380/381
Diskusní fórum o lokomotivě továrního typu Škoda 109 E řady 380 ČD a strojích odvozených
Lokomotiva už od počátků svého zrodu má svou vlastní neoficiální stránku, která ovšem vznikla s informační podporou výrobce.
(Zbyněk)
wagoo; Nepochopil si vobec co som pisal. Skusim to teda jednoduchsie napisat, CD dostali ponuku od OeBB, ze mozu zobrat 15 kusov Railjetov za vyhodnu sumu, lebo oni neuplatnia opciu na vsetky kusy. Povies si, fajn ponuka, mozem ziskat supravy za menej prachov a budu vhodne na vlaky do Rakuska. CD povedali ano a rovno ich vzali bez sutaze, proti comu sa odvolala Skoda, ktora ale nemala podobny typ vlaku v ponuke. Ta vytiahla na sude plany, ze ma navrh vozidla podobneho Railjetu a preto pozaduje zaplatit usly zisk. Kazdemu je jasne, ze je to dobry vtip, nastastie aj sud uznal, ze toto nie je pravoplatny argument, nevyhrali ani u UOHS, takze teraz ostava uz len arbitraz, kde najskor prehraju tiez. Takisto to je s tymi 380, CD zaluju Skodu, ze ich dodala neskoro a nemaju protrebnu homologizaciu, kedze nemozu na DB Netz, tak maju najskor pravdu, ze ich prevadzku povolil nemecky drazny urad este nie je konecne dotiahnutie sluzby pre zakaznika. A ked tu snilkujes o dielnach a loko, na to by som nedostal zdravotnu prehliadku kvoli ociam, ale v mojej oblasti by uz taka firma bola doavno v likvidacii, pretoze taketo spravanie voci zakaznikom si u nas ani nemozeme dovolit. Ale to by si musel skusit nejake konkurencne odvetvie, nie zeleznicnu dopravu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/778092/
janek: .. . Sam vidis, kolko namahy, casu ,chcenia, kolko sa musi clovek naprosikat, kde vsade musi prijst, slusne sa pytat v tomto kolose a to pri vsetkej ucte k tym, co sa tvaria ze nieco produktivne robia aby sa nieco dozvedel, aby sa nieco malym krocikom pohlo k dobru veci. Kolko krat bol clovek za debila, a nielen ja ale kopec kolegov a to len preto, lebo...
Potom si pozries vlaky.net a chlap, co v zivote neriadil loko, co v zivote neokusil aka je to fajn robota byt v dielni a riesit problemy uz s nahradnymi dielmi , ci uz podmienkami ao "stvorenymi" na pracu, alebo ludmi ktori rezignovali svoj "technicky vyvoj" kvoli peniazom tu vypisuje totalne z cesty. Snilkov co by ako malo byt tu clovek nas*rie za den 10 , a nielen v zeleznicnom svete, ale sam vies ze hocke inde. ale zeby niekto zobral kalkulacku, vyratal, sadol za sustruh a urobil, tak to nie. Ale recnit sa bude aj mesiac, a kvalitne a vysokoodborne ale s holymi rukami...
Taka je doba, a zvykajme si, lepsie to uz nebude... zajtra si zrelaxujem na rade 240 vyrobenej z poctiveho laminatu v obdobi roka 1970, a pri prechadzajucej 380 na niektorom z EC si pripomeniem, co tu pisal jeden pisalek na margo tych masin a vyskerenym pohladom cez zaoblene okno tej laminatovej skatule sa mu budem vysmievat kolegovi, ze na akom "kybli" jazdi ...
Potom si pozries vlaky.net a chlap, co v zivote neriadil loko, co v zivote neokusil aka je to fajn robota byt v dielni a riesit problemy uz s nahradnymi dielmi , ci uz podmienkami ao "stvorenymi" na pracu, alebo ludmi ktori rezignovali svoj "technicky vyvoj" kvoli peniazom tu vypisuje totalne z cesty. Snilkov co by ako malo byt tu clovek nas*rie za den 10 , a nielen v zeleznicnom svete, ale sam vies ze hocke inde. ale zeby niekto zobral kalkulacku, vyratal, sadol za sustruh a urobil, tak to nie. Ale recnit sa bude aj mesiac, a kvalitne a vysokoodborne ale s holymi rukami...
