GVD ŽSR aktuálny a pripravovaný
Diskusia o Grafikone vlakovej dopravy. Vaše postrehy, návrhy a pripomienky.
Podradené diskusné témy
FILIALKA-mala padnut na vystavbu novych KOLAROVICH bytov,mal na tom velky zaujem aj VALO
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/919727/
ja som nereagoval proti jencikovi, on mi dal len impulz, aby som napísal to, čo som napísal o minulosti a súčastnosti
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/919726/
No Vallo spomina, ze treba skratit intervaly u ZSR, aby vlaky mohli jazdit hustejsie a ze magistrat na tom musi spolupracovat so ZSR. Lenze debaty bez prislubu nejakych penazi su len nekonecne diskusie, napokon uz Dolezal mal nejake videa, o com sa na ministerstve rozpravalo, lenze ked on na to neda peniaze, tak to budu stale len projekty. Trochu sa viril vzduch, ked napisali list CD, lenze dostali ZSR viac penazi? Nie. Podstatny rozdiel u nas oproti inym krajinam je ten, ze inde maju kraje resp miestna samosprava omnoho viac penazi, pretoze sa vytvoril system financovania jednotlivych regionov, vlada im dala pravomoci a tiez pridelila rozpocet. Ale u nas sme objavili genialny vynalez, hodit povinnosti, ale nedat peniaze prip dat jednorazovo. Ked ti nesedi rozpocet, tak jednoducho nejakemu statnemu podniku neposles peniaze a hotovo- ved ked tak si pozicia na trhoch. K tomu este pohodlne kresielko, odmeny pre sefov a uz skutocne na nic neostavaju peniaze. Takze aj keby BA nieco chcela, tak to nezaplati.
Ved uz sa o tom aj tak trochu diskutuje, ked kazdy sikovne rozdava cez danove ulavy, takze mesta dostanu menej penazi- kazdy vidi tych 1800 eur zlava na hypoteke a potom bude nadavat primatorovi, ked bude za vsetko platit viac a z tych 1800 bude rad, ked mu aspon 600 ostane.
Uplne nam tu chyba nejaka koncepcia a smer, kam by mala doprava smerovat, este aj tie dialnice staviame systemom, ze tie lahsie skor nez narocnejsie useky.
No a potom je tu aj akakolvek neschopnost s tym nieco urobit, darmo sa tu bavime o nejakych kurzovych vozov, ktore by mali jazdit, ked ZSSK nevie vytazit ani maximum z toho, co teraz ma- ved nech pokojne aj viac IC jazdi do Viedne alebo je pokojne rychlejsich- vcera som videl, ze zaujem o rychlejsie cestovanie je a ludia si priplatia. Len ten prestup na Petrzalke je katastrofa, na tej stanici evidentne nikto s osobnou dopravou extra nepocital. Horsie to bude prave s tou kapacitou, ze kam potom z hlavnej ten rychlik poslat dalej, aby nestal na hlavnej- pytala by sa Petrzalka alebo Nove mesto, lenze tam je potrebna uvrat a my nemame ani riadiace vozne, takze preprah take riesenie zabije. Smer DNV zase limituje kapacita.
Ved uz sa o tom aj tak trochu diskutuje, ked kazdy sikovne rozdava cez danove ulavy, takze mesta dostanu menej penazi- kazdy vidi tych 1800 eur zlava na hypoteke a potom bude nadavat primatorovi, ked bude za vsetko platit viac a z tych 1800 bude rad, ked mu aspon 600 ostane.
Uplne nam tu chyba nejaka koncepcia a smer, kam by mala doprava smerovat, este aj tie dialnice staviame systemom, ze tie lahsie skor nez narocnejsie useky.
