GVD ŽSR aktuálny a pripravovaný
Diskusia o Grafikone vlakovej dopravy. Vaše postrehy, návrhy a pripomienky.
Podradené diskusné témy
pri súčasnej polohe R 6XX sa nedá zabezpečiť kvalitný prípoj v oboch smeroch....
povedzme žeby os vlaky z TT odchádzali XX.38 v GA by mohli byť XX.04 teda bez prípojov na 130.
ja by som uvažoval o inej polohe tých os vlakov a to z TT niekde na XX.07 s prích do GA o XX.33 a opačne z GA XX.27 s prích do TT XX.53.Cakanie v TT by síce vždy bolo okolo 30 min v oboch smeroch ale to pri budovaní večného koridoru to by zase až taký problem nebol,naopak na vlaky IC regiojet by bol vzorový, od osobného vlaku z BA by sa čakalo 17 min a v špičke by boli prípoje od RExov z BA.....v GA by boli tesné prípoje na hronské rýchliky a na osobné vlaky by sa čakalo cca 25-30 min.
manageri ZSSK však tvrdia že súčasná poloha je najidealnejšia....nuž nedokážem posúdiť či denní cestujúci by boli radi keby sa im posunul odchod z TT o 25 skôr resp o 35 neskôr...Podla mňa by to mnohí privítali a na druhej strane mnohí by nadávali nuž a ako to býva spokojní sú ticho,nespokojní kričia.
povedzme žeby os vlaky z TT odchádzali XX.38 v GA by mohli byť XX.04 teda bez prípojov na 130.
ja by som uvažoval o inej polohe tých os vlakov a to z TT niekde na XX.07 s prích do GA o XX.33 a opačne z GA XX.27 s prích do TT XX.53.Cakanie v TT by síce vždy bolo okolo 30 min v oboch smeroch ale to pri budovaní večného koridoru to by zase až taký problem nebol,naopak na vlaky IC regiojet by bol vzorový, od osobného vlaku z BA by sa čakalo 17 min a v špičke by boli prípoje od RExov z BA.....v GA by boli tesné prípoje na hronské rýchliky a na osobné vlaky by sa čakalo cca 25-30 min.
manageri ZSSK však tvrdia že súčasná poloha je najidealnejšia....nuž nedokážem posúdiť či denní cestujúci by boli radi keby sa im posunul odchod z TT o 25 skôr resp o 35 neskôr...Podla mňa by to mnohí privítali a na druhej strane mnohí by nadávali nuž a ako to býva spokojní sú ticho,nespokojní kričia.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/771688/
tie neprípoje považské/pohronské rýchliky spojovacou traťou Trnava-Galanta sú do očí bijúce už niekoľko rokov - tuším prvý krát to začalo nepasovať od slávneho kubáčkovského taktovania. Teraz existuje jediné rozumné prepojenie medzi ranným Zemplínom (R614/1614) resp. Beckovom (R700) a Tajovom (R831) cez Trnavu a Galantu osobným vlakom 4553 (Trnava 5:52-Galana 6:17). Časová rezerva je cca 20 min. v Trnave (5:25 či 5:33 / 5:52) aj v Galante (6:17/6:37) - čo na slovenské pomery poväčšine postačuje. No napríkad pre návštevu Podhájskej je to priskoro... škoda, že tvorca GVD sa neunúval takto to spraviť aj v inej časovej polohe počas dňa. Zaujímavé - opačne to pasuje úplne v pohodičke od rána až do večera. Niečo je zhnité v GVD ...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/771676/
Chuťovka pre Galantu tu je podla nového GVD príde od Trenčína rýchlik o 2 min neskôr ako odíde Os na Galantu ... 17.30 ide do GA z TT a 17.32 príchod R od KE čiže ako spomínali vlak GA-LEOP. by bol určite užitočnejší ako takýto nezmysel do Trnavy... i keď obyvatelia Serede sa do Trnavy inak ako vlakom a autom nedostanú .... podla mňa prípoje na lokálky zo 120ky sú tak úžastne vymyslené či už Trnava, Leopoldov, Nové Mesto n.V, Púchov proste prípoje buď mizerné alebo hrúza des .... Trenčín a Tr. Teplá majú ešte vcelku výhodu že rýchliky sa tam cca 10 min vymenia ale prípoje v Trenčíne tie 4 na Chynorany sú bohovské a Tr. Teplá je vrámci normy... mali by upraviť rýchliky na 120ke aby mali iné časové polohy
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/771648/
CAT už len modernizovať úsek Surany-Levice na 100 by bol velký úspech.....na Jesenskom je napr traťová rýchl 50,inak 70-80 od Loku po LV je 100 ale s oblúkom do stanice v Leviciach tuším na 50.Preto som písal že ked by náhodou niekto o tom rozhodol tak by kludne bolo výhodnejšie sa radšej pustiť na trať cez ZM a ak by náhodou existovala trnovecká spojka ktorá je aspoň na papieri a je v územnom pláne NSK.