Taka je doba, a zvykajme si, lepsie to uz nebude... zajtra si zrelaxujem na rade 240 vyrobenej z poctiveho laminatu v obdobi roka 1970, a pri prechadzajucej 380 na niektorom z EC si pripomeniem, co tu pisal jeden pisalek na margo tych masin a vyskerenym pohladom cez zaoblene okno tej laminatovej skatule sa mu budem vysmievat kolegovi, ze na akom "kybli" jazdi ...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/778079/
wagoo,
to že tu rieši projekty, je vec jedna. Budiš. Nejde o veci žlté, tak je to zlé.
Mne skôr vadí to, že na vlaky.net chodia ľudia, ktorí niečo dokázali, sú odbornosťou vysoko, sú pre nás prínosom, lebo obohacujú naše diskusie, a my (ja, osobne, áno) sa dozvedáme veci nové, a on sa naváža do tých ľudí.
Keby bol čítal diskusie aj na odbornejšie témy, nielen "Žlté stránky", tak by mal rozhľad, že kto sú tí ľudia, od koho čerpáme.
to že tu rieši projekty, je vec jedna. Budiš. Nejde o veci žlté, tak je to zlé.
Mne skôr vadí to, že na vlaky.net chodia ľudia, ktorí niečo dokázali, sú odbornosťou vysoko, sú pre nás prínosom, lebo obohacujú naše diskusie, a my (ja, osobne, áno) sa dozvedáme veci nové, a on sa naváža do tých ľudí.
Keby bol čítal diskusie aj na odbornejšie témy, nielen "Žlté stránky", tak by mal rozhľad, že kto sú tí ľudia, od koho čerpáme.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/778076/
jencik: pises o rozpracovanom projekte s 380 a alternativa k railjetom. Pises zaujimavo, neznaly ci aj mozno povie, ze "Wau,pan bude odbornik" ...
Ocuj, to ze pises celkom z cesty, to ma neprekvapuje. Ale ze uz ani nepouvazujes nad tym, co je na obrazku tak to ma celkom prekvapuje. Ale nevadi. Zeleznicny zivot plynie s tebou alebo bez teba.
Este ze tusis, ako funguju schvalovacie procesy o ktorych tu tak odusevnene pises ....
Ocuj, to ze pises celkom z cesty, to ma neprekvapuje. Ale ze uz ani nepouvazujes nad tym, co je na obrazku tak to ma celkom prekvapuje. Ale nevadi. Zeleznicny zivot plynie s tebou alebo bez teba.
Este ze tusis, ako funguju schvalovacie procesy o ktorych tu tak odusevnene pises ....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/778074/
rakana, ved preto Skoda aj ten spor prehrala a teraz len tajne dufa, ze jej bublinkove peniaze v mysliach nejakych manazerov uspesne pretavi do premarneneho zisku. Skoda totiz nema alternativu k Railjetom, resp. Siemens moze ukazat supravy v prevadzke, Skoda mala akurat nejaky rozpracovany projekt, ktory kym by dali do vyroby, tak by to trvalo ako cela rozpravka s 380. Robia zo seba blbych a este si myslia, ze im to niekto zerie.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/778066/
jencik...ostro a štiplavo si to napísal s tým výkresom to myslíš vážne na súd sa nechodí len tak pre srandu,tam sa musia dokazovať fakty, a hovoriť pravdu a po TBS-ke každá mašina v svojej dokumentacii musí mať okruhlý červený štempel,až potom môže ísť do prevádzky
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/778063/
jencik,
toto bola prisilná káva, pŕŕŕ, kone sa ti rozutekali...
