GVD ŽSR aktuálny a pripravovaný
Diskusia o Grafikone vlakovej dopravy. Vaše postrehy, návrhy a pripomienky.
Podradené diskusné témy
to by tam musel byť aj nejaký koordinátor, asi u nás utópia..... lebo autobus ani na zmeškaný autobus nečaká, pokiaľ to nemá výslovne prikázané v CP aj to je otázne či sa pánovi vodičovi zachce....... Autobus na vlak tuším čaká v Červenej Skale určitý čas, majú to napísané v CP.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/919256/
Je pravda, že SAD Poprad a Eurobus kedysi mali odlišné výšky cestovného, avšak musím Ťa poopraviť, výška tarify sa už zjednotila a to nielen medzi týmito dopravcami, ale je vo všeobecnosti rovnaká v rámci celého Východného Slovenska.
Je to súčasťou prípravy na Integrovaný dopravný systém, ktorý má byť spustený na východe.
Veľkým problémom však (ešte veľmi dlhú dobu) bude prispôsobiť prípoje vlak - bus. Presne ako píšeš, vlaky majú šialené časy a prísť načas, to je takmer zázrak.
V SNV napríklad nedávno dopravca Eurobus takýmto spôsobom prispôsobili MHD z najvzdialenejších častí mesta ku rýchlikom. Nuž ale keď tie stále meškajú 15 - 20 minút, tak nie je o čom. Nečudo, že potom dopravcovia nejak nemajú záujem riešiť prípojovosť. Často tak aj urobili, a možno na úkor inej (hoci menšej) priority a kvôli neustále meškajúcemu vlaku sa potom zmena autobusového spoja míňa účinku.
Je to súčasťou prípravy na Integrovaný dopravný systém, ktorý má byť spustený na východe.
Veľkým problémom však (ešte veľmi dlhú dobu) bude prispôsobiť prípoje vlak - bus. Presne ako píšeš, vlaky majú šialené časy a prísť načas, to je takmer zázrak.
V SNV napríklad nedávno dopravca Eurobus takýmto spôsobom prispôsobili MHD z najvzdialenejších častí mesta ku rýchlikom. Nuž ale keď tie stále meškajú 15 - 20 minút, tak nie je o čom. Nečudo, že potom dopravcovia nejak nemajú záujem riešiť prípojovosť. Často tak aj urobili, a možno na úkor inej (hoci menšej) priority a kvôli neustále meškajúcemu vlaku sa potom zmena autobusového spoja míňa účinku.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/919255/
Ved uz sa bude 120 riesit znovu, tak to mozu rovno zkapacitnit. Uz aj vymenili sefa, tak sa moze realizovat :D
Inak, ked sme pri tych autobusoch, tak taky SAD Poprad ma vyssie cestovne ako Eurobus, takze ak na hraniciach kraja sa strieda obsluha jednym alebo druhym dopravcom, tak sa cena listka moze lisit aj o par desiatok centov, co uz je celkom znacny rozdiel. Kazdopadne, verejna doprava je u nas zabita, pretoze autobusy jazdia uplne random a vlaky maju sialene casy- ja sa osobne cudujem ludom, ktori napriklad idu vlakom do BB s prestupom vo Vrutkach, to nemaju sancu stihnut, radsej niekde v RK prestupit na autobus cez Donovaly.
Lenze u nas nie je zaujem a autobusove spolocnosti povedia, ze sa neda, lebo nemaju vodicov, ktorym neplatia casto ani 1000 eur v hrubom.
Inak, ked sme pri tych autobusoch, tak taky SAD Poprad ma vyssie cestovne ako Eurobus, takze ak na hraniciach kraja sa strieda obsluha jednym alebo druhym dopravcom, tak sa cena listka moze lisit aj o par desiatok centov, co uz je celkom znacny rozdiel. Kazdopadne, verejna doprava je u nas zabita, pretoze autobusy jazdia uplne random a vlaky maju sialene casy- ja sa osobne cudujem ludom, ktori napriklad idu vlakom do BB s prestupom vo Vrutkach, to nemaju sancu stihnut, radsej niekde v RK prestupit na autobus cez Donovaly.
