Sezónne vlaky k moru
Pohodlným dovolenkovým tempom sa dá dostať do Rijeky za 8-9 hodín, pričom ak cestuje rodina, vyjde to autom podstatne lacnejšie než vlakom.
ad 1: Konzultoval som túto otázku s niektorými majiteľmi cestovných kancelárií na Slovensku a dozvedel som sa, že v ostatných rokoch je veľmi badateľný a signifikantný nárast predaja pobytov v Chorvátsku s individuálnou dopravou, pričom klesá počet slovenských turistov, ktorí cestujú do Chorvátska organizovanými zájazdmi. Touroperátori to vysvetľujú tým, že zo Slovenska je do Chorvátska podstatne bližšie než z Českej republiky a jazda autom trvá z hraníc našej republiky k Jadranskému moru cez Maďarsko najkratšou trasou len 5 - 7 hodín.
Ad 2: HŽ majú špeciálne tarify pre medzinárodné sezónne vlaky s turistami a kto nestihne oficiálny "deadline", potom už býva trasa pre zahraničného železničného dopravcu neúnosná. Viem si vysvetliť, že pri stratovosti Split Expresu jeho prevádzkovatelia váhali, či tento rok opäť ísť do značne riskantného podniku.
Toľkoto na margo otázok, prečo nejazdí zo Slovenska Split Expres, kdežto z ČR jazdí aj tento rok Jadran Expres.
Inak, kto zo SR pôjde na ten vlak, iba ak Záhorie a max., ale max. BA.
Od 17. júna do 18. septembra 2005 bude na trase Praha - Brno - Split premávať zvláštny vlak ČD Ex 35201/32500 Jadran Express. Železničná spoločnosť Slovensko, a.s Vám ponúka možnosť zakúpenia medzinárodného cestovného dokladu s globálnou cenou, ktorá zahrňuje aj rezerváciu, v predpredaji v osobných pokladniciach vybavených systémom KVC. Všetky miesta vo vlaku, ktoré je možné rezervovať sú nefajčiarské.
Predpredaj cestovných lístkov začína dňom 20. mája 2005. Ukončenie predaja je vždy vo štvrtok o 2.00 h pre vlak odchádzajúci z Prahy v nasledujúci piatok a odchádzajúci v sobotu zo Splitu.
Na všetkých dokladoch je uvedený text: "Jadran Express Vlak ČD" a "Osobitné podmienky na vrátenie dokladov".
Vo vlaku máte možnosť:
- rezervovať si miesto na jedlo (reštauračné služby počas celého času prepravy podľa vopred určeného stravovacieho harmonogramu reštauračného vozňa),
- prepraviť objemnú batožinu (surf, bicykel, detský kočík, atď.) s povinnou vopred zakúpenou rezerváciou miesta na batožinu,
- prepraviť auto, motocykel alebo príves, ktoré musia byť do maximálnej výšky 1,5 m na špeciálnom dvojplošinovom vozni na vopred zakúpenej rezervácie miesta na vozidlo, ktoré musí vždy sprevádzať vodič zo/do staníc Praha hl.n. a Brno do/zo stanice Split.
Nástupné stanice pre cestu tam a výstupné stanice pre cestu späť v Českej republike:
- Praha hl.n.
- Pardubice hl.n.
- Česká Třebová
- Brno hl.n.
- Břeclav
Nástupné stanice pre cestu späť a výstupné stanice pre cestu tam v Chorvátsku:
- Knin
- Perkovič
- Split
Citát: Pro jízdu vlakem Praha - Split s odjezdem z Prahy dne 16.září 2005 se prodávají jednosměrné jízdenky s výrazně zvýhodněnou cenou
jízdenka + místenka běžná cena 1550 Kč, zvýhodněná 555 Kč
oddíl s 6 místy 2050 Kč 555 Kč
jízdenka + lehátko 2850 Kč 555 Kč
-"- + lužko 3950 Kč 555 Kč přeprava automobilu 1600 Kč 555 Kč
Celý text je na web stránke cd.cz
Čo na to ekonomickí manageri a konatelia zo ZSSK !
