Meškanie vlakov v SR
Aj keď s meškaním vlakov niesme na tom najhoršie, najlepšie určite tiež nie... Nedávno sa mi stalo, že som išiel s Ex 501 Tatran (príchod do KE 10:37) a z dôvodu rekonštrukcie trate pri Šenkviciach sme meškali 15min. Neskôr sme kôli oprave Trate museli spomaliť aj pred Popradom a meškanie zrástlo na 30min. Do Košíc sme prišli presne 11:10, čo je 25 min po odchode Os 8907 smer Trebišov - Michalovce - Humenné a ten, samozrejme nečakal... Ďalší vlak smer Humenné išiel až 12:30. To však nie je všetko. Počul som, že ak EC vlak mešká viac ako 30 min, cestujúci má právo na odškodnenie. My sme mali meškanie 33 min (a hodinky mi určite išli dobre!!) a sprievodca pred zastavením v košiciach s drzosťou oznámil: ''Náš vlak mešká 28 min!''!! Napíšte aj vy svoje ''príjemné'' skúsenosti....
Zkoumali jste někdo, zda na trase BA-KE je více jednokolejných nebo dvoukolejných úseků? Díky úseku po Palárikovo to tipuji tak 50:50. Ale pak už co vím tak jsou dvoukoleky jen Žarnovica - ZH, Hornská Dúbrava - ZV nákl., Kriváň - Lovinobaňa a dál už ani přesně nevím, střídá se to jak aprílové (nebo i současné) počasí.
To je hlavní problém zpoždění. Škoda, že se těch dvoukolejek neudělalo v minulosti více. Vždyť kromě jablonovského tunelu (za RV) by aktuální terén moc druhé koleji bránit neměl. Ano, chápu v dnešní době, kdy na každou blbost třeba milión povolení a stále se někdo pernamentně odvolává, už to asi bude problém.
Jednokolejka - nejen problém s křižováním, ale hlavně obrovské komplikace s možnými výlukami. A dnes, kdy je 2 nebo 4 hod. interval, už nejde výluku udělat v pauze mezi vlaky, jak se to dělalo kdysi, kdy celé dopoledne nejezdilo nic. Hustá doprava byla ráno do 8. hodiny, pak až od 14. hodiny. Dopoledne byl klid a tehdy ty výluky proto tak neškodily jak dnes.
To, koľko bolo možností križovať nič nevypovedá bez toho, aby sme vedeli, koľko bolo na trati vlakov. Keby tam bolo vtedy ja o 10 výhybní viac, tak to neznmená, že to bolo lepšie, ak boli ucpaté nákladnými vlakmi...
Alebo inak - ak napr. vo Voznici 16 hod "križoval" jeden Pn - tak tá výhybňa pre osobnú dopravu akoby nebola...
detto platí aj pre zder sro, samozrejme, ale riešim teraz mikiho v reakcii na anjelovu trefnú poznámku.
Nemuseli by sme debatovať o mieste kde rozviazať prípoje...
Aj dnes relatívne prvý R do ZV má šancu ísť načas , neprenášali sa meškania lebo medzi sebou R vlaky ani nekrižovali ( R657 s 652 vo výh. Voznica) dnes 2x medzi sebou v Palárikove a Kozárovciach. Samozrejme výluky sa dotkli len okrajovo Horehronca v hornej časti trati a jednu dobu pokial jazdil R Urpín z BB okolo 7.30 v spodnej časti trate, takže sa meškania z dôvodu výluk neprenášali a jazdné časy boli dlhšie...tolko historia
musela by sa niekde výrazne upraviť infraštruktúra čo sa v najbližšom období neudeje a nie som si istý či aj plánována oprava pri Jesenskom údolí pomôže...ja si už ani nepamätám či to bude modernizácia, rekonštrukcia.....len že to bude trvať pol roka a nejako sa do toho nechce ked sa to už dva roky odkladá......
