Poskytovanie služieb zákazníkom
Ake mate skusenosti s poskytovanymi sluzbami zamestnancami prveho kontaktu na ZSSK (sprievodcovia, vlakveduci, osobne pokladnicky), ale aj co sa tyka sluzieb ZSR ako napr. hlasenie stanicneho rozhlasu, elektronicke tabule odchodov a prichodov vlakov?
Musím Vám napísať zaujímavý zážitok mojej kolegyni zo stanice Smíchov.Cestovala do Slovinska vlakom EC J.Plečnik z Prahy.Výlukou na českom i rakúskom území meškal 50 minút,bolo to v septembri 2008.Chcela sa dostať do prístavu Koper.Prípojný vlak nečakal,ale slovinský sprievodca ju v Ljubljani odviedol do infocentra slovin.železníc,ukázala volný lístok FIP a o 10 min dostala kľúče od ubytovne pre vlakové čaty,prespala a na druhý deň kľúče vrátila a cestovala do Koperu.Za 5 rokov cestovania vlakmi taký profesionálny prístup nezažila.Mala pri sebe pohľadnice a časopis expres,ktorý venovala infocentru slovin.železníc.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/301389/
V tomto GVD sa často stávalo, že pre meškanie vlaku R374 Pannonia sa Bratislave hl.st. nestíhal prípoj v smere do Žiliny a Košíc (R615)
... jéj, už sa teším až od nového roka, keď od vlaku Metropol z Budapešti pre meškanie nestihnem posledný vlak R615 ako sa poveziem taxíkom do Humenného. Predsa pôjde o službu pre zákazníka in the city ... .. ale pri prevoze do diery , takže ťažko povedať
... jéj, už sa teším až od nového roka, keď od vlaku Metropol z Budapešti pre meškanie nestihnem posledný vlak R615 ako sa poveziem taxíkom do Humenného. Predsa pôjde o službu pre zákazníka in the city ... .. ale pri prevoze do diery , takže ťažko povedať
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/301354/
Blooddog,
no a čo ?
Už sa teším, ako v januári - dajme tomu v takej uviaznutej električke - mi ktosi donesie v mínus dvadsiatich a šialenom severáku, niekde do poľa pod Slavkovom cez štvrmetrové záveje občerstvenie... a následne ma taxánom odvezie domov. Haha, zasmiali sa zbrojnoši.
Nebuď labuť...
no a čo ?
Už sa teším, ako v januári - dajme tomu v takej uviaznutej električke - mi ktosi donesie v mínus dvadsiatich a šialenom severáku, niekde do poľa pod Slavkovom cez štvrmetrové záveje občerstvenie... a následne ma taxánom odvezie domov. Haha, zasmiali sa zbrojnoši.
Nebuď labuť...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/301325/
Maťko: veru, mohlo by sa to kľudne volať "rozprávky uja Miloša".
Moje skúsenosti korešpondujú s tým, čo napísal Thomas.
Moje skúsenosti korešpondujú s tým, čo napísal Thomas.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/301313/
Pri dlhšom meškaní napríklad poskytne pasažierom vlaku občerstvenie.
... vo vlakoch ZSSK som už zažil veľa krát meškanie, ale to občerstvenie som nezažil ani raz - snaď tak občerstvenie čerstvým vzduchom vonku pred vlakom, keďže nikto nevedel povedať ako dlho bude ten vlak meškať - takže bolo možné sa poprechádzať po nástupišti
V prípade, že budú meškať vlaky, ktoré majú pravidelný príchod do cieľovej stanice vo večerných alebo nočných hodinách a cestujúci preto nestihnú posledné autobusové či vlakové spojenie domov, dispečer pre nich zabezpečí náhradnú dopravu.
... no o tom by som takisto vedel hovoriť, keď som raz niekedy pred 7 rokmi pri ceste z Prešova ostal visieť v Humennom o pol-noci a čakal na prvý vlak do pol piatej rána. A nechce sa mi veriť, žeby sa dnes zmenil prístup ZSSK.
Nebýva zriedkavosťou, že pre nehodu, opravy alebo inú príčinu vlak s cestujúcimi na trati zastaví a stojí polhodinu, hodinu, niekedy aj dve. Ak sa vám čosi také prihodí, za určitých okolností si môžete uplatniť nárok na vrátenie cestovného, žiadať o bezplatnú prepravu späť najbližším vlakom či potvrdenie o meškaní.