čo sa týka spojky zo Serede tu bude problem práve ne existencia žiadneho plánu teda zložitý výkup pozemkov atd,napojenie na NR by muselo byť zložitejšie teda obísť celé mesto pričom dialničný obchvat sa dá urobiť nad domami a pozemkami ale pri železnici by sa muselo výrazne búrať a presťahovávať čo by bol problem....
čo sa týka spojky zo Serede tu bude problem práve ne existencia žiadneho plánu teda zložitý výkup pozemkov atd,napojenie na NR by muselo byť zložitejšie teda obísť celé mesto pričom dialničný obchvat sa dá urobiť nad domami a pozemkami ale pri železnici by sa muselo výrazne búrať a presťahovávať čo by bol problem....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/771494/
ja si myslim, ze ohladne tej trati 141 by bolo dobre prejst s navrhmi na ministerstve dopravy, lebo je sice pekne, ze tu padaju celkom zaujimave myslienky, ale ku kompetentnym sa to nedsotane:/...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/771490/
Zámčan a nena2003 : NR-ZM iba ak neprejde tá blbosť s Jaguárom. Ostatne ako dostať vlak na ZM bez toho aby nemusel v Lužiankach prepriahať, resp. odvesiť elektriku a zapojiť diesel? 141 od Lužianok po Kozárovce ak by chcel niekto elektrifikovať, tak by som snáď zhltol kefu. To by bolo zmŕtvychvstanie, aké tu nebolo ani keď Ježíš Kristus vstal údajne z mŕtvych. U 141 vidím najlepší potenciál v tom, keby jazdili REX vlaky Leopoldov - Hlohovec - Lužianky - Žirany/Jelenec - Z. Moravce - Kozárovce s DMJ 861 a nadväznosťami na Banskobystrické rýchliky. Levice obchádzať si nemyslím, žeby bol najlepší ťah. Takisto aj Podhájsku a Šurany, kde sú prípoje na vlaky do NZ.
Ohľadom tej Nitry už roky rokúce hovorím jednu vec, na ktorú nemá nikto "gule" sa za to postaviť. A síce, že ak sa pozriete kadiaľ ide diaľnica a kde sa pýta kapacitná doprava tak jednoznačne predĺžiť jednokoľajku Trnava - Sereď do Nitry treba. Trať cez Trnovec čo tu dakto písal vraj má byť iba pre osobnú dopravu (čo je blbosť to robiť iba pre rýchliky, prípadne Os vlaky). Trnavu - Sereď následne s tým aj zdvojkoľajniť a získalo by sa tak perfektné spojenie, kedy by mohli jazdiť REX vlaky Nitra - Sereď - Trnava - Šenkvice - Pezinok - Bratislava. V Seredi by na tieto spoje mohli nadväzovať Os vlaky Galanta - Leopoldov, čím by prestala konečne dvojkoľajka Leopoldov - Sereď zívať prázdnotou a ľudia z Galanty by nemuseli prestupovať na vlaky na Trenčín a Žilinu zachádzaním do Trnavy ale išli by smerom na východ do Leopoldova.
