GVD ŽSR aktuálny a pripravovaný
Diskusia o Grafikone vlakovej dopravy. Vaše postrehy, návrhy a pripomienky.
Podradené diskusné témy
754 to naozaj nevieme prečo multipapa utekal nad Žilinu.......
tak isto všetci vieme akým spôsobom sa riadila železnica, politicky.....ja by som k tomu pridal , že ked neboli peniaze tak bolo treba prepušťať , rušiť dopravu......lebo dopracovať sa k zniženiu zamestnanosti cez modernizáciu by stálo nejaký ten peniaz....ludia ktorí tomu nerozumeli si mysleli že len treba poprepúšťať a zrušiť a problem bude vyriešený......
preto ma len iritujú infantilné poznámky čo kedy povedal nejaký politik v roku 2007...a ešte sa pritom tváriť že to bolo apolitické vyjadrenie a že vlastne s tým bude pokračovať.....
tak isto všetci vieme akým spôsobom sa riadila železnica, politicky.....ja by som k tomu pridal , že ked neboli peniaze tak bolo treba prepušťať , rušiť dopravu......lebo dopracovať sa k zniženiu zamestnanosti cez modernizáciu by stálo nejaký ten peniaz....ludia ktorí tomu nerozumeli si mysleli že len treba poprepúšťať a zrušiť a problem bude vyriešený......
preto ma len iritujú infantilné poznámky čo kedy povedal nejaký politik v roku 2007...a ešte sa pritom tváriť že to bolo apolitické vyjadrenie a že vlastne s tým bude pokračovať.....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/921150/
Je jedno či tam bude červený- modry- ľavý -pravý , teplý-studený. Pokial tu bude vládnuť cestná lobby, nič sa nezmení .
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/921149/
Čo tu trepete nezmysly. Kradnúť na železnici sa začalo už za Mečiara, a títo noví demokrati len pokračujú. Vždy si dopravu delili víťazne strany: Cargo - jedna strana, ZSSK - druha víťazná strana a ŽSR tretia strana. To iste aj ministerstvo.
Sami si za to mozeme . Čo sme si zvolili, to mame. Železnica od pádu komunizmu bola vždy dojna krava pre politické strany. Prečo dostali SME rodina dopravu? Keď bolo po voľbách? Hovorí sa to, že aby šéf strany uspokojil svojich sponzorov- oligarchov. Prečo utekal na druhý deň po voľbách do mesta 21km nad Žilinou? Treba uvažovať ….
Sami si za to mozeme . Čo sme si zvolili, to mame. Železnica od pádu komunizmu bola vždy dojna krava pre politické strany. Prečo dostali SME rodina dopravu? Keď bolo po voľbách? Hovorí sa to, že aby šéf strany uspokojil svojich sponzorov- oligarchov. Prečo utekal na druhý deň po voľbách do mesta 21km nad Žilinou? Treba uvažovať ….
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/921148/
Prekvapuje ma koľko energie ste schopní dávať do popisovania niečoho, čo nemôžete zmeniť, lebo to už bolo... V podstate súhlasím s každý uhlom pohľadu až na nejaké drobnosti - realita je, že máme rozondený štát a železnice a otázkou len zostáva, čo s tým dokážeme a nedokážeme urobiť... či už z pozície zamestnancov železníc, cestujúcich, voličov a podobne... Tak za mňa asi len toľko, že celkom sa črtá v štáte, že niektoré samosprávy asi začnú postupne hýbať vecami - dokonca možno ani tie naše a od júna sa predĺžia medzištátne vlaky do Horní Lidče... A od decembra ARRIVA do Púchova... A vraj je v hre aj Vlársky priesmyk, čo by bolo celkom fajn - to sa poteší aj tuto kolega patriot z Trenčína, ktorému tam síce nebudú zastavovať ICčká, ale môže ísť na jeden prestup do Bylnice na výlet...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/921146/
dal matovičov cirkus do železníc viac peňazí....nedal v katastrofalnom stave sa tak dokázal akurát tak vyhovoriť ako to zle Smer robil......že sektor je finnačne poddimenzovaný...a riešenie Hegera a spol bolo že dal ešte menej peňazí......
