GVD ŽSR aktuálny a pripravovaný
Diskusia o Grafikone vlakovej dopravy. Vaše postrehy, návrhy a pripomienky.
Podradené diskusné témy
Toto sa mi nepáči to vymieranie osobákov na tratiach. To mi chcú povedať že už takmer na všetkých tratiach okrem Ba-Galanta je dedina ďaleko/nízka frekvencia cestujúcich/iný hocaký dôvod? Ja si myslím že niekto si skrátka povedal že ide sa rušiť a hotovo. Tak sa ruší a ruší.
Ja si myslím že je načase to stopnúť a začať znovu zavádzať všetko čo bolo zrušené. Vrátane Leopoldov-Trenčín, Fiľakovo-Moldava nad Bodvou atď. To predsa nemôže byť že nikde nie sú cestujúci. cestujúcich by bolo dosť len musí byť pravidelný hodinový takt a nízkopodlažné klimatizované súpravy. To je všetko... a to platí aj pre trať 150.
Ja si myslím že je načase to stopnúť a začať znovu zavádzať všetko čo bolo zrušené. Vrátane Leopoldov-Trenčín, Fiľakovo-Moldava nad Bodvou atď. To predsa nemôže byť že nikde nie sú cestujúci. cestujúcich by bolo dosť len musí byť pravidelný hodinový takt a nízkopodlažné klimatizované súpravy. To je všetko... a to platí aj pre trať 150.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/916628/
Pokial viem, tak BB kraj si robil aj dopravne prieskumy, aby vedel dopravne prudy. Bohuzial ta spolahlivost pri jednokolajnych tratiach, ktore su navyse ohrozovane padajucimi kamenmi alebo stromami a rekonstrukciou uzla Zilina jednoducho trpi- nepomaha tomu ani random rozhodovanie o cakani- na to doplacaju vlaky do Prahy z Puchova.
Druha otazka by bola, ci to nie je dane aj tym, ze vsetci jazdia autami a potom si ti uradnici povedia, tak na co budeme pridavat vlaky, ked nimi nikto nejazdi- bohuzial spolahlivost trpi aj kvalitou infrastruktury, takze to opat ide za statom, nedava peniaze na rekonstrukcie trati, nedava peniaze na dalsie vlaky a potom vysledok je, ze system je nepouzitelny a pri dobrej voli moze clovek cestovat vlakom obcas, no pravidelne iba na niektorych usekoch.
Druha otazka by bola, ci to nie je dane aj tym, ze vsetci jazdia autami a potom si ti uradnici povedia, tak na co budeme pridavat vlaky, ked nimi nikto nejazdi- bohuzial spolahlivost trpi aj kvalitou infrastruktury, takze to opat ide za statom, nedava peniaze na rekonstrukcie trati, nedava peniaze na dalsie vlaky a potom vysledok je, ze system je nepouzitelny a pri dobrej voli moze clovek cestovat vlakom obcas, no pravidelne iba na niektorych usekoch.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/916600/
A ešte k predošlému: Pomôže sčasti aj integrácia dopravy, aby v regióne mohol cestujúci na jeden doklad cestovať všetkými druhmi dporavy. Ideál by bolo aby celé Slovensko bol jeden integrovaný systém (ako vo Švajčiarsku). Autobusy a vlaky v regiónoch sa majú doplňovať, nie si konkurovať...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/916597/
Asi by mal Žluťásek obnoviť rýchle spoje BB-BA; poťažne Wien (aj s obslúžením letísk BTS a VIE). Cestoval som; BB-NR tuším 80 minút...
Ale to bol povyk, keď tieto spoje zavádzal, pamätáme si
A IMHO by strednému Slovensku pomohlo vybudovanie novej rýchlej trate (Bratislava)-Nitra-Žiar n.H -ZV-BB. Žiaľ ÚHP ''zarezal'' aj tú mizivú nádej...