No a potom je tu aj akakolvek neschopnost s tym nieco urobit, darmo sa tu bavime o nejakych kurzovych vozov, ktore by mali jazdit, ked ZSSK nevie vytazit ani maximum z toho, co teraz ma- ved nech pokojne aj viac IC jazdi do Viedne alebo je pokojne rychlejsich- vcera som videl, ze zaujem o rychlejsie cestovanie je a ludia si priplatia. Len ten prestup na Petrzalke je katastrofa, na tej stanici evidentne nikto s osobnou dopravou extra nepocital. Horsie to bude prave s tou kapacitou, ze kam potom z hlavnej ten rychlik poslat dalej, aby nestal na hlavnej- pytala by sa Petrzalka alebo Nove mesto, lenze tam je potrebna uvrat a my nemame ani riadiace vozne, takze preprah take riesenie zabije. Smer DNV zase limituje kapacita.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/919725/
Nadler, Jencik to vzťahoval k môjmu príspevku, ktorým som chcel zamedziť tomu, aby sa tu diskutéri začali predbiehať v tom, ktorá z vládnucích klík bola podľa nich za ostatných 105 rokov horšia.
Ad absurdum, pokiaľ ide o Filiálku, o ktorej je v tomto vlákne posledné dni reč vo vzťahu k riešeniu bratislavského uzla a k možnostiam zostavovania GVD, tak by sme mohli ísť hlboko do sedemdesiatych a osemdesiatych rokov a začať obviňovať komunistických plánovačov, že to oni umŕtvili Filiálku, že to oni ju mohli dať pod drát a nedali a podobne. Áno, z istej perspektívy by to plus/mínus sedelo a niekto by nás tu mohol začať presviedčať o takejto svojej ''pravde''. Akurát, že tie dôvody neinvestovať do nej tu reálne boli a žiaľ, keď sa postupne začali meniť, tak sa na to nereflektovalo. Ak teda neberieme do úvahy skôr symbolickú investíciu do reko za Mečiara. Čo tým chcem povedať? Že v tomto kontexte fakt nemá zmysel sa obzerať vzad a používať podobné skratky, ale myslieť na budúcnosť. A áno, v tom ti dávam za pravdu, treba sa poučiť z minulosti, z chýb a aj z pozitív, nesnažiť sa zas a znova vynaliezť koleso a pokojne sa inšpirovať aj v zahraničí a do budúcnosti robiť veci správne. Lebo v tom máme obrovské rezervy.
A teda, dôvod, prečo ja osobne nemám rád podobné dišputy, ktorá z vlád môže za súčasný stav železníc viac a ktorá menej, tkvie práve v tom, že v nich chýba objektivita a keď začneme kritizovať, ako som písal už ráno, nebude to mať konca-kraja. Žiadna z vlád za tridsať rokov samostatnosti nespravila nič také radikálne pozitívne, aby som tomu chcel tlieskať. A má to svoju logiku - totiž téma dopravy vo verejnom diskurze nepatrí medzi hlavné témy a samotná téma železničnej dopravy hrá v tomto diskurze obvykle - spravidlá pokým sa niečo zásadne nepohnojí - marginálnu rolu. Inak povedané: nedá sa zazlievať politikom, že sa štreke nevenujú tak ako by sme si predstavovali my na VN, keď samotná verejnosť nevytvára prakticky žiadny tlak.
A navyše, nejde tu len o veľkú politiku. Hodí sa mi Mikulíkova poznámka, že práve tá Filiálka by predsa mala byť aj v záujme Hl. mesta. A je? Urobil niektorý z primátorov niečo také zásadné, aby sme boli bližšie k jej revitalizácii a k obnoveniu osobnej dopravy? Pripomeňte mi, ak také bolo, lebo ja si nepamätám, a to bratislavský komunál sledujem celkom pozorne. Hlavne, že sa tu mudruje, ako dostať čo najviac ľudí z áut...