Garin: Presne tak, Egypt je teraz naozaj lacny, lacnejsi ako Bulharsko lietadlom, preto je skoda sa teraz trepat na dovolenku niekam do Chorvatska alebo Rumunska, navyse je v v samotnom Egypte ovela lacnejsie a to, co clovek uvidi tam, mu tazko ponuknu balkanske krajiny... Bol som aj v Chorvatsku, ale viac by som odporucal Ciernu Horu. Kazdy hladi len na to, ze za par hodin je na mieste, ale v Ciernej Hore je asi o polovicu lacnejsie, menej turistov, vacsi klud a lepsie plaze (netreba si drat nohy po skalach obrastenych morskymi jezmi). A trat Bar - Beograd patri medzi najkrajsie, ja som bohuzial isiel len v useku Bar - Podgorica, ale aj to stalo za to - jeden tunel odhadom 2x vacsi ako Bujanovsky (teda cca 7km), zaujimava horska krajina a co ma prekvapilo, stanica v hlavnom meste Podgorica je priblizne rovnako velka ako stanica v Piestanoch .-). Bol som tam v r. 2002, co bolo este v case existencie Juhoslavie, ale zrejme uz vtedy sa im nejako delili zeleznice, lebo na vlakoch aj na rucne pisanych cestovnych listkoch bolo este oznacenie JZ - Jugoslovenske zeleznice, ale na listkoch vydavanych terminalom uz Zeleznice Crne Gori. Zaujimave je tiez, ze sa tam pouziva cyrilika rovnako ako latinka, napr. listky s logom JZ boli v cyrilike, tie ciernohorske v latinke a maju tam aj vnutrostatne listky z terminalov rovnake ako u nas medzinarodne vratane nemeckeho a francuzskeho prekladu. Aj na stanici som videl cestovny poriadok (Red voznji) v cyrilike a vedla toho cennik cestovneho (Cijenovnik) v latinke. Inak vlaky tam jazdia plne akurat, t.j. vsetky miesta su obsadene, ale nestava sa, zeby niekto stal. Jazdia o dost redsie ako u nas, vysvetlili mi to tak, ze vlada nedala dost penazi, tak zrusili spoje. Vozne osobnych vlakov maju zvlastnu odrazivu foliu na oknach, vdaka comu je vnutri aj bez klimy vcelku chladno. A este posledna zaujimavost - v noci vypravcovia iba zdvihnu lampas so zelenym svetlom na odjazd, na rozdiel od nasich, ktori nim pohybuju vo zvislej polohe.
Ospravedlnujem sa za vylev :-).
Rumunsko sa ťažšie presadzuje na trhu, pretože je pre väčšinu Európanov odruky, väčšie vzdialenosti predražujú cenu dovolenky a nedokáže konkurovať Chorvátsku, pretože má menej kapacít s dostatočným štandardom.
Návšteva Egypta je snom azda každého kultúrneho Európana, teraz je výhodný kurz národných mien k doláru a 10 dňový letecký zájazd (all inclusive) vychádza lacnejšie než rovnaký zájazd do Rumunska, ba aj do Chorvátska.
To je však reč o masovom turizme. Európu brázdia tiež turisti podľa vlastného itineráru a poznám mnohých, ktorí putujú s batohom na chrbte a svoje destinácie si vyberajú podľa vlastných kritérií. Takí sa vyhýbajú veľkým turistickým centrám a vyhľadávajú krásy prírody a namiesto autobusu dajú prednosť miestnej lokálke, kde sa stretnú s miestnymi obyvateľmi, dotknú sa ich životných ciest a spoznajú, že dobrí ľudia žijú všade.
Ještě bych podotkl, že v dobách, o nichž jsem se zmínil, většina rekreantů jezdila do Rumunska a Bulharska zvláštními vlaky Čedoku a CKM. Mělo to nepochybně své kouzlo a z dnešního pohledu (kdy tady máme diskusi o jediném a to ještě zrušeném obdobném vlaku) to byly rajské časy železniční dopravy turistů. Navíc to nebyla jen doprava, v ceně zájezdů byla i půldenní prohlídka Bukurešti autobusem.
Bohužel spousta lidí má o Rumunsku dosti zkreslené představy. Z vlastní zkušenosti ale můžu říct, že to tam vůbec tak hrozné, jak si mnozí myslí, není, ale oproti Chorvatsku je to pořád trochu větší "divočina".
Zagreb-Split: jako příklad bych volil spíš nějaký denní spoj, rychlík 1823 je noční vlak, ještě k tomu sezónní, u kterého je prodloužení jízdní doby žádoucí aby se lidi vyspali, co by taky dělali ve Splitu ve 3 ráno, když si takhle můžou v klidu pospat do půl sedmé. Nechce se mi teď hledat na stránce HŽ spojení Zagreb-Split (stejně je tam do 14.6. kvůli rekonstrukcím NAD), tak vezmu starší příklad z GVD 2001/2002, ktrerýžto jsem včera neměl po ruce ale teď už mám. IC 521 "Marjan" těch 436 km dával za 7h 25min, což mi dává 58,79 km/h. Není to sice nějak závratně moc, ale na to jak v té době ta trať vypadala myslím docela slušné a jak jsem už říkal, bude líp. Jinak je to velice pěkná trať, mě se strašně líbila. V budoucnu bych chtěl vyzkoušet i ostatní tratě které v bývalé Jugoslávii směřovaly z vnitrozemí k moři, navíc Sarajevo-Ploče a Bělehrad-Bar by měly být ještě větší mazec než Ogulin-Split.
P.S.: nechceš jet letos do místo do Rumunska do Splitu ;-)
475.198: Zbyněk určitě, já na to osloveni snad ještě ve svých třiadvaceti mám nárok...