361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
Až mi srdco poskočilo, keď si spomeniem na tie nové české vysielačky, ktoré pomaly bránia výhľadu z okna, za ne by som niekomu ruky dolámal. Samozrejme nehladajte v tej poznámke nič národnostné.
Pokud porovnáte 750.7 s 757 začnete si si říkat, jestli není pult stanoviště 757 z minulé éry, porovnáte-li 757 a 753.6 je 757 tristní záležitost (měké levné černé plasty, uprostřed se krčí displej, na který někdo vidlema naházel informace, vedle obrovský a zbytečný zobrazovač rychloměru) rozhled mizerný díky vysoké hraně pultu.
http://www.zoszv.sk/ganet/zos/home.nsf/pages/42931F099C4D501EC1257892002F2251
http://www.zelpage.cz/zpravy/8663
Displeje v AVV tedy automatické vedení vlaku (velmi podobné zobrazení 750.7, 842, 163/362 WTB, 744).
http://www.k-report.net/ukazobrazek.php?soubor=748398.jpg&httpref=28/236700
Na 757 jsou velmi pěkné elektrické pomocné pohony, cize buzené motory jsou vyhozené peníze, i když je někteří obhajují.
Pokud jde o vypínání HV při stažení sběrače je to jakýsi moderní trend, bohužel nevím jesti je to vynuceno technicky nebo administrativně. Třeba ohledně 362 WTB předělávek bylo také nadřeknuto, že se má HV vypínat. Nicméně nikomu se nechtělo podepsat, že zaplatí HV odešlé násobně častějším používáním, takže HV drží i při spadlém sběrači. Při přechodu Sysel <-> 163/362 WTB HV opět drží.
ja som práveže o K35, K36 nepísal vôbec nič, moja poznámka smerovala výlučne tam, že bolo spomínané, že 671 umožňujú zmenu stanovisťa bez vypnutia HV. Podotkol som akurát to, že to bol dosť dlhý proces kým sa k tomu 471ky a teda logicky 671ky dostali, lebo to nie vždy tak bolo a tie úpravy zrejme vychádzali zo snahy eliminovať počty porúch HV. Nič viac nič menej. Následné "ktovie ci tiez sa nevypinal automaticky so stiahnutim zberaca" v žiadnom prípade nebolo konštatovanie že to tak je, viď slovo "ktovie".
Taky se dodělávalo třeba aktivní odstavení, čelní tabule, pískovače, telerail a další věci.
cize chcete tym povedat ze na prvych 471 nebolo treba pri zmene stanovista vypinat HV? Ja mam od rusnovodicov co na tom jazdili informaciu ze ho vypinat bolo treba a ze s nim boli kvoli tomu castemu vypinaniu problemy. Tak kde je pravda?
Tam je kapacitný filter delený štvormo, dva a dva pre každú strojovňu a v každej strojovni je 1,5 kV napäťový medziobvod spínaný prepojovačom Q11,12 systémov do série na DC alebo paralelne na AC (z dôvodu možnosti priameho napájania trakčných napäťových striedačov zo sieťového napätia 3kV, podobne ako na 471). Jednotlivé trakčné striedače potom napájajú paralelne vždy jednu časť dvojitej hviezdy dvojice trakčných motorov v podvozku.
Ale k veci, na DC je filter nabíjaný cez odpor R06 a stýkač K36 (ktorý na klasických peršingoch v tejto funkcii nebol, bola tam namiesto neho iba poistka F05 a diodový hradiaci blok proti vybitiu), po nabití zopína linkový stýkač K35. Tie sa dajú vypnúť buď po navolení spínača zberačov do polohy "I vyp" alebo samozrejme pri štandardnom stiahnutí.
Na AC sa medziobvod napája z impulzových usmerňovačov; nabíjanie medziobvodu cez extra nabíjacie odpory a stýkače K07 a K08, ktoré potom premosťujú "striedavé" linkače K37-K40 na výstupe každého sekundáru trafa. Na AC linkáče zapínajú až po zaradení smeru (a splnení ďalších podmienok).
Čo viem, taká 380-ka má náboj filtra počas jazdy a stiahnutom zberači udržiavaný rekuperáciu jedného TM do medziobvodu, čo sa kus v prevádzke kritizuje, že pokiaľ nie je za tým ťažší vlak, je prechádzané dlhšie neutrálne pole a nižšia rýchlosť, rušňovodičom stiská ritku, či to nezastane. Teoreticky by to vraj mala byť zanedbateľná brzdná sila, prakticky to človeka že vraj dokáže obrať o rozhodujúce metríky. Otázka, či sa toto nežiadúce EDB-čkovanie nedá vypnúť úplným zhodením mašiny (Vyp HV) kedy by logicky malo dôjsť aj k vyskratovaniu filtra. Hmm???
No a teraz naša slávna 361;
tá má stýkačov a bižutérie pomaly viac ako odporovka, ktorými by sa to poriešiť určite dalo, no aj tak automat z pre mňa nepochopiteľných dôvodov pri sťahovačkách zakaždým vypína.
Napäťový filter je nabíjaný v dvoch leveloch; najprv cez hornú polovicu usmerňovacieho mostíka (ako klasické eso), cez poistku a stýkač K51, a potom ešte cez jeden hradiaci blok a ďalšiu poistku. Po nabití zopína K36. Má teda v podstate dva napäťové medziobvody oddelené tým sekundárnym hradiacim blokom, čo mi celkom nie je jasné, toto by som potreboval vysvetliť, čo sa tým Vrútočania snažili dokázať. Ide skrátka o to, že prvý medziobvod je napájaný cez spomínanú K36 a druhý, už ten čo je naň priamo zavesený C04 a menič pomocných pohonov, je napájaný cez samostatný linkový stýkač K52 a extra poistku. Pri rekuperácii do filtra je to aj tak všetko poprepájané, takže tam zmysel toho delenia nejak nevidím. Logika toho celého je snáď tá, že mimo EDB-čkovana je možné pripnúť na sieť iba čisto filter s meničom pomocných pohonov, nezopnutím K36 vylúčením napájania kotevných a budiacich meničov.
Prínos tohoto riešenia (možno nejaký je) sa mi teda zatiaľ stráca, zatiaľ vidím v tom (kopec stýkačov, poistok, hradiacich blokov) akurát iba tovareň na poruchy.
Rád ale budem, ak mi to dakto vysvetlí, dík.