Ad absurdum, pokiaľ ide o Filiálku, o ktorej je v tomto vlákne posledné dni reč vo vzťahu k riešeniu bratislavského uzla a k možnostiam zostavovania GVD, tak by sme mohli ísť hlboko do sedemdesiatych a osemdesiatych rokov a začať obviňovať komunistických plánovačov, že to oni umŕtvili Filiálku, že to oni ju mohli dať pod drát a nedali a podobne. Áno, z istej perspektívy by to plus/mínus sedelo a niekto by nás tu mohol začať presviedčať o takejto svojej ''pravde''. Akurát, že tie dôvody neinvestovať do nej tu reálne boli a žiaľ, keď sa postupne začali meniť, tak sa na to nereflektovalo. Ak teda neberieme do úvahy skôr symbolickú investíciu do reko za Mečiara. Čo tým chcem povedať? Že v tomto kontexte fakt nemá zmysel sa obzerať vzad a používať podobné skratky, ale myslieť na budúcnosť. A áno, v tom ti dávam za pravdu, treba sa poučiť z minulosti, z chýb a aj z pozitív, nesnažiť sa zas a znova vynaliezť koleso a pokojne sa inšpirovať aj v zahraničí a do budúcnosti robiť veci správne. Lebo v tom máme obrovské rezervy.
A teda, dôvod, prečo ja osobne nemám rád podobné dišputy, ktorá z vlád môže za súčasný stav železníc viac a ktorá menej, tkvie práve v tom, že v nich chýba objektivita a keď začneme kritizovať, ako som písal už ráno, nebude to mať konca-kraja. Žiadna z vlád za tridsať rokov samostatnosti nespravila nič také radikálne pozitívne, aby som tomu chcel tlieskať. A má to svoju logiku - totiž téma dopravy vo verejnom diskurze nepatrí medzi hlavné témy a samotná téma železničnej dopravy hrá v tomto diskurze obvykle - spravidlá pokým sa niečo zásadne nepohnojí - marginálnu rolu. Inak povedané: nedá sa zazlievať politikom, že sa štreke nevenujú tak ako by sme si predstavovali my na VN, keď samotná verejnosť nevytvára prakticky žiadny tlak.
A navyše, nejde tu len o veľkú politiku. Hodí sa mi Mikulíkova poznámka, že práve tá Filiálka by predsa mala byť aj v záujme Hl. mesta. A je? Urobil niektorý z primátorov niečo také zásadné, aby sme boli bližšie k jej revitalizácii a k obnoveniu osobnej dopravy? Pripomeňte mi, ak také bolo, lebo ja si nepamätám, a to bratislavský komunál sledujem celkom pozorne. Hlavne, že sa tu mudruje, ako dostať čo najviac ľudí z áut...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/919724/
jencik
toto je diskusia aj o tom, čo bolo, a hlavne o tom, čo bolo dobré,, čo je dobré, a o tom, čo j zlé
a to dobré, čo bolo alebo je, treba to podporiť, zveľadiť a zanechať
a to, čo je zlé, treba to odstrániť (a nie silou mocou klamať a znásilňovať, že to je dobré)
toto je diskusia aj o tom, čo bolo, a hlavne o tom, čo bolo dobré,, čo je dobré, a o tom, čo j zlé
a to dobré, čo bolo alebo je, treba to podporiť, zveľadiť a zanechať
a to, čo je zlé, treba to odstrániť (a nie silou mocou klamať a znásilňovať, že to je dobré)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/919723/
Ved uz dnes to toci jeden vectron, len ma uvrat na hlavnej, co v spojeni s tamojsou 10 vyrazne predlzuje potrebny cas. Len som zvedavy na ten pocet cestujucich, pretoze vcera som si vsimol, ze vacsina prave z tej hlavnej cestovala- evidentne ludia nemaju problem si priplatit za expresnejsie spojenie najma v silne dni.
No a ten NJ neviem, tusim sa na to predavaju listky len do Nemecka a Prahy, ma aj par dalsich zastavok, ale listky sa tam nepredavaju.
