Sezónne vlaky k moru
Mohol by mi niekto poradiť na akých stránkach by som sa dozvedel priame vozne k moru, cena a pod. - Bulharsko, Rumunsko, Grecko atd. Mozte mi to poslať aj do schránky velmi pekne dík!!! Na ŽSR som nič také potrebné nenašiel.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/78517/
CFR42-0302-2: podľa toho čo mi z ČD odpísali vlak by mal vyť vedený po trase z Bratislavy cez Rajka - Budapest-Keleti - Curtici - Timisoara - Orsova - Videle (úvrať) - Giurgiu Nord - Ruse (úvrať) - Burgas/Varna. Priznám sa mrzí ma že aj spolupráca medzi MÁV a CFR nie je až tak na úrovni, veď zrušili jediné priame spojenie strednej európy s Rumunským popbrežím. Na vlaku Ex/R 352/353 Ovidius Budapest-Keleti pu. - Curtici - Timisoara - Bucuresti - Constanta boli prepravované aj priame "Bc" vozne Praha - Constanta.
Čo píseš o tých vlakoch takzvaných "Orient-Expressov". nevidím to nejak reálne ani do budúcnosti.
Čo píseš o tých vlakoch takzvaných "Orient-Expressov". nevidím to nejak reálne ani do budúcnosti.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/77661/
kurier: Ano, to si ma velmi potesil. Ale zaujimalo by ma, ze ako bude vedeny ten vlak cez Rumunsko. Najrychlejsi sposob by bol ako vzdy pisem Curtici-Arad-Timişoara Nord-Băile Herculane-Drubeta Turnu Severin-Filiaşi-Craiova-Videle - BG repsp. priame vozne Videle-Bucureşti Băneasa-Constanţa-Mangalia. Nie, neexistuje ziadny priamy vlak Budapest-Constanţa resp. ani priame vozne. Iba pripoje.
Koniec sezonnych vlakov? Natsal podla mna kratko po pade sociku, ale o tom nechcem rozpravat. Buducnost je asi v pravidelnych vlakoch. Nie v jednej panonke, ale v troch vlakoch do Bucureşti resp. az do Istanbulu. A nie z Prahy, ale z Berlina, Pariza, alebo aj z Estonska a Litvy. Ale samozrejme to je hudba buducnosti, lebo to bude muset byt cesta Paris-istanbul zvladnutelna max za jeden den, aby sa to vyrovnalo lietadlu. (Totiz, aj s tym lietadlom netreba pocitat iba dvojhodinovu cestu!!!) A hlavne, nejaky konfort!! Nie v ceskom B-cku 1500 km!!
Koniec sezonnych vlakov? Natsal podla mna kratko po pade sociku, ale o tom nechcem rozpravat. Buducnost je asi v pravidelnych vlakoch. Nie v jednej panonke, ale v troch vlakoch do Bucureşti resp. az do Istanbulu. A nie z Prahy, ale z Berlina, Pariza, alebo aj z Estonska a Litvy. Ale samozrejme to je hudba buducnosti, lebo to bude muset byt cesta Paris-istanbul zvladnutelna max za jeden den, aby sa to vyrovnalo lietadlu. (Totiz, aj s tym lietadlom netreba pocitat iba dvojhodinovu cestu!!!) A hlavne, nejaky konfort!! Nie v ceskom B-cku 1500 km!!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/77393/
Cau CFR42-0302-2 - Tuším som ťa potešil tou správou o vlaku R 1374/1375 Bratislava - Burgas/Varna. Lenže viac ti o tomto vlaku napísať neviem. Dozvedel som sa to len z e-mailu, ktorý mi zaslali z ČD, lebo som im posielal dotaz ohľadne vlaku Transdanubium. Odpísali mi, že dôvod na zavedenie vlaku Transdanubium nie je alebo neexistuje, pretože potenciál cestujúcich na spomínanej trase je minimálny. Čo sa týka zavedenia vlaku R 1374/1375 Bratislava - Burgas/Varna, vlak bude jazdiť 4krát v týždni a to 1krát Varna a 3krát Burgas zhruba od 10.6.07 do 10.9.07. Na vlaku budú vedené priame vozne yo všetkých doterajších miest. Teda okrem Bratislavy, z Prahy, Košíc, Krakówa a v Budapešti sa budú ešte nejaké pripájať, a postupne na seba naberie aj vozne z Krakowa a Košíc. V úseku Budapest - Burgas/Varna bude radený jediný vozeň na sedenie AB. Dôvod prečo sa zavádza tento vlak je ten, aby v Budapešti nemuseli vykonávať posuny a tak isto aj v Bukurešti. Autovozne sa neplánujú. Lenže však pozor!!! Je to len návrh a všetko sa môže zmeniť. Ináč, nepáči sa mi zrušenie vlaku Ex/R 352/353 Budapest - Constanta. Ozaj nevieš náhodou, že či nejazdí nejaký priamy vozeň z Budapešti do Constanti ako náhrada za vlak 352/353 Ovidius!?
