361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
Ale veď my neskučíme nad automatikou, myslím si, že schopný rušňovodič nemá problém viesť mašinu v manuálnom režime,teda aspoň ja nie. Iba je smutné, že sa takto správa v podstate v primárnom režime. Pokiaľ viem, rušňovodič má HDV viesť prednostne v režime ARR, pokiaľ je ním toto vybavené - a ono je, tak iba toľko. Samozrejme že keď mi nebude vyhovovovať, prepnem do "R" a je.
A tie zrkadlá, neviem či sú tam až také potrebné. Náhodou sa nedajú vypnúť? radšej sa vykloním z okna ako doteraz. hento keď ma tam bude strašiť
Na ešuse alebo 380 je lemniskáta jedna fantastická vec.
Stálo by za úvahu (trebárs aj formou zadania diplomovky) prehodnotiť investičné náklady a prínosy tejto úpravy pojazdu; dalo by sa to aplikovať u všetkých perspektívnych rušňov s druhogeneračnými podvozkami.
Inak bude trošku trvať, kým si obsluha zvykne na kakofóniu nových zvukov. Keď sa trebárs zaklápa späťák, odfúknutie je dosť výrazné a nepríjemné, spočiatku sa ho budeme zrejme väčšmi ľakať ako odstrelenia striedavého hl. vypínača.
A tie detaily - nemám slov. Tradične, a úplne samozrejme sa na pohodlie rušňovodiča nemyslí. Kabát si hoď hoc aj na zem, kľúče asi na ne...a tak. A zelenkavá farba sa mi videla vždy najvhodnejšia na stanovištiach - možno je to zo zvyku, ale tá biela mi nesedí, čo sa teraz používa, okrem toho že to je chladná farba.
Inak no.. nemuselo by to byť tragické, toto je vec, ktorá sa dá ešte nastaviť a vyladiť. Prípadne vymeniť sklzovka za lepšiu. Alebo aj celá MIRELácka regulácia. Pre toto by som zas ešte mašinu neodpisoval.
Druhá vec ale je, či bude vôľa s tým dačo robiť.. si myslím, že nebude. Máme za príklad 362.010, ktorá robí v podstate to isté, za zhoršenej adhézie je to cez kopec pohroma. A doposiaľ to nik nedoladil, takže zrejme aj 361 sú odsúdené ostať také aké sú.
Keď ono tam je toľko detailov, ktoré by patrilo doladiť.. neraz len úplné hlúposti.. chýbajúci háčik na kabáty, zrezaný držiak pôvodného rýchlomeru - nemáš kde zavesiť kľúče, tradičné nezaobalené ostré kovové hrany područných opierok kresiel, čo má za následok obíjanie farby z dverí alebo okladových umakartov.. a tiež pochybujem, že toto dakto bude mať vôľu odstrániť a zlepšiť.
Apropos umakarty.. to bol nápad použiť šedo-biele matné.. Odhliadnuc od toho, že slušivá zelenkavá, akú nájdeme trebárs v 363.5 ČDC je z psycho hľadiska najvhodnejšia upokojujúca farba, na týchto bielych nemocničných stenách bude onedlho vynikať všetka špina.. viď niektoré zamastené stanovišťa 363 dnes. A keďže panely nie sú lesklé a hladké, už to odtiaľ zrejme ani nikdy nik neumyje.
Dnes na 441 361.003 ale zatiaľ len oranžová bodka
-za zlých adhéznych podmienok od určitej rýchlosti pomáha nemať velký rozdiel medzi Vp a Vs (10-15 km/h),lebo obemdzenie PT už na to aj tak nemá vplyv,to vie predsa každé 5 ročné decko za kontrolérom