GVD ŽSR aktuálny a pripravovaný
Diskusia o Grafikone vlakovej dopravy. Vaše postrehy, návrhy a pripomienky.
Podradené diskusné témy
tak to je fajn...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/920840/
Nočným vlakom takt trochu strelila do nohy aj populistická vláda, ktorá zaviedla bezplatnú prepravu a v cene miestenky urobila z Poľany a Zemplína maringotku pre bezdomovcov... A to nehovorím aký vplyv má, keď tam nasadzujú presvietené Bdteery... Dať na nočný transrepublikový vlak niečo takéto je zločin... Neverím, že keby mal každý spoj čiže 4x/noc dvojicu policajtov/SBS, že by to zrujnovalo štátnu kasu, resp. ZSSK.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/920837/
Tak, ako sa tu už spomínalo, Poľana je vlak, ktorý svoju klientelu určite má. Hlavný zmysel tohto vlaku vidím v trase Brno/Bratislava - Gemer/Košice a východ. Je to vlastne plnenie základnej dopravnej obslužnosti. V súčasnosti je obmedzená nie veľmi vhodne zvoleným posunom v Nových Zámkoch. Vidím preto možnosť jej zachovania v podobe 283/801/911 Praha - Brno - Bratislava hl. st. - Nové Zámky (stále posun) - Zvolen (5:25) - trasa 931 - Košice (8:44).
Ušetrený úsek v prípade horeuvedeného riešenia by bol, Zvolen - Plešivec. Časová poloha by viac rešpektovala možnosti obyvateľov Gemera pri cestách do Bratislavy a príchod do Košíc by bol pre cestujúcich z Brna a Bratislavy kúsok lepší. Prípoj na Ukrajinu by sa musel však mierne upraviť. Tento vlak znamená pre ľudí a región Gemera mnohé. Ďakujem za reakcia ak nejaké budú.
Ušetrený úsek v prípade horeuvedeného riešenia by bol, Zvolen - Plešivec. Časová poloha by viac rešpektovala možnosti obyvateľov Gemera pri cestách do Bratislavy a príchod do Košíc by bol pre cestujúcich z Brna a Bratislavy kúsok lepší. Prípoj na Ukrajinu by sa musel však mierne upraviť. Tento vlak znamená pre ľudí a región Gemera mnohé. Ďakujem za reakcia ak nejaké budú.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/920834/
Do toho vsetkeho ma byt este na jar 22 dni vyluka Presov - Sarisske Luky kvoli rekonstrukcii cestneho mosta na ul. Lesik delostrelcov ponad zeleznicnu trat. Vyluka by mala byt v rezime 4 dni vyluka - 3 dni jazda - 4 - 3... Ale pre cestujucich bude NAD celych 22 dni. Je preto mozne, ze sa na nevyhnutne dlhy cas vyuzije pre ND aj trat Trebisov - Vranov n/T.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/920829/
GVD píšeš o linke... Myslíš to tak, že či sa platí cena za ten úsek linky, na ktorom jazdí vlak, než z neho ľudia musia prestúpiť do NAD? Lebo v takom prípade áno, pokiaľ viem, tak sa platí normálna cena. Ale samozrejme, ako píše Allegro, neplatí sa za úsek linky, ktorý je vo výluke, kde sa teda reálne nejazdí vlakom.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/920828/
Mám takú hlúpu otázku... Ale zaujíma ma odpoveď. Ak je celý rok na nejakom úseku výluka... Stále platí, že sa pre danú linku platí cena za dopravnú cestu pre ŽSR a suma za kilometer pre ZSSK tak ako keby chodil vlak?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/920821/
neviem ci ste si vsimli zmeny v GVD v suvislosti so stavbou ELBAHU:
Pre stavbu ELBAHU sa od 3.4.2024 zacne nepretrzita vyluka az do 21.10.2024 (plán) aj na useku Strazske - Michalovce. Zaroven od 3.3. zacne do 14.4. aj nepretrzita vyluka celej stanice Strazske a useku Strazske - Nizny Hrabovec. Vsetky spominane useky a vyluky su s NAD. ZSSK asi opatrenia este nevydalo. Bude veselo. Vyluky medzi vlakmi budu prebiehat aj na trati Michalovce - Banovce nad Ondavou. Vyzera ze stavba sa rozbehne naplno na viacerych staveniskach tuto jar.