A bez danej trate: určite reko trate 150. Bez toho sa nehneme ani o krok smerom na západ. Iste udržať v prevádzkyschopnom stave trať 153 ako odklonovú. A neviem, či by nestálo zato revitalizovať ''zarezanú'' trať Kozárovce-Lužianky. Len ''vďaka'' automobilke asi scifi....
Zo severu (ZA_BB) to bude problém, kým sa nedokončí žilinský uzol... Ale samozrejmosťou by mal byť R/Rex ZA-(VR)-BB v hodinovom takte; ideálne vedený PP súpravou alebo DMJ.
Ale to bol povyk, keď tieto spoje zavádzal, pamätáme si
A IMHO by strednému Slovensku pomohlo vybudovanie novej rýchlej trate (Bratislava)-Nitra-Žiar n.H -ZV-BB. Žiaľ ÚHP ''zarezal'' aj tú mizivú nádej...
A bez danej trate: určite reko trate 150. Bez toho sa nehneme ani o krok smerom na západ. Iste udržať v prevádzkyschopnom stave trať 153 ako odklonovú. A neviem, či by nestálo zato revitalizovať ''zarezanú'' trať Kozárovce-Lužianky. Len ''vďaka'' automobilke asi scifi....
Zo severu (ZA_BB) to bude problém, kým sa nedokončí žilinský uzol... Ale samozrejmosťou by mal byť R/Rex ZA-(VR)-BB v hodinovom takte; ideálne vedený PP súpravou alebo DMJ.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/916596/
Spojenie TN-BB busom pdowngradovalo na súčasnú mizernú úroveň, že je zväčša nepoužiteľné. Naopak vlak s prestupom vo Vrutkach a navaznym osobakom z BB bol super. Občerstvenie na stanici, to boli časy....modrý salónik v BB špička.
Aktuálne to je žiaľ celé stredne Slovensko akoby mimo záujmu. Odnikial nikde nič nové, žiadne zlepšenie.
Aktuálne to je žiaľ celé stredne Slovensko akoby mimo záujmu. Odnikial nikde nič nové, žiadne zlepšenie.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/916585/
Systém sa momentálne buduje. Či ten grafikonový alebo ten infraštruktúrny... Je tvojim náhodným nešťastím, že tvoje cesty vedú cez momentálne najkomplikovanejšie trate s početnými výlukami a obmedzeniami. Otázka ale je tiež, či zrovna Trenčín - Brezno potrebuješ znásilňovať vlakmi na dva prestupy, ak ti tam ide priamy autobusový spoj 2x denne a do BB a ZV 4x denne. (ak plačeš za IC, tak ten bus si asi tiež môžeš dovoliť.) Ja na trase BB-TN vlakmi cestujem tiež, možno nie tak často, ale v zásade som zažil len dva druhy situácií - 1. že som z Fatry prestúpil na Tatran, lebo sa počkali alebo nemeškali a 2. že som nestihol Tatran a odviezol sa Os do Žiliny, odkiaľ som s hodinovým meškaním pokračoval Považanom. Ak sa obávaš v opačnom smere, choď preventívne o hodinu skôr.
Čo sa ale mne zlepšilo a to si naozaj pochvaľujem je rýchle spojenie s Bratislavou (ak meškáme tak kvôli ŽSR - Bytča-Ilava-Cífer...) a občas kvôli HKV. A tiež Spojenie s Michalovcami o hodinu kratšie. Keď chcem ísť do Tisovca, kombinujem vlak+bus (a vtedy to je za relatívne krátky čas ako nikdy pred tým)...