Bude sa asi ale preferovať najlacnejšie riešenie, minimálne do doby pokým, železnice nezačne stavať Váhostav alebo iná firma pod vedením Širokého. Maximálne teda rekonštrukcie, opravy, výnimočne nejaká prekládka aby sa dalo ísť 100-120km/h ale nič viac nebude. Preto skôr by som uvažoval o tom, že celá trať 150 sa bude využívať pre rýchliky a teda premýšľal nad tým, kde do čoho dať peniaze na ktorom úseku aby sa skrátili jazdné doby. Samozrejme tak aby nevyšlo križovanie kdesi na jednokoľajku. A samozrejme v prípade potreby vybudovať niekde dvojkoľajný úsek, resp. dokončiť hlavne dvojkoľajku od Zvolena po Žarnovicu, kde to jednokoľajka Hronská Dúbrava - Žiar n. Hronom zásadne kazí. Najkritickejší je na celej trati úsek Podhájska - Horný Pial. Tam by si to žiadalo zmenšenie polomeru oblúkov asi za cenu tunela alebo nejakého viaduktu.
Ďalej problémy spojenia BB-BA nezmiznú, nanajvýš odpadne prestoj a riziká spojené s nečakaním prípojov vo Zvolene, ale nič to nezmení na notoricky problémovom a ignorovanom úseku ZV-BB, kde nevedia rozoznať slová "zdvojkoľajniť" a "elektrifikovať". V tomto prípade jediné na čo nám elektrifikácia je, že tu môže vrchnosť šaškovať a experimentovať s rýchlikmi BB-BA s jedným HKV bez preprahu a potom to zas vrátiť a rozseknúť to vo Zvolene. Ale inak nič iné. Priepustnosť trate je tu oveľa väčším problémom a zas tam kde mohli elektrifikovať (Bánovce n. Ondavou - Humenné), tam sa na to ŽSR vysralo.
Ohľadom tej Nitry už roky rokúce hovorím jednu vec, na ktorú nemá nikto "gule" sa za to postaviť. A síce, že ak sa pozriete kadiaľ ide diaľnica a kde sa pýta kapacitná doprava tak jednoznačne predĺžiť jednokoľajku Trnava - Sereď do Nitry treba. Trať cez Trnovec čo tu dakto písal vraj má byť iba pre osobnú dopravu (čo je blbosť to robiť iba pre rýchliky, prípadne Os vlaky). Trnavu - Sereď následne s tým aj zdvojkoľajniť a získalo by sa tak perfektné spojenie, kedy by mohli jazdiť REX vlaky Nitra - Sereď - Trnava - Šenkvice - Pezinok - Bratislava. V Seredi by na tieto spoje mohli nadväzovať Os vlaky Galanta - Leopoldov, čím by prestala konečne dvojkoľajka Leopoldov - Sereď zívať prázdnotou a ľudia z Galanty by nemuseli prestupovať na vlaky na Trenčín a Žilinu zachádzaním do Trnavy ale išli by smerom na východ do Leopoldova.
Bude sa asi ale preferovať najlacnejšie riešenie, minimálne do doby pokým, železnice nezačne stavať Váhostav alebo iná firma pod vedením Širokého. Maximálne teda rekonštrukcie, opravy, výnimočne nejaká prekládka aby sa dalo ísť 100-120km/h ale nič viac nebude. Preto skôr by som uvažoval o tom, že celá trať 150 sa bude využívať pre rýchliky a teda premýšľal nad tým, kde do čoho dať peniaze na ktorom úseku aby sa skrátili jazdné doby. Samozrejme tak aby nevyšlo križovanie kdesi na jednokoľajku. A samozrejme v prípade potreby vybudovať niekde dvojkoľajný úsek, resp. dokončiť hlavne dvojkoľajku od Zvolena po Žarnovicu, kde to jednokoľajka Hronská Dúbrava - Žiar n. Hronom zásadne kazí. Najkritickejší je na celej trati úsek Podhájska - Horný Pial. Tam by si to žiadalo zmenšenie polomeru oblúkov asi za cenu tunela alebo nejakého viaduktu.