No a ten NJ neviem, tusim sa na to predavaju listky len do Nemecka a Prahy, ma aj par dalsich zastavok, ale listky sa tam nepredavaju.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/919722/
Ako som tak postrehol tak v novom GVD 2024 sú len dve take výrazné zaujímavé a pozitívne zmeny: 1. IC 44/45 mimo BA hl.st. a tým pádom rýchlejšie spojenie z KE do Viedne a tým pádom to otočí 1 lokomotíva s jednou súpravou, cez BA hl.st. to bude mat vyznam po dokončení elektrifikacie DNV - Marchegg, 2. NJ 456/457 cez Praha-Holešovice. Ostatok čistá katastrofa najmä smer Zvolen.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/919721/
Suhlasim, toto je diskusia o tom co je a bude, nie co bolo. K tomu rozdeleniu, je to vobec nutne? V Kosiciach to nie je a aj tak sa jazdi na obsadenu kolaj. Co ma viac zarazilo, ze vcera sa pan pytal, ci REx pocka na IC, vlakveduca spravne poznamenala, ze to nie su pripojove vlaky, ale potom mu prisla povedat o necakani pripoja. No a ked sme vystupili v Kosiciach, tak tam pripoje na CnT a Strazske cakali. Takze asi tolko k tomu, ze IC nepotrebuju pripoje, skor ma zaraza ten informacny nesulad, REx moze pockat 15 minut na nepripojove IC, no personal casto tvrdi nieco ine-predpokladam, ze ak mu to prisla povedat, tak sa informovala vyssie. Rovnako appka vobec nevie informovat cestujuceho o zmenach, vlak zruseny ci zmeskany a appka spokojne vyhodi, ze odchod o 10 minut, o nastupisti mozeme snivat. Na jednej strane mame nejaky grafikon a potom tu mame nejaku realitu, ktora nemusi vzdy sediet s papierom.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/919720/
- ohladom Hl.st....... daju sa za normalny cas a peniaze urobit hrany od DNV a +- terajsie hrany predlzit a z toho tie dlhsie rozdelit ...... ziadny zazrak ale lepsie ako teraz. + samozrejme uprava na 3-tiu kolaj smer DNV
(tych hore co tam boli 3,5 roka nemusim, ale Dolezal bol podla mna celkom v pohode.)
(tych hore co tam boli 3,5 roka nemusim, ale Dolezal bol podla mna celkom v pohode.)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/919717/
Zámčan, presne tento typ príspevku som tu čakal. A na to príde reakcia, že čo robili predtým dvanásť rokov “tí tvoji” a odpoveď bude, že a čo predtým desať “tí jeho predchádzajúci” a konca kraja to nebude mať. Tak sa na to radšej vyprdnite hneď z kraja.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/919716/
jenčík.....a čo robili tí tvoji 3 a pol roka pre železnicu...ked ťa trápia dôchodcovia, národné menu......zbytočne vnášaš do diskusie politiku
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/919715/
ja ti vidim takto:
1-najpodstatnejsia vec je ze filialka by suplovala nedostatok hran pre Os v case dopravnych spiciek- umoznila by zaviest dalsie vlaky
2- v case prestavby Hl.st.( 2, 3, 4 roky) by ciatocne suplovala prave rozkopane nastupistia .
3- aj po prestavbe Hl.st. by bola schopna vytiahnut urcitu skupinu ludi z aut do vlaku....to potrebuje cestna doprava v meste ( zaujem viac mesta ako ZSR )
-nechapem ako toto niekto nieje schopny (pri pohlade 20 rokov dopredu) vidiet.......kedze tu Hl.st. fakt nieje ako nafuknut a chceme menej aut v meste.
1-najpodstatnejsia vec je ze filialka by suplovala nedostatok hran pre Os v case dopravnych spiciek- umoznila by zaviest dalsie vlaky
2- v case prestavby Hl.st.( 2, 3, 4 roky) by ciatocne suplovala prave rozkopane nastupistia .
