Meškanie vlakov v SR
Aj keď s meškaním vlakov niesme na tom najhoršie, najlepšie určite tiež nie... Nedávno sa mi stalo, že som išiel s Ex 501 Tatran (príchod do KE 10:37) a z dôvodu rekonštrukcie trate pri Šenkviciach sme meškali 15min. Neskôr sme kôli oprave Trate museli spomaliť aj pred Popradom a meškanie zrástlo na 30min. Do Košíc sme prišli presne 11:10, čo je 25 min po odchode Os 8907 smer Trebišov - Michalovce - Humenné a ten, samozrejme nečakal... Ďalší vlak smer Humenné išiel až 12:30. To však nie je všetko. Počul som, že ak EC vlak mešká viac ako 30 min, cestujúci má právo na odškodnenie. My sme mali meškanie 33 min (a hodinky mi určite išli dobre!!) a sprievodca pred zastavením v košiciach s drzosťou oznámil: ''Náš vlak mešká 28 min!''!! Napíšte aj vy svoje ''príjemné'' skúsenosti....
Druhá vec je stiahnutie súpravy...neviem čo to bolo ak to bol jánošík väčšinou smola nie je čím....a ak to bol push - pull pravdepodobne by sa to muselo robiť hned,lebo aj ten sa po určitom čase zablokuje a nepohneš s ním pokial sa neobnoví napätie...to je otázka pre rušňovodičov ako to presne je a po kolkých minutách sa zablokuje ale realne po zistení príčiny čo sa vlastne stalo a prípadnom nájdení nezávislého HKV prejde určitý čas...a nezabudajte že aj ten pomocný HKV môže ísť až po nejakom zistení kde je čo presne.....
Jedna vec je, či tí ľudia konali správne a druhá vec je, prečo tak konali.
Ja viem, že tak konať nemali, viem aké nebezpečie im hrozilo, ale napriek tomu dokážem pochopiť, že konali tak ako konali. Napriek tomu, že neboli v krajnej núdzi.
A celkom živo si viem predstaviť, že v tom po kaľaji sa motajúcom dave vznikali vtipy, na ktorých si sa potom tak náramne bavil...
Že si zrejme v živote nečítal tie ustanovenia ZoP a TZ, na ktoré som upozorňoval hneď v úvode, je tvoj problém. Keby si ich čítal, zrejme by si pochopil, že to čo píšeš o rozbíjaní výkladu a vlámaní sa do obchodu, je úplne stupídny príklad a nie nejaká analógia. Už len preto, že by tam prišlo k flagrantnému porušeniu princípu proporcionality a teda by o krajnej núdzi nemohla byť reč. A prevezenie sa na háku rušňa? Iste, to hrozí, keď sa substrát motá, kade nemá. Lenže v uvedenom prípade je to len hrozba potenciálna, kým náklad v nohaviciach a hanba na sto rokov je hrozba bezprostredná.
Ale vlastne, načo ti to vysvetľujem, veď ty si si chcel ísť poklábosiť s pacošmi...
K celej tej situacii - diskusii ktorú som celú nečítal ale predpokladám že sa týkala známej nedávnej veci....je samozrejmé že nikdy nikto so zdravým rozumo nevypustí cestujúcich do koľají pokial nie je zabezpečená "úniková bezpečná cesta" k náhradnej doprave...a môžu si sypači štrku vypisovať čo len chcú.....
Predstavme si modelovku, že vlak stojí neschopný tri hodiny na trati (scenár zo života) a tebe treba nutne použiť WC. Črevá sa prihlásia. Je v poriadku vyradiť blokovanie dverí, otvoriť si dvere a vystúpiť do koľajiska? Môžeš byť riešený v priestupkovom konaní?
Vzhľadom na vyššie spomenuté ustanovenie priestupkového zákona by si mal v prvom rade, ak aj WC nefungujú, vyzvať sprievodcu, aby ti WC sprístupnil (a potom ho hoci aj zamkol). Ak odmietne, mal by si ho vyzvať, aby ti umožnil vykonať potrebu vonku. Ak odmietne, môžeš konať. Vyčerpal si iné možnosti, preto prichádza do úvahy aj spomenuté vyradenie blokovania a otvorenie dverí. V hre je zachovanie tvojej dôstojnosti, čo je záujem chránený zákonom. A nebezpečenstvo, že si naložíš do gatí pred desiatkami ľudí, je nebezpečenstvom priamo hroziacim tomuto záujmu. Dokonca si dovolím tvrdiť, že za vyššie uvedených okolností by mohlo byť obhájiteľné, ak by si použitím fyzickej sily musel prekonávať odpor sprievodcu. Toľko ku konkrétnemu príkladu krajnej núdze.
A teraz sa vráťme k rôznym podobám právnej zodpovednosti. Predstav si predošlý scenár: tebe treba a sprievodca ti zabráni. Naložíš si do gatí, cítiš sa ponížene, naštvane, trápne (neviem aké pocity ešte prežíva človek v takej situácii). Spolucestujúci na teba hľadia úkosom, niektorí posmešne, iní so súcitom. Sprievodca ti zabránil vystúpiť z vlaku a vonku vykonať potrebu, lebo predpisy. Lenže v takejto situácii nevyhral ani on, ani železničná spoločnosť, lebo s trocha šikovnejším advokátom spíšete takú fajnú žalobu, že nemôžete prehrať. A železničná spoločnosť (prepravca) bude platiť za nemajetkovú ujmu a ospravedlňovať sa ti.
Čo z toho vyplýva? Ako už bolo povedané, že zdravý rozum by nemal zostávať za dverami. No ale aby sme tomu nasadili korunu, je možné pokračovať v tomto scenári a predstaviť si, že sprievodca dá priechod zdravému rozumu, vypustí ťa vykonať potrebu, ty sa pošmykneš, spadneš z násypu, zlomíš si hnátu a prepravca má na triku prúser tak či onak, ak z toho budeš chcieť niečo vytrieskať (alebo sa do toho obuje tvoja poisťovňa)...
Moje dávne skúsenosti: Bolo to začiatkom 90-tych rokov. Náš vlak zastal niekde na nákladnom v Plzni a my dvaja sme vystúpili z vagóna a začali sme sa prechádzať popri vagónoch. Zrazu sa vlak pohol, bez zapískania, a my sme utekajúc naskočili na predposledný vagón. Bol to ale vojenský vlak, sťahovali sme náš pluk a nás vystrnadil von "šéf" major ako strážnych. Tak sme potom teda učupení ležali na plošiňáku pod Zilom až niekde pred Prahu, ten vlak nie a nie zastať, mali sme iba bodáky a vysielačkou sme stihli akurát povedať, že sme "stihli nastúpiť". Fučalo nám (bol skorý marec) ale potom nám dobre padlo vo vagóne šálka čaju s rumom od majora...
to Miro79: Tá záloha na hlavnom je ZSSK