no a ku Cargu......čo malo nohy odtial utieklo.....tak všetko rozpredať čo sa ešte dá potom sa dá prísť aj k lepším číslam.....
no a ku Cargu......čo malo nohy odtial utieklo.....tak všetko rozpredať čo sa ešte dá potom sa dá prísť aj k lepším číslam.....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/921145/
Ano, vladli vsetci. Ja sa len pytam, co take dokazal Smer za uzasnych 12 rokov ich vlady. Dal som ti statistiku NKU, ktore hodnotilo projekty modernizacie TEN-T za 20 rokov, pricom z toho obdobia za poslednych 14 rokov vladol Smer 12 rokov. Mal dost casu ukazat, ako to vie lepsie a nepredviedol nic.
Mame tu dalsi vec. ZSSK CARGO. Clanok hodnotiaci hospodarenie spolocnosti pocas prvej vlady smeru. Od roku 2006 do roku 2010.
https://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/3833-Rok-zmien-2011-ZSSK-Cargo-prepusta-nezamestnanych/
Takze v roku 2010 bola produktivita zamestnanca 4 000 ton tovaru. Na prepravu 38 mil. ton tovaru potrebovali 9800 zamestnancov. Pre porovnanie v roku 2020, posledny rok vlady Smeru. V tom roku Cargo prepravilo 26 mil. ton tovaru a potrebovali na to 4700 zamesnancov, takze na zamestnanca prepravili 5500 ton tovaru. Takze efektivita zamestnanca sa dokazal zdvihnut o takmer 40%. V roku 2022 na prepravu 28,8 mil. ton tovaru potrebovali uz len 4028 zamestnancov takze produktivita na zamestnanca stupla na 7150 ton. A cuduj sa svete, zrazu Cargo nie je stratove a netreba donho liat stovky mil. eur.
Mame tu dalsi vec. ZSSK CARGO. Clanok hodnotiaci hospodarenie spolocnosti pocas prvej vlady smeru. Od roku 2006 do roku 2010.
https://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/3833-Rok-zmien-2011-ZSSK-Cargo-prepusta-nezamestnanych/
Takze v roku 2010 bola produktivita zamestnanca 4 000 ton tovaru. Na prepravu 38 mil. ton tovaru potrebovali 9800 zamestnancov. Pre porovnanie v roku 2020, posledny rok vlady Smeru. V tom roku Cargo prepravilo 26 mil. ton tovaru a potrebovali na to 4700 zamesnancov, takze na zamestnanca prepravili 5500 ton tovaru. Takze efektivita zamestnanca sa dokazal zdvihnut o takmer 40%. V roku 2022 na prepravu 28,8 mil. ton tovaru potrebovali uz len 4028 zamestnancov takze produktivita na zamestnanca stupla na 7150 ton. A cuduj sa svete, zrazu Cargo nie je stratove a netreba donho liat stovky mil. eur.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/921141/
A súdruhovia na dráhach za 40 rokov čo spravili? Tiež sa len plátalo - aspoň teda v 80. rokoch, čo som to už čoby ZŠ-kár ako-tak sledoval..