Plan ukoncenia nepretrzitej vyluky Humenné - Strázske je 15.10.2024.
Organizácia doterajsich NAD liniek osobnej dopravy sa meni na rameno NAD Michalovce - Humenné - Medzilaborce a NAD Michalovce - Humenné - Stakčín. Vlaky od Košíc budu končiť v už Michalovciach. Rovnako sa zavadza aj nová NAD Nizný Hrabovec - Strázske - Humenné, zrejme najmenej do ukoncenia vyluky Strazske - HE. Osobne vlaky od Prešova budu končcit v Niznom Hrabovci. Nakladne zrejme pre obsluhu Chemka v Strazskom budu od 14.4 jazdit po trati 193.
Pre stavbu ELBAHU sa od 3.4.2024 zacne nepretrzita vyluka az do 21.10.2024 (plán) aj na useku Strazske - Michalovce. Zaroven od 3.3. zacne do 14.4. aj nepretrzita vyluka celej stanice Strazske a useku Strazske - Nizny Hrabovec. Vsetky spominane useky a vyluky su s NAD. ZSSK asi opatrenia este nevydalo. Bude veselo. Vyluky medzi vlakmi budu prebiehat aj na trati Michalovce - Banovce nad Ondavou. Vyzera ze stavba sa rozbehne naplno na viacerych staveniskach tuto jar.
Plan ukoncenia nepretrzitej vyluky Humenné - Strázske je 15.10.2024.
Organizácia doterajsich NAD liniek osobnej dopravy sa meni na rameno NAD Michalovce - Humenné - Medzilaborce a NAD Michalovce - Humenné - Stakčín. Vlaky od Košíc budu končiť v už Michalovciach. Rovnako sa zavadza aj nová NAD Nizný Hrabovec - Strázske - Humenné, zrejme najmenej do ukoncenia vyluky Strazske - HE. Osobne vlaky od Prešova budu končcit v Niznom Hrabovci. Nakladne zrejme pre obsluhu Chemka v Strazskom budu od 14.4 jazdit po trati 193.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/920814/
no a to som si myslel, že sa tento rok zveziem, chcem ísť vlakom do Hnúšte, asi bude lepšie zabezpečiť si tam dve-tri noci nocľah a hadam to bude aj lacnejšie ako postele v Poľane a v Zemplíne
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/920812/
Tak viem, že Horehron je v noci bez
obsluhy. A ja osobne vidím nie velký zmysel vedenia takéhoto vlaku touto trasou nastálo.
Stálo by ale zato obnoviť lôžko Zvolen Žilina Praha. Resp Zvolen (Urpín) - Bratislava - Praha (Metropol s prestojom v Breclavi)
Ostatné podporujem...
obsluhy. A ja osobne vidím nie velký zmysel vedenia takéhoto vlaku touto trasou nastálo.
Stálo by ale zato obnoviť lôžko Zvolen Žilina Praha. Resp Zvolen (Urpín) - Bratislava - Praha (Metropol s prestojom v Breclavi)
Ostatné podporujem...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/920811/
Poľanou som jazdil minulý rok pomerne často. To, čo mi trochu vadilo, bol relatívne neskorý odchod z Bratislavy a relatívne skorý príchod do Košíc. Zemplín som kvôli tomuto neduhu nevyužil ani raz. Fakt je prísť do Košíc kdesi skoro nad ránom o ničom. Dokonca lôžko s pre mňa ideálnym odchodom a príchodom 627/443 v moje dni potreby nechodilo a dnes chodí len jedným smerom. Práve opačným ako potrebujem. Teraz vlastne z nedele na pondelok chodí iba Zemplín...
Ale vráťme sa k Poľane:
Prvá vec je, že do českého lôžka som si nedokázal kúpiť lôžko zo Slovenska. Takže som nedokázal ísť napríklad z Kútov do Jesenského... Pritom české lôžko bolo modernejšie ako slovenský WLAB, kde prefukuje alebo prekuruje.... Ďalšia vec je, že ak som si chcel kúpiť lôžko k MAXIKLASIKU, na niektorých staniciach mi nevedeli predať DUOBLE do požadovaného vozňa a kupé. Vlakom dosť často do lôžka v Bratislave nastupovali Ukrajinky s deťmi. Neviem koľko ľudí pristúpilo inde, ale z BAHLST chodilo do cca 10 ľudí, keď som šiel ja. Raz bolo lôžko skoro plné (piatok) Od Jesenského vrátane ďalej smerom na Košice už boli v čase aj autobusové prípoje, v Jesenskom vlak. Z vlaku v Košiciach vždy vystupovalo veľa ľudí, predpokladám, že od Tornale je to klasický ranný vlak do ''veľkých'' Košíc. Musím ale povedať, že najlepšie sa mi cestovalo vlakom, keď chodil odklonom cez Štúrovo...