3- aj po prestavbe Hl.st. by bola schopna vytiahnut urcitu skupinu ludi z aut do vlaku....to potrebuje cestna doprava v meste ( zaujem viac mesta ako ZSR )
-nechapem ako toto niekto nieje schopny (pri pohlade 20 rokov dopredu) vidiet.......kedze tu Hl.st. fakt nieje ako nafuknut a chceme menej aut v meste.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/919714/
Jencik, nehádame, lebo práve na tom, že by to stálo poriadny balík, tu panuje zhoda. :)
SWTC, ono ti to dobre vyzerá na papieri alebo na monitore, ale v realite to pokrivkáva. Skúšal si ísť 50 v špičke od Slimáka do Ružinova? Áno, podľa CP nejaká štvrťhodinka, ale v reále? A ešte lepšie 98. Áno, tá ti ide z Kukučínovej a áno stojí pri EUBA a áno, tých 13 minút podľa CP vyzerá atraktívne pre húfy študentov. Ale chcem reálne vidieť tých 13 minút v špičke a cez legendárny Prístavný most. K PEVŠ, ktorá sídli pri Draždiaku to už je aj podľa CP polhodina, reálne to asi bude o čosi viac, kým 93 z Hlavnej, ktorá má aj v sedle lepší takt, to spoľahlivo robí pod dvadsať...
Takto: Ja sa tu nechcem hrať na panáčika, čo bude písať, že hento nejde a tamto nejde. Všeličo by sa dalo, keby... keby - taký detail - bola voľa a peniaze. Ja len tvrdím, že spomaliť si na jednokoľajnej trati vlak, aby z neho vyskočilo pár ľudí, ktorých pritom viem doviesť o pár sto metrov ďalej a ponúknuť im tam celkom iný komfort a odtiaľ x iných spojov MHD, nedáva celkom zmysel. Nehovoriac o tom, že ak by sme chceli, aby na tých Slovanoch aj nastupovali, nestačilo by nechať im tam jednu hranu, ale bolo by treba budovať aspoň nejaký prístrešok, a pod. Či by sa to tam zmestilo a dávalo aj nejaký prepravný a tiež ekonomický zmysel, si opakovane dovolím pochybovať. Iná situácia by bola, ak by sme sa bavili o dvojkoľajnej trati, ale to si nie som istý, či by bolo kam narvať a zároveň či by to niekto zatiahol.
SWTC, ono ti to dobre vyzerá na papieri alebo na monitore, ale v realite to pokrivkáva. Skúšal si ísť 50 v špičke od Slimáka do Ružinova? Áno, podľa CP nejaká štvrťhodinka, ale v reále? A ešte lepšie 98. Áno, tá ti ide z Kukučínovej a áno stojí pri EUBA a áno, tých 13 minút podľa CP vyzerá atraktívne pre húfy študentov. Ale chcem reálne vidieť tých 13 minút v špičke a cez legendárny Prístavný most. K PEVŠ, ktorá sídli pri Draždiaku to už je aj podľa CP polhodina, reálne to asi bude o čosi viac, kým 93 z Hlavnej, ktorá má aj v sedle lepší takt, to spoľahlivo robí pod dvadsať...
Takto: Ja sa tu nechcem hrať na panáčika, čo bude písať, že hento nejde a tamto nejde. Všeličo by sa dalo, keby... keby - taký detail - bola voľa a peniaze. Ja len tvrdím, že spomaliť si na jednokoľajnej trati vlak, aby z neho vyskočilo pár ľudí, ktorých pritom viem doviesť o pár sto metrov ďalej a ponúknuť im tam celkom iný komfort a odtiaľ x iných spojov MHD, nedáva celkom zmysel. Nehovoriac o tom, že ak by sme chceli, aby na tých Slovanoch aj nastupovali, nestačilo by nechať im tam jednu hranu, ale bolo by treba budovať aspoň nejaký prístrešok, a pod. Či by sa to tam zmestilo a dávalo aj nejaký prepravný a tiež ekonomický zmysel, si opakovane dovolím pochybovať. Iná situácia by bola, ak by sme sa bavili o dvojkoľajnej trati, ale to si nie som istý, či by bolo kam narvať a zároveň či by to niekto zatiahol.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/919712/
Tak čo ľudia a Predmestie uvidíme už o týždeň, keďže doteraz bolo IC44/45 silne populárne práve do stanice BA hl.st. no a o týždeň tam už nezastaví.