Mimochodom, píše sa tu o priamych vozňoch Praha - Bratislava - Thessaloniki.
Dovolím si poznamenať, že súčasné vedenie pramych vozňov cez CFR a BDŽ je katastrofálne. Najlepšie to bolo na vlakoch v GVD 2000/2001 R 374/375 Pannonia a potom R 334/335 Hellas-Express. Ale toho sa už asi nedočkáme.
Zároveň Vám tu všetkým musím pripomenúť, že sezónne vlaky v Európe ako takej za pár rokov definitívne skončia. Nadvedčuje tomu aj vývoj u niektorých z nich. Napr. D 1288/1289 Munchen - Pescara. Dlhé 10-ročia jazdil tento vlak v rovnakej časovej polohe to znamená cestovný poriadok sa nemenil. Vnútroštátna doprava bola na DB, OeBB, FS povolená. Prišiel však GVD 2003/2004 a vlak prešiel do kategórie UEx (UrlaubsExpress). Číslo vlaku ešte ostávalo ale vnútroštátna doprava bola vylúčená. Dnes teda v GVD 2005/2006 má tento vlak číslo 13389/13388 a jazdí už len na trase Munchen - Ancona!!!
Zoberme si len územie celej strednej Európy až po Turecko a zistíte, že tu nejazdí ani len jeden jediný sezónny rýchlik.
Takže ísť vlakom na dovolenku bude zachvíľu nemožné!?
Mimochodom, píše sa tu o priamych vozňoch Praha - Bratislava - Thessaloniki.
Dovolím si poznamenať, že súčasné vedenie pramych vozňov cez CFR a BDŽ je katastrofálne. Najlepšie to bolo na vlakoch v GVD 2000/2001 R 374/375 Pannonia a potom R 334/335 Hellas-Express. Ale toho sa už asi nedočkáme.
Zároveň Vám tu všetkým musím pripomenúť, že sezónne vlaky v Európe ako takej za pár rokov definitívne skončia. Nadvedčuje tomu aj vývoj u niektorých z nich. Napr. D 1288/1289 Munchen - Pescara. Dlhé 10-ročia jazdil tento vlak v rovnakej časovej polohe to znamená cestovný poriadok sa nemenil. Vnútroštátna doprava bola na DB, OeBB, FS povolená. Prišiel však GVD 2003/2004 a vlak prešiel do kategórie UEx (UrlaubsExpress). Číslo vlaku ešte ostávalo ale vnútroštátna doprava bola vylúčená. Dnes teda v GVD 2005/2006 má tento vlak číslo 13389/13388 a jazdí už len na trase Munchen - Ancona!!!
Zoberme si len územie celej strednej Európy až po Turecko a zistíte, že tu nejazdí ani len jeden jediný sezónny rýchlik.
Takže ísť vlakom na dovolenku bude zachvíľu nemožné!?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/77387/
CFR: 1. Pokial je cesta cez Srbsko aj casovo kratsia, tak samozrejme vsetko cez Srbsko a to tvrdim od prveho prispevku. Stale nevies pochopit, ze cez CFR a BDZ je to dlhsie (aj casovo)?
