361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
Mna prekvapuje len jedna vec - preco sa prototyp 361 nepoprehanal so vsetkymi kategoriami vlakov od okruhu v Cerheniciach po tratiach od Ciernej po Cheb, aby ukazal najprv, co vie. A az potom seriova prestavba.
Nase slovenske (a ceske) specifika su, ze napady sice mame (a nie zle), ale nikdy ich nedotiahneme poriadne do konca.
Od jedneho firu som pocul hodnotenie 380 CD (porovnaval taurus a 380). Mechanicky je 380 srot moralne stary 30 rokov. (Zle podvozky, tragicky malo miesta v kabine.....) Po stranke elektroniky ju vsak hodnoti lepsie ako taurus.
Preco vsak skodivka stavila na mechanicky zastaralej konstrukcii, je naozaj zahada.
Za kritiku chyb bol spominany fira popotahovany zo strany zamestnavatela, hoci ani jedna masina 380 nebola zo strany CD prevzata.
A ZSSK si objedna (sice len 2ks) toho isteho srotu. Iste, u nas sa s tym neplanuje trvalo jazdit 160km/h, pripadne 200km/h, takze sa tie zle podvozky az tak prejavit nemusia.
Dovolim si porovnat - ceska novostavba - celkovo dobry dojem kazi mechanicka cast. 361 - slovenka reko - celkovo dobry dojem kazi elektronika.
Vysledok - 2 masiny, co vytacaju firov. Iba novinari a politici sa vytesuju nad peknymi farebnymi krabickami.
Nehanim kazdu masinu, ale keby vsetko co dodavame my, takto fungovalo, asi z toho bude poriadny harmatanec.
Škoda že okolité štáty brázdia moderné stroje a len u nás sa pokúšajú nezmyselnou modernizáciou predĺžiť život strojom, ktoré už dávno mali byť na ústupe z našich tratí...
362.001
Firmy čo robia modernizáciu ma bohužial neplatia a to že na tie modernizácie nenadávam hneď od začiatku je možno mojím optimistickým prístupom ku viacerým veciam alebo vekom,a pamätaním si koľko sme si zanadávali kým sa naučili jazdiť 363 po dodaní výrobcom.
Alebo je to možno tým, že hneď nehľadám na všetkom len chyby a nechám tomu dlhšiu dobu nech ako sa hovorí "utrase".
Svajciari kazdy testovany typ masiny vyzenu so zatazou na Gotthard a Lotschberg (stupania 27 az 31 promile), leju jej mydlinkovu vodu pod kolesa a sleduju, ako sa s tym vysporiada.
Objednaju, az ked to prezije tento brutalny test.
Rakusania spravia to iste, vyzenu masiny na Semmering, Taurnbahn, Arlberg. (Stupania podobne ako vo Svajci.)
Ako je mozne, ze su u nas masiny v prevadzke, ktore si neporadia s rovinkou typu strbska rampa. (Ked to porovnavam s alpskymi tratami, na Slovensku je jedina strma trat do Tisovca.)
Trochu prehanam, ale skutocne nemame pravo pistat, ze mame extremne sklonovo narocne trate. A ked to prejde stare eso bez zavaznych problemov a reko 361 sa z toho pos.r.e, tak to treba opliekat vyrobcovi o hlavu a zakazat prevadzkovat.
A je mi fuk, ze slovaci pridu o pracu, ked ju nie su schopni spravit, luto mi ich nie je.
Ad:Nevyskúšam a píšem bludy. Vyskúšal som!!! Prvý pokus: pribrzdiť pol baru a stlačiť - nešla do výkonu. Pri ešte jemnejšom pribrzdení už zas utekali vozne (šak kotúčaky..). Druhý pokus - po vystupení ľudí jemne tlačiť a súčasne spúšťať tlak v HP - vypadla skôr ako dokázala skrutkova previsnuť. Tretí pokus - zavrieť kohúty, zabrzdiť súpravu, odbrzdiť mašinu - bol úspešný. Tak mi nerozprávaj že píšem bludy, ale môžeš mi to prísť na tú 003 ukázať, rád sa budem prizerať a rád sa poučím.
