GVD ŽSR aktuálny a pripravovaný
Diskusia o Grafikone vlakovej dopravy. Vaše postrehy, návrhy a pripomienky.
Podradené diskusné témy
Zámčan: A čo keby si miesto osobných útokov a argumentovania šikmou plochou, čo do slušnej debaty nepatrí, radšej navrhol lepší spôsob, ako ušetriť tých 5% výkonov ZSSK a poškodiť systém menej, než v prípade zatiaľ diskutovaného "pracovného" návrhu...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/510654/
brano ty si odborník na celé Slovensko ....čo keby si navrhol zachovať trať BA-ZA-KE v úseku ZA-KE len rýchliky Ba-Malacky,BA -NZ a všetky ostatné os vlaky zrušiť lebo jazdí kopec autobusov väčšinou síce v prac dni ale to stačí
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/510653/
"boli v duchu ano rušiť regionálne vlaky ale posilniť žel.dopravu tam kde má perspektívu ,alebo namiesto dvoch vlakov 8 autobusov dúfam že som ťa moc neprekrútil"
Toto si pochopil správne, čo ma teší. V ideálnom prípade by som bol skutočne za realizáciu takéhoto scenára, bohužiaľ dnes pred sebou nemáme (resp. nie my, ale kompetentní ľudia v ZSSK) ideálny prípad, ale nutnosť voľby čo najmenšieho zla. A v takomto prípade je asi lepšie vybrať na odstrel také trate, pri ktorých to bude čo najmenej bolieť miesto chaotického rušenia spojov kade-tade, ktorého výsledkom bude ešte väčšia nepoužiteľnosť celého systému.
"Ak by niekto robil v BA nočnú nemá sa akým autbusom dostať domov lebo byť v ŠAli o 7.30 je mu nanič "
V tomto máš pravdu, ale ako vravím - ideálny systém tu ani zďaleka neexistuje, lenže ani v tomto prípade sa ešte nedá hovoriť o úplnom odrezaní od sveta (aspoň 4 víkendové spoje a doprava k najväčšiemu zamestnávateľovi tu existujú) a stále je to lepšie, než v mnohých porovnateľných obciach v ČR alebo aj v západnej Európe...
Toto si pochopil správne, čo ma teší. V ideálnom prípade by som bol skutočne za realizáciu takéhoto scenára, bohužiaľ dnes pred sebou nemáme (resp. nie my, ale kompetentní ľudia v ZSSK) ideálny prípad, ale nutnosť voľby čo najmenšieho zla. A v takomto prípade je asi lepšie vybrať na odstrel také trate, pri ktorých to bude čo najmenej bolieť miesto chaotického rušenia spojov kade-tade, ktorého výsledkom bude ešte väčšia nepoužiteľnosť celého systému.
"Ak by niekto robil v BA nočnú nemá sa akým autbusom dostať domov lebo byť v ŠAli o 7.30 je mu nanič "
V tomto máš pravdu, ale ako vravím - ideálny systém tu ani zďaleka neexistuje, lenže ani v tomto prípade sa ešte nedá hovoriť o úplnom odrezaní od sveta (aspoň 4 víkendové spoje a doprava k najväčšiemu zamestnávateľovi tu existujú) a stále je to lepšie, než v mnohých porovnateľných obciach v ČR alebo aj v západnej Európe...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/510651/
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/510648/
brano: na Záhorskej sa zruší jeden pár vlakov už od Nového roka, ostatné vlaky budú jazdiť aj naďalej (netýka sa ich redukcia).