2. Bavime sa o vlakoch do Grecka, preto neviem, preco sem tahas rumunske pobrezie ci Turecko
3. Bavime sa o sezonnych vlakoch k moru do Grecka, preto je potrebne ich viest najkratsou cestou. Potencial cestujucich na Olympsku rivieru je rovnaky v Srbsku, Bulharsku i Rumunsku, cize skoro nulovy
4. Nikdy som netvrdil, ze Rumunsko nema more ani ze je to koniec sveta a ani nerozumiem co to ma spolocne so sezonnym vlakom do Soluna
2. Bavime sa o vlakoch do Grecka, preto neviem, preco sem tahas rumunske pobrezie ci Turecko
3. Bavime sa o sezonnych vlakoch k moru do Grecka, preto je potrebne ich viest najkratsou cestou. Potencial cestujucich na Olympsku rivieru je rovnaky v Srbsku, Bulharsku i Rumunsku, cize skoro nulovy
4. Nikdy som netvrdil, ze Rumunsko nema more ani ze je to koniec sveta a ani nerozumiem co to ma spolocne so sezonnym vlakom do Soluna
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/77078/
Jakub: Tym si chcel naznacit, ze podla tvojich predstav by si vsetko viedol cez Srbsko? Je jedno, kolko je co km, ale ak je rychlsjsie aj to co je dlhsie ako to co je kratsie, co je na tom zle? Rumunsko a Bulharsko sa onedlho stanu clenmi EU, tym sa zrusia katastrofalne postoje na hraniciach. A v neposlednom rade, po tejto trase su dolezitejsie mesta ci uz z hospodarskeho hladiska alebo hladiska cestovneho ruchu. Budapest-Szolnok-Bekescaba-Lokoshaza-Curtici-Arad-Timişoara-Băile Herculane-Drobeta Turnu Severin-Filiaşi-Craiova-Bucureşti (Arad-Deva-Simeria-Blaj-Mediaş-Alba Iulia-Sighişoara-Braşov-Predeal-Bucureşti/ HU-Oradea-Cluj Napoca-Bucureşti) - Sofia su myslim omnoho dolezitejsie mesta ako nejaka Subotica-Novi Sad-Indija-Stara Pazova-Beograd-Mala Krasna-V. Plana-Lapovo-Stalac-Nis-Presevo-Tabanovci-Skopje atd... Tym nechcem nic zhadzovat, ale tranzit cez CFR povazujem za najvyhodnejsi, z hladiska cesty k Ciernemu Moru popripade na daleky Balkan cize do Turecka. A nikdy nikto nesmie zabudat na to, ze aj Rumunsko ma more a letoviska vysokej kvality a prestat to povezovat za koniec sveta.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/77075/
bubo: Iste, patri to aj tam, ale dovolil som si to vypichnut aj sem - kedze je to DF prave na to specializovane a za dalsie uz v druhy den sa DF pod danym zdrojom stava neprehladne, takze to tam moze rychlo zapadnut v spleti inych navrhov.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/77022/
Nech mate o com diskutovat :
V navrhu GVD ZSR som nasiel R 1201 Slovan Praha - Breclav (12:18) - Kuty (12:32-12:34) - Malacky (12:51) - Bratislava hl.st. (13:18-13:36) - Bratislava Petrzalka (13:55-13:57) - Rajka (14:15) - Split
V ceskom navrhu tento vlak nefiguruje.
A dalsi - R 1375: Bratislava hl.st. (5:29) - Bratislava Petrzalka (5:50-5:52) - Rajka (6:12) - Burgas
V navrhu GVD ZSR som nasiel R 1201 Slovan Praha - Breclav (12:18) - Kuty (12:32-12:34) - Malacky (12:51) - Bratislava hl.st. (13:18-13:36) - Bratislava Petrzalka (13:55-13:57) - Rajka (14:15) - Split
V ceskom navrhu tento vlak nefiguruje.
A dalsi - R 1375: Bratislava hl.st. (5:29) - Bratislava Petrzalka (5:50-5:52) - Rajka (6:12) - Burgas
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/76957/
V ostatnych balkanskych krajinach mozu mat aj rozbite trate (podla teba a tvojich CP) a v Rumunsku 200 km/h koridory, ale pokial napriek tomu bude cesta cez Juhosku kratsia, tak uvahy o tranzite cez Rumunsko a Bulharsko nemaju opodstatnenie a wo tom to wsecko je a to je to co sa snazim povedat od zaciatku.
BTW hovoris o rozbitych tratiach, pochybujes o bezpecnosti a nebol si tam. Ja som bol v Rumunsku 2x za jeho preosvieteneho blahorodia Ceaucesca a zbedaceni Rumuni nam cez okna liezli do vlaku, bol som tam v r. 1993, vsade neskutocna spina, bieda a hranicneho vojaka sme uplatili plechovkou piva a predsa nehovorim, ze teraz to tam je vsetko rozbite a nebezpecne...
