Komfort pri cestovaní
Zdravím.
Stále sa o ňom diskutuje, stále sa kritizuje ale málokedy je pozorovateľná nejaká náprava. Áno, ide o komfort pri cestovaní na železnici. Nedávno som išiel rýchlikom do Ružomberku z Bratislavy hl.st. Kúpil som si obyčajný lístok do druhej triedy. Do Leopoldova som stal natlačený na dvere od WC. Je to v poriadku? Sedenie v celkom pohodlnom kresle a statie pri smradlavych hajzloch (s prepačním za výraz) natlačený ako sardínka, je podľa ZSSK to isté? 2. trieda? To rozhodne v poriadku nie je a myslím že by sa s tým malo niečo robiť. A nejde iba o tento jeden konkrétny prípad... Podobných situácii je viac. Napíšte aj vy svoj názor, porípade zlé skúsenosti.
Dňa 5.7.2007 som cestoval zo Žiliny R602 (odch. o 9:40 hod.). Mimoriadne davy ľudí na nástupišti nesvedčili o ničom dobrom. Vystupoval som v TN, kde niektorí cestujúci mali problém sa do tohoto vlaku aj dostať.
Keď som pátral po príčine, zistil som nasledovné:
R 600 s odchodom zo Žiliny o 7:40 dňa 5.7. nejde, ktohovie prečo?
Z TN smerom na Blavu sa vytratili osobné vlaky o cca 8:50 a 10:50 hod, takže substrát má k dispozícii jedine rýchliky, a to 5.7. vlastne len jeden.
ČO dodať na záver? Hromžiaci cestujúci, ktorí sa tak skoro do vlakov nevrátia... stojí to ZSSK za to? Nech potom neplačú, že im ubúdajú cestujúci. Správanie sa "grafikonistov" mi pripomína výrok jedného komunistického ministra palív a energetiky, ktorý raz vyhlásil: "Pre mňa má cenu ušetrená každá kilowatthodina el. energie, nech to stojí, čo to stojí!!"
Keď som pátral po príčine, zistil som nasledovné:
R 600 s odchodom zo Žiliny o 7:40 dňa 5.7. nejde, ktohovie prečo?
Z TN smerom na Blavu sa vytratili osobné vlaky o cca 8:50 a 10:50 hod, takže substrát má k dispozícii jedine rýchliky, a to 5.7. vlastne len jeden.
ČO dodať na záver? Hromžiaci cestujúci, ktorí sa tak skoro do vlakov nevrátia... stojí to ZSSK za to? Nech potom neplačú, že im ubúdajú cestujúci. Správanie sa "grafikonistov" mi pripomína výrok jedného komunistického ministra palív a energetiky, ktorý raz vyhlásil: "Pre mňa má cenu ušetrená každá kilowatthodina el. energie, nech to stojí, čo to stojí!!"
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/183616/
...To si asi necestoval SC Pendolino. Hlásenia vlakového rozhlasu, tak ako tam sú a danom rozsahu, by som pochopil snáď pri 300 km a väčších vzdialenostiach medzi zastávkami. Mňa osobne i uráža, že mi niekto nedopraje zdriemnuť si a oddýchnuť, a napr. pred náročným rokovaním som rozptylovaný nezmyslami v troch rečiach. Behom celej cesty do Prahy sa nedá ani poriadne zdriemnuť. O komforte cestovania nemôže byť ani reč. Veď to všetko môže byť na papieri na každom sedadle. Možno že by práve takýto oznam úplne postačil: "Vážení cestujúci, všetky potrebné informácie nájdete na svojom sedadle". Dúfam, že naše železnice nikdy nekúpia tento taliansky šmejd, kde si cestujúci nemá ani kde uložiť väčší kufor. O miesto v uličke s ním potom zápasí obsluha s vozíkom s nápojmi. Cestujúci ak chce ísť na toaletu a sedí u okna, má smolu, ak mu cestu neuvoľní sused v uličke :-). Sedadlá sú naozaj veľmi nepohodlné, nohy sa nedajú poriadne vystrieť, vlak - plasty vo vagónoch - rezonujú v zákrutách. Taký lepší autobus... O čo je lepšie cestovanie v rakúskych vagónoch, ktoré sú zaradené v súpravách z Viedne do Prahy cez Břeclav. Nielen že sa dajú perfektne polohovať, ale sú i pohodlné. Tak si predstavujem KOMPFORT PRI CESTOVANÍ. RÝCHLOSŤ NIE JE VŠETKO!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/183612/