Lenze u nas nie je zaujem a autobusove spolocnosti povedia, ze sa neda, lebo nemaju vodicov, ktorym neplatia casto ani 1000 eur v hrubom.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/919253/
Samkoh, sám uvažuješ o variante zrušenia VŠETKÝCH autobusov na danom úseku, ale to je predsa krajná možnosť, také klasické vylievanie dieťaťa aj s vaničkou. Prečo? Veď na to, aby si obslúžil tebou spomenuté lokality na trase Bratislava - Šenkvice potrebuješ len pár spojov za deň. Pokiaľ ide o Pezinok, vybral si zlý príklad, pretože ten sa vracia k MHD, pričom takú stupídne schválenú koncepciu MHD by si aj v slovenských pomeroch hľadal len ťažko. Inak, od jej zverejnenia po schválenie prešli tri dni, bez verejnej diskusie. Nekecám :) Ergo, Pezinok by si dokázal vyriešiť Grinavu, Saharu, ale napríklad aj iné časti ako Pinelku a Panský chodník sám. Grinavu nerieši práve preto, lebo sa spolieha na Arrivu, čo ale tiež nie je optimum.
Pokiaľ ide o trasu Bratislava - Šenkvice, tá nie je celkom dobrým príkladom hneď z viacerých dôvodov. Aj keby sa rovno stalo, že župa by objednávala radikálne menej busov (čo sa tak skoro neprihodí, zmluva BSK s Arrivou platí ešte ďalších osem rokov) a chcela by miesto toho (po prípadnej zmene legislatívy) objednávať viacej vlakov, tak niet s nimi moc kam ísť, keďže trať 120 v predmetnom úseku je už dnes dosť narvaná. Ale toto sú len také akademické debaty, v podstate mlátenie prázdnej slamy. Všetko sú to veci, ktoré sa mali riešiť dávno-pradávno, keď na to bol priestor. Ten dnes nie je.
Pokiaľ ide o trasu Bratislava - Šenkvice, tá nie je celkom dobrým príkladom hneď z viacerých dôvodov. Aj keby sa rovno stalo, že župa by objednávala radikálne menej busov (čo sa tak skoro neprihodí, zmluva BSK s Arrivou platí ešte ďalších osem rokov) a chcela by miesto toho (po prípadnej zmene legislatívy) objednávať viacej vlakov, tak niet s nimi moc kam ísť, keďže trať 120 v predmetnom úseku je už dnes dosť narvaná. Ale toto sú len také akademické debaty, v podstate mlátenie prázdnej slamy. Všetko sú to veci, ktoré sa mali riešiť dávno-pradávno, keď na to bol priestor. Ten dnes nie je.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/919252/
Vo viacerých úsekoch sa nedá rozumne zrušiť súbežné autobusy. Zober si už len taký úsek BA-Šenkvice, ktorý ide od Bratislavy-Vinohradov cez veľkú pezinskú stanicu až po Šenkvice železnica a autobus súbežne. Ak by si všetky prímestské busy na tomto úseku zrušil, ostal by ti problém s obsluhou Pustého Kostolíka, spojením Grinavy s centrom PK, obsluhou Pezinského Tesca, priemyselnej zóny na výjazde z PK do Šenkvíc a možno aj ďalších lokalít, do ktorých MHD buď nemá zmysel ťahať, alebo sa tam neemá kde otočiť, prípadne oboje.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/919251/
vlakovlak
- kto cestuje vlakom, chce cestovať vlakom až na konečnú, ak tam ide
- no a čo sa týka autobusov, autobusy na meškajúce vlaky nečakajú, pokiaľ nie je na prestup aspoň 30 minút, nestíhaš
Považany meškaju, Rexy meškajú, autobusy nečakajú
- kto cestuje vlakom, chce cestovať vlakom až na konečnú, ak tam ide
- no a čo sa týka autobusov, autobusy na meškajúce vlaky nečakajú, pokiaľ nie je na prestup aspoň 30 minút, nestíhaš
Považany meškaju, Rexy meškajú, autobusy nečakajú
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/919244/
Piešťany - NMnV - Trenčianská Teplá - Dubnica - Ilava majú spojenie celý deň každú hodinu. Ob hodinu je to síce s prestupom v Trenčíne. Ale vo väčšine dňa sa dá nájsť krátky prestup na autobus smer Dubnica, ktorý cestujúcich dovezie aj bližšie do centra mesta.
Teplá, Dubnica, Ilava , Žilina má - 1 - 2 vlaky za hodinu. Asi si zabudol aj na osobné vlaky, ktoré sú oproti Považanu len o niečo pomalšie.