BTW hovoris o rozbitych tratiach, pochybujes o bezpecnosti a nebol si tam. Ja som bol v Rumunsku 2x za jeho preosvieteneho blahorodia Ceaucesca a zbedaceni Rumuni nam cez okna liezli do vlaku, bol som tam v r. 1993, vsade neskutocna spina, bieda a hranicneho vojaka sme uplatili plechovkou piva a predsa nehovorim, ze teraz to tam je vsetko rozbite a nebezpecne...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/76866/
Jakub: Srbsko a Macedosnko uz ani nehovoriac este dlho nebudu v EU a na Rumunsko Madarskych hraniciach sa dlho nestoji, iba na Bulharskej, neviem preco. Nevynasam sudy, ale sa pytam, preco sa dlzka cesty do Grecka cez vychodnu trasu prisudzuje CFR. Ja len obhajujem to co je pravda a vyvraciam polopravdy a nepravdy. Tak isto, ako pani z K-repurt-u nafotili a napisali o Rumunsku to najhorsie a v Chorvatsku nafotili nejmodernejsie co maju (zhruba 5 kusov) to tiez nieje dobre, ale na to sa nepozerate. Asi nikto z vas nespomenie ze na regionalnych tratiach HZ chodia dvojosaky (ako nase Bi, Ci) a ze rychlik na trati Zagreb-Split ma priemernu rychlost 35-50 km/h. Keby sa slo cez magistralu 900 Arad-Timişoara-Bucureşti-Giurgiu a potkm by BDZ sa k tymto vlakom spravali ako k medzinarodnemu expresu a nie ako k poslednemu osobaku, tak by ta cesta, ano, bola by rychlejsia.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/76861/
CFR: Takze ak ta chapem spravne, vlaky do Grecka pridu rychlejsie po CFR a BDZ ako po JZ a MZ?
BTW je zaujimave, ze sa vzdy rozculujes, ked povie niekto nieco kriticke na Rumunsko a sam vynasas sudy v inych krajinach bez vlastnej skusenosti. Tu ti CP neposkytne...
Je pravda, ze pre mnohych ludi sa Rumunsko a Bulharsko vstupom do EU stanu konecne civilizovanymi krajinami a snad potom zrusia aj tie dlhocizne kontroly na hraniciach, ale ze by to bolo kratsie a lacnejsie...
BTW je zaujimave, ze sa vzdy rozculujes, ked povie niekto nieco kriticke na Rumunsko a sam vynasas sudy v inych krajinach bez vlastnej skusenosti. Tu ti CP neposkytne...
Je pravda, ze pre mnohych ludi sa Rumunsko a Bulharsko vstupom do EU stanu konecne civilizovanymi krajinami a snad potom zrusia aj tie dlhocizne kontroly na hraniciach, ale ze by to bolo kratsie a lacnejsie...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/76853/
CFR: Myslis si, ze obchadzkou po super modernych rychlych tratiach CFR a nasledne po BDZ to bude urcite rychlejsie ako cez JZ a MZ? Tazko...
Neviem, z coho pramenia tvoje obavy o rychlost a bezpecnost, treba najprv navstivit a potom hovorit.
Neviem, z coho pramenia tvoje obavy o rychlost a bezpecnost, treba najprv navstivit a potom hovorit.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/76847/
Zámčan: Mali ste pekny zazitok, ale uz po x-ty krat opakujem, ze pre 99% dovolenkarov je neakceptovatelna uz len ta cesta vlakom. Ja tiez nie som padnuty na hlavu, aby som sa nevedel dostat na miesto urcenia, ale ludia jednoducho potrebuju nasadnut v Bratislave a vystupit v Grecku priamo pri hoteli a toto musime akceptovat (BTW nie raz som bol v Leptokarii, takze viem kde je tam stanica, 2x sme byvali az uplne hore na kopci skoro pod dialnicou, cize daleko od stanice a vlakom som tiez isiel ). A Grecko, to nie je len Olympska riviera, to je napr. aj Chalkidiki a skus sa dostat tam verejnou dopravou (ako bezny clovek - neznaly).
Preco chodia ludia autobusom alebo lietadlom? Pretoze pri ceste po zemi alebo vzduchom ich vzdy vyzdvihne autobus, ktory ich zavezie az priamo na miesto urcenia. Preto na dovolenku necestuje nikto ani pravidelnymi autobusovymi linkami. Taketo fantazirovanie by malo zmysel len ak by boli organizovane vlakove zajazdy ako za cias bolsevika - ked sme isli my do Rumunska, tak sme mali vyhradeny vagon a v Mangalii po nas prisiel rumunsky autobus, co nas zaviezol do hotela. Cize keby sme to urobili takto, ze to bude vsetko plne organizovane na sposob klasickych autobusovych alebo leteckych zajazdov, tak potom ano, mozme o tom uvazovat. Lenze ako spravne pises - cena! Pretoze ceny su prakticky skoro stale tam kde boli za komunistickych cias, ked lietadlo stalo 30 000, lenze letecka doprava (a samozrejme aj autobusova) sa dostali uz niekam uplne inam, len zeleznici akosi usiel vlak... Takze treba ludom dat to co si ziadaju a nie sa pokusat o nejake socialne inzinierstvo a nakecavat ludom, ze musia ist tak a tak len preto, ze sa to niekomu paci a zda vhodne.