Novovybudované trate takmer žiadne (výnimka most Hrdinov Dukly (prístavný most). Dopravná obslužnosť: vlaky síce jazdili na každej (skoro) trati ale systém žiadny. Prestupné väzby (zvlášť v relácii vlak/bus) slabé. Pre porovnanie KE-BA chodili 3 denné a 2 nočné vlaky ráno Dargov, poobede Spišan a Tatran; v piatok a nedeľu dáke posiláky; neskôr sa pridal Čingov aj to iba zo SN; nočné Zemplín a Ružín. Dnešná ponuka od 5.00 do 17.00 2h tak EX (nie síce ideálne ale lepšie); + nočný Zemplín a WLAB na 442/622
Juh ostala (zatiaľ) Poľana; KE-ZV je dnes neúplný 2h takt, voľakedy tiež Gemeran skoro ráno (3.00) Tekov a tuším Ipeľ
Veľkým mínusom bolo v nie tak dávnej minulosti masívne rušenie osobnej dopravy, k tomu sa imho malo pristúpiť keď tak po integrovaní dopravy a dôkladnom zvážení (napr Plešivec-Slavošovce (Revúca), atď).
Taktová doprava bol neznámy pojem, náväznosti síce ani dnes nič moc ale lepší sa to.
čo sa infraštrukrúry týka, aj tu sme sa pohli, i leď je milión vecí čo malo byť a nie je
O ''štátnej zlodejine'', nabaľovaní sa na verejných zakázkch pomlčím, nie že by to inde nebolo ale tu je to 'priamo 'národným športom'' Každý najprv rieši ako ojebabrať štát a napakovať sa až potom rieši prevedenie stavby... a to bez ohľadu na politické tričko!
Novovybudované trate takmer žiadne (výnimka most Hrdinov Dukly (prístavný most). Dopravná obslužnosť: vlaky síce jazdili na každej (skoro) trati ale systém žiadny. Prestupné väzby (zvlášť v relácii vlak/bus) slabé. Pre porovnanie KE-BA chodili 3 denné a 2 nočné vlaky ráno Dargov, poobede Spišan a Tatran; v piatok a nedeľu dáke posiláky; neskôr sa pridal Čingov aj to iba zo SN; nočné Zemplín a Ružín. Dnešná ponuka od 5.00 do 17.00 2h tak EX (nie síce ideálne ale lepšie); + nočný Zemplín a WLAB na 442/622
Juh ostala (zatiaľ) Poľana; KE-ZV je dnes neúplný 2h takt, voľakedy tiež Gemeran skoro ráno (3.00) Tekov a tuším Ipeľ
Veľkým mínusom bolo v nie tak dávnej minulosti masívne rušenie osobnej dopravy, k tomu sa imho malo pristúpiť keď tak po integrovaní dopravy a dôkladnom zvážení (napr Plešivec-Slavošovce (Revúca), atď).
Taktová doprava bol neznámy pojem, náväznosti síce ani dnes nič moc ale lepší sa to.
čo sa infraštrukrúry týka, aj tu sme sa pohli, i leď je milión vecí čo malo byť a nie je
O ''štátnej zlodejine'', nabaľovaní sa na verejných zakázkch pomlčím, nie že by to inde nebolo ale tu je to 'priamo 'národným športom'' Každý najprv rieši ako ojebabrať štát a napakovať sa až potom rieši prevedenie stavby... a to bez ohľadu na politické tričko!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/921140/
Nevysvetlíš...nevadí. už som si zvykol, že tu platí mainstreamová likvidácia, lebo ak náhodou napíšeš fakty (čom som urobil od 1990 do 2021), tak príspevok je skrytý. Len preto, že nezapadol do portfólia, ktoré dnes už všetci vidíme. A či ja plevelim diskusiu? Nech si diskutujúci vyberie, prečo by som mal byť ticho, keď tu niekto začne nekorektne na jednu stranu, pridám fakty. Nech je možnosť výberu...nič viac a nič menej. ;)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/921139/
Problemom je že inštitúcie si často nechajú prepadnúť územné i stavebné povolenia. Udržať ich je základ variability, aby sa eurofondy, ak náhodou budú, dali minút. V tomto posledných 3,5 roka ukázalo, že v ''šuflíku'' nebolo nič použiteľné, tak sa to dalo na Moldavy. A do Marcheggu druhá koľaj zatiaľ tiež nie....a bola by, keby bola dosiahnutelna rýchlo. Vlády sa.menia, ale ľudia na zodpovedných úsekoch často vydržia desaťročia. S prístupom, tak sa to robilo...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/921138/
qwer samozrejme aj za kratery na Mesiaci môže strana SMER. Ked nedokážeš pochopiť že od vzniku SR tu už vládli všetci a každý z nich má maslo na hlave .......a teda vôbec sa mi nechce rozpisovať ako sa reformovala železnica za tkzv pravicových vlád......