Ďalej problémy spojenia BB-BA nezmiznú, nanajvýš odpadne prestoj a riziká spojené s nečakaním prípojov vo Zvolene, ale nič to nezmení na notoricky problémovom a ignorovanom úseku ZV-BB, kde nevedia rozoznať slová "zdvojkoľajniť" a "elektrifikovať". V tomto prípade jediné na čo nám elektrifikácia je, že tu môže vrchnosť šaškovať a experimentovať s rýchlikmi BB-BA s jedným HKV bez preprahu a potom to zas vrátiť a rozseknúť to vo Zvolene. Ale inak nič iné. Priepustnosť trate je tu oveľa väčším problémom a zas tam kde mohli elektrifikovať (Bánovce n. Ondavou - Humenné), tam sa na to ŽSR vysralo.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/771489/
ja si myslim, ze o modernizacii useku Trnovec-NR-ZM sa zial ani len neuvazuje, sice myslienka to je dobra...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/771475/
tým krokom dopredu mala byť súťaž BA-BB a preto museli vypadnúť priame spoje BA-KE cez Lučenec.
a čo si myslím ja......pokial sa nebude modernizovať trať.....čo sa nebude.....je vlakové spojenie BA-BB odsúdené na neuspech po dobudovaní R1.Autobusové spojenia sú výrazne lacnejšie aj rýchlejšie.....myslím autobusy Jančuru.Preto si nie som istý či je rozumné rušiť priame spojenia BA-KE juhom pretože dialnica juhom je tiež vo hviezdach.
a sci fi na slovenské pomery by bola modernizácia aj železničnej infraštruktury..napr po trase BA-Trnovec-Nitra-ZM-Zvolen kde by sa jazdilo minimálne po Nitru 160 dalej samozrejme podla možností.....bolo by to určite vhodnejšie ako prípadná modernizácia zo Surian do Levíc kde by sa ťažko dala urobiť tak aby sa výrazne zvýšila traťová rýchlosť....
a čo si myslím ja......pokial sa nebude modernizovať trať.....čo sa nebude.....je vlakové spojenie BA-BB odsúdené na neuspech po dobudovaní R1.Autobusové spojenia sú výrazne lacnejšie aj rýchlejšie.....myslím autobusy Jančuru.Preto si nie som istý či je rozumné rušiť priame spojenia BA-KE juhom pretože dialnica juhom je tiež vo hviezdach.
a sci fi na slovenské pomery by bola modernizácia aj železničnej infraštruktury..napr po trase BA-Trnovec-Nitra-ZM-Zvolen kde by sa jazdilo minimálne po Nitru 160 dalej samozrejme podla možností.....bolo by to určite vhodnejšie ako prípadná modernizácia zo Surian do Levíc kde by sa ťažko dala urobiť tak aby sa výrazne zvýšila traťová rýchlosť....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/771469/
...to rozbitie priamych spojení južnou trasou BA-ZV-KE (okrem R 800/801 Poľana), včase keď je vytvorený nejaký systém (cca. 3 roky) a teraz znovu zavádzať nový model/čísla mi príde ako KROK DOZADU
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/771449/
no a hitparada zbytočných prestojov..
hit 2
aj ked je trocha kontroverzný....ale otázka do plena by mohla byť je dôležité čakať na prípoj (mimo system) za cenu že že sa mi zníži frekvencia o 50% ?