toto bola prisilná káva, pŕŕŕ, kone sa ti rozutekali...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/778059/
Ales L, presne na to musia byt dvaja, takze Skodovka si podplati cloveka typu Bem, ten jej podpise sialene predrazeny tender, potom dodam kopec poruchovych prvych kusov, ktore musia byt dlhsie odstavene, vid problemy s prevodovkami a ine, ale ak uz niekto chce predlzit dobu dodavky, tak je to hned strata pre nas, ze my nieco dodame vdaka korupcii a predrazene uz nevadi. Podobne s tymi Railjetmi, ma Skoda nejaku alternativu? Nema, mala len nejake vykresy, ktore niekto z nudy vo volnom case nakreslil, a s tym isla na sud, ze dokaze nieco take dodat do dost hranicneho terminu, dopadlo by to rovnakym fiaskom ako 380. Podobne mate zle info, ze tie supravy 380 tahat nebudu, ale budu, len design bude specialny pre DB. Ano, je pravda, ze zalezi od zmluvy, ale kto je seriozny, tak je mu jasne, ze loko musi nielen byt schvalena v D, ale aj musi aj mat moznost jazdit, vyhovorky typu, stacil stempel od uradu budu stacit detom v materskej skolke
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/778053/
ND niesu len na loko 381,ale ani na ostatné mašiny,dávnejšie sa robila EH-čka na 163/162 v RD-KE,takmer tri mesiace po výberovom konaní,lebo takto určuje zákon sa zháňali nové dvojkolia,ked konečne prišli a majstri v dielni sa chceli pustiť do práce ,sa zistilo že tie dvojkolia niesu úplné,prišli z nejakej firmy z Brna,neostávalo nič iné ako tie chýbajú súčiastky vybrať z dvojkolia ktoré už bolo použité.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/778027/
Wagoo: Kupme hajzlove misy, a bude dobre. O tie sa starat nemusime...
Joooj, bez pucovania ani tie misy nebudu pouzitelne...
Joooj, bez pucovania ani tie misy nebudu pouzitelne...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/778024/
Ondro: vtedy sa riesilo co s peniazmi, teraz sa riesi co s tymi loko/381/ lebo na level udrzby sme nedozreli (citaj dalej).A tu nejde o ludi, tu ide o ND , ktore isteze na sklade ND niesu, tu ide o to, ze sa na tom nieco pokazilo (co je fakt zvlastne, ze dnes veci nefunguju do nekonecna) a zistime, ze nemame na to jeden TM, jednu prevodovku, jednu spojku, jeden menic, nebodal lyzinu !! . To nieje o ludoch, co to v dielni opravuju, o ludoch co to v dielni "managuju" , to je o tej logistike. To je o tom, ze po 5 rokoch zistime, ze tu aj nejake dve loko mame, lebo nieco do toho treba naivestovat, aby to opat fungovalo. Medzitým riesime donekonecna vyberove konania a matame, co kupime.
Kupme hajzlove misy, a bude dobre. O tie sa starat nemusime...
Kupme hajzlove misy, a bude dobre. O tie sa starat nemusime...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/778023/
Nuz, mne to tak pripada, ze 381 (a ja ten push-pull) bol pre niekoho len dobrym transformatorom penazi z EU. Kupil sme, dostali sme na to peniaze.
Zapiseme si splnenie dajakeho slubu a po masinach, vagonoch a cestujucich, ci nebodaj vlastnych zamestnancoch nas nic.... Vsak sa prisposobia....
Zapiseme si splnenie dajakeho slubu a po masinach, vagonoch a cestujucich, ci nebodaj vlastnych zamestnancoch nas nic.... Vsak sa prisposobia....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/778020/
rakana: tu samozrejmosti nefunguju...ak by fungovali, tak je jasne, co sa "chce" kupovat a tak sa aj robi. Ako pisal ufo, a s tym suvisia aj ine veci. Neni dotiahnute ETCS, a vôbec tie 2 kusy momentalne dlhodobo stoja a budu stat, lebo tato firma co veci riesi "samozrejme" tak výsledok je v rotunde resp. na 3 kanale v RD BA. Laskavo by sa mohol niekto uvedomit, ze ak sa nieco raz zacne, a firma sa do niecoho pusti, tak to treba dokoncit resp. dostat na nejaku uroven . Staci sa pozriet na PP, kazdy jeden je rozhaseny, po par rokoch vymlatene baterky, je problem s nudzovym startom, prepustaju rozvadzace, kazdy PP ma inu verziu mirelu, kazdy PP brzdi inac, nehovoriac o informacnych systémoch, o skvelej novinke v ktorej sa kazdu chvilu niekto vrta lebo to "nejde-ne-zobrazuje" a nehovoriac o 263 -kach a ich prevádzkovom stave
Isteze, moze sa tu polemizovat nad spolahlivostou a nespolahlivostou 381, ja len dodam, ze ak tie stroje behali, tak nabehali od nulky do nulky bez problemu /ani sa o nich nevedelo/ a v porovnani s 361 sa nulky v pohode dozili. V 361 sa "upravovatel" medzi obehmi vkuse vrtal len aby sli .