Čo sa ale mne zlepšilo a to si naozaj pochvaľujem je rýchle spojenie s Bratislavou (ak meškáme tak kvôli ŽSR - Bytča-Ilava-Cífer...) a občas kvôli HKV. A tiež Spojenie s Michalovcami o hodinu kratšie. Keď chcem ísť do Tisovca, kombinujem vlak+bus (a vtedy to je za relatívne krátky čas ako nikdy pred tým)...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/916564/
Dovolím si nesúhlasiť, lebo všetky moje bežné ciele boli aktuálne pokazené, zrušené alebo popretrhane väzby. BB-ZA-TN sa poriadne vlakom ísť nedá. A parcialne samé meškanie. Zrušenie IC, či priameho vlaku končiaceho teraz vo Vrutkach. Nepreptipoj v BB do BR....v ZV na KA.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/916563/
Podla mna je toto velmi negativny pohlad. Som presvedceny, ze pre obrovsku vacsinu cestujucich sa veci stale zlepsuju. Som si takmer isty, ze aspon 90% vsetkeho cestovania je o tom dostat sa do toho velkeho mesta - hlavne Bratislavy, ale v mensej miere to bude platit aj pre vsetky Ziliny, Banske Bystrice, Presovy alebo Kosice - a to je nieco, co sa zlepsuje. Mozno mensimi krokmi, ako by bolo idealne, ale zlepsuje. Ci su to oddelene Povazany, Rexy do Novych Zamkov, hodinove a polhodinove takty osobakov, aj tych medzi BB a Zvolenom, alebo polovicaty Rex z Nitry takmer az do Bratislavy, pre vacsinu cestujucich sa bude jednat o zlepsenie.
A patria tam aj tie v celkovom obraze tazko pochopitelne kroky ako rozbitie pripojov k Urpinom. Pretoze zase, drviva vacsina nebude na ten Urpin prestupovat z Metropolitanu, ale pojde z Bratislavy. A ak naozaj tie vlaky budu meskat menej ako doteraz, celkovo to ludom usetri ovela viacej casu ako jeden zbabrany prestup strati.
Jedine, co je pravda, su znicene *niektore* prestupne vazby, ktore su velmi na ociach. Znicenie tych vazieb neni dobre trvale *riesenie*, preto by sme to kritizovat mali, ale moze to byt najlepsi mozny docasny *kompromis* s ohladom na vsetky rekonstrukcie a obmedzenia.
Zlepsenia ako (v poslednych rokoch) sprejazdovanie S20 s S50 alebo funkcny prestup medzi R20 a S50 mozno vyuziva nasobne viacej ludi ako Urpiny s Metropolitanmi, len nie su tolko na ociach, tak to tu o nich nepadlo snad ani slovo.
A patria tam aj tie v celkovom obraze tazko pochopitelne kroky ako rozbitie pripojov k Urpinom. Pretoze zase, drviva vacsina nebude na ten Urpin prestupovat z Metropolitanu, ale pojde z Bratislavy. A ak naozaj tie vlaky budu meskat menej ako doteraz, celkovo to ludom usetri ovela viacej casu ako jeden zbabrany prestup strati.
Jedine, co je pravda, su znicene *niektore* prestupne vazby, ktore su velmi na ociach. Znicenie tych vazieb neni dobre trvale *riesenie*, preto by sme to kritizovat mali, ale moze to byt najlepsi mozny docasny *kompromis* s ohladom na vsetky rekonstrukcie a obmedzenia.
Zlepsenia ako (v poslednych rokoch) sprejazdovanie S20 s S50 alebo funkcny prestup medzi R20 a S50 mozno vyuziva nasobne viacej ludi ako Urpiny s Metropolitanmi, len nie su tolko na ociach, tak to tu o nich nepadlo snad ani slovo.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/916559/
rozhodenie prípojovosti medzi Urpínmi a Metropolitamni je ďalšia revolučnosť, čo stojí za veľké baranie guľové
... prečo každý ďalší grafikon je vždy horší a horší?
Obdobne prípoje medzi Považanmi a Metroplolitanmi v čudu
hrozné... dúfam že sa to ešte trocha umravní...
... prečo každý ďalší grafikon je vždy horší a horší?