Ešte poviem jednu vec, fakt ma mrzí, ako tu poniektorí obhajujú čarozmrzdy typu 362.006, 362.010.. Ja už sa dnes snažím nepatriť medzi tých, čo bude deliť na takových a makových, ale občas ma uráža ako poniektorí kolegovci z SPD BA namiesto toho, žeby priznali, že tie mašiny s Mirelackou elektronikou sú črepy, budú radšej všetko váľať na neschopných východniarov, Žilinčanov a hlavne Košičanov, ktorí s tým vraj nevedia jazdiť a všetko drbú. Podobne ako pred pár rokmi s gorilami.
No..
Akurát som z práce docestoval 611-kou, bola tam slávna, včera kvalitne poohovaraná 362.010. Po Mikuláš fajn, tam sa však dostala do silnej búrky, na mokré koľajnice, ostrejší kopec pred ňou a hotovo. Hľa:
http://poloha.vlaku.info/vlak/611/
Za Hrádkom búrka pominula, mašina sa na suchej koľaji rozbehla, zas sa chytila svojich, teoretikmi naprogramovaných kriviek a už šlapala až na kopec úplne v pohode, ako vymenená. Aby sme boli objektívni, v tej búrke proti nej hralo aj niekoľko výpadkov napätia, ale žeby s takýmto rýchlikom ten stroj šiel do Hrádku 15 km/h.. to je nonsens. A toľko sme veru do Podturne šli, šak teda +10 minút na krátkom úseku hovorí za všetko. V poslednom vozni pritom prejavy jej fantastickej sklzovky sa už nedali vydržať, bo ten vlak cukal ako keby bol privesený na gumičke. Zažil som raz, ešte keď som si robil poznania, 010 na 13 vozovom Dargove, majster skúšal hore brehom všetko Bratislavčanmi odporúčané a zaručené.. PT krútil zľava, sprava, aj dookola, ništ, citlivo a pomaly na ruku, ništ.. aj svetlá zhasol aby kopec nevidela a nepomohlo. Vo Svite 95 km/h, pod Štrbou 25 km/h. Problém bol v tom, že ak na vytiahnutie toho vlaku treba stálych 600 A a pri sklzovaní prúdy skokovo padajú, podobne ako na 361, na nejakých 250, tak tam sa nevyčaruje nič. Snáď len opačne nakloniť litosférické dosky.
Chlapci kolegovci z hlavného mesta, prosím nerobte to. Neobhajujte tie črepy, pretože robíte najhoršiu možnú vec. Dodávate sebavedomie ich tvorcom a tí potom vo svojich pokusoch strácajú súdnosť. Ja viem, že vám na rovine to ide, ale keď to nejde tu, nie je to tým, že drbnutý Košičan ide na automatiku a nevie obsluhovať rušeň. To rušeň slovenskej "výroby" je neschopný jazdy po slovenských tratiach. Ak trať od Ružomberka ďalej na východ ešte považujete za Slovensko.
Este donedavna tam jazdili popri modernych masinach aj masiny stare 50 a viac rokov, vycistene, vylestene... Design sice stary, skaredy, ale boli take skarede, az boli krasne. Nikoho vsak nepadlo pchat do nich elektroniku....
Dosluzili, isli do stavu historickych vozidiel, zvysok do srotu, dnes tam jazdia moderne potvory... Asi tak to ma byt.
361 mi pripada ako nudzove riesenie, ktore vymysleli nudzovi inzinieri.
Zial, aj ja pracujem pre cudzich, nakolko praca pre mna na Slovensku nebola.
Neratam sa medzi geniov, ale aj tak sme boli este generacia, co daco vie (Porovnavam s tym, co vidim.). Podla toho, co mam za informacie z mojej alma mater, kvalita inzinierov isla odvtedy rapidne dole vodou. Preto generalizujem - nudzovi inzinieri... Cestne vynimky prchaju prec....
Vsak citam v novinach, ze co sa tyka konkurencieschopnosti, sme v Europe akurat iba pred Rumunskom a Greckom. Co sa divim?
Tvrdim, ze na zapade to so zeleznicami ide dole vodou, u nas je to uz pod vodou... :-(
Pokochat sa hotujem do Svajcu, tam si este zeleznice vazia.... :-)
Je to smutne, ale je to tak.