... no zriedkavosťou to nebýva to je pravda. A keď zastaví niekde vo Vydrníku a ja cestujem do Košíc - môžem vystúpiť, žiadať o vrátenie cestovného a dalej ísť pešo, trebárs aj cez Spišský Štvrtok a cestou si urobiť výlet po Spišských pamiatkach .... - vo finále by som mal ZSSK ešte priplatiť za také široké možnosti
... vo vlakoch ZSSK som už zažil veľa krát meškanie, ale to občerstvenie som nezažil ani raz - snaď tak občerstvenie čerstvým vzduchom vonku pred vlakom, keďže nikto nevedel povedať ako dlho bude ten vlak meškať - takže bolo možné sa poprechádzať po nástupišti
V prípade, že budú meškať vlaky, ktoré majú pravidelný príchod do cieľovej stanice vo večerných alebo nočných hodinách a cestujúci preto nestihnú posledné autobusové či vlakové spojenie domov, dispečer pre nich zabezpečí náhradnú dopravu.
... no o tom by som takisto vedel hovoriť, keď som raz niekedy pred 7 rokmi pri ceste z Prešova ostal visieť v Humennom o pol-noci a čakal na prvý vlak do pol piatej rána. A nechce sa mi veriť, žeby sa dnes zmenil prístup ZSSK.
Nebýva zriedkavosťou, že pre nehodu, opravy alebo inú príčinu vlak s cestujúcimi na trati zastaví a stojí polhodinu, hodinu, niekedy aj dve. Ak sa vám čosi také prihodí, za určitých okolností si môžete uplatniť nárok na vrátenie cestovného, žiadať o bezplatnú prepravu späť najbližším vlakom či potvrdenie o meškaní.
... no zriedkavosťou to nebýva to je pravda. A keď zastaví niekde vo Vydrníku a ja cestujem do Košíc - môžem vystúpiť, žiadať o vrátenie cestovného a dalej ísť pešo, trebárs aj cez Spišský Štvrtok a cestou si urobiť výlet po Spišských pamiatkach .... - vo finále by som mal ZSSK ešte priplatiť za také široké možnosti
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/301302/
Ujo Miloš znovu čerpá zo svojej studnice haluzí:
Mešká vám vlak?
Nový čas pre ženy
21.10.2008
Autor: BARBORA NOVÁKOVÁ
Železnice majú byť od januára tolerantnejšie Používate železničnú prepravu? A viete, aké práva máte, ak váš spoj mešká, úplne vynechá alebo kam sa môžete obrátiť s reklamáciou cestovného? Poradíme vám! Časový sklz pri cestovaní vlakom neraz zmarí dôležité stretnutie či objednané vyšetrenie u lekára. Nebýva zriedkavosťou, že pre nehodu, opravy alebo inú príčinu vlak s cestujúcimi na trati zastaví a stojí polhodinu, hodinu, niekedy aj dve. Ak sa vám čosi také prihodí, za určitých okolností si môžete uplatniť nárok na vrátenie cestovného, žiadať o bezplatnú prepravu späť najbližším vlakom či potvrdenie o meškaní.
Občerstvenie aj rozvoz domov Od januára 2009 bude Železničná spoločnosť Slovensko (ŽSSK) podľa jej hovorcu Miloša Čikovského k cestujúcim ústretovejšia. nullPri dlhšom meškaní napríklad poskytne pasažierom vlaku občerstvenie.
Podľa Čikovského ňou môže byť autobus a v ojedinelom prípade aj taxík.
Doklad o meškaní Musíte byť v práci presne na určitú hodinu, váš vlakový spoj mešká a vy potrebujete zamestnávateľovi zdôvodniť neskorý príchod? Obrátťe sa na vlakového sprievodcu alebo pokladníka na vlakovej stanici. Sú povinní vám na požiadanie bezplatne vystaviť potvrdenie o meškaní vlaku.
Storno cesty Čo robiť s nepoužitým lístkom, ak sa rozhodnete pre meškanie vlaku cestovať inak? Pokladníčka by vám mala vrátiť plnú výšku cestovného bez storno poplatku.
Časť cestovného vám vráti, aj keď sa rozhodnete, že vzhľadom na meškanie už nemá vaša cesta zmysel a chcete ju ukončiť v prestupnej alebo nácestnej stanici. ŽSSK vám buď vyplatí rozdiel medzi zaplateným cestovným a cestovným za precestovaný úsek trate, alebo vás bezplatne prepraví vlakom v rovnakej vozňovej triede do vašej nástupnej stanice na základe potvrdenia od vlakového personálu alebo staničného pokladníka. Vlaky SuperCity, EuroCity a InterCity na cestu späť môžete výnimočne použiť len v prípade, ak ide o posledné možné spojenie na docestovanie do vašej cieľovej stanice.
Strata prípoja Ak počas cesty musíte vystriedať viacero vlakov, pre meškanie jedného z nich stratíte ďalší prípoj a vaša cesta tak stratí zmysel, môžete si uplatniť nárok na bezplatnú prepravu naspäť predložením cestovného lístka ihneď po príchode vlaku do stanice, z ktorej už nechcete pokračovať ďalej.