Vlak 5741 (terajšie číslo nové som neporovnával) odchod NZ o 18.52 ako prípoj k R vlaku smer Zvolen ibaže na rozdiel od ostatných vlakov nepokračuje do LV na odhlášku za R vlakom ale čaká na prípojný vlak z NR kde podla mojich zistení prestupuje od 0-10 ludí.odchod vlaku zo Surian namiesto 19.17 je až 19.40...čo sa stane za ten čas všetci ludia z R vlaku z BA alebo aj z NZ v Suranoch prestupia do autobusov alebo idú autami...jednoducho každý z roboty sa snaží dostať čo najrýchlejšie......okrem tých ktorým vyhovuje pobyt v staničnej reštaurácii.Otázka je či ludia z Nitry vykompenzujú ludí z BA....určite nie...ale na druhej strane títo ludia by zostali v Suranoch trčať....ja si to uvedomujem..len teraz či by tí ludia z NR si nemali hladať iný zdroj dopravy kedže ich je výrazne menej.....,
Ešte aby som nezabudol tak prázdny nejazdí kvôli tomu len vlak 5741 ale aj vlak do ZM ktorý v Ulanoch čaká na 5741. Holt aj takto sa dajú zabiť spojenia.
hit 2
aj ked je trocha kontroverzný....ale otázka do plena by mohla byť je dôležité čakať na prípoj (mimo system) za cenu že že sa mi zníži frekvencia o 50% ?
Vlak 5741 (terajšie číslo nové som neporovnával) odchod NZ o 18.52 ako prípoj k R vlaku smer Zvolen ibaže na rozdiel od ostatných vlakov nepokračuje do LV na odhlášku za R vlakom ale čaká na prípojný vlak z NR kde podla mojich zistení prestupuje od 0-10 ludí.odchod vlaku zo Surian namiesto 19.17 je až 19.40...čo sa stane za ten čas všetci ludia z R vlaku z BA alebo aj z NZ v Suranoch prestupia do autobusov alebo idú autami...jednoducho každý z roboty sa snaží dostať čo najrýchlejšie......okrem tých ktorým vyhovuje pobyt v staničnej reštaurácii.Otázka je či ludia z Nitry vykompenzujú ludí z BA....určite nie...ale na druhej strane títo ludia by zostali v Suranoch trčať....ja si to uvedomujem..len teraz či by tí ludia z NR si nemali hladať iný zdroj dopravy kedže ich je výrazne menej.....,
Ešte aby som nezabudol tak prázdny nejazdí kvôli tomu len vlak 5741 ale aj vlak do ZM ktorý v Ulanoch čaká na 5741. Holt aj takto sa dajú zabiť spojenia.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/771332/
re Zámčan
Aspoň 110 večer upravili. Na 130 to ostalo po starom čo sa týka posledného spoja ... 19:22 posledný OS smer BA zo Zámkov. Toto nikdy nepochopím. Ďalej to rozdelenie ranného vlaku 4610 v Galante mi tiež pripadá ako naschvál. Cez víkend prestoj cez 20 min.
Aspoň 110 večer upravili. Na 130 to ostalo po starom čo sa týka posledného spoja ... 19:22 posledný OS smer BA zo Zámkov. Toto nikdy nepochopím. Ďalej to rozdelenie ranného vlaku 4610 v Galante mi tiež pripadá ako naschvál. Cez víkend prestoj cez 20 min.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/771302/
ale aby som len stále nekritizoval...z môjho pohladu sa zdá 110 urobená dobre.Dokonca aj nočnému ftákovi po rokoch nariekania urobili prípoj od SS.
Prišlo k zmene pri vedení vlakov Kuty -Breclav...a tak napr tie Malacky majú prípoj v Breclavi na Rail Jet do Prahy aj ked cez víkendy s prestupom.