Ale neviem, aky podiel dovolenkarov teraz cestuje do severneho Grecka autobusom, ci je este mozne o tom uvazovat.
Preto si myslim, ze zeleznica moze zabrat akurat tam, kde sa chodi po zemi - autom ci autobusom - cize prave do toho Chorvatska a ak sme realisti, tak na to Grecko uz mozeme zabudnut .
Preco chodia ludia autobusom alebo lietadlom? Pretoze pri ceste po zemi alebo vzduchom ich vzdy vyzdvihne autobus, ktory ich zavezie az priamo na miesto urcenia. Preto na dovolenku necestuje nikto ani pravidelnymi autobusovymi linkami. Taketo fantazirovanie by malo zmysel len ak by boli organizovane vlakove zajazdy ako za cias bolsevika - ked sme isli my do Rumunska, tak sme mali vyhradeny vagon a v Mangalii po nas prisiel rumunsky autobus, co nas zaviezol do hotela. Cize keby sme to urobili takto, ze to bude vsetko plne organizovane na sposob klasickych autobusovych alebo leteckych zajazdov, tak potom ano, mozme o tom uvazovat. Lenze ako spravne pises - cena! Pretoze ceny su prakticky skoro stale tam kde boli za komunistickych cias, ked lietadlo stalo 30 000, lenze letecka doprava (a samozrejme aj autobusova) sa dostali uz niekam uplne inam, len zeleznici akosi usiel vlak... Takze treba ludom dat to co si ziadaju a nie sa pokusat o nejake socialne inzinierstvo a nakecavat ludom, ze musia ist tak a tak len preto, ze sa to niekomu paci a zda vhodne.
Ale neviem, aky podiel dovolenkarov teraz cestuje do severneho Grecka autobusom, ci je este mozne o tom uvazovat.
Preto si myslim, ze zeleznica moze zabrat akurat tam, kde sa chodi po zemi - autom ci autobusom - cize prave do toho Chorvatska a ak sme realisti, tak na to Grecko uz mozeme zabudnut .
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/76732/
AD:Juro
No ten prestup v Thessalonikach nie je až taký náročný,zvládli sme ho dve rodiny s malými deťmi s dosť mizernými jazykovými schopnosťami,tiež tam nejazdí len jeden vlak,na miesto ubytovania sa dá odviezť taxikom /Katerini/Leptokaria stanica takmer pri mori,alebo taxik aj Nei Pori,taxiki lacnejšie ako v Blave/keď pôjdete cez cestovku pri probleme zavolate delegáta/.
Keď môžu tisíce turistov cestovať do Grecka autobusom,ktorý ide tiež do 30 hod,tak by si určite vybrali vlak,keby bola dobrá cena.Takže podľa mňa záujem by bol,len tá cena.......tá je rozhodujúca.Samozrejme netvrdím,že cestovanie do Grecka nie je výhodnejšie leteckyale to ešte neznamená,že by sa nemohlo cestovať aj vlakom,ale opakujem cena!!!!!
CFR:Cez Rumunsko preto nie,lebo stále to bude cez Beograd bližšie a lacnejšie.
No ten prestup v Thessalonikach nie je až taký náročný,zvládli sme ho dve rodiny s malými deťmi s dosť mizernými jazykovými schopnosťami,tiež tam nejazdí len jeden vlak,na miesto ubytovania sa dá odviezť taxikom /Katerini/Leptokaria stanica takmer pri mori,alebo taxik aj Nei Pori,taxiki lacnejšie ako v Blave/keď pôjdete cez cestovku pri probleme zavolate delegáta/.
Keď môžu tisíce turistov cestovať do Grecka autobusom,ktorý ide tiež do 30 hod,tak by si určite vybrali vlak,keby bola dobrá cena.Takže podľa mňa záujem by bol,len tá cena.......tá je rozhodujúca.Samozrejme netvrdím,že cestovanie do Grecka nie je výhodnejšie leteckyale to ešte neznamená,že by sa nemohlo cestovať aj vlakom,ale opakujem cena!!!!!
CFR:Cez Rumunsko preto nie,lebo stále to bude cez Beograd bližšie a lacnejšie.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/76701/