Nechápem pojem komfort pri cestovaní súčasnými rýchlikmi na trati Bratislava - Košice a späť . Klimatizácia je utrpením cestujúcich, otravuje ich hluk, je zdrojom choroby cestujúcich. Na 100 % chytíte počas pobytu v klimatizovanom vozni nádchu a chrípku. Cestujúci sú vystavovaní aj psychickému násiliu, podrobovaní šokovej terapii... Neopovážte sa vo vlaku driemať, zobudí vás "úžasná" zvučka a "príjemný" mohutný hlas, sprevádzaný rachotom vlaku - ohlasujúci, že sa blíži stanica...., dovidenia - radšej zbohom. Lidé neblbněte, vždyť jsou tam lidi..., ktorí si riadne zaplatili...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/183611/
... klikol som na príspevok TV JOJ, a našiel som tam jednu veľmi pravdivú poznámku. Celé je to o logistike tejto činnosti. Čistota vlakov by mala byť deklarovaná - verejne - priorita vedenia spoločnosti.
Veď naozaj by stačilo vlak expresne vyčistiť a upraviť prostredie toalety dobre vybavenou čatou cca po každých 200 km, aspoň u rýchlikov, IC a EC vlakov.
Zápach, ktorý sa vinie osobnými vlakmi teraz v období horúčav ani nespomínam.
Okrem toho zahraniční turisti vôbec nechápu, ako je možné, že naše vlaky nemajú na boku vozňov označený smer jazdy a číslo vlaku. (domáci cestujúci si už zvykli na často pokrčené a izolepou lepené papiere na okne) To sme asi svetovým unikátom! Nechápem, ako sa niečo podobné mohlo vôbec schváliť a prejsť riadiacimi funkciami, a hlavne, že to doteraz nikomu z nich nevadí...
Čo Vy na to?
Veď naozaj by stačilo vlak expresne vyčistiť a upraviť prostredie toalety dobre vybavenou čatou cca po každých 200 km, aspoň u rýchlikov, IC a EC vlakov.
Zápach, ktorý sa vinie osobnými vlakmi teraz v období horúčav ani nespomínam.
Okrem toho zahraniční turisti vôbec nechápu, ako je možné, že naše vlaky nemajú na boku vozňov označený smer jazdy a číslo vlaku. (domáci cestujúci si už zvykli na často pokrčené a izolepou lepené papiere na okne) To sme asi svetovým unikátom! Nechápem, ako sa niečo podobné mohlo vôbec schváliť a prejsť riadiacimi funkciami, a hlavne, že to doteraz nikomu z nich nevadí...
Čo Vy na to?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/183600/
Toalety vo vlakoch - TV JOJ: http://tvarchiv.joj.sk/video/?video=43079 .
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/183407/
Ahoj.
Ešte raz o komforte pri cestovaní!
Žiadny nebude,aj vlaky budú chýbať.Cestovala som do B:Bystrice na každej stanici keď sprievodca kontroloval cestovné lístky,nejaká pani zapisovala kto sa vo vlaku vezie na akú zľavu.Keď sa jedna pani opýtala,že čo to spisuje dostala odpoveď:No viete či je tento vlak využitý,lebo ak nie tak ho zrušia!Spoj Červená Skala-Zvolen.Motor a jeden privešák plný,a od Bystrice do Zvolena zasa plno!Tak aký komfort.Keď zredukuju vlaky tak aká kultúra cestovania.Tí čo to robia sa vlakom nevozia,majú služobné autá a cestujúci?Nech sú radi,že majú aspoň nejaký spoj!
Ešte raz o komforte pri cestovaní!