Tá Nemšová je blbá, ale Os z Myjavy až do Nemšovej by zrejme nefungoval. Jednak vzhľadom za tých 25 min, čo má na obrat by to neotočil, čiže by to bol nárasť o súpravu, ktorá by sa v Teplej vykrižovala s opačným vlakom. No a v opačnom smere by aj tak musel aspoň 15 minút zabiť v Trenčíne, keďže by musel prísť pred Považanom, aby stihol odísť :43. Je ale pravda, že by v špičke vznikol nejaký fejkový 30-minútový interval Trenčín - Nemšová, čo by mohlo byť lukratívne. V sedle a cez víkend by to ale vychádzalo na 30/90.
Teplá, Dubnica, Ilava , Žilina má - 1 - 2 vlaky za hodinu. Asi si zabudol aj na osobné vlaky, ktoré sú oproti Považanu len o niečo pomalšie.
Tá Nemšová je blbá, ale Os z Myjavy až do Nemšovej by zrejme nefungoval. Jednak vzhľadom za tých 25 min, čo má na obrat by to neotočil, čiže by to bol nárasť o súpravu, ktorá by sa v Teplej vykrižovala s opačným vlakom. No a v opačnom smere by aj tak musel aspoň 15 minút zabiť v Trenčíne, keďže by musel prísť pred Považanom, aby stihol odísť :43. Je ale pravda, že by v špičke vznikol nejaký fejkový 30-minútový interval Trenčín - Nemšová, čo by mohlo byť lukratívne. V sedle a cez víkend by to ale vychádzalo na 30/90.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/919242/
Tak restaurak alebo bufet nepotrebujem, na to sa osobne nachystam dopredu- staci vypredane SC a mozes na objednavku zabudnut, pretoze sa neystale obskakuje jednicka a personal to nestiha, takze vela na cestovani zalezi od spolucestujucich, dnes uz mas vacsinou na EC velkopriestor, tak je to rovnake ako railjet. Horsie je, ked ti na EC pristavia vozne A alebo B- pozdravujem CD- No a potom je to tu madarske specifikum, ze ides z Budapesti nepovinne miestekovym EC, ktore je nasledne povinne miestenkove a potom zase poskakuje ako REx a k tomu na poslednych par km este preprah v Hidasnemeti, takze dalsich 15 minut. Na druhej strane si nevyberies, pretoze ani po dialnici to nie je extra rychlejsie- poplatky za parkovanie na letisku a celkovo velmi zly system parkovania na BUD. Praha to tiez nema nejake extra, ale tak nejak je ta doprava lepsia nez z Keleti.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/919239/
V princípe si to vystihol. Korektná metodika zohľadňuje, že ak máš auto, najazdíš s ním nejaké kilometre týždenne, mesačne, ročne. Ak všetky tie náklady rozrátaš na kilometre, potom dostaneš predstavu, koľko ťa zhruba vyjde kilometer. Samozrejme, sviatočnému vodičovi, ktorému auto stojí po väčšinu týždňa v garáži alebo na parkovisku, vyjdu náklady na kilometer úplne kdesi inde než komusi, kto za týždeň najazdí stovky kilometrov. Veľmi jednoduché počty. A to len začíname, nebavíme sa o tom, čo sa dá odpisovať, atď.
A inak, áno, SC Pendolino je dobrá služba, rovnako tie EC, na ktorých je nasadzovaný Railjet. Tam vieš, za čo platíš, dostávaš služby zodpovedajúce roku 2023 a primeraný komfort. Takto sa mi ale vlani v lete stalo, že miesto (predpokladaného) Railjetu bola pristavená slovenská súprava, ako ''bonus'' bez reštauráku, či aspoň bufetového vozňa, za to s väčšinou toaliet mimo prevádzky...
Zvmesto, asi tak... A mňa to mrzí, lebo vo všeobecnosti to mám tak, že keď môžem a kam môžem, tam skúmam možnosť pozrieť sa vlakom. Ale zase nie som masochista, môj čas a ani budget nie je neobmedzený. Preto vlak často prehráva...
A inak, áno, SC Pendolino je dobrá služba, rovnako tie EC, na ktorých je nasadzovaný Railjet. Tam vieš, za čo platíš, dostávaš služby zodpovedajúce roku 2023 a primeraný komfort. Takto sa mi ale vlani v lete stalo, že miesto (predpokladaného) Railjetu bola pristavená slovenská súprava, ako ''bonus'' bez reštauráku, či aspoň bufetového vozňa, za to s väčšinou toaliet mimo prevádzky...