Prišlo k zmene pri vedení vlakov Kuty -Breclav...a tak napr tie Malacky majú prípoj v Breclavi na Rail Jet do Prahy aj ked cez víkendy s prestupom.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/771292/
naozaj neviem, ale napr. 31. 7. 2015, vlak Os 7336 (Zvolen os. st. - Banská Bystrica; odch 08:52), zmeškaný kvôli nezistenému zabrzdenému podvozku 20 minút, nakoniec predsa len odišiel plánovite ešte pred rovnako zmeškaným R831/Ex222, no znižovanie meškania sa nekonalo, v tarifnom bode Veľká Lúka žiadny výstup ani nástup, teda úplne zbytočné zastavovanie... V tom čase už dedinčania jednoducho nedochádzajú na pracoviská, rovnako na cesty k lekárom je už neskoro, navyše obec je územnosprávnym začlenením orientovaná na Zvolen (linka 611402).
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/771268/
A blbost na 170ke, tej severnej, je aj skratenie jazdnych casov o minutu. Teraz ledva stiha odist neparny z Priekopy o X.54, Martin X.59. Bude to o minutu skor pri rovnakom odchode z Vrutok. Parny smer som radsej ani nekukol. Ano, vypravcovia, aj ini, su tu sikovni, napisu to ako aj teraz vcas a hotovo. Ale skutocnost je ina.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/771266/
Na trati 170 mrdník par excellence!!! Zas chujovské nápady s prechodením Hronseku a Veľkej Lúky. A vracia sa späť aj bonbónik, že v jeden deň v týždni iba tú zastávku prechodia. Takže rušňovodiči zas môžu sa na hlavu postaviť a zblázniť sa ako kedysi, keď rýchlik zastavoval v Hronseku iba v piatky a nedele. Už sa zdalo, že sa stav ustálil krásne, že aj takt bude. Prdlajz! Krásny systém Zr a Os s dvoma druhmi obsluhovaním tarifných bodov pre Zr nasledovne : BB - BB,mesto - Sliač - ZV,mesto - ZV a pre Os s pridaním zvyšku fixne na všetky Os bez prechodenia V. Lúky a Hronseku. Čiže pripravte sa na Os a R ZV-BB, že občas vlak zastaví, kde nemá alebo nezastaví kde má.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/771259/
ja sa čudujem že ked sa to takto zariadilo.....prečo v tej Turni nenechajú zastavovať tie R vlaky.....ale nepoznám to tam len predpokladám že ked tam tie os vlaky končili že tam aj niekto cestoval.....no a o tých cestujúcich by sa nemuselo prísť keby v Turni zastavovali s rýchlikmi.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/771254/
o ne-zmysle "terminálu" Moldava nad Bodvou mesto (okr. Košice-okolie) sa diskutovalo (http://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/5730-Aktualne-z-Moldavy-nad-Bodvou/) - a to aj vzhľadom k faktickému obmedzeniu rozsahu osobnej dopravy v príslušnom okrese (vylúčenie dopravy z obce Turňa nad Bodvou).
Namiesto moldavského megalomanstva mali skôr optimalizovať trať až po Medzev, potom aj vlaky navrhované v GVD, prípadne prípojné od zvolenských R by mali logiku a opodstatnenie.
Namiesto moldavského megalomanstva mali skôr optimalizovať trať až po Medzev, potom aj vlaky navrhované v GVD, prípadne prípojné od zvolenských R by mali logiku a opodstatnenie.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/771247/
Samozrejme bude plnší, len takto si to odniesol ten osobný o druhej. Tam by mali okamžite stiahuť push-pull, ale ako som dnes videl 15:07, aj 16:07, taktiež cca. 50 ľudí si nemá kam sadnúť, takže do decembra musia vydržať.
Inak možno zrušili ten Os 13:31 preto, aby v decembri neboli námietky, prečo nenechali ten vlak, ako REX - akoby predpríprava na neskorší začiatok popoludňajšej špičky... lenže ten začiatok posúvajú akurát tak v kanceláriach, ale na staniciach sa to neudeje.
Inak možno zrušili ten Os 13:31 preto, aby v decembri neboli námietky, prečo nenechali ten vlak, ako REX - akoby predpríprava na neskorší začiatok popoludňajšej špičky... lenže ten začiatok posúvajú akurát tak v kanceláriach, ale na staniciach sa to neudeje.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/771245/
na pripomenutie