Meškanie vlakov v SR
Aj keď s meškaním vlakov niesme na tom najhoršie, najlepšie určite tiež nie... Nedávno sa mi stalo, že som išiel s Ex 501 Tatran (príchod do KE 10:37) a z dôvodu rekonštrukcie trate pri Šenkviciach sme meškali 15min. Neskôr sme kôli oprave Trate museli spomaliť aj pred Popradom a meškanie zrástlo na 30min. Do Košíc sme prišli presne 11:10, čo je 25 min po odchode Os 8907 smer Trebišov - Michalovce - Humenné a ten, samozrejme nečakal... Ďalší vlak smer Humenné išiel až 12:30. To však nie je všetko. Počul som, že ak EC vlak mešká viac ako 30 min, cestujúci má právo na odškodnenie. My sme mali meškanie 33 min (a hodinky mi určite išli dobre!!) a sprievodca pred zastavením v košiciach s drzosťou oznámil: ''Náš vlak mešká 28 min!''!! Napíšte aj vy svoje ''príjemné'' skúsenosti....
to samkoh : Súprava na 2036 išla z Bratislavy NM, však kam by myslíš dali toľko súprav na hlavnej, to by museli mať päť razy väčšie odstavné.
Ked sa budu nebodaj objednavat nove zubacky, dufam, ze budu uz mat +GF+ ako elektricky...
Pri tych niekolkych kusoch 671 o zdvojenej suprave mozno snivat, aj ked by sa mozno niekedy kapacitne hodila. Vlak ako taky na to usposobeny je.
Ale to by musela primestska doprava fungovat inak.
Krasny priklad je BOB v Bavorsku - trojita suprava vychadza z Mnichova a v nacestnych staniciach sa deli postupne do troch smerov. Opacne sa vlaky opat pospajaju a ako jeden pridu do Mnichova. V uzle Mnichov sa tym setri pocet vlakov a efektivita je vyssia, ako pri 3 samostatnych vlakoch.
Ten adapter je nudzovy. Ked si ZSSK objednala supravy s automatickym spriahadlom, ma, co chcela. Stare primestske jednotky vo Svajciarsku mali trebars klasicku srobovku a narazniky, akurat nebola flexibilna dlzka supravy.
V hustej doprave by spajanie a rozpajanie suprav zbytocne mrhalo casom.
automaticke spriahadla zmysel maju (akurat nie u ZSSK).
Vo Viedni je uplne bezne, ze v case spicky jazdia zdvojene supravy, cez sedlo jednoduche a poobede opat zdvojene.
Napr. v st. Floridsdorf sa bezne odpaja alebo pripaja druha suprava.
Pride dvojita suprava, odpoji sa zadna a predna pokracuje v dalej. Zadna odide do depa.
Opacne, pride vlak ku nastupistu, z depa pride druha suprava, pripoji sa a ako zdvojena pokracuje dalej.
Na nastupisti su tabulky, ktore oznacuju miesto, kde sa druha suprava pripaja, resp. odpaja.
Pra cestujucich su tabulky "koniec kratkeho vlaku" a presnost zastavenia je tak na pol vozna.
Masinfira cez kecafon oznami, ze zadna (predna) cast vlaku jazdu konci a odpaja sa. KLto blbo sedi, tak si holt musi prestupit. Tot cela veda.