zrýchlenie prechodením zástavok nepripadá do úvahy, skôr by sa patrilo nejaké zástavky pridať napr Hronská Dúbrava kde vlaky od Kremnice vchádzajú a R do BA prechádzajú (to sa naozaj dá len na Slovensku) , Hlinník nad hronom kde za socializmu zastavovali všetky, po zdvojkolajnení a kvôli urýchleniu sa Hlinník začal prechádzať.....a prečo ? no pri normálnej harmonizácii ako to je v civilizovanom svete by presne z Hlinníka mali odchádzať busy od R vlakov do Sklenných teplíc a Banskej Štiavnice bolo by to najrýchlejšie spojenie verejnou dopravou.(vlak z HD do BS je od BA nepoužitelný a je v podstate zachádzka, autobus zo Žiaru by sa príp použiť dal ale opäť by sa cestujúci musel vracať späť na Hlinník alebo by išiel cez Kozelník ( ale to by sa už neobslúžili Sklené Teplice).
Riešenie by napr bolo rozviazať prípoje od EC z Prahy v BA, prípoj do Podhajskej a LV by bol z NZ takže napr 11.34 z BA - Beša kríž s protiidúcim R - LV 13.20 - Žarnovica 13.57 kríž s protiidúcim R na dvojkolajke - ZV 14.28 ( v prípade zastavovania navyše v Hlinníku a HD cca o 14.33 a prích do BB cca 15.05
podľa tohto návrhu by sa výrazne zvýšilo čakanie v BB smer Vrútky aj vo ZV smer KE.
A tie busy, ci do dedin, ale aj MHD sa aj snazia zladit s vlakmi. Napr. Martin MHD robi zmeny aj kvoli vlakom v decembri, marci, aj juni. Jasne, planuju na pravidelny prichod + rezerva. Vyckavat moc nemozu, obratove by meskali. A posledne o 23.15, resp. 23.13 v 6 a +? Nemal by som odvahu sa ani pytat na cakanie. Smenu ma od nejakej 14ej, mozno skor, viem za akych podmienok, tak viem aka ,srdecna' reakcia by bola.
Je to proste bieda.
Minule pri ceste do Prahy s prestupom ako som siel? Radsej o vlak skor, pockal vo ,vludnej' Ziline cez 70 min., ale mal istotu, ze to stínem. Samozrejme, ten druhy prisiel tiez včas ako Svajc hodiny...
Je podľa vás priestor na tejto trase ako zladiť grafikon tak aby dopravné časy boli čo najreálnejšie?
stručne povedané znižuje úroveň diskusie ... nejde o vedomosti, znalosti, stačí sa držať zásady menej je viac a trochu sa zamyslieť pred tým než kliknem na "pridaj diskusný príspevok" či to čo chcem podať môže byť pre niekoho aj prínosom
Zvolenmesto: skúsim navrhnúť.
Viem o rušňovodičoch,ktorí podpísali určitý počet nadčasových hodín,v podobných prípadoch -meškania vlakov vplyvom závažných porúch trakč.vedenia alebo nepriaznivého počasia sa často čaká na íného rušňovodiča
Horsie by to bolo u opacneho 524 mimo nediel. Iny vlak uz za nim do BA nejde.
Miro, Tomas a dalsi zelezniciari: Co Samo tak ,megazle' robi? Ze sa pyta pre Vas trivialnosti? A odkial to ma vediet? Strekarov v rodine asi nema. V jeho veku by som robil to iste.
Vsak sa da v klude vysvetlit, lebo takto a takto... A nie sa hrat na panovbohov. Vsak aj pre toto kopu mladych odtialto poutekalo, podkuli sa vedomostami a teraz fotia, pisu a na skodu VN su uzitocni inde.
Čo sa týka trate 150, určite by sa dali posunúť odchody z Ba pred EC tak, aby rýchlik "ušiel" pred EC v Palárikove, ale osobne nie som za to riešenie. Aj tak by navatovanie o nejakých 15 - 20 minút pokrylo len dni, kedy nie sú žiadne výluky s NAD, nie je lom koľaje, neskape niečo na jednokoľajke a takých dní je veľmi málo.
Hater: čo a ako by si konkrétne v diaľkovej doprave nakreslil nanovo, na zelenej lúke, pri súčasnom stave infaštruktúry a rozsahu vlkm?