S cestou opačným smerom nemám skúsenosť.
Osobne si myslím, že ten spoj je dobrý, súprava ale podľa mňa má ísť už od Bratislavy, manipulácia s vozňom v NZ budí... Pomohlo by, keby sa do vozňa dá nastúpiť oveľa skôr a samozrejme, do modernejšieho. Ak je cieľovka Zvolen, BB, Lučenec, resp. stredné Slovensko, vlak by mal prísť buď pred polnocou, alebo až kdesi o piatej.
Koncept Poľany (nočných vlakov) by som prekopal nasledovne (samozrejme po výlukách):
Zemplín bez zmeny
lôžko BA-KE 627/765 (príchod 7.53) v 7-4
lôžko BA-KE 627/445 (príchod 8.17) v 5,6
lôžko KE-BA 442/622 v 7-4
Lôžko Praha - Bratislava (+lehátko?)- Urpín po 20.00 - predĺžiť do Banskej Bystrice príchod 23.28 - tri hodiny spánok + pokračovanie 2xB+Wlab do Brezno - Skala - Telgárt p. - do Dobšinskej ľadovej jaskyne a v polohe 7451/7403 pokračovať do Margecian 5.53 úvrať a pokračovať ako R do Prešova (do Košíc ide prípojný Os.) alebo to viesť o niekoľko minút skôr z DĽJ a pokračovať do Košíc ako vložený R 76X.
Naspäť Prešov 21:XX - Margecany 22:07 - Banská Bystrica - 1:30 spánok - Zvolen - ... v trase dnešnej Poľany
Poľanu viesť: BANM 21.07 ako R do Prievidze príchod o polnoci + pokračovanie Kremnica - Zvolen spánok + pokračovanie v trase 801.
Opačný smer: Trasa 800 po Zvolen - potom smer Prievidza a ďalej v trase R 740 do BANM 7.00
Hlavná myšlienka - mať Slovensko v noci pretkané aspoň jedným párom vlakov durch, zvlášť do toho zapojiť Hornú Nitru a Horehronie.
Ale vráťme sa k Poľane:
Prvá vec je, že do českého lôžka som si nedokázal kúpiť lôžko zo Slovenska. Takže som nedokázal ísť napríklad z Kútov do Jesenského... Pritom české lôžko bolo modernejšie ako slovenský WLAB, kde prefukuje alebo prekuruje.... Ďalšia vec je, že ak som si chcel kúpiť lôžko k MAXIKLASIKU, na niektorých staniciach mi nevedeli predať DUOBLE do požadovaného vozňa a kupé. Vlakom dosť často do lôžka v Bratislave nastupovali Ukrajinky s deťmi. Neviem koľko ľudí pristúpilo inde, ale z BAHLST chodilo do cca 10 ľudí, keď som šiel ja. Raz bolo lôžko skoro plné (piatok) Od Jesenského vrátane ďalej smerom na Košice už boli v čase aj autobusové prípoje, v Jesenskom vlak. Z vlaku v Košiciach vždy vystupovalo veľa ľudí, predpokladám, že od Tornale je to klasický ranný vlak do ''veľkých'' Košíc. Musím ale povedať, že najlepšie sa mi cestovalo vlakom, keď chodil odklonom cez Štúrovo...
S cestou opačným smerom nemám skúsenosť.
Osobne si myslím, že ten spoj je dobrý, súprava ale podľa mňa má ísť už od Bratislavy, manipulácia s vozňom v NZ budí... Pomohlo by, keby sa do vozňa dá nastúpiť oveľa skôr a samozrejme, do modernejšieho. Ak je cieľovka Zvolen, BB, Lučenec, resp. stredné Slovensko, vlak by mal prísť buď pred polnocou, alebo až kdesi o piatej.
