Poskytovanie služieb zákazníkom
Ake mate skusenosti s poskytovanymi sluzbami zamestnancami prveho kontaktu na ZSSK (sprievodcovia, vlakveduci, osobne pokladnicky), ale aj co sa tyka sluzieb ZSR ako napr. hlasenie stanicneho rozhlasu, elektronicke tabule odchodov a prichodov vlakov?
Ad Jakub: Bol si už niekedy autom na Ukraine. Ja áno a mám skúsenosť, že pokiaľ na hranici pri kontrole nevložíš do dokladov min. 10 hrivien (skupiny majú zľavu) tak si na tej hranici postojíš nejaký ten čas a úradná osoba ti skontroluje ešte aj ponožky na nohách. Ak tam vložíš tento "urýchľovač" resp. "Jednotný colný doklad" tak môžeš viesť aj 20l bandasku benzínu a tvrdiť že je v nej len 10l.
Z toho vyplýva, že na Ukraine nič platiť nemusíš, pravda len vtedy ak sa neponáhľaš a máš kopu času.
Gillian: Tak normálne, vyberiem si jedného dvoch a fiknemichtam.
Gillan: Dalsi moj podnet bol prave kvoli tomu poplatku. Sice 2 hrivny nikoho nezabiju, aj ked je to vypalne za nieco, co som uz zaplatil, ale najma je to velmi neprijemne kvoli tomu, ze sa to vybera az tesne pred pasovou kontrolou, cize v case, ked uz normalny cestujuci ziadne hrivny nema (veda naco by mu aj boli u nas). Pritom upozornenie na to nebolo ziadne (teda okrem nejakej tabule pred pasovkou, co si samozrejme vsimnem az ked uz tie peniaze nemam) a neupozornuje na to ani ZSSK na svojich strankach, co je dost nefer.
Som teda zvedavy, co (a ci) mi ohladom toho nasa ZSSK napise.
Aby si si nemyslel, ze som tu staznost napisal len preto aby som mal dobry pocit, ze niekoho prezeniem - v juni som v rychliku nevidel vobec sprievodcu v smere na Ukrajinu a potom mi miestni povedali, ze tam ani nechodieva kontrolovat a ze vsetci chodia preto bez listka (pricom ako si pisal s rychlikmi nebyva problem). No a ked potom pred tyzdnom prisiel chlap v modrych nohaviciach a koseli, ktory sa podobal na firu, posunovaca, len nie sprievodcu/vlakveduceho, tak to sa mi uz fakt nepacilo. Najma ked cca polhodinu predtym som stretol tu velmi ochotnu pani vlakveducu na rychliku v smere z Ukrajiny.
Jakub: Vieš nerad som niektorým nariadeniam ani ja. Ale aktuálne platí: Pokrývka hlavy - počas dopravných úkonov. Čiže pri revízii nemusí nosiť.
Kravata - pokiaľ teplota prekročí určitý stupeň tiež je povolené ju nemať. POP sa na Ukrajinu nenosí. Plne máš pravdu ohľadom vystupovania vôči cestujúcej verejnosti a menovky.
A nie je zabudnuté ani na pochvaly. Aspoň nie z mojej strany.
Čo sa týka tých dvoch grivni za opečiatkovanie lístkov, no neviem, ako sa naši s nimi dohodli, ale pripadá mi blbé platiť za to , čo som si už raz kúpil. Ešte raz vďaka za postrehy.
Gillan: Dakujem za vysvetlenie, toto som pochopitelne vediet nemohol.
Ale na tom, ako ti sprievodcovia/vlakveduci/aleboktotovlastneje vyzeraju, trvam. A takisto trvam aj na tych pochvalach, verim, ze sa to k dotycnym dostane a povzbudi ich to k dalsej praci.
Inak zoskakovat tam nie je sranda, ale ukrajinska milicionarka tam tiez musi nastupit a po ceste naspat zase vyskocit (je vsak pravda, ze jej pritom pomahal dalsi mladik v maskacoch) .
Pritomnost sprievodcu som potreboval pri ceste naspat, ked vzhladom na uplne pomylene spojenie v CP som chcel, aby mi vyhladal nieco dalsie, nechcel som ho zdrzovat pri kontrole listkov v Cope, ale myslel som si, ze este pride a uz neprisiel.
A este k tomu kontrolovaniu listkov - v juni som isiel doobednym rychlikom na Ukrajinu a nikto sa vo vlaku neukazal a to bol pritom plny. Ako mi pri ceste naspat povedal jeden zelezniciar, kedze sa to tam nikdy nekontrolovalo, nikto si na Ukrajinu ani listky nekupoval, vsetci len naspat (a to boli Slovaci a nie Ukrajinci).
Ono ako iste vies Ukrajinci to maju vyriesene originalnym sposobom - bud zaplatis 2 hrivny za orazenie listka alebo ta nepustia do vlaku :-).
Osobné vlaky zastavujú na "graničke", rýchliky nie.
Podstata problému tkvie v tom, že Ukrajinský pasováci jednoducho nedovolia naším zamestnancom sa zdržiavať vo vozni pokiaľ oni pracujú. Požadujú,že keď chcú byť vo vozni, musia prejsť cez colnú kontrolu a sám vieš, s čím to chodí. To by načas neodišiel ani jeden vlak. Čo sa týka osobného vlaku z Č.n.T. - niektorí( hlavne mladší) sa zdržujú vo vozni s tým, že na graničke prestupujú na mašinu práve z vyššie uvedeného dôvodu. Okrem toho si mohol vidieť, že tam nie je nástupište a zostúpiť z vozňa, no ... Mýslím, že ani Ty by si nezoskakoval z hruba 1,5 m výšky. Preto kontrolujú aj cestovné lístky ešte skôr než vlak odíde zo stanice. Toto sa zaviedlo aj preto, lebo ukrajinci si jednoducho nekupovali lístky a počas jazdy a v Čope si už s tým nič neurobil.
Jakub: Nemaj boj. Tá Tvoja sťažnosť sa už rieši a kompetentní Ti na ňu určite odpovedia.
Ináč, sprievodcovia v úseku Č.n.T. - Čop, nejazdia už niekoľko rokov. Všetke vlaky v tomto úseku sú sprevádzané 1/0, t. j. vlakvedúcim.