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/510647/
"pri vacsine pripadov su to trate, pri ktorych takmer ani autobusy nejazdia"
Nuž tak si to vezmime do radu:
Záhorská Ves - pravdepodobne to zachráni BSK a ak nie, zrejme objedná dodatočné busy
Vrbovce - busy žiadne, ale pri jednocifernej frekvencii v tamojších spojoch žiadna veľká škoda
Trenčianske Teplice - busov habadej vrátane víkendov, navyše idúcich priamo z TN
Vlára - takisto habadej busov z TN vrátane víkendov, konečná na hranici kúsok od stanice Vlárský Průsmyk
Makov, Skalité - busov habadej vrátane víkendov, aj keď vo frekventovaných časoch môže byť problém s kapacitou
TN - Chynorany - busov TN - Bánovce aj Bánovce - Topoľčany habadej vrátane víkendov
Nitrianske Pravno - busov habadej vrátane večerov a víkendov, keď vlaky fakticky nejazdia
PD - HŠ - pravdepodobne zo zoznamu vypadne kvôli spomenutej neexistencii súbežnej cesty
Šahy - do Šiah kopec priamych busov z Levíc, po Ipeľský Sokolec pár priamych busov od Štúrova - tu to naozaj nie je žiadna sláva
Jesenské - Turňa - z Rožňavy do Košíc busov habadej vrátane víkendov, medzi Rožňavou a RS v pracovné dni busov habadej, cez víkend dosť bieda, diaľkové vlaky zrejme ostanú
Šiatorská Bukovinka - cez pracovné dni busov habadej, cez víkend busy v podobnom rozsahu aj časových polohách ako dnes vlaky, takmer nulová frekvencia do Maďarska prejde ten kúsok aj pešo
Muráň - busov do Muráňa, Revúcej a Jelšavy habadej vrátane víkendov, bieda iba v úseku Jelšava - Plešivec
Gyňov - busov cez pracovný deň habadej na rozdiel od vlakov, busy jazdia aj cez víkend na rozdiel od vlakov
Červená Skala - priamych busov Brezno - Telgárt habadej vrátane víkendov, Stratená a Dedinky žiadna sláva (pár spojov Poprad - Rožňava), ale pri tamojšej takmer nulovej frekvencii ani žiadna obrovská škoda
Tatranská Lomnica - pre šotoušov ostáva alternatívna cesta po TEŽ, inak busov habadej vrátane víkendov
Plaveč - priamych busov Stará Ľubovňa - Prešov habadej vrátane víkendov
Veľké Kapušany - priamych busov z Michaloviec habadej vrátane víkendov, keď vlaky fakticky nejazdia
O akej väčšine prípadov teda chceme hovoriť? Ja tam vo väčšine prípadov vidím busov kopec, dokonca obvykle viac spojov denne než dnes jazdí vlakov...
Nuž tak si to vezmime do radu:
Záhorská Ves - pravdepodobne to zachráni BSK a ak nie, zrejme objedná dodatočné busy
Vrbovce - busy žiadne, ale pri jednocifernej frekvencii v tamojších spojoch žiadna veľká škoda
Trenčianske Teplice - busov habadej vrátane víkendov, navyše idúcich priamo z TN
Vlára - takisto habadej busov z TN vrátane víkendov, konečná na hranici kúsok od stanice Vlárský Průsmyk
Makov, Skalité - busov habadej vrátane víkendov, aj keď vo frekventovaných časoch môže byť problém s kapacitou
TN - Chynorany - busov TN - Bánovce aj Bánovce - Topoľčany habadej vrátane víkendov
Nitrianske Pravno - busov habadej vrátane večerov a víkendov, keď vlaky fakticky nejazdia
PD - HŠ - pravdepodobne zo zoznamu vypadne kvôli spomenutej neexistencii súbežnej cesty
Šahy - do Šiah kopec priamych busov z Levíc, po Ipeľský Sokolec pár priamych busov od Štúrova - tu to naozaj nie je žiadna sláva
Jesenské - Turňa - z Rožňavy do Košíc busov habadej vrátane víkendov, medzi Rožňavou a RS v pracovné dni busov habadej, cez víkend dosť bieda, diaľkové vlaky zrejme ostanú
Šiatorská Bukovinka - cez pracovné dni busov habadej, cez víkend busy v podobnom rozsahu aj časových polohách ako dnes vlaky, takmer nulová frekvencia do Maďarska prejde ten kúsok aj pešo
Muráň - busov do Muráňa, Revúcej a Jelšavy habadej vrátane víkendov, bieda iba v úseku Jelšava - Plešivec
Gyňov - busov cez pracovný deň habadej na rozdiel od vlakov, busy jazdia aj cez víkend na rozdiel od vlakov
Červená Skala - priamych busov Brezno - Telgárt habadej vrátane víkendov, Stratená a Dedinky žiadna sláva (pár spojov Poprad - Rožňava), ale pri tamojšej takmer nulovej frekvencii ani žiadna obrovská škoda
Tatranská Lomnica - pre šotoušov ostáva alternatívna cesta po TEŽ, inak busov habadej vrátane víkendov
Plaveč - priamych busov Stará Ľubovňa - Prešov habadej vrátane víkendov
Veľké Kapušany - priamych busov z Michaloviec habadej vrátane víkendov, keď vlaky fakticky nejazdia
O akej väčšine prípadov teda chceme hovoriť? Ja tam vo väčšine prípadov vidím busov kopec, dokonca obvykle viac spojov denne než dnes jazdí vlakov...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/510645/
Brano a ty patríš do toho múdrejšieho triezvejšieho ostatní sú málo chápaví......šotouši.
