanom. V opačnom smere úplný neprípoj.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/922479/
*Návrh GVD 2025 - celá síť* https://idsvychod.sk/ramcovy-navrh-cestovneho-poriadku-gvd-2024-2025/
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/922478/
Bystrík: dalo by sa! Nasledovne EC 220 Detvan: Zvolen os. st. 5.13 - Martin 6.35/6.50 - Vrútky 6.57/6.58 - Žilina 7.20/7.25 - Považská Bystrica 7.48/7.50 - Púchov 7.58/8.08 - Praha hl. n. 12.35.
EC 221 Detvan: Praha hl. n. 15.19 - Púchov 19.52/19.57 - Považská Bystrica 20.06/20.07 - Žilina 20.30/20.35 - Vrútky 20.57/20.58 - Martin 21.06/21.21 - Zvolen os. st. 22.54.
EC 221 Detvan: Praha hl. n. 15.19 - Púchov 19.52/19.57 - Považská Bystrica 20.06/20.07 - Žilina 20.30/20.35 - Vrútky 20.57/20.58 - Martin 21.06/21.21 - Zvolen os. st. 22.54.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/922477/
Pozerám trať 110, vyzerá že ZSSK tam (asi) nejak blúzni s potenciálnymi IC/R (alebo čo to do pekla zamaskovali) do Viedne? Len čím ich chce voziť...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/922476/