O vrátenie cestovného aj náhradnú prepravu musíte požiadať.
Mešká vám vlak?
Nový čas pre ženy
21.10.2008
Autor: BARBORA NOVÁKOVÁ
Železnice majú byť od januára tolerantnejšie Používate železničnú prepravu? A viete, aké práva máte, ak váš spoj mešká, úplne vynechá alebo kam sa môžete obrátiť s reklamáciou cestovného? Poradíme vám! Časový sklz pri cestovaní vlakom neraz zmarí dôležité stretnutie či objednané vyšetrenie u lekára. Nebýva zriedkavosťou, že pre nehodu, opravy alebo inú príčinu vlak s cestujúcimi na trati zastaví a stojí polhodinu, hodinu, niekedy aj dve. Ak sa vám čosi také prihodí, za určitých okolností si môžete uplatniť nárok na vrátenie cestovného, žiadať o bezplatnú prepravu späť najbližším vlakom či potvrdenie o meškaní.
Občerstvenie aj rozvoz domov Od januára 2009 bude Železničná spoločnosť Slovensko (ŽSSK) podľa jej hovorcu Miloša Čikovského k cestujúcim ústretovejšia. nullPri dlhšom meškaní napríklad poskytne pasažierom vlaku občerstvenie.
Podľa Čikovského ňou môže byť autobus a v ojedinelom prípade aj taxík.
Doklad o meškaní Musíte byť v práci presne na určitú hodinu, váš vlakový spoj mešká a vy potrebujete zamestnávateľovi zdôvodniť neskorý príchod? Obrátťe sa na vlakového sprievodcu alebo pokladníka na vlakovej stanici. Sú povinní vám na požiadanie bezplatne vystaviť potvrdenie o meškaní vlaku.
Storno cesty Čo robiť s nepoužitým lístkom, ak sa rozhodnete pre meškanie vlaku cestovať inak? Pokladníčka by vám mala vrátiť plnú výšku cestovného bez storno poplatku.
Časť cestovného vám vráti, aj keď sa rozhodnete, že vzhľadom na meškanie už nemá vaša cesta zmysel a chcete ju ukončiť v prestupnej alebo nácestnej stanici. ŽSSK vám buď vyplatí rozdiel medzi zaplateným cestovným a cestovným za precestovaný úsek trate, alebo vás bezplatne prepraví vlakom v rovnakej vozňovej triede do vašej nástupnej stanice na základe potvrdenia od vlakového personálu alebo staničného pokladníka. Vlaky SuperCity, EuroCity a InterCity na cestu späť môžete výnimočne použiť len v prípade, ak ide o posledné možné spojenie na docestovanie do vašej cieľovej stanice.
Strata prípoja Ak počas cesty musíte vystriedať viacero vlakov, pre meškanie jedného z nich stratíte ďalší prípoj a vaša cesta tak stratí zmysel, môžete si uplatniť nárok na bezplatnú prepravu naspäť predložením cestovného lístka ihneď po príchode vlaku do stanice, z ktorej už nechcete pokračovať ďalej.
O vrátenie cestovného aj náhradnú prepravu musíte požiadať.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/301293/
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/300847/
K článku o vozíčkaroch:Je smutné,aké spomienky majú invalidi na cestovanie vlakom.tiež mi vadí a poriadne ma vytočí,keď vidím cyklistov ako zdržiavajú vlak.Niekedy doslova pobehujú okolo rýchlika ako zajace,mám na to názor:Keď chcú vyraziť na výlet na bicykli tak nech idú napr.hneď z Prahy priamo na bicykli a vlak použijú len na spiatočnej cesteZbytočne zaberajú volné miesta na chodbičke.Ako pokladník neznášam soboty v Prahe.Cyklistické šialenstvo začína okolo 7 hodiny a napr.vlaky do Berouna alebo Č.Budějovíc meškávajú,kým naši páni cyklisti si vyložia bicykle.Dráhy sa v médiach prezentujú,že majú k vozíčkarom kladný prístup,ale realita je iná.Napr.pripravované hororové zvýšenie ceny za vystavenie in karty zo 600 na 990 korún aj pre cestujúcich ZTP je tragédiou.Pokladníci ako ja budú vystavení slovným nadávkam cestujúcich.Ak získam lepšiu prácu,Českým dráham dám zbohom
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/299843/
Diář Jany Soukupové
Minulý čtvrtek se kolegyně Mirka Spáčilová ve svém článku Když neskočím pod vlak, železnice nám zkrachuje pozastavovala nad eticky nekošerným požadavkem tohoto „státem bohatě dotovaného„ dopravního organismu, aby mu pozůstalí po nebožtíkovi, který se rozhodl sejít ze světa skokem pod jedoucí lokomotivu, uhradili utrpěnou škodu a zpoždění.
