Meškanie vlakov v SR
Aj keď s meškaním vlakov niesme na tom najhoršie, najlepšie určite tiež nie... Nedávno sa mi stalo, že som išiel s Ex 501 Tatran (príchod do KE 10:37) a z dôvodu rekonštrukcie trate pri Šenkviciach sme meškali 15min. Neskôr sme kôli oprave Trate museli spomaliť aj pred Popradom a meškanie zrástlo na 30min. Do Košíc sme prišli presne 11:10, čo je 25 min po odchode Os 8907 smer Trebišov - Michalovce - Humenné a ten, samozrejme nečakal... Ďalší vlak smer Humenné išiel až 12:30. To však nie je všetko. Počul som, že ak EC vlak mešká viac ako 30 min, cestujúci má právo na odškodnenie. My sme mali meškanie 33 min (a hodinky mi určite išli dobre!!) a sprievodca pred zastavením v košiciach s drzosťou oznámil: ''Náš vlak mešká 28 min!''!! Napíšte aj vy svoje ''príjemné'' skúsenosti....
A tá osoba neoprávnene pohybujúca sa v koľajisku v novákoch asi predpokladala, že však posledný osobný vlak mal ísť o štvrť na dvanásť, a na prípadné nákladné nemyslela.
Najprv 19:50 Hlohovec - Rišňovce
"HaZZ bolo ohlásené, že neďaleko PZZ v km 20,279 (SP1069) stojí v koľaji havarované cestné vozidlo. Bola zastavená vlaková doprava. Po príchode na ohlásené miesto zistili, že je to asi o 800 m (cca km 21,000) ďalej. Havarované vozidlo zvalilo do koľajiska strom aj telefónny stĺp. Avizovaná aj domáca pohotovosť SMSÚ na odstránenie prekážky. Zmeškané vlaky: REX 1727+171´, Os 5121+105´, Os 5120+130´, EX 1063+148´ (ARVSK). NAD nebola zabezpečená nakoľko SAD nemala žiadne voľné autobusy. Spoločnosť Arriva zabezpečila cestujúcim taxi."
A potom 00:10 Nováky
"Vlak REX 1727 (ZSSK) zrazil v km 19,050 neoprávnene sa pohybujúcu osobu v koľajisku. Zranená osoba bola prevezená RZP do nemocnice. Cestujúci boli prepravení náhradnou súpravou do ŽST Prievidza. Prerušenie dopravy: Zemianske Kostoľany – Nováky od 00:10 do 02:34 h. Zmeškané vlaky: REX 1727+145´."
Výsledný čas 1727 v Prievidzi +316´. Miesto 21:28 príchod 02:44.
P.S. 811 v Ke+65, 816 na hlavnej +83, takže prestup na 3039 by bol na vinohradoch natesno a vzhľadom na to, že je to len zastávka, asi aj negarantovany.
Ad včerajšia 811 a 816: to by bolo na osobitný článok. V 811 som bol po ZV, v 816 od ZV po GA, ale vzhľadom na stav baterky som nemohol fotiť ani do mobilu.
Ad 811: po Šurany v pohode, pred GA mi vlakveduca ešte hovorila, že dnes vyluka nie je. Za Podhajskou sa ozvalo z vlakoveho rozhlasu, že z dôvodu lomu koľaje máme v Besi vystúpiť a do Loku budeme prepraveni busmi. Tak sme vystúpili, už nás zjavne čakali cestujúci z 57xx smer LV. Po polhodine na ostrom slnku(do Besianskej čakárne by sme sa všetci nezmestili) konečne prišli busy. Vymenili sme sa s ľuďmi z 832-ky. Vtom si niekto všimol, že šoféri si vyšli zafajcit. Nervozita by sa dala krajat. Po 10 minútach sme sa konečne pohli. V Loku sme zase museli počkať, kým príde r 810, a až potom sme mohli nastúpiť do vykopávky na zvyšok cesty. Vlakveduca sa už do ZV neukázala, tak keďže som mal namierené do BB, za ZH som sa za ňou prepchal a prosil, či nás aspoň 7320 počká. Našťastie počkal, ale my sme boli na 1/12 a 7320 na inak myslím prázdnej stanici na 3/5... a počas behu do podchodu nám zaznelo do usi, že je pripravená na odchod. Našťastie to bolo len bububu, počkala všetkých. Na príchode do ZV mala 811+65. O 816 na obed.