ano určite žiadna katastrofa rušením vlakov na regionalkach nenastane ,veď predsa katastrofy sú tsunami príp nejaké Polomky to že že sa niekomu skomplikuje cestovanie a prejde na individualnu dopravu kto môže je určite to správne riešenie.
Ak by som sa vrátil niekedy dozadu aj na Tvoje príspevky tak ano boli v duchu ano rušiť regionálne vlaky ale posilniť žel.dopravu tam kde má perspektívu ,alebo namiesto dvoch vlakov 8 autobusov dúfam že som ťa moc neprekrútil ak ano sorry.....
ale aká je realita budú sa zrušené vlkm prenášať inde nebudú ,posilňovanie aut.liniek nebude v rozsahu zrušených vlakov lebo okamžite budú pýtať SAD ky navyše peniaze od VUC a tie tiež nemajú lebo aut.spoje sa skôr rušili všade.ČO to prinesie jednoznačne pokles počtu cestujúcich a príp zdraženie cestovného to zdupluje ...zníži sa objem tržieb a celé to vyrovnané hospodárenie za takúto cenu sa bude dať nazvať Operácia sa podarila pacient zomrel. na toto netreba Harvard.
KOnkretnosti ktoré tak oblubuješ. Linky ŠAla-Neded po zrušení vlakov zostali v nedelu tri spoje naviazané na Duslo pardon 4 ak počítam aj večerný po 22.00. Ak by niekto robil v BA nočnú nemá sa akým autbusom dostať domov lebo byť v ŠAli o 7.30 je mu nanič príp návštevy u príbuzných nerealizovatelné všetko sa rieši individualnou dopravou.
ĎAlšie obmedzenie Vráble-Šurany v nedelu doobeda neexistuje okrem skorého ranného spojenia vlakom žiadne spojenie ani vlakom a autobusom...
ano toto skutočne nie katastrofa ale nie je to žiadne riešenie dopravy
ano určite žiadna katastrofa rušením vlakov na regionalkach nenastane ,veď predsa katastrofy sú tsunami príp nejaké Polomky to že že sa niekomu skomplikuje cestovanie a prejde na individualnu dopravu kto môže je určite to správne riešenie.
Ak by som sa vrátil niekedy dozadu aj na Tvoje príspevky tak ano boli v duchu ano rušiť regionálne vlaky ale posilniť žel.dopravu tam kde má perspektívu ,alebo namiesto dvoch vlakov 8 autobusov dúfam že som ťa moc neprekrútil ak ano sorry.....
ale aká je realita budú sa zrušené vlkm prenášať inde nebudú ,posilňovanie aut.liniek nebude v rozsahu zrušených vlakov lebo okamžite budú pýtať SAD ky navyše peniaze od VUC a tie tiež nemajú lebo aut.spoje sa skôr rušili všade.ČO to prinesie jednoznačne pokles počtu cestujúcich a príp zdraženie cestovného to zdupluje ...zníži sa objem tržieb a celé to vyrovnané hospodárenie za takúto cenu sa bude dať nazvať Operácia sa podarila pacient zomrel. na toto netreba Harvard.
KOnkretnosti ktoré tak oblubuješ. Linky ŠAla-Neded po zrušení vlakov zostali v nedelu tri spoje naviazané na Duslo pardon 4 ak počítam aj večerný po 22.00. Ak by niekto robil v BA nočnú nemá sa akým autbusom dostať domov lebo byť v ŠAli o 7.30 je mu nanič príp návštevy u príbuzných nerealizovatelné všetko sa rieši individualnou dopravou.