Zvmesto, asi tak... A mňa to mrzí, lebo vo všeobecnosti to mám tak, že keď môžem a kam môžem, tam skúmam možnosť pozrieť sa vlakom. Ale zase nie som masochista, môj čas a ani budget nie je neobmedzený. Preto vlak často prehráva...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/919238/
Diaľková rýchliková doprava by ale nemala autu konkurovať cenou, ale rýchlosťou a pohodlím. A samozrejme spoľahlivosťou a dobrými časovými polohami. Takže na Slovensku bohužiaľ...
Príklad zo Zvolena: Väčšina akcií v hlavnom meste (školenia, porady, semináre) začína o 9:00 hod. Zo Zvolena to znamená ísť na vlak s odchodom 4:36. Z B. Bystrice dokonca 4:12. Teda vstávať krátko po tretej, ísť taxíkom na stanicu... A to sa bavíme o ZV a BB, z oboch miest je to autom do BA 2 hodiny... Keby aj akcia začínala až o 10:00, nepomôžete si, vlakom o 2 hodiny neskorším ju nestihnete - o 10:00 by ste boli v BA ešte len na stanici (aj to výnimočne ak by nemeškal, čo je takmer nikdy).
Príklad zo Zvolena: Väčšina akcií v hlavnom meste (školenia, porady, semináre) začína o 9:00 hod. Zo Zvolena to znamená ísť na vlak s odchodom 4:36. Z B. Bystrice dokonca 4:12. Teda vstávať krátko po tretej, ísť taxíkom na stanicu... A to sa bavíme o ZV a BB, z oboch miest je to autom do BA 2 hodiny... Keby aj akcia začínala až o 10:00, nepomôžete si, vlakom o 2 hodiny neskorším ju nestihnete - o 10:00 by ste boli v BA ešte len na stanici (aj to výnimočne ak by nemeškal, čo je takmer nikdy).
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/919237/
Tak naklady na auto su velmi rozmanita polozka, platit musis dialnicne znamky, menit gumy a povinne rucenie. Ale realne potrebujes este havarijnu poistku, servis, dalsie poplatky za parkovanie a emisne zony prip tunel resp poplatky za registraciu a dan z vozidla atd. Takze tam to moze naskakat, ale suhlasim, ze viacerym sa oplati auto, pretoze zeleznice nemaju taky vyhodny terif pre skupiny, obzvlast na zahranicnych trasach je to skor dojenie cestujucich na ukor kvality sluzieb- peniaze sa nasledne preleju inde. Ved si staci zobrat cestovanie do Nemecka, to CD absolutne nezvladaju a nemaju ani dost vhodnych voznov, tak clovek cestuje ako sardinka. V takom vlaku sa ani neda pracovat- to je najvacsia vyhoda, mozem sadnut do pendolina a vystupit v Ke s tym, ze mam po pracovnej dobe. To pri soferovani nemam.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/919235/
Koho nazývaš matovičovským ekonónom, ty tajtrlík, čo si myslí, že práve objavil Ameriku? Taký hrdina si len za počítačom, tak sa láskavo upokoj. Diskutujeme tu slušne a s rešpektom k partnerom, tak sa toho drž.
