Meškanie vlakov v SR
Aj keď s meškaním vlakov niesme na tom najhoršie, najlepšie určite tiež nie... Nedávno sa mi stalo, že som išiel s Ex 501 Tatran (príchod do KE 10:37) a z dôvodu rekonštrukcie trate pri Šenkviciach sme meškali 15min. Neskôr sme kôli oprave Trate museli spomaliť aj pred Popradom a meškanie zrástlo na 30min. Do Košíc sme prišli presne 11:10, čo je 25 min po odchode Os 8907 smer Trebišov - Michalovce - Humenné a ten, samozrejme nečakal... Ďalší vlak smer Humenné išiel až 12:30. To však nie je všetko. Počul som, že ak EC vlak mešká viac ako 30 min, cestujúci má právo na odškodnenie. My sme mali meškanie 33 min (a hodinky mi určite išli dobre!!) a sprievodca pred zastavením v košiciach s drzosťou oznámil: ''Náš vlak mešká 28 min!''!! Napíšte aj vy svoje ''príjemné'' skúsenosti....
Na Bahst vyluka dopravnej činnosti, v tt porucha výhybky
Mne ale vadí, keď niekto v snahe niečou pomocť (niekoho ochrániť) nie je schopný domyslieť, že niečomu inému uškodí...
Zvlášť u malých (nie vzrastom) ľudí?
Niektorí sú z tej bezpečnosti tak predposratí, že až...
Nemusíme chodiť ďaleko:
http://www.vlaky.net/online/diskusia/tema.asp?id=230407&kat=19&najdi=852559&n#852559
Súprava prepravená do Bratislavy ako 1 nasl. 2007 lebo je to súprava na kmeňovú 3040.
Pretože ŽSR nikdy nezoberie zodpovednosť za ľudí v koľajisku, nebodaj na trati, pretože obuv, poučenie, zdravotný stav... je na to tisíc iných predpisov o BOZP. Tak ako NDS nikdy nepreberie zodpovednosť za ľudí, ktorí chcú prejsť z pokazeného autobusu na druhú stranu šesťprúdovej diaľnice za premávky.
Ja len - že ten zákon je flexibilný...
Ústne, či písomne?
Adresne pre konkrétnu osobu, alebo všeobecne?
-------
Keď mi policajt v službe povie - choď tadeto, mám ho poslúchnuť, alebo mu mám povedať, že nemám súhlas ŽSR?
A keď bude ten vlak horieť, tak nebudem utekať, lebo mi nik nedovolil vstúpiť do obvodu dráhy?
A keď potrebujem ísť pozrieť na trať ešte pred podpisom zmluvy o dielo (a teda vydaním vstupu do koľaje), tak mi stačí súhlas koho?
A keď mi na stavbu, do obvodu dráhy, privezú autom materiál, tak pretože jeho šofér nemá vstup do koľaje, tak to auto musím mimo staveniska preložiť na auto, ktorého šofér ten vstup má...
------------
Tým chcem povedať, že sa vymýšľajú pravidlá, ktoré na papieri vyzerajú fantasticky, lebo všetci sú ochránení, ale v praxi sú to nepoužiteľné veci, ktoré človek ak chce niečo urobiť/prežiť, musí porušiť a potom, keď sa niečo stane, tak ukážu prstom - Ty si porušil to a to....
A na otázku ako som to teda mal spraviť dostane odpoveď - ja tu nie som na to, aby som vám vravel, ako to máte robiť...
(5) Bez súhlasu prevádzkovateľa dráhy nemôžu vstupovať osoby na dráhu a v obvode dráhy na miesta, ktoré nie sú prístupné verejnosti. Bez súhlasu prevádzkovateľa dráhy možno vstupovať do obvodu dráhy len
a) na prechod dráhy v mieste úrovňového križovania dráhy s cestnou komunikáciou,
b) na osobných nástupištiach, na prístupových cestách k nim a na iných miestach určených na pohyb cestujúcich,
c) na nakladacích rampách a na prístupových cestách k nim a na iných miestach určených pre nakládku, prekládku a vykládku tovaru,
d) po verejne prístupných účelových komunikáciách v obvode dráhy zriadených prevádzkovateľom dráhy alebo so súhlasom prevádzkovateľa dráhy.
(6) Osoby podľa odseku 5 sú povinné pohybovať sa a správať sa v obvode dráhy podľa pravidiel určených prevádzkovateľom dráhy, najmä rešpektovať zákazy a príkazy na označeniach priestorov a na výveskách a uposlúchnuť pokyny oprávnených zamestnancov prevádzkovateľa dráhy
Teda celkom flexibilne, hlavne súhlas na chôdzu musí dať ŽSR, ktoré tým vlastne preberá aj zodpovednosť za ľudí v koľajisku. Organizačne to môžu riadiť zamestnanci ZSSK, ale hlavná tiaž je na ŽSR. Otázne je ako sa s tým vysporiada Z 2.
Veď ZSSK nedáva ani priestor pre diskusiu na facebooku. Ich stránka nie je flexibilná s možnosťou pre zákazníkov niečo napísať tak ako to funguje na fb Regiojet,České dráhy,Flixbus a podobne.
A keď už niektorí užívatelia napísali niečo kritické ZSSK,tak ich štátny dopravca bloknul-taká je teda komunikácia
Hater: "krízová komunikácia...a s kým krízovo komunikovať?"