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/921137/
Takze tu je hodnotenie modernizacie zeleznicnych koridorov zaradenych do TEN-T v obdobi 2000 - 2020. Smer za to obdobie vladol 12 rokov. V tom obdobi sa stanovilo 34 cielov, pricom meratelnych bolo 22. Z tych 22 meratelnych cielov sa nesplnil ani jeden. Jasne, za to urcite mohla dzurindova vlada, radicovej vlada a popripade aj martania.
https://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/8142-Zaostavania-Slovenska-pri-modernizacii-zeleznicnych-koridorov/
https://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/8142-Zaostavania-Slovenska-pri-modernizacii-zeleznicnych-koridorov/
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/921136/
Klasicka demagogicka odpovet fanusika Smeru. Vzdy za to moze niekto iny. Smer je na Slovensku najdlhsie vladnuca strana, SDKU tu vladla necelych 10 rokov, Smer mal ako jedina strana 4 roky cisto jednofarebnu vladu. Takze poprosim, akym sposobom dokazala strana Smer za 12.5 roka vladnutia vyriesit problemy v doprave, podla mna mala na to dost casu a *nema* sa na koho vyhovarat.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/921135/
V podstate s príspevkom súhlasím, ale mám pár pripomienok.
Trnovec - Nitra je obyčajné sci-fi. Odhadované náklady v roku 2022 boli skoro 400 miliónov eur. Na to ŽSR nemali, nemajú a ani nebudú mať peniaze. Ak by chcel niekto argumentovať eurofondmi, tak tento projekt nepatrí medzi core TEN-T koridory a jeho spoločenská návratnosť je menšia než 1. MD SR a ŽSR majú iné záväzky (BA - ZA - KE-ČnT, Kysuce, Maďarsko - KE - PO - Poľsko, Maďarsko - BA - Česko), kam by mali dávať eurofondy plus peniaze zo štátneho rozpočtu.
S tým, že výstavba diaľnic regióny z chudoby nevytrhne sa dá súhlasiť. Naopak, môžu mať ešte väčšie problémy. To sú tiež už skúsenosti v Europe.
Podľa mňa by mali byť pri cestnych a železnicnych projektoch nasledovne priority:
- realizacia obchvatov miest a obci - cesty 1. triedy sú najvyťaženejšie cesty, napr. Poprad - Kežmarok, Hrabovec - Petrovce, Komarno obchvat, Šahy obchvat, Krupina obchvat, Kremnické bane obchvat, obchvaty medzi Nitrou a Banovcami nad Bebravou, Holič obchvat atď.
- oprava mostov na cestach 1. triedy
- súvislá D1 od BA po Michalovce, aby mal kvalitné napojenie na svet aj región Zemplín. Tunel Dargov by sa dal dočasne oželieť
- súvislá D3, avšak vo výrazne okresanej podobe - bez paralelnej cesty 1. triedy v okoli Krasna nad Kysucou
- realizacia vybranych projektov v pôsobnosti NDS - Kapušany - Lipniky, Giraltovce obchvat, Šarišský Štiavnik, Šaca - Košice juh, Nižná - Dlha nad Oravou - Sedliacka Dubova, R2 Zvolen mestsky variant, obchvat Martina
- ŽSR Košice - Kysak, Poprad - Markušovce - Krompachy, Vrútky - Krpeľany, Záhorie, uzol Bratislava, Košice - Slivník, Kysak - Prešov - Lipany
- z tratí mimo core TEN-T koridorov napr. elektrifikácia BA - Komárno + zdvojkoľajnenie po DS, Zvolen - Fiľakovo, Vrútky - Štubňa, rekonštrukcia BA - štúrovo, Jelšovce - Prievidza atď.