Vlastně mne s tématem předběhla, protože už od prázdnin se chystám psát o stejně podivném požadavku téhož „dopravce se 160letou tradicí„.
Má kamarádka s roztroušenou sklerózou je už nějaký ten pátek odkázaná na invalidní vozík. Že to její svět nasměrovalo ke skupině stejně „vybavených„ lidí, je jasné - když budete při své běžné činnosti během dne přemýšlet, co se s vozíkem „dá„ a co ne, přijdete na to aspoň v hrubých obrysech také (jako pár našich mediálně sledovaných ministrů, kteří si to na vozíčku zkusili alespoň jeden den).
Tak i moje přítelkyně si musela najít kamarády-vozíčkáře včetně organizací, co pro ně zařizují třeba výlety na filmový festival do Karlových Varů nebo různé prázdninové pobyty s dopravou a pobytem „bezbar„(-iér).
Lidé s kárkou, které jsem díky ní poznala, jsou většinou skvělí. Jestliže jsou na vozíku od narození, obvykle svůj osud a zdravotní omezení parádně zvládají, navíc dokážou do posledního miligramu využít i té poslední možnosti a schopnosti, která jim byla zachována.
Tím spíš zamrzí, co si na ně České dráhy letos připravily.
Když si totiž organizace Duha objednávala vagón s plošinou, která postižené na vozíku vyzvedne z perónu do vlaku, bylo předem jasné, že po cestě bude nutný přestup na jiný spoj. A tak účastníci vozíčkářského zájezdu museli už dopředu z vlastní kapsy zaplatit „povolené zdržení rychlíku„. Protože cca patnáct vozíků, které se do speciálního vagonu vejdou, nestihne plošina vyložit a naložit tak rychle, aby se navazující vlak neopozdil. Pro lidi s invalidním důchodem to jednak není zase tak málo (dvě skupiny po patnácti vozíčkářích platily letos za jeden přestup tam a jeden na zpáteční cestě celkem 2 400 korun, neboť od 15. června 2008 kromě stovky, dvoustovky či třístovky samotné pokuty to ještě „za každou i jen započatou minutu zdržení osobního a spěšného vlaku„ koštuje nejméně 300 korun, u rychlíku 600, u vlaku „vyšší kvality„ 1 000 Kč), ale hlavně tady cosi podivně smrdí. Že by nedostatek empatie, pocit nespravedlnosti nebo natvrdlosti úředního šimla?
Jistě, České dráhy se budou hájit, že ony samy jsou krajskými úřady a ministerstvem dopravy tlačeny k placení pokut za zpožděné spoje (a špinavé nebo špatně vybavené vozy), ale to asi vozíčkářům moc nepomůže. Oni - jak říkávala moje babička - si „vrtulku do zadku nepřimontují„, aby stihli vystoupit a nastoupit včas. Když mi dívka zvaná Gazela, která v Duze výlety vozíčkářů organizuje, vyprávěla další podrobnosti jejich letošní cesty, nedobrý pocit z přístupu dopravního molocha ještě vzrostl. Nejenže vozíčkáři nastupovali do vlaku, který už v jejich výchozí stanici měl dvacetiminutové zpoždění, při přestupování navíc zastavili tak, že jejich vagón měl východ proti sloupu, kam se plošina nemohla vejít, takže se vlakem muselo ve stanici znovu šejbovat, což zase hodnou chvíli trvalo. Mezitím se z nákladního prostoru skoro stejně dlouho vykládala jízdní kola, jejichž majitelé za žádné zpoždění platit nemusejí. Když už si hýčkáme ekologicky takřka nezávadný způsob dopravy, který nám svou nenahraditelnost zase hodlá připomenout dalším zvyšováním jízdného, neměl by nás z výše svého mravnějšího přístupu k životnímu prostředí zbytečně štvát nemravným přístupem k lidem, kteří se moc účinně bránit neumějí. Případně nemůžou vůbec - viz výše zmíněné „placení sebevraždy„.
(Mladá fronta DNES)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/299781/
No to som zvedavy ake trzby budu:
V železničnej stanici Pezinok sa cestovné lístky predávajú pri nástupe do vlaku u poverených osôb z radov fanúšikov.
V železničnej stanici Pezinok sa cestovné lístky predávajú pri nástupe do vlaku u poverených osôb z radov fanúšikov.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/295063/
Podstata je v tom, že úmysel ZSSK môže byť akokoľvek dobrý - a prax bude vyzerať úplne ináč - ale nechajme sa prekvapiť.