Obdobne prípoje medzi Považanmi a Metroplolitanmi v čudu
hrozné... dúfam že sa to ešte trocha umravní...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/916556/
Ono je to problematicke, teraz budu na 150 vyluky a to lozko nebude jazdit kazdy den resp budu to take noty na bubon, raz ano, inokedy nie. Cestujuci na Stredne Slovensko preferuju skor denne spojenia- SC alebo RJ, odkial maju vo Vrutkach prestup na vlaky dalej, ja to vninam aj pri nocnom RJ, na ktory tolko cestujucich v LM,RK, MT ci ZA nenastupuje.
Nejake priame busy mozno este existuju, ale nemusia byt v IDOSe, aj ked je pravda, ze odkedy je Turancar pod Flixbusom, tak mam pocit, ze nocny do BB z Prahy uz nejazdi resp mozno len niektore dni.
Statni dopravcovia zrusili viacere nocne vlaky a zrejme aj kvoli vylukam uz velmi nie je ako take lozko dostat aspon do Bohumina, kde by sa na vlak do Prahy dalo pripojit.
Nejake priame busy mozno este existuju, ale nemusia byt v IDOSe, aj ked je pravda, ze odkedy je Turancar pod Flixbusom, tak mam pocit, ze nocny do BB z Prahy uz nejazdi resp mozno len niektore dni.
Statni dopravcovia zrusili viacere nocne vlaky a zrejme aj kvoli vylukam uz velmi nie je ako take lozko dostat aspon do Bohumina, kde by sa na vlak do Prahy dalo pripojit.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/916551/
Zdravím a oceňujem, že niekto znovu poukazuje na katastrofálne spojenie stredného Slovenska s Prahou. Ja už od roku 1987 cestujem medzi Breznom a Prahou. Pametám všetky Horehronce, nočný rýchlik Hron, expres Detvan, rýchliky R644/645. Postupne spojenia upadali. Ale ešte pred pár rokmi fungoval aspoň expres Detvan a nočné priame ložko zo Zvolena do Prahy. Dokonca nejakú dobu jazdilo ložko cez Bratislavu. Ten priamy ložkový vozeň BB-Praha som využíval pravidelne a vždy som zaznamenal minimálne 3/4 zaplnenosť. Tento priamy ložkový vozeň - zrušené bez náhrady. Za posledné cca. 4 -5 rokov sa spojenie stredné Slovensko - Praha kompletne pretrhalo a neexistuje. Dnes keď chcem ísť vlakom do BB vždy problém. Prestupy Púchov, Žilina, Vrútky. Alternatíva? - EC do Blavy a tam prestup na rýchlik Urpín, ktorý som nezažil ísť v celej trase - vždy prestup na autobus. Apropó autobus - kedysi chodilo z Florenca niekoľko nočných autobusov smer BB aleb dokonca Brezno. Skúste nájsť dnes - čistá 0,-. K popisovanému ložku z Prahy do Zvolena - využil som len raz. Odchod z Prahy pred 17hodinou - príjazd do Zvolena ráno o 2 hodine. Ideálny čas keď prvý ranný vlak do BB ide pred 5 hodinou ráno. Takže vlakový dopravcovia - ďakujem za Vašu ponuku - dovi, dopo a dopi. Jazdím autom.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/916549/
A pozeral si co tu na 180 aj premava? Byvas v Ruzomberku a potrebujes sa dostat do Ziliny. Ake mas moznosti Ex6xx ktory ide kazde dve hodiny a potom Os ktory ide kazde 2 alebo 1 hodinu. Takze pre istotu zrusis zastavovanie Ex6xx v Ruzomberku a nechas len Os ?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/916548/
Priame lôžko Praha - ZV?
