Meškanie vlakov v SR
Aj keď s meškaním vlakov niesme na tom najhoršie, najlepšie určite tiež nie... Nedávno sa mi stalo, že som išiel s Ex 501 Tatran (príchod do KE 10:37) a z dôvodu rekonštrukcie trate pri Šenkviciach sme meškali 15min. Neskôr sme kôli oprave Trate museli spomaliť aj pred Popradom a meškanie zrástlo na 30min. Do Košíc sme prišli presne 11:10, čo je 25 min po odchode Os 8907 smer Trebišov - Michalovce - Humenné a ten, samozrejme nečakal... Ďalší vlak smer Humenné išiel až 12:30. To však nie je všetko. Počul som, že ak EC vlak mešká viac ako 30 min, cestujúci má právo na odškodnenie. My sme mali meškanie 33 min (a hodinky mi určite išli dobre!!) a sprievodca pred zastavením v košiciach s drzosťou oznámil: ''Náš vlak mešká 28 min!''!! Napíšte aj vy svoje ''príjemné'' skúsenosti....
Hater a čo povieš cestujúcemu ktorý kvôli čakaniu v stanici A zmeškal prípoj v stanici B , alebo mu ušiel autobus v stanici C , alebo tým ,ktorí nevedia ako jazdia naše vlaky nestihli lietadlo v stanici D ? To je reťaz ktorá sa spustí.......jednoducho železnica nikdy nemôže garantovať že sa všetky prípoje stihnú a ked budeme v jednej stanici ústretový potešíme povedzme 10 ludí ale nasierame stovky.......a niekde predsa hranica musí existovať ktorá je prijatelná ak je 12 min nad hranicou tak je nad hranicou..... ja som presvedčený že keby sme dodržovali len zákl. čakací čas vlaky by jazdili presnejšie a ludia by boli spokojnejší
Takze vsetci co sa potrebovali dostat zo Ziliny do Vrutok tak sme isli do plnej R609. Raz som zazil ze tak pri 15 minutovom meskani pustili Os nacas a potom bol predbehnuty R vo Vrutkach.
Ani výpravca okrem BA HL si nemôže dovoliť ignorovať čakací čas, takže by vlaky neodchádzali len tak pred nosom a pod. aj na to sú pravidlá.....
ale ked som ešte robil výpravcu tiež som ignoroval nezmysly typu čakajte na EC s os vlakom do Komárna nevidel som účel aby drvivá väčšina cestujúcich odišla domov 20 min zmeškaná , preto aby dvaja traja ludia prestúpili z EC a pritom im ide o 40 min další vlak. Poviem tak zo začiatku regionálny dispečeri nemali prehlad o dalších prípojoch a vždy som ich dokázal slušne presvedčiť prečo to nie je dobrý nápad...
Zoberme si další príklad mimoriadne čakacie časy v Galante......ak to nie je posledný vlak tak načo robíme také nezmysly , EC mimoriadne zastaví v GA to je + 6 navyše pre EC lebo určite nebude vyrozumený Z BA HL.ST takže musí stáť pri vchode, brzdenie pobyt rozbeh a to som možno tých + 6 povedal málo, R 8 XX necháme stáť v GA aj 10 min dokedy príde EC ,počkaáme prestup odhlášku odchádza navyše minimálne + 15. (ono by to bolo výhodnejšie nechať čakať v BA HL.ST len tam asi nepustia hrany). a prečo ? Drvivá väčšina cestujúcich ide z EC do Podhajskej príp až Levíc , za LV minimum (dá sa ísť aj cez ZA z prahy) takže zo zmeškaného EC 273, 275 je prípoj v NZ do Podhajskej a Levíc (13.45.,15.45) od 173 je tam prípoj z BA za hodinu....tak načo do pekla vymýšlame? pozrie sa niekto do toho grafikonu? Rovnako opačne treba aby od LV a Podhajskej išli ludia na prestup na EC os vlakmi a nezastavovať párne EC v galante......
Tu? Nic. ZSSK napr. tento tyzden upozornila na vyluky, aj vystupovanie na opacnej strane na dolnej casti trate 180. A horna? Vykaslali sa. Pritom je tam vyluka ako hrom Markusovce- S.Vlachy. Hlavne kvoli nej ten 602 dnes tolko chytil.
Keby spolupracovali aj s CP, ti by dali upozornenie a cestujuci by viac rozmyslal.
Predsa je nezmysel aby sa vatovalo preto lebo čo ked bude vlak meškať. Doprava funguje (ako tak) ked je pravidelná, dosť máme nepravidelností ktoré pramenia z výluk, porúch atd a my sami si pridávame a komplikujeme situáciu čakaniami nad rámec základného čakacieho času
Nedavno v BB, cakal R smer ZA na 40 minut zmeskany R od BA. Den ani cisla si uz nepamatam. Ale myslim, ze to nebol 340/839.
Hater: A vplyvom toho som dnes, myslím pri ceste 1721+5133+5062(zase sa raz prestupovalo, ale nie je to už také hrozné ako takto pred 1,5 rokom) tam a 5013+5114(detto), zazrel 861-ku len 2x, a ani raz som sa ňou na trati, kde to podľa tlačovej správy ZSSK k novému GVD mali jazdiť väčšinou 861-ky, neviezol- videl som ju ráno cca. 7:15 v LEO na 2/3 a poobede cca. 15:50 v Alekšinciach za 5114. Tá alekšinská netuším, čo tam robila.
A k informovaniu cestujúcich by som ešte navrhol, aby v prípade, že 6xx rýchlik nemá rušeň na 160, už dopredu vyhlásili, že bude meškať minimálne 15 minút (ani ja neviem naspamäť, ktoré Gorily majú ETCS).