361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
Stojí vláčik osobáčik, stojí v šírom poli,
skrachovala železnica a či zdochli voly?
Zdochli kone, zdochli voly, zdochli trakčné motory,
svoju sústrasť prejavili i pomocné pohony.
Už nebijú kompresory, už nespieva unipuls,
pokľaklo i nabíjanie, ventilátor nemá plus.
Vzduchojem je úplne prázdny, manometer hlási pád,
júj mašinka turnusová, tak som ťa mal rád.
Stojí pershing, stojí v poli, začínam byť z toho chorý!
Pýtam si stroj pomocný, až som z toho nemocný.
Vrtím kľukou telefónu, nadviazal som spojenie,
prepli mi tam dispečera, no ten vraví nie a nie!
Prosím, vzdychám, nariekam, sprosté slová prehĺtam.
On si hudie svoje nie, vraj mašinu nezoženie.
pýtam si stroj nákladný, Cargo vraví: Zabudni!
Cestujúci nadavajúc vystupuje do blata:
Jebem celú železnicu, v garáži mám Passata!
Nedalo mi neposlat :-) Myslim, ze do tohto vlakna sa celkom hodi :-)
Co sa deje na ZU, to neviem, hodnotim skolstvo ako take.
Ja som studoval FEI STU (vtedy este EF SVST). Za nasich cias (cca 20 rokov dozadu) sa tiez nasli ludia, co studovali len pre ten titul. Bol to velkochov inzinierov, ale dost z nas sa zivo zaujimalo o elektroniku, naslo sa dost spoluziakov, co sa vyznali v obvodarine... Jasne, ze matika a fyzika boli strasiaky.
Dnes tam ucia obvodarinu ludia, ktori vystudovali po nas, podla vyjadrenia ich kolegu, ktory ucil este nas, chlapci tomu celkom nerozumeju a ucia to. Okrem toho zaujem o studium isiel dole vodou, ved na technike treba rozmyslat a to boli...
Takze si dovolim generalizovat (aj na zaklade vyjadreni rektora STU, ktoreho poznam este zo skolskych cias, studoval len nejaky ten rok predo mnou), s kvalitou je to v haji zelenom.
Apropos, ista nemenovana ZOS-ka lanari mojho kolegu (a to nie je tiez ziadny zazrak a studnica vedomosti), aby im siel robit riadiaci system. Kedysi u nich robil.... Podla toho, co od neho viem, s nasou kvalitou prace, technologiami je to v .
Tak co chceme? Podporovat takuto kvalitu? Vysledok vidime denne....
Chce to prebudovat system skolstva a hlavne jeho financovania a pedagogov na urovni. Dovtedy nic svetoborne nevymyslime.
Este stale tvrdim, ze zmontovat by sme daco zvladli, len preboha ziadne vylepsovania a zlacnovania technologii nech nikoho nenapadaju, lebo z toho vyjde "cina" made in slovakia.
Nie je pravda, žeby sa aj dnes nenašli nadupaní a šikovní pohonári, energetici, výkonoví elektronici, ale trakčár.. to je o tom, že musí rozumieť primerane všetkému a vedieť to skĺbiť a aplikovať na trakčnú mechaniku a dynamiku. Plus, a to je to najdôležitejšie, musí mať prirodzený záujem a prehľad o koľajovej doprave, vozidlách.. a tu nastáva podstatný problém. Trakciu za posledné roky končili zväčša ľudia, ktorí sa v živote neviezli na rušni, tých šikovnejších rozobrali dravšie firmy alá PowerOne.., ŽOS Vrútky ostali vždy ako posledné zadné dvierka pre všetkých stroskotancov, ktorí si nenašli uplatnenie; za mojich čias (spred 6 rokov) tam brali všetko, čo chodí po dvoch s titulom, s nástupným platom 9-10 tisíc korún v čistom.
Takže o čom? aj takíto ľudia (ktorí si počas štúdii mysleli, že dvojička 131 je 2x163 bez stanovíšť) išli do konštruktérskeho tímu 361.
Rozcarovalo ma, ze rekonstrukciou sa masina akurat dobabrala.
Ale ked zoberiem v uvahu to, co nase skoly produkuju poslednych 20 rokov, nemame ludi, ktori na to maju, aby to spravili lepsie.
Prekusol som, ze Vrutky padli do ruk isteho pana M., ktory bol akurat sefom autodopravy v martinskej nemocnici a mali ho vsetci radi ako trn v pate, on to predisponoval na syna.
Aspon ma potesilo, ze sa tam tie Stadlery budu montovat. Vytocil ma vtedajsi minister dopravy, ktory na adresu Stadleru kydal nepravdy, zavadzal verejnost... A kde su dnes Vrutky a kde Stadler... ????!!!!
Tak mame 100 nepouzitelnych financnych poradcov, 100 vsetkeho schopnych managerov nerozumejucich ale vobec technike, 10 podpriemernych technikov,
jedneho chytreho technika v cudzine. Bohuzial.
Zachytil som, ako sa rektor STU stazoval, ze doucaju na technickej univerzite stredoskolske ucivo. Nakolko dotycneho pana poznam, verim mu to doslova.
Zachytil som staznost rektora UK, ze dnesny absolvent UK byva casto na urovni lepsieho maturanta.
Tak sa holt vykaslime na takychto odbornikov a dajme si veci spravit tam, kde to vedia! Hadam Slovaci pochopia, ked su nepouzitelni, ze maju studovat.
Apropos, skuste dnes zohnat dobreho technika, ktory sa dohovori 2 cudzimi jazykmi. Mame s tym v robote velky problem.
K veci: 363.5 sa nepredpokladalo AVV?
Ale souhlasím, že v Žilině to jde do kopru. Letos tuším skončil doc. Drábek (ještě jsem od něj dostal jeho poslední skripta s věnováním ) a nevím, jestli na katedře (kdysi nazývané k-ETE ) je vůbec ještě nějaký trakčák...
Inak k téme: 363.5 vraj majú impulzové usmerňovače (niečo ako 4Q menič). Nerelizovala sa na nich aj úprava ARR s vyššou hysterézou, čo tu spomínal a navrhoval kolega Tomáš?