Všetci sa hádate, žeby to stálo prachy, no tie roky zanedbanej údržby sa prejavia práve v tom, že následne to bude drahšie. Čo sa týka filiálky, viem si predstaviť, že developer by zacvakal nejaké nástupištia a stanicu, ale ten zvyšok si musí štát zaplatiť sám alebo z eurofondov. Lenže keď našu vládu zaujímajú len vysoké tresty za korupciu, národné menu a kandidatúra na prezidenta, tak budeme plakať ešte minimálne 4 roky.
Tak hlavne,ze dotujeme hypotéky a dôchodcov... Paródia tento štát.
Všetci sa hádate, žeby to stálo prachy, no tie roky zanedbanej údržby sa prejavia práve v tom, že následne to bude drahšie. Čo sa týka filiálky, viem si predstaviť, že developer by zacvakal nejaké nástupištia a stanicu, ale ten zvyšok si musí štát zaplatiť sám alebo z eurofondov. Lenže keď našu vládu zaujímajú len vysoké tresty za korupciu, národné menu a kandidatúra na prezidenta, tak budeme plakať ešte minimálne 4 roky.
Tak hlavne,ze dotujeme hypotéky a dôchodcov... Paródia tento štát.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/919710/
K tej zastávke Slovany: vo vzdialenosti pár metrov je MHD zastávka pre linky 50, 98, 51 a 151. Bola by to možná alternatíva napr. pre ľudí idúcich ráno do Ružinova (50) alebo Petržalky (98) a popoludní zase domov. Voziť by v rannej a popoludňajšej špičke bolo koho. Taká linka 75, ktorá jazdí z Krasnian cez Stn. Vinohrady a Bajkalskú do Ružinova a pokračuje na Dolné Hony by potom mohla byť využitá trocha inak, najmä keď už na ňu nasadzujú krátke vozy a bývajú od Stn Vinohrady plné. S linkami 51 a 151 to nevypadá asi tiež nejako ružovo. Keď spoj na linke 75 nebodaj vypadne, alebo aj dve za sebou (nezriedka), tak ľudia veru idú zo Stn Vinohrady električkou na Riazanskú a odtiaľ potom poklusom pešo prebiehajú cez uvedený úsek na linku 50 do Ružinova, keďže sa snažia chytiť čo najskorší možný spoj a stihnúť prísť načas do práce. Kdeže decká...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/919708/
Čo dvor, celé ž.múzeum treba presťahovať, tam nechať kusé koľaje od Kútov, zo smeru od Trnavy spraviť kusé koľaje kolmo na koľaje múzea, ponad obratisko električiek, a samozrejme nechať aj súčasnú oblúkovú časť stanice na prejazdy Metropolitanov. Čiže niečo na spôsob niekdajšieho Wien SudBf.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/919700/
Zámčan, ale veď aj zo mňa, akurát, že to nenazývam pesimizmom, ale realizmom, ktorému ma/nás naučil sám život. :)
GVD, asi tak. Pritom rozumne vyriešená Filiálka by síce nebola lacná, ale aspoň načas by vyriešila viaceré problémy, ktoré Bratislava ako uzol má. A z riešení a pseudoriešení, ktoré za celé tie roky prišli na pretras, pôsobí azda najrealistickejšie.
GVD, asi tak. Pritom rozumne vyriešená Filiálka by síce nebola lacná, ale aspoň načas by vyriešila viaceré problémy, ktoré Bratislava ako uzol má. A z riešení a pseudoriešení, ktoré za celé tie roky prišli na pretras, pôsobí azda najrealistickejšie.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/919698/