Len týmto zoznamom som sa dostal mimo rozpočet s akým doprava disponuje a ak by sa peniaze našli, tak by mali čo robiť do roku 2040.
Z Tvojho zoznamu napr. 160tka ZA - KE je nereálne. Tak isto BA - Štúrovo a to napriek tomu, že tu aspoň nie je nutné realizovať zložité objekty. Diaľnica juhom BA - KE je nereálna a viac-menej zbytočná. Dôležité je spraviť Zvolen a od Lučenca by bolo rozumnejšie to riešiť ako preložku cesty 1. triedy v trase R2 (bolo by to rýchlejšie a lacnejšie), aby bol Gemer kvalitne napojený na svet, čím by narástli intenzity a realizácia tunela Soroška by sa dala zdôvodniť.
Trať na juhu jedine cestou lacných rekonštrukcií trate.
Je fakt, že Ficove vlády sa moc nemajú čim chváliť. To že prestavali miliardy z eurofondov, ktoré mali k dispozícií zas nebol nejaký husársky kúsok. Tie peniaze by nejako minula aj každá iná vláda. Naopak, o efektivite niektorých pomerne drahých projektov by sa dalo diskutovať, ale už je to zbytočné, keď sú zrealizované. Zároveň cca od 2015 začala drhnúť príprava projektov, ktorú dokonal Ersek tým, že natvrdo pretláčal Sorošku, Bátku a R7. Medzitým na D3 prepadlo aj to čo už bolo pripravené a teraz ide príprava od začiatku... Že bude D3 hotová do 2030 si nemyslí ani ten najväčši optimista.
Trnovec - Nitra je obyčajné sci-fi. Odhadované náklady v roku 2022 boli skoro 400 miliónov eur. Na to ŽSR nemali, nemajú a ani nebudú mať peniaze. Ak by chcel niekto argumentovať eurofondmi, tak tento projekt nepatrí medzi core TEN-T koridory a jeho spoločenská návratnosť je menšia než 1. MD SR a ŽSR majú iné záväzky (BA - ZA - KE-ČnT, Kysuce, Maďarsko - KE - PO - Poľsko, Maďarsko - BA - Česko), kam by mali dávať eurofondy plus peniaze zo štátneho rozpočtu.
S tým, že výstavba diaľnic regióny z chudoby nevytrhne sa dá súhlasiť. Naopak, môžu mať ešte väčšie problémy. To sú tiež už skúsenosti v Europe.
Podľa mňa by mali byť pri cestnych a železnicnych projektoch nasledovne priority:
- realizacia obchvatov miest a obci - cesty 1. triedy sú najvyťaženejšie cesty, napr. Poprad - Kežmarok, Hrabovec - Petrovce, Komarno obchvat, Šahy obchvat, Krupina obchvat, Kremnické bane obchvat, obchvaty medzi Nitrou a Banovcami nad Bebravou, Holič obchvat atď.
- oprava mostov na cestach 1. triedy
- súvislá D1 od BA po Michalovce, aby mal kvalitné napojenie na svet aj región Zemplín. Tunel Dargov by sa dal dočasne oželieť
- súvislá D3, avšak vo výrazne okresanej podobe - bez paralelnej cesty 1. triedy v okoli Krasna nad Kysucou
- realizacia vybranych projektov v pôsobnosti NDS - Kapušany - Lipniky, Giraltovce obchvat, Šarišský Štiavnik, Šaca - Košice juh, Nižná - Dlha nad Oravou - Sedliacka Dubova, R2 Zvolen mestsky variant, obchvat Martina
- ŽSR Košice - Kysak, Poprad - Markušovce - Krompachy, Vrútky - Krpeľany, Záhorie, uzol Bratislava, Košice - Slivník, Kysak - Prešov - Lipany
- z tratí mimo core TEN-T koridorov napr. elektrifikácia BA - Komárno + zdvojkoľajnenie po DS, Zvolen - Fiľakovo, Vrútky - Štubňa, rekonštrukcia BA - štúrovo, Jelšovce - Prievidza atď.