Po nasom, vsetko rozrobene, nic nedotiahnute ..ako cela firma . Hlavne ze sa tu hrame na kajejakych moznych predpisoch, nariadeniach a neviem com vsetkom, Z Roznavskej by bolo celkom fajn zajst napr. do depa na Hlavne, sadnut si v taku jednu noc resp. den do miestnosti strojmajstra a potichucky sledovat, ako sa tam "nudia". Pozriet si vystavnu sktrinu pri tocni loko, ktore su v zaruke a "sa opravuju".
Mrzi ma, ze pol roka co chodim okolo Vychodneho a pozeravam na 263.007 som nefotil. Uz by som mal krasnu fotodokumentaciu, ako sa "ozivuje" jedna poonadana lokomotiva po EH vo Vrutkach.
Nekonecny pribeh.... preto, slovo "samozrejmost" vynechávajme v spojitosti s firmou ZSSK .
Dakujem
Isteze, moze sa tu polemizovat nad spolahlivostou a nespolahlivostou 381, ja len dodam, ze ak tie stroje behali, tak nabehali od nulky do nulky bez problemu /ani sa o nich nevedelo/ a v porovnani s 361 sa nulky v pohode dozili. V 361 sa "upravovatel" medzi obehmi vkuse vrtal len aby sli .
Po nasom, vsetko rozrobene, nic nedotiahnute ..ako cela firma . Hlavne ze sa tu hrame na kajejakych moznych predpisoch, nariadeniach a neviem com vsetkom, Z Roznavskej by bolo celkom fajn zajst napr. do depa na Hlavne, sadnut si v taku jednu noc resp. den do miestnosti strojmajstra a potichucky sledovat, ako sa tam "nudia". Pozriet si vystavnu sktrinu pri tocni loko, ktore su v zaruke a "sa opravuju".
Mrzi ma, ze pol roka co chodim okolo Vychodneho a pozeravam na 263.007 som nefotil. Uz by som mal krasnu fotodokumentaciu, ako sa "ozivuje" jedna poonadana lokomotiva po EH vo Vrutkach.
Nekonecny pribeh.... preto, slovo "samozrejmost" vynechávajme v spojitosti s firmou ZSSK .
Dakujem
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/778018/
wagoo.. ale v tej cene zahrte aj servis a udrzbu na prve dva kusy, ktore tu mame a nevieme v nasich podmienka a s nasim "stavom" ND s nimi pohnut samozrejme pri kúpe nového rušňa sa podpisuje aj dlhodobá zmluva na servis,počas trvania tejto zmluvy okrem servisákov sa pri opravách nikto nesmie mašiny dotknúť.Ináč servisovanie každej mašiny stojí nemalé finančné prostriedky,táto zmluva sa podpisuje na 20-30 rokov.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/778014/
jancik: diletantsvo Škodovky
vy v tom máte jasno už předem, kdo je lump, takže určitě jste podrobně četl smlouvy mezi ŠT a ČD (resp. jinými zákazníky) a teda víte, jak tam třeba bylo dohodnuto ono schvalování (tzn. co přesně měla ŠT obstarat za papíry). Pokud si ČD objednaly "schválení u drážní autority každé výše uvedené země", pak ho štemplem od EBA za Německo dostaly a pláč nad tím, že nemají povolení přístupu na síť, je opravdu jejich problém.
ked tie supravy ma tiez tahat rada 380?
Ty soupravy nebude tahat řada 380.
ked podpisali sialeny nakup elektriciek 15T
Proboha, jaký "šílený nákup"? Copak oni nestačej vyrábět? Z hlediska ŠT to byla velmi výhodná zakázka - velká série v krátkém čase. Co víc může fabrika chtít?
Pokud se DPP zdá smlouva šílená, tak proč jí podepisoval???
potom odmietli predlzit datum dodavania surav aby odlahcili rozpoctu DPP,
Nevím, čím se zabýváte vy, ale když si u vás něco objednám, a za nějaký čas přijdu s tím, že to budu chtít dodávat postupně a postupně budu i platit, tak na to jen tak přistoupíte? Že to je pro výrobce dražší nevidíte? Že i ten fujfuj výrobce je zavázán hospodárně nakládat prostředky svých akcionářů a pokud by jimi nakládal špatně, tak ho ti akcionáři můžou zažalovat?