S kým asi? Externá k. komunikácia - s naježenými cestujúcimi. Keď už sa ich nepodarí uchlácholiť, aspoň nech sa nevyhecujú do štádia, že už viac nesadnú do vlaku, keď ich niekde pár hodín držali ako "rukojemníkov". A keď už to inak nejde, než ich držať ako rukojemníkov, nech sa tak aspoň necítia. Hoci sorry, aj rukojemníci v rukách trocha "civilizovaných" teroristov (nemyslím ISIL a podobnú háveď) si môžu odskočiť na WC a napiť sa. A sú +/- informovaní o ich aktuálnej situácii.
No a interná k. komunikácia - medzi soudruhmi, aby bolo každému v reťazci jasné, čo sa deje a čo sa bude diať. A aby to mohli posunúť vyššie spomenutým rukojemní... ehm, chcel som napísať cestujúcim. Len nič také, že "jeeejda, no čo už, stáva sa, len sa z toho nezbláznite", ani "podľa predpisu nemôžeme von z vlaku, veď oni skôr či neskôr pre nás niekoho pošlú", alebo "na vlastné riziko môžete prejsť pešo dva kiláky do najbližšej zastávky, len pozor, nech vás niečo v protismere nezrazí", alebo "dajte mi pokoj, ja tiež nič neviem, ja za to nemôžem".
Jáj, len to by to muselo šliapať podľa tých vopred pripravených postupov - núdzových/krízových protokolov a nie ad hoc. A hlavne, niekto by musel rozumieť, že normálna komunikácia so zákazníkom je v roku 2018 úplná samozrejmosť a podľa toho sa správať. Dôsledne. A to sa obaja zrejme zhodneme, že u nás nehrozí a ani tak skoro hroziť nebude.
Plus obdivujem nervy sprievodcov z 5107, to, čo som si vypočul pri lusteni malovanych krizoviek-t.j. nešlo mi o odpočúvanie sprievodcov, svedčí o tom, že mali plno vybavovania a vybavili
dobre.
A ľuďom zo 1720 vôbec nezavidim. To naozaj museli kvôli 1 nehode v nahraditelnom úseku meškať aj iné vlaky+100?
Čo sa tu dokáže popísať?!?!?!
Ja ani jednému z nich...
OBB tiez nie je zazracny podnik, obcas ako nestranny pozorovatel nevychadzam z udivu. Ale oproti tomu, co tu citavam, si pripadam ako na inej planete.
Co ma zaraza, ze aj ludia z prevadzky, ktori by mali vediet, o com tento svet je, ziju vo svojom svete technicky niekde na urovni 50-tych rokov.
Ono sa to neda, to sa tak nerobi, to nemoze byt, lebo predpis (z roku 5)....
Ked uz nic ine, ocakaval by som, ze pripustia, ze svet je uz niekde inde a nevydavali svoje presvedcenie za vecnu pravdu. (Je tu viac takych....)
Ved si len zober, kolko vykrutov tu bolo, preco sa nedaju prevadzkovat sunute vlaky. Ze to funguje vo svete uz pomaly 3/4 storocia dnes dokonca do rychlosti 230km/h akoby nechceli pochopit. Vsak dodnes (az na par vynimiek) nic take u nas nejazdi.
(Kym sme boli Ceskoslovensko, tak nas nejako ti Cesi tahali, od rozdelenia fungujeme ako odtrhnuty vagon bez brzd... Ale hlavne svojstojne...)
Ale kym tu budu ludia, ako ten, z nasledujucej prihody, asi sa nikam nepohneme.
Dovolil som si kedysi poznamenat cosi na temu, ze co je to za poriadok, ked nefunguje na (vtedy novom a prislusne vybavenom) vagone blokovanie a zatvaranie dveri. Vraj to nie dolezite, hlavne ze nas vozia za malo penazi.
Tot nasa hlupa mentalita.
Jaaaj, ono je to nudzove odpinanie, o ktorom pisem, o inom.... O rychlej reakcii bez nutnosti riesit na mieste nejake odpojovace, telefonovat dispecerovi.... O tom, ze stisnem gombik a do par sekund je trolej bez napatia. Vypnem vypinace v napajacke. (Telefonujem az potom.) A vypinam kludne aj pod zatazou, pretoze na to tam vypinace na rozdiel od odpojovacov su. Len maloktory odpojovac sa da vypnut bez destrukcie pri zatazi. Existuju, ale casto sa s nimi nestretavam.
Z obsadenych stanic moze pri fungujucej automatike vypravca vypnut usek medzi dvoma napajackami v pripade hroziaceho nebezpecia. Pokial niektory vypinac zlyha, vypina sa cela napajacka.
Stanice, ktore su ovladane z centralneho dispecingu (ergo bez personalu), maju to "cervene tlacitko" realizovane softwarovo u dispecera.
Nik z personalu stanice nemusi riesit usekove odpojovace, riadi ich energeticky dispecing na dialku. Snad len niektore uzemnovace sa musia ovladat rucne.
V pripade nudzoveho vypnutia vsak opatovne moze zapinat iba dispecer po odstraneni dovodu vypnutia...
V novych tuneloch su navyse este uzemnovace, ktore na oboch koncoch uzemnia trolej a signalizacia, ktora dovoli hasicom v stave uzemnenia vojst do tunela.
Tato funkcia je v Rakusku dokonca predpisana zakonom a periodicky sa preskusava. Ako je to v inych statoch, neviem, predpokladam, ze v nemecky hovoriacich je to podobne.