ĎAlšie obmedzenie Vráble-Šurany v nedelu doobeda neexistuje okrem skorého ranného spojenia vlakom žiadne spojenie ani vlakom a autobusom...
ano toto skutočne nie katastrofa ale nie je to žiadne riešenie dopravy
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/510643/
brano: A ešte ad. autobusové spojenia: Horná Mariková, tam je dolina, ktorá je v podstate súvisle zaľudnená (Udiča, Prosné, Hatné, D. Mariková, Pagaňov, Belejov, H. Mariková, Vlkov, Ráztoka + Klieština a Kátlina), navyše na konci doliny je lyžiarske stredisko (Ráztoka), chatové oblasti a iný turistický ruch, navyše je to v podstate spádová oblasť Považskej Bystrice (tzn. celá dolina dochádza za všetkou vybavenosťou do PB), navyše linka supluje MHD z Orlového (tá je tam silno zredukovaná) to dá dohromady (strieľam od boku) 4 tisíc ľudí. A pre toľko je 6 spojov za deň ... Obdobne (až na tú osídlenosť) je na tom Mojtín. Dobrá Voda je zas o spojení na Myjavu. Takže sú to naozaj nie dobré príklady. Osadné neviem a neriešim.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/510641/
"že sa tu poniektorí vytešujete z opätovného rušenia os. dopravy na Slovensku?"
Nevidím nikoho, kto by sa vytešoval, v zásade sú tu dva tábory - prvý prezentuje rušenie os. dopravy ako katastrofu obrovských rozmerov a druhý ako nutné zlo, ktoré však reálne pocíti minimum obyvateľov. Keď vezmeme do úvahy, ako dopadla redukcia výkonov v roku 2003, ktorá bola oproti chystanej o dosť výraznejšia (pokles výkonov o cca 15% oproti poklesu o cca 5%), bude zrejme dosť jasné, ktorý tábor má triezvejšie videnie...
Nevidím nikoho, kto by sa vytešoval, v zásade sú tu dva tábory - prvý prezentuje rušenie os. dopravy ako katastrofu obrovských rozmerov a druhý ako nutné zlo, ktoré však reálne pocíti minimum obyvateľov. Keď vezmeme do úvahy, ako dopadla redukcia výkonov v roku 2003, ktorá bola oproti chystanej o dosť výraznejšia (pokles výkonov o cca 15% oproti poklesu o cca 5%), bude zrejme dosť jasné, ktorý tábor má triezvejšie videnie...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/510639/
creatorz alebo kto sa tu šťažoval, že chodí veľa vlakov z Bratislavy do Leopoldova.
Dnes som si bol zrátať presné pošty cestujúcich. Končiaci Zr 1701 výstup 25 ľudí, R 703 výstup 25 ľudí, pristupujúci 19. A to sú prázdniny a obdobie medzi sviatkami kedy toľko ľudí nerobí.
Dnes som si bol zrátať presné pošty cestujúcich. Končiaci Zr 1701 výstup 25 ľudí, R 703 výstup 25 ľudí, pristupujúci 19. A to sú prázdniny a obdobie medzi sviatkami kedy toľko ľudí nerobí.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/510638/
brano: 4000 jednotmernych ciest za den, ked si zobereiem, ze pri vacsine pripadov su to trate, pri ktorych takmer ani autobusy nejazdia (a ja jednoducho neverim, ze ich tam zavedu), znamena pridanie min. 1000-2000 aut na cesty (vacsinou tak, ze auta, ktore sa vyuzivali sviatocne sa zacnu vyuzivat kazdodenne, viaceri ludia budu donuteni si automobil, najcastejsie ojazdeny, kupit, pripadne kupit druhe auto, spravidla silno ojazdene, do rodiny ...).
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/510634/
Tuším tu ž raz bola nejaká anyklýza škrtov tratí a nakoniec zostal iba ťah BA - KE. Tiež ju robili ,,odborníci´´, ktorí ak niečo nie je ziskové tak o škrtnime. Potom sa zo železnice presuňme k autobusom, ak to nie je ziskové - škrtnime to, potom trebárs na verejné knižnice. Kto to kedy videl, poskytovať občanovi nejakú službu, čo neprináša zisk a je to stratové - škrtnime to a takto môžeme pokračovať ďalej. A v ktorom roku sa vlastne máme dostať životnou úrovňou na hranicu životnej úrovne obyvateľstva z roku 1989 nie to ešte EU? O čom je vlastne doterajších 20 rokov od pádu tých zlých? A kto je vlastne ten dobrý, keď každý politik čo nastúpi hovorí to nie ja to ten predomnou, ten zlý...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/510632/
1,4 mil. cestujúcich ročne je v prepočte necelých 4000 jednosmerných ciest za deň. Ale to už neznie tak bombasticky ako nejaké milióny, že áno...