Co sa 361 tyka, ocakaval som, ze v tychto casoch nie je problem spravit poriadnu elektroniku. Ale treba na to poriadne hlavy. Neviem, ci je to uz dosledok zhumplovaneho skolstva, ale kvalita skolovanych hlav, ktore sa teraz dostavaju do praxe, je mizerna. Je 361 dosledkom mizernych hlav, alebo je ta mizeria dosledkom politickej objednavky?
nie som rusnovodic, ale citajuc tieto komentare si tvorim obraz. Zasa ide o tzv. slovenske specifika.
Nie, aby sme sa poobzerali po comsi modernom, co funguje a dokonca sa u nas vyskytuje (je to zvycajne viacsystemove, ma to okolo 5-6MW, krizuje to Europu od Atlantiku po Cierne more), musime vymyslat z trabanta BMW.
Kedy uz zeleznice chytia rozum do hrsti?
My len zvacsa vymyslime daco, co je este horsie ako povodny vyrobok...
Apropos, ta elektronika, ktoru nie sme schopni vymysliet, urcite existuje vo forme, ktora sa na tie persingy da urcite upravit. Tak na ktoru onu ju treba vymyslat nanovo na Slovensku? Asi len preto, aby kamarat kohosi vysoko postaveneho na tom zarobil. A vysledok - humus.
Súhlasím s 3michalom. Načo tam potom tá automatika je..? A načo je tam aj taká sklzovka? Tú tiež mohli vyhodiť. Ja s tým nemám problém, otovorím si okienko a budem počuvať tón prevodoviek, ako som to robil na dvojičke, pri sklze zídem z výkonu a hotovo. Vlastne načo aj to sklo v okne.
Nesúhlasím však, že automatika je len na udržiavanie rýchlosti (hoc ešte to udržiavanie jej ide celkom dobre, toto chválim). Na pantografoch, pražských 150-kach a pod bola zavedená, resp úspešne aplikovaná funkcia automatického rozjazdu skôr ako samotné ARR. Odporovky vedeli automaticky regulovať (prípadne obmedzovať) rozjazdový prúd, tyristorky dokázali obdobne obmedzovať pomerný ťah, asynchrónky (671,380) dokážu obmedzovať pomerný ťah a navyše aj veľmi užitočný pomerný výkon, k čomu napokon smerujú trendy u moderných mašín v celej Európe, len u 361 musela Slovač vymýšľať teplú vodu.
Ja nehovorím, že sa to alebo ono obísť alebo oblbnúť nedá, ale poriadna mašina určité základné veci má vedieť sama.
OK, nič by som nehovoril, keby 361 prišli s týmito "vymoženosťami"po bobinách, ale ak už tu pred 30 rokmi priniesli dajaký štandard peršingy, tak toto, čo z nich zbastlili, je v roku 2012 predsa len trošku nepekný výsmech..
Po zatlačení tlačidla jazdy trvá nejakých 12 sekúnd, kým sa mašina ráči uviesť do pohybu. 361-ku nie je ju možné na rozdiel od starých peršingov "precvaknúť" počas parkovania do jazdnej schémy. Tých 12 sekúnd je neskutočne veľa, v kopci mašina cúvne.. jasné, teraz mi dakto napíše, načo mám BP.. OK, ale tie sekundy..pri 30 zastávkach je to 6 minút v čudu.
Prečo táto naša roztomilá lemrička nemá núdzovú jazdu? Viem, nemá CRČ, nemá koncepciu regulácie ako to bolo na 163. Ale tu ide o iné. Teoretici pozabudli, že núdzovou jazdou sa na starom peršingu okrem samotného CRČ a iných vecí obišiel aj nárastový člen Wi, rovnako aj tlakovzdušný spínač HP.
Otázka zo života: ako si stlačím súpravu? Len nech mi niekto zas nenapíše, že všek môžeš si ísť najprv zliezť pod nárazníky, od rušňa zavrieť kohúty, vrátiť sa a potom stláčať.. Alebo ďalšia.. ako sa dynamicky rozbehnúť niekde v časovo, resp. dĺžkovo obmedzenom úseku, trebárs tesne pred deličom, neutrálnym poľom? Viem, viem, uorbíme ručný posun, prípadne zavoláme dízel, ak nevydá. Každopádne mám za to, že ani to ručne riadenie nestojí za veľa, zjavne konštrukter nezisťoval, čo v prevádzke rušňovodič pod palcom potrebuje.
Jo, k tomu skučaniu za ARR; medzi nami dievčatami, s tyristokami skučievam na ruku.