Auto vlastním, lebo musím (a aj chcem). A nie, nekupoval som si ho kvôli pár jazdám do Prahy, čo ročne spravím, ale kvôli xy-tisíc kilometrovému ročnému nájazdu na iných trasách. Ak ho vlastním, tak ho využívam podľa uváženia. A ak ho využívam, tak aj viem, koľko ma to stojí. A keď viem, koľko ma to stojí, tak si môžem dovoliť také tvrdenie, aké som si dovolil. A ty sa môžeš aj na hlavu postaviť :)
GVD, áno, máš pravdu, chlapec blúzni o taxíku, ale s faktom, že ak máš v aute štyri dospelé osoby, je to po započítaní nákladov podstatne lacnejšie ako EC, resp. EN, sa vyporiadať nevie - presne taký ekonóm matovičovského razenia, ako sám tituluje iných :) Záleží aj od aktuálnej ceny PHM, ale ak rovno nevlastníš auto, čo žerie aj deti postávajúce pri ceste, už pri dvoch osobách to vie byť na hrane, pri troch sa to jasne preklápa v prospech auta. Sranda, že aj jeden z mojich zamestnávateľov to vidí podobne a je mu jedno, či idem vlakom alebo si do Prahy na otočku vezmem auto aj so šoférom. Ak ale beriem ešte aj kolegu, musíme ísť autom, bez ďalšej diskusie. Podľa Radénka firma tiež asi nezvláda “aritmetiku” a celkom istotne to nemá prepočítané :D
Auto vlastním, lebo musím (a aj chcem). A nie, nekupoval som si ho kvôli pár jazdám do Prahy, čo ročne spravím, ale kvôli xy-tisíc kilometrovému ročnému nájazdu na iných trasách. Ak ho vlastním, tak ho využívam podľa uváženia. A ak ho využívam, tak aj viem, koľko ma to stojí. A keď viem, koľko ma to stojí, tak si môžem dovoliť také tvrdenie, aké som si dovolil. A ty sa môžeš aj na hlavu postaviť :)
GVD, áno, máš pravdu, chlapec blúzni o taxíku, ale s faktom, že ak máš v aute štyri dospelé osoby, je to po započítaní nákladov podstatne lacnejšie ako EC, resp. EN, sa vyporiadať nevie - presne taký ekonóm matovičovského razenia, ako sám tituluje iných :) Záleží aj od aktuálnej ceny PHM, ale ak rovno nevlastníš auto, čo žerie aj deti postávajúce pri ceste, už pri dvoch osobách to vie byť na hrane, pri troch sa to jasne preklápa v prospech auta. Sranda, že aj jeden z mojich zamestnávateľov to vidí podobne a je mu jedno, či idem vlakom alebo si do Prahy na otočku vezmem auto aj so šoférom. Ak ale beriem ešte aj kolegu, musíme ísť autom, bez ďalšej diskusie. Podľa Radénka firma tiež asi nezvláda “aritmetiku” a celkom istotne to nemá prepočítané :D
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/919226/
Tak spojenie Ba-Praha je komplikovane, zabezpecuju to EC, ktore jazdia z Madarska a este musia po nasej sieti, ktora nie je zdaleka v top stave. Kym sa predtym vrtalo v koridore v CR a este minuly grafikon sa jazdilo cez HavlBrod, kde je to o polhodku dlhsia jazda, tak teraz sa zase vrta u nas. Ale to sa vrta aj pri Brne a tam urcite v zapchach zabijes 20 minut ako nic, to iste v Prahe, takze to planovanie musi byt fakt fest- samozrejme zalezi, aj kam v Prahe ides.
To iste mozes povedat o spolahlivosti prestupov, momentalne je tesny pripoj v Ostrave a v Ziline, ak niektori minies, cesta sa natiahne o 2h, na druhej strane, cestuje teraz dost vela Ukrajincov, takze obcas byvaju priame spoje vypredane a ceny teda tiez nie su ludove, minule som na poslednu chvilu cestoval RJ a sedacky boli drahsie nez lehatko.
Teraz na Vianoce listky atakuju 40 eur jeden smer, to urcite lacnejsie das cez spolujazdu Praha-Kosice.
Ono zase tolko ludi pracovne nepotrebuje byt v Prahe dlhsie ako do 18, otazny je teda ten vecerny dopyt smer Bratislava. Kazdopadne v dialkovej doprave to nevyzera nijak dobre- Zilina nestale prestupy s minimalnym casom na prestup alebo Puchov, kde zase clovek kysne tu hodinku- ale aspon je to istejsie. Priame vlaky su zase vytazene, Ukrajincov jazdi celkom dost, dalsie spoje v nedohladne.
To iste mozes povedat o spolahlivosti prestupov, momentalne je tesny pripoj v Ostrave a v Ziline, ak niektori minies, cesta sa natiahne o 2h, na druhej strane, cestuje teraz dost vela Ukrajincov, takze obcas byvaju priame spoje vypredane a ceny teda tiez nie su ludove, minule som na poslednu chvilu cestoval RJ a sedacky boli drahsie nez lehatko.
Teraz na Vianoce listky atakuju 40 eur jeden smer, to urcite lacnejsie das cez spolujazdu Praha-Kosice.