(např. jste malíř pokojů, objednám si u vás vymalování bytu, vy si na mě vyhradíte jeden den a na další dny si domluvíte další kšefty. Pak přijdete s kýblem, štaflema, štětkou a 3 pixlama barvy, načež já řeknu, že mám peníze jen na 1 stěnu v kuchyni, tak jí vymalujte, já vám zaplatím za 1 stěnu poměrnou část z dohodnuté ceny, na další stěnu přijďte v pátek, na strop další úterý... To by vám nevadilo, že vám totálně rozhodím vaše další plány a umrtvím peníze?)
odlahcili rozpoctu DPP
Jasně, za cenu vlastních zvýšených nákladů.
obabrava statocne svojich zakaznikov ako to len ide
Na to musej bejt dycky dva: jeden, co chce, a druhej, co se nechá.
zalovali CD kvoli nakupom Railjetov
Nežalovali za nákup, ale za spůsob, jakým byl proveden (tj. bez výběrka). Máte krátkou (nebo selektivní) paměť.
vy v tom máte jasno už předem, kdo je lump, takže určitě jste podrobně četl smlouvy mezi ŠT a ČD (resp. jinými zákazníky) a teda víte, jak tam třeba bylo dohodnuto ono schvalování (tzn. co přesně měla ŠT obstarat za papíry). Pokud si ČD objednaly "schválení u drážní autority každé výše uvedené země", pak ho štemplem od EBA za Německo dostaly a pláč nad tím, že nemají povolení přístupu na síť, je opravdu jejich problém.
ked tie supravy ma tiez tahat rada 380?
Ty soupravy nebude tahat řada 380.
ked podpisali sialeny nakup elektriciek 15T
Proboha, jaký "šílený nákup"? Copak oni nestačej vyrábět? Z hlediska ŠT to byla velmi výhodná zakázka - velká série v krátkém čase. Co víc může fabrika chtít?
Pokud se DPP zdá smlouva šílená, tak proč jí podepisoval???
potom odmietli predlzit datum dodavania surav aby odlahcili rozpoctu DPP,
Nevím, čím se zabýváte vy, ale když si u vás něco objednám, a za nějaký čas přijdu s tím, že to budu chtít dodávat postupně a postupně budu i platit, tak na to jen tak přistoupíte? Že to je pro výrobce dražší nevidíte? Že i ten fujfuj výrobce je zavázán hospodárně nakládat prostředky svých akcionářů a pokud by jimi nakládal špatně, tak ho ti akcionáři můžou zažalovat?
(např. jste malíř pokojů, objednám si u vás vymalování bytu, vy si na mě vyhradíte jeden den a na další dny si domluvíte další kšefty. Pak přijdete s kýblem, štaflema, štětkou a 3 pixlama barvy, načež já řeknu, že mám peníze jen na 1 stěnu v kuchyni, tak jí vymalujte, já vám zaplatím za 1 stěnu poměrnou část z dohodnuté ceny, na další stěnu přijďte v pátek, na strop další úterý... To by vám nevadilo, že vám totálně rozhodím vaše další plány a umrtvím peníze?)
odlahcili rozpoctu DPP
Jasně, za cenu vlastních zvýšených nákladů.
obabrava statocne svojich zakaznikov ako to len ide
Na to musej bejt dycky dva: jeden, co chce, a druhej, co se nechá.
zalovali CD kvoli nakupom Railjetov
Nežalovali za nákup, ale za spůsob, jakým byl proveden (tj. bez výběrka). Máte krátkou (nebo selektivní) paměť.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/778004/
síce v železničnom svete som bol krátko zamestnaný, ale v rodine som mal železničiarov. Dedko vždy poukazoval na mantinely a predpisy. (vďaka tým predpisom mám takmer istotu, t.j.99,9999995%, že zdravý prídem vlakom do cieľa )
Aj keď my, ostatní, radi vyťahujeme argument "daňových poplatníkov", síce máme právo sa sťažovať na správnom mieste v odôvodnených prípadoch, ale rozhodne nie kydať na radových zamestnancov verejných a.s. v doprave.