Vihorlat tu pisal, mozno este minuly grafikon, ze raz, ked vela meskal 811, tak tiez sla nahradna suprava na 816 - co depo dalo. Ale to bol urcite pracovny den.
Hater, vidis, teraz Ty ,kricis', to co sme tu viaceri kricali este kym si tu nepisaval a aj potom. A zvozil si nas, ze odkial zozenu HV a potrebnych ludi.
V čas odjazdu sa autobus NAD pohol spred staničnej budovy ale na križovatke na námestí v Brezne autobus odbočil smerom na Horehronie. Po pár minútach dorazil na zastávku „Brezno,Zadné Halny,píla“ ale nik tu nevystupoval/nenastupoval lebo podľa všetkých zdrojov mal zastávku Brezno-Halny vynechať a ani nikde nebola uvedené, kde bude náhradná zastávka. Po tejto zachádza prichádza o 11:02 do zastávky Brezno mesto. Ďalej už autobus NAD pokračoval podľa plánu.
Druhý šok prišiel pri spiatočnej ceste osobným vlakom 6754 Tisovec 16:09 - Brezno 17:12. Na začiatku cesty kvôli meškaniu osobného vlaku 6757 Brezno 14:54 - Tisovec 16:01, ktoré dosiahlo v stanici Tisovec 20 minút. Vlakový personál to vedel už pred 16 hodinou, že budeme meškať ale len sedel na lavičke pred staničnou budovou a tváril sa, že sa nič nedeje. O 16:24 vlak s 15 minútovým meškaným odišiel zo stanice Tisovec. Pri kontrole cestovných lístkov vlakvedúci (sprievodca) všetkým hovoril, že ideme včas. Keď som sa ho spýtal, že prečo neprišiel povedať, že budem meškať, tak on odpovedal, že on nevedel nič o meškaný. Takto klamal aj ďalších cestujúcich, ktorý pristupovali postupne po ceste.
Pre ZSSK a ŽSR asi nie sú cestujúci dôležitý, lebo na tejto trase už chodia len tí, ktorý to majú zadarmo. Pritom má práve táto železničná trať veľký turistický potenciál ale pri súčasnom prístupe tu nik nepôjde.
obr.1 - Oznam o výluke na trati Brezno - Tisovec; zdroj: slovakrail.sk
V súčasnosti pri rozkopaných košiciach... A btw: výluka bola HANISKA-MOLDAVA - Takže: Južná Trieda-OC Optima (poza) -Šaca-Mokrance-Moldava nB, žst. Z AS: Palackého - vľavo na okruh VSS-Optima-šaca
Ale to už neporiešime...
Inak zaujímavé súpravy sa objavili ... v Haniske R 811 pantograf 460 do Ke :)
Obrat r 816 Retri 750 + 4 B-šroty
No tu asi môžu chystať preukazy od HaZZ lebo čo ja viem tak to bolo tak, že z HaZZ zavolali že je tam auto v prechodovom priereze a zastavili dopravu. Onedlho HaZZ volali že to overili a nič tam nie je, môže sa jazdiť. Vypravili 1727 a hneď volali že tam je predsa len niečo, a nato hneď dispečer zastavil vlak prostredníctvom vlakvedúceho. To čo tu postnul m@jo , to je z hodnotenia prev. práce ŽSR, ale táto výprava vlaku na nezjazdnú trať tam ani spomenutá nie je.