A čo to mení na skutočnosti, že sa tu poniektorí vytešujete z opätovného rušenia os. dopravy na Slovensku? (Mmch. nerátal som to, no aj tak sa mi to zdá dosť.) Na jednej strane tu mnohí s nadšením spomínate OBB či SBB, koľko tam jazdí vlakov a na strane druhej s tým istým nadšením jasáte, že niekto ruší vlaky u nás. Áno, už vidím tie príspevky aké to je nerentabilné a koľko na tom ušetrí daňový poplatník (dnes veľmi účinná a obľúbená fráza), hneď nezabudnete dodať ako to vyriešia autá a autobusy. No ja si myslím, že tu sa tí vehementní zástanci automobilizmu možno zobudia až vtedy, keď niektorému z nich, ako bude sedieť v obývačke a pozerať TV, prejde po prstoch na nohách nejaké auto...
A čo to mení na skutočnosti, že sa tu poniektorí vytešujete z opätovného rušenia os. dopravy na Slovensku? (Mmch. nerátal som to, no aj tak sa mi to zdá dosť.) Na jednej strane tu mnohí s nadšením spomínate OBB či SBB, koľko tam jazdí vlakov a na strane druhej s tým istým nadšením jasáte, že niekto ruší vlaky u nás. Áno, už vidím tie príspevky aké to je nerentabilné a koľko na tom ušetrí daňový poplatník (dnes veľmi účinná a obľúbená fráza), hneď nezabudnete dodať ako to vyriešia autá a autobusy. No ja si myslím, že tu sa tí vehementní zástanci automobilizmu možno zobudia až vtedy, keď niektorému z nich, ako bude sedieť v obývačke a pozerať TV, prejde po prstoch na nohách nejaké auto...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/510630/
Tak to aby som sa tým priamym spešákom Trenčín - Brno išiel aj odviezť, kým mi ho zasa nezrušia Nechápem zrušenie trate Preividza - Horná Štubňa, okolo ktorej neexistuje rozumná alternatíva v podobe cesty. Prípadne medzinárodné spojenia (Vrbovce, Vlára, ...), za ktoré neexistuje autobusová alternatíva (ev. nech je táto alternatíva zavedená). Až bude rozumná náhrada, nech si železnicu zrušia.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/510629/
mito: nakladna ce Plavec je zastavena docasne len preto ze sa buduje v Polsku uz pol roka novy zeleznicny most zniceny pri povodniach, nakladne vlaky chodia odklonom cez Medzilaborce/Lupkow a Skalite/Zwardon resp. cez Cesko/Polsko, nie preto zeby nebol zaujem vozit nakladne vlaky cez Plavec/Muszyna.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/510624/
Ad mikulik:
Ked som na jesen 2002 riesil SVOC a diskutoval s vtedajsim prednostom o trati Levice - Sturovo, tiez ma sokoval svojou nepotvrdenou informaciou o ruseni dopravy.. a stalo sa! Ale bodaj by som sa tentokrat mylil v kazdom bode..
Ked som na jesen 2002 riesil SVOC a diskutoval s vtedajsim prednostom o trati Levice - Sturovo, tiez ma sokoval svojou nepotvrdenou informaciou o ruseni dopravy.. a stalo sa! Ale bodaj by som sa tentokrat mylil v kazdom bode..
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/510619/
Osobna doprava uzko suvisi s nakladnou a ta je cez Plaveč uplne zastavena. Všetka preprava tovaru z Polska smerom na slovensko je tranzitovana cez kamiony prechod Komarnik Dukla je to neuveritelny tranzit premavaju tadial kamiony takmer z polovice Polska. Uvedomme si že kadial nebude ist žiadna žel. preprava tovaru tam postupne ale isto bude osobna preprava zastavena verte mi. Preto treba čo najskor vratit prepravu tovaru na miestokam patri na železnicu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/510610/
Na dopyt autobusoveho spojenia Trencianska Tepla - Horne Srnie (bez datumoveho a casoveho obmedzenia) mi www.cp.sk hlasi:
Spojenie sa nenašlo.
Možné príčiny:
* spojenie v príslušnom časovom období neexistuje,
* medzi východzím a cieľovým objektom neexistuje priame spojenie,
* spojenie nie je možné realizovať povolenými dopravnými prostriedkami.