Len týmto zoznamom som sa dostal mimo rozpočet s akým doprava disponuje a ak by sa peniaze našli, tak by mali čo robiť do roku 2040.
Z Tvojho zoznamu napr. 160tka ZA - KE je nereálne. Tak isto BA - Štúrovo a to napriek tomu, že tu aspoň nie je nutné realizovať zložité objekty. Diaľnica juhom BA - KE je nereálna a viac-menej zbytočná. Dôležité je spraviť Zvolen a od Lučenca by bolo rozumnejšie to riešiť ako preložku cesty 1. triedy v trase R2 (bolo by to rýchlejšie a lacnejšie), aby bol Gemer kvalitne napojený na svet, čím by narástli intenzity a realizácia tunela Soroška by sa dala zdôvodniť.
Trať na juhu jedine cestou lacných rekonštrukcií trate.
Je fakt, že Ficove vlády sa moc nemajú čim chváliť. To že prestavali miliardy z eurofondov, ktoré mali k dispozícií zas nebol nejaký husársky kúsok. Tie peniaze by nejako minula aj každá iná vláda. Naopak, o efektivite niektorých pomerne drahých projektov by sa dalo diskutovať, ale už je to zbytočné, keď sú zrealizované. Zároveň cca od 2015 začala drhnúť príprava projektov, ktorú dokonal Ersek tým, že natvrdo pretláčal Sorošku, Bátku a R7. Medzitým na D3 prepadlo aj to čo už bolo pripravené a teraz ide príprava od začiatku... Že bude D3 hotová do 2030 si nemyslí ani ten najväčši optimista.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/921134/
qwer aha nevedel som že problemy na železnici a pri výstavbe dialnic vznikli vznikom strany SMER.....Prepáč
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/921132/
Preco rok 1998? V tom roku Smer ani neexistovol. Smer vznikol v novembri 1999 a prve parlementne volby, ktore sa ako strana zucastnila boli v roku 2002. Prva vlada smeru vznikla v juli 2006. Odvtedy preslo vyse 18 rokov. Za ten cas tu smer vladol a vladne 12.7 roku, OLANO 3.2 roka a SDKU 1.7 roku a necely pol rok uradnicka vlada. Takze si myslim, ze 18 rokov je dost aj v doprave, aby sa nejake zmeny prejavili ci uz v pozitivnom alebo negativnom svetle. Takze ked nejake obdobie vladne jedna strana 2/3 toho obdobia, tak si myslim, ze to je dost dlhy cas na to, aby sa predviedla a mala a ma velmi velku sancu ovplyvnovat co sa v tom obdobi v doprave dialo.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/921131/
''Rozhodnutie o umiestnení stavby diaľnice platí päť rokov odo dňa, keď nadobudlo vykonateľnosť, ak stavebný úrad v odôvodnených prípadoch na žiadosť stavebníka neurčil dlhšiu lehotu; rozhodnutie o umiestnení stavby nestráca platnosť, ak bola v týchto lehotách podaná žiadosť o stavebné povolenie alebo o povolenie na terénne úpravy, práce a zariadenia podľa tohto zákona alebo ak sa začalo s využitím územia na určený účel.''
''Stavebné povolenie stráca platnosť, ak sa so stavbou diaľnice nezačalo do piatich rokov odo dňa nadobudnutia vykonateľnosti stavebného povolenia. Stavebný úrad môže v odôvodnených prípadoch na žiadosť stavebníka predĺžiť platnosť stavebného povolenia najviac o päť rokov.''