Koncept Poľany (nočných vlakov) by som prekopal nasledovne (samozrejme po výlukách):
Zemplín bez zmeny
lôžko BA-KE 627/765 (príchod 7.53) v 7-4
lôžko BA-KE 627/445 (príchod 8.17) v 5,6
lôžko KE-BA 442/622 v 7-4
Lôžko Praha - Bratislava (+lehátko?)- Urpín po 20.00 - predĺžiť do Banskej Bystrice príchod 23.28 - tri hodiny spánok + pokračovanie 2xB+Wlab do Brezno - Skala - Telgárt p. - do Dobšinskej ľadovej jaskyne a v polohe 7451/7403 pokračovať do Margecian 5.53 úvrať a pokračovať ako R do Prešova (do Košíc ide prípojný Os.) alebo to viesť o niekoľko minút skôr z DĽJ a pokračovať do Košíc ako vložený R 76X.
Naspäť Prešov 21:XX - Margecany 22:07 - Banská Bystrica - 1:30 spánok - Zvolen - ... v trase dnešnej Poľany
Poľanu viesť: BANM 21.07 ako R do Prievidze príchod o polnoci + pokračovanie Kremnica - Zvolen spánok + pokračovanie v trase 801.
Opačný smer: Trasa 800 po Zvolen - potom smer Prievidza a ďalej v trase R 740 do BANM 7.00
Hlavná myšlienka - mať Slovensko v noci pretkané aspoň jedným párom vlakov durch, zvlášť do toho zapojiť Hornú Nitru a Horehronie.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/920810/
Znie ako argument pre posilnenie Slovakie pripadne zavedenie druheho vlaku v tom smere, nez ako dovod zivit neperspektivnu Polanu. Ale na zajtra su volne miesta aj v Slovakii.
Tiez si ale myslim, ze zo stredneho Slovenska na zapad by sa jeden vlak v noci naplnit mohol, keby siel v normalnom case a siel dalej ako do BA/NZ. A Ukrajina by sa dala riesit priamymi vagonmi aspon do Copu.
Tiez si ale myslim, ze zo stredneho Slovenska na zapad by sa jeden vlak v noci naplnit mohol, keby siel v normalnom case a siel dalej ako do BA/NZ. A Ukrajina by sa dala riesit priamymi vagonmi aspon do Copu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/920809/
Odpoveď na túto otázku je jednoduchá. Skúsil ste si niekedy kúpiť a rezervovať ložko z Prahy do Košíc s predstihom menším ako 10 dní? Nemožné. Ložko ''spodkom'' cez Blavu je skoro vždy možné zohnať. Nedokážem posúdiť využitie rýchliku Poľana do staníc ako Rožňava, Lučenec či Jesenské. Ale pravidelne chodím do a z Košíc touto spodnou trasou.
Moj postreh. Ložko z Prahy býva slušne obsadené. Poslednou dobou som si všimol, že aj v Brne doň a na spiatočnej ceste z neho vystupuje dosť ľudí. Poslednou dobou týmto ložkom cestujú aj občania z Ukrajiny, lebo ráno v KE majú prípoj do Mukačeva. Mne sa už 2 x stalo, že som nezohnal ani priame ložko z Prahy a išiel som Metropolitanom do Blavy kde som nastúpil do Slovenského ložka do Košíc. Osobne si myslím že tie davy sa na Poľanu nehrnú aj preto, lebo okrem spomenutého ložka nejdú priame vagóny z Bratislavy ale až z Nových Zámkov. Myslím - moj názor, že keby v rýchliku bol radený priamy vagón, ktorý vo Zvolene odpoja a bude priamy prípoj smer BB až po Brezno - určite si nie možno davy ale svojich cestujúcich nájde.
Moj postreh. Ložko z Prahy býva slušne obsadené. Poslednou dobou som si všimol, že aj v Brne doň a na spiatočnej ceste z neho vystupuje dosť ľudí. Poslednou dobou týmto ložkom cestujú aj občania z Ukrajiny, lebo ráno v KE majú prípoj do Mukačeva. Mne sa už 2 x stalo, že som nezohnal ani priame ložko z Prahy a išiel som Metropolitanom do Blavy kde som nastúpil do Slovenského ložka do Košíc. Osobne si myslím že tie davy sa na Poľanu nehrnú aj preto, lebo okrem spomenutého ložka nejdú priame vagóny z Bratislavy ale až z Nových Zámkov. Myslím - moj názor, že keby v rýchliku bol radený priamy vagón, ktorý vo Zvolene odpoja a bude priamy prípoj smer BB až po Brezno - určite si nie možno davy ale svojich cestujúcich nájde.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/920808/
Co znamena pomerne dobre? Lebo lozok su tam dva vagony.