Vieš, v akom čase to jazdí? Príchod aj odchod do/zo Zvolena okolo 2:00 ráno. To nie je veľmi vhodný čas. Ten vagón je tam primárne pre spojenie Košíc a Brna, nie Zvolena a Prahy. (Do Prahy bol predĺžený až s rekonštrukciou brnenského hlavného nádražia, keď nebolo možné pripájať a odpájať vagóny na Dolnom nádraží). Nemá ani prípoj zo ZV do BB.
Z Prahy odchod o pol 6 popoludní - nočný vlak? Veď to stráca všetky výhody nočného vlaku.
A skúšali ste si niekedy kúpiť lístok na toto priame lôžko? U ČD sa mi to nepodarilo ani raz. Vždy to skončilo nejakou chybou. Aj teraz, keď som to skúšal. Na infolinke ČD mi raz povedali, že im ZSSK tie lístky neuvoľnila do predaja.
Keď som s tým potreboval cestovať, tak to bolo obvykle vypredané. Naviac to nejazdí v noci zo soboty na nedeľu.
Ano, v strede týždňa to zvykne byť poloprázdne.
Toto lôžko rozhodne nemožno považovať za systémové spojenie stredného Slovenska a Prahy.
A od budúceho grafikonu bude to spojenie zase o niečo horšie. Prestup v Bratislave zrušený, severom zo Zvolena s 3 prestupmi, to asi nehrozí, že tak niekto bude cestovať. Už som si stejne zvykol na auto, takže ma to už tak neštve. Po skončení rekonštrukcie D1 je to v pohode.
Občas si hovorím, že predaj cestovných lístkov medzi CZ a SK by pre ZSSK a ČD mal a zaisťovať RegioJet. Tam je nákup jednoduchý, žiadne finty, že sa musíte preklikávať na Europa Express pre lepšiu cenu, jednoduché storno...
Vieš, v akom čase to jazdí? Príchod aj odchod do/zo Zvolena okolo 2:00 ráno. To nie je veľmi vhodný čas. Ten vagón je tam primárne pre spojenie Košíc a Brna, nie Zvolena a Prahy. (Do Prahy bol predĺžený až s rekonštrukciou brnenského hlavného nádražia, keď nebolo možné pripájať a odpájať vagóny na Dolnom nádraží). Nemá ani prípoj zo ZV do BB.
Z Prahy odchod o pol 6 popoludní - nočný vlak? Veď to stráca všetky výhody nočného vlaku.
A skúšali ste si niekedy kúpiť lístok na toto priame lôžko? U ČD sa mi to nepodarilo ani raz. Vždy to skončilo nejakou chybou. Aj teraz, keď som to skúšal. Na infolinke ČD mi raz povedali, že im ZSSK tie lístky neuvoľnila do predaja.
Keď som s tým potreboval cestovať, tak to bolo obvykle vypredané. Naviac to nejazdí v noci zo soboty na nedeľu.
Ano, v strede týždňa to zvykne byť poloprázdne.
Toto lôžko rozhodne nemožno považovať za systémové spojenie stredného Slovenska a Prahy.
A od budúceho grafikonu bude to spojenie zase o niečo horšie. Prestup v Bratislave zrušený, severom zo Zvolena s 3 prestupmi, to asi nehrozí, že tak niekto bude cestovať. Už som si stejne zvykol na auto, takže ma to už tak neštve. Po skončení rekonštrukcie D1 je to v pohode.
Občas si hovorím, že predaj cestovných lístkov medzi CZ a SK by pre ZSSK a ČD mal a zaisťovať RegioJet. Tam je nákup jednoduchý, žiadne finty, že sa musíte preklikávať na Europa Express pre lepšiu cenu, jednoduché storno...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/916540/
Co by podla mna mohlo mat potencial, su namiesto osobakov Rexy, mozno NZ-ZV, co vynechaju polovicu nezmyselnejsich zastavok, a z rychlikov nech je novy Ex Hron co okrem Levic nestoji vobec nikde. Teda za predpokladu, ze sa tam nebude jazdit 30km/h.