Donekonečna predlžovať platnosť povolení sa nedá.
V prípade D3 sa nedá vyhovárať resp. akákoľvek výhovorka je smiešna. Napr. Brodno - KNM. Záverečné stanovisko EIA bolo z roku 1997. Územko z roku 2010. Prepadlo im to preto, lebo sa na to zvysoka. Prečo? Lebo bolo potrebné projekt optimalizovať. Doteraz EIA nie je a nemajú ani len zverejnenú Správu o hodnotení! Hlavne že je vypracovaná aktualizovaná DUR a tuším aj DSP, ktoré môžu po procese EIA opäť aktualizovať. Tak isto aj KNM - Oščadnica, ktorý UHP najskôr odporúčajú optimalizovať, lebo je to megalománia.
Alebo si dajme príklad R4. DUR bola dodaná 12/2018. Doteraz niektoré úseky nemajú územné rozhodnutie! Keď už sa tuším minulý rok NDS do toho pustila, tak zabudli, že nemajú posúdenie vplyvov na vody a územné konanie bolo prerušené...
Aby som to zhrnul, problém je, že sa lejú peniaze do prípravy niečoho, čo ďalej v príprave nebude pokračovať z dôvodu nedostatku peňazí alebo sa žiadna príprava ďalej ani len nerealizovala (R4) alebo ak áno, tak je úplne postavená na hlavu t.j. nerobí sa to v poradí ako má (D3). Každopádne ryba smrdí od hlavy, takže nehádzal by som to na nejakých radových úradníkov. Problém je aj málo peňazí na investície v porovnaní s Českom alebo Poľskom.
Moldava Ti časovo nesedí. Tender bol vyhlásený 12/2019. ŽSR potrebovali začať s čerpaním eurofondov na regionálky, potrebovali splniť merateľný ukazovateľ ''km zrekonštruovaných tratí'' a nič iné nebolo, bola to stavba na juhu a od 1/2020 mali získať UHPčkári na vážnosti.
Medzitým sa už pripravovali realizácie iných projektov na reko tratí. Napr. Palárikovo, kde príprava začala ešte v 2016 (aby sme Smerákov iba nehanili). Plus ďalšie projekty vytypované s UHP. ŽSR majú zásobník malých projektov, čo v poslednom období vidno. Spoliehať sa na dva veľké zväčša pochybné projekty z ktorých keď jeden krachne, tak ho nie je čím nahradiť (prax do cca 2018), je somarina. Pritom sa im to celé rozpadá.
Druhá koľaj do Marcheggu sa nerealizuje, lebo sa na to zvysoka. O potrebe elektrifikácie a zdvojkoľajnenia vedeli dlhodobo! V podstate odkedy padla Filiálka... Ak ma pamäť neklame, Rakúšania boli v príprave pozadu no nakoniec nás predbehli (ŽSR zrazu zistili, že je nutná oprava mosta/mostov a chcelo to ďalšie povolenia...) a u nás elektrifikácia ešte len ide do realizácie. Zdvojkoľajnenie je len na začiatku prípravy - proces EIA.
Áno, príprava veľkých projektov bola o ničom. V 2020 nič použiteľné nebolo. To je vizitka vlád predtým. Príprava infraštruktúrnych projektov je dlhodobý proces - 10+ rokov. Najhoršie boli diaľnice, kde nebola pripravená ani pretlačovaná Bátka. Naopak, vyhlasovali sa tendre na nepripravené projekty, ako Soroška...
Ráž to zdedil o niečo v lepšom stave, ale budú nutné rýchle a možno v niektorých regiónoch nie celkom populárne rozhodnutia. Za 5 rokov OP Slovensko končí, čo je pri takýchto projektoch krátka doba. Pri SSC a ŽSR zrejme mať také starosti nebude, lebo kontrahovanie je slušné.