Ono zase tolko ludi pracovne nepotrebuje byt v Prahe dlhsie ako do 18, otazny je teda ten vecerny dopyt smer Bratislava. Kazdopadne v dialkovej doprave to nevyzera nijak dobre- Zilina nestale prestupy s minimalnym casom na prestup alebo Puchov, kde zase clovek kysne tu hodinku- ale aspon je to istejsie. Priame vlaky su zase vytazene, Ukrajincov jazdi celkom dost, dalsie spoje v nedohladne.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/919225/
tak zopár fakt efektívnych spojov na najhlavnejšej trati Slovenska
(Piešťany) NMnV - Trenčianska Teplá; Dubnica, Ilava - raz za dve hodiny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Trenčianska Teplá, Dubnica, Ilava - Žilina - raz za dve hodiny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NMnV - Nemšová - 36 km - najskôr sa 20 minút veziem, potom 35 minút čakám, aby som sa mohol 4 km do Nemšovej odviesť za 4 minúty
keby aspoň ten šialený bageťácky motorák z Myjavy potiahli do Trenčianskej Teplej s okamžitým odchodom až do Nemšovej v dvojhodonovom intervale
a ešte ohľadom RExu, čo končí v Trenčíne
- mali ho ukončiť buď v Žiline (so zastavovaním v Teplej, Dubnici, Ilave, Púchove, Považskej, Bytči) čo nedožije ani môj prapravnuk, alebo ho mali ukončiť v NMnV
- hneď mal ísť osobný z NMnV - ten, čo zabíja čas kdesi v Zlatovciach a večne tam čaká a čaká a čaká na vypravenie (neviem, prečo ho nemohli potiahnť až do NmnV) a mal ísť až do Žiliny - každú hodinu
(Piešťany) NMnV - Trenčianska Teplá; Dubnica, Ilava - raz za dve hodiny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Trenčianska Teplá, Dubnica, Ilava - Žilina - raz za dve hodiny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NMnV - Nemšová - 36 km - najskôr sa 20 minút veziem, potom 35 minút čakám, aby som sa mohol 4 km do Nemšovej odviesť za 4 minúty
keby aspoň ten šialený bageťácky motorák z Myjavy potiahli do Trenčianskej Teplej s okamžitým odchodom až do Nemšovej v dvojhodonovom intervale
a ešte ohľadom RExu, čo končí v Trenčíne
- mali ho ukončiť buď v Žiline (so zastavovaním v Teplej, Dubnici, Ilave, Púchove, Považskej, Bytči) čo nedožije ani môj prapravnuk, alebo ho mali ukončiť v NMnV
- hneď mal ísť osobný z NMnV - ten, čo zabíja čas kdesi v Zlatovciach a večne tam čaká a čaká a čaká na vypravenie (neviem, prečo ho nemohli potiahnť až do NmnV) a mal ísť až do Žiliny - každú hodinu
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/919220/
To si kde prisiel na to ze cestovanie autom je lacnejsie.... preco potom taxik nie je lacnejsi ako vlak , ty matovicovsky ekonom... raral si len palivo, vsak, to ostatne mas zadarminko? Poistky, zimne gumy, garaz, parkovanie, dialnicne znamky,ochvilu dan z motoroveho vozidla... Asi ti gumove kolesa pomiatli mysel, zopakuj si aritmetiku zo zakladnej skoly...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/918224/
Verejná doprava v zásade nikdy nie je časom konkurenčná voči IAD a ani nebude. Až na pár výnimiek, keď niekto býva pri stanici a má zrovna priamy vlak dobrého spoja k cieľom. Benefity, ktoré prináša VHD sú zväčša cena (pri pravidelnom dochádzaní), nepotrebnosť šoférovať, odpadnutie problému s parkovaním, riziko nehody, ekológia.... a pod. Zaujímavá je, keď sa benefity zlučujú. Čiže napr. ak môžem prísť autom pred stanicu, počas jazdy môžem napr pracovať alebo spať, znižujem riziko kolízie, zápch, nemusím parkovať atď,... Na druhej strane rozhodnutie ísť do VHD priamo pomáha vyznávačom IAD, pretože v rôznych mestách vidno, že ak redukujú MHD, zrazu sú v meste zápchy a doprava sa zhoršuje aj pre IAD. Takže sú to spojené nádoby. Hranica medzi komfortom a diskomfortom IAD je veľmi tenká. Stačí kolaps VHD a IAD ho má tiež...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/918223/