Žiadny nebude,aj vlaky budú chýbať.Cestovala som do B:Bystrice na každej stanici keď sprievodca kontroloval cestovné lístky,nejaká pani zapisovala kto sa vo vlaku vezie na akú zľavu.Keď sa jedna pani opýtala,že čo to spisuje dostala odpoveď:No viete či je tento vlak využitý,lebo ak nie tak ho zrušia!Spoj Červená Skala-Zvolen.Motor a jeden privešák plný,a od Bystrice do Zvolena zasa plno!Tak aký komfort.Keď zredukuju vlaky tak aká kultúra cestovania.Tí čo to robia sa vlakom nevozia,majú služobné autá a cestujúci?Nech sú radi,že majú aspoň nejaký spoj!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/183341/
Ahoj.
O komforte by sa dalo veľa rozprávať... Na Slovensku je to tak.Ale ani v prvej triede to nie je všetko super.A miesto na sedenie? Ktovie o koľko vozňov bola skrátená súprava.O tom neporiadku,niekto po sebe uprace a iný zasa nie,lebo si pomyslí,že sú na to ľudia...To sú,ale v cieľovej stanici.Často cestujeme do zahraničia ani tam nie sú nové vozne,aj tam sú natlačené rýchliky,ale sa mi nestalo že som musela prejsť pár vozov aby som našla čisté WC.Pred odchodom zo stanice do WC určite dajú papier,aj utierky,ale čo keď to niekomu doma chýba?!Voda v potrubí tiež nechýba ale načo sa obťažovať stlačiť gombík.Doma máme WC super tam sme každý deň,ale z vlaku vystúpime a po nás potopa.Všetko je v ľuďoch aký majú vzťah k veciam ktoré používame.Ten bordel nerobí vlakový personál ale cestujúci.A nakoniec trocha dezinfekčných prostriedkov na odstránenie zápachu by nezaškodilo.
O komforte by sa dalo veľa rozprávať... Na Slovensku je to tak.Ale ani v prvej triede to nie je všetko super.A miesto na sedenie? Ktovie o koľko vozňov bola skrátená súprava.O tom neporiadku,niekto po sebe uprace a iný zasa nie,lebo si pomyslí,že sú na to ľudia...To sú,ale v cieľovej stanici.Často cestujeme do zahraničia ani tam nie sú nové vozne,aj tam sú natlačené rýchliky,ale sa mi nestalo že som musela prejsť pár vozov aby som našla čisté WC.Pred odchodom zo stanice do WC určite dajú papier,aj utierky,ale čo keď to niekomu doma chýba?!Voda v potrubí tiež nechýba ale načo sa obťažovať stlačiť gombík.Doma máme WC super tam sme každý deň,ale z vlaku vystúpime a po nás potopa.Všetko je v ľuďoch aký majú vzťah k veciam ktoré používame.Ten bordel nerobí vlakový personál ale cestujúci.A nakoniec trocha dezinfekčných prostriedkov na odstránenie zápachu by nezaškodilo.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/183307/
Nechcem polemizovať a "rozdúchavať vášne", ale rozdelenie ŽSR na ŽSR + ZSSK + ZSCS bola jediná normálna vec, čo sa za posledné roky v obore železníc udiala.
- je jednoznačné v ktorej firme je aký stav
- je jednoznačné, kto za čo môže
- odstránili sa krížové dotácie
Chyba je akurát v tom, že výhoda sa nevyužíva ďalej, pretože všetky tri firmy sú naďalej charakteristické ako neefektívne, správajúce sa v trhovom prostredí štýlom, ktorý je trochu nepochopiteľný.
- je jednoznačné v ktorej firme je aký stav
- je jednoznačné, kto za čo môže
- odstránili sa krížové dotácie
Chyba je akurát v tom, že výhoda sa nevyužíva ďalej, pretože všetky tri firmy sú naďalej charakteristické ako neefektívne, správajúce sa v trhovom prostredí štýlom, ktorý je trochu nepochopiteľný.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/183152/
Klimatizácia je utrpením cestujúcich ... - ta vo voznoch na 5. koridore sice je taka, ako pises, ale je to vysledkom kombinacie faktorov:
- lacna klimatizacia v lacnom vozni
- personal ju casto nevie nevie nastavit na optimalne hodnoty
Na ZSR cca 15 % voznov ma dobre nastavenu klimu, v exEU 15 cca 15 % voznov ma zle nastavenu klimu.