Ja som tym vlakom tiez isiel (raz v zivote), ale bol to kompromis medzi zlymi a horsimi rieseniami a musel som skusnut vstavanie o bezboznych styroch rano v Lucenci, pricom keby ten vlak siel o dve-tri hodiny neskor, daval by mi zmysel aj dva-trikrat rocne. (Podobne naspat, ak by mal odchod zo Zvolena tesne pred polnocou. A rovnaky problem mam aj so Zemplinom ktory je casovo nepouzitelny v Poprade)
Ja som tym vlakom tiez isiel (raz v zivote), ale bol to kompromis medzi zlymi a horsimi rieseniami a musel som skusnut vstavanie o bezboznych styroch rano v Lucenci, pricom keby ten vlak siel o dve-tri hodiny neskor, daval by mi zmysel aj dva-trikrat rocne. (Podobne naspat, ak by mal odchod zo Zvolena tesne pred polnocou. A rovnaky problem mam aj so Zemplinom ktory je casovo nepouzitelny v Poprade)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/920804/
Zo smeru RS smer Košice tam v tom čase ide diaľkový autobus WIEN-BA-TT-NR-ZV-DT-LC-RS-Tornaľa-RV-Moldava-Košice-Prešov. Odchod z RS pred 4:00, príchod do Košíc 6:35. Z Tornale je tam tiež prímestská linka do Rožňavy, kde sa dá prestúpiť v Rožnave na ten skrátený rýchlik Plešivec-RV-KE.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/920803/
R 800/801 Poľana (lôžka) bolo využité pomerne dobre... Sám som využil na cestu Bratislava-Rožňava a späť. A obávam sa, že výluka je dobrý dôvod a zámienka na definitívne zrušenie spoja - Výseldok: Zas pár ľudí presadne do gumokola... Áno náhrada KE-RV-Plešivec je pre oblasť Gemera (návoz cestujúcich do Košíc) namieste. Aspoňže toto ostalo. Otázka je, či existuje ''poptávka'' zo smeru RS-Jesenské smer Košice... Ráno okolo 5.00 by už aj mohla byť...
No ale uvidíme...
Čo sa týka kapacity lôžok, žiadúce by bolo dať + 1 voz na reláciu EN 442/Ex622 a zachovať tento obeh aspoň s jedným vozom aj počas leta.
Keďže Poľana nebude chodiť, mal by existovať večerný spoj BA-ZV-BB. (odchod z BA o 20.00), aspoň cez pracovné dni.
No ale uvidíme po výlukách.... Obávam sa ale že súčasná mafia halsosmeru rozkradne čo sa bude dať...
No ale uvidíme...
Čo sa týka kapacity lôžok, žiadúce by bolo dať + 1 voz na reláciu EN 442/Ex622 a zachovať tento obeh aspoň s jedným vozom aj počas leta.
Keďže Poľana nebude chodiť, mal by existovať večerný spoj BA-ZV-BB. (odchod z BA o 20.00), aspoň cez pracovné dni.
No ale uvidíme po výlukách.... Obávam sa ale že súčasná mafia halsosmeru rozkradne čo sa bude dať...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/920801/
Ja sa uz dlhsie zamyslam, kto je cielovou skupinou pre Polanu.
Keby bola naozaj urcena pre stredne Slovensko, tak by tam snad neboli uplne nezmyselne odchody vyslovene uprostred noci, navyse bez ocividnych pripojov ako BB.
Relaciu Bratislava-vychod SK obsluhuje Zemplin, Praha-vychod SK Slovakia.
Kto su tie davy co idu na piatu do Jesenskeho?
Keby bola naozaj urcena pre stredne Slovensko, tak by tam snad neboli uplne nezmyselne odchody vyslovene uprostred noci, navyse bez ocividnych pripojov ako BB.
Relaciu Bratislava-vychod SK obsluhuje Zemplin, Praha-vychod SK Slovakia.
Kto su tie davy co idu na piatu do Jesenskeho?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/920800/