361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
Sami Česi sú dosť nespokojní so svojimi "Bastardmi", ktoré kým vytiahnu na 160 km/h, tak môžu rovno zas brzdiť... 361-ka bude zrejme podobná, no ale na IC-vlakoch môže pri 160 km/h v úseku BA-ZA (kedy sa toho dočkáme???) docieliť isté skrátenie jazdných časov a keďže nejde o veľmi kopcovitý profil trate, mohlo by to stačiť. Otázne sú potom výkony v okolí Tatier.
Nechajme sa prekvapiť
veru, na Tz som zabudol
Co sa toho zvuku tyka, samozrejme, v strojovni som pri beziacich menicoch nebol, to asi nikto z nas , ale nebude ten zvuk 33/100/300Hz skor z vyhladzovacich tlmiviek L 05-08? Teda samozrejme, ono tam okolo menica asi vydava zvuk s mensou ci vacsou intenzitou takmer vsetko
menice na 263 pracuju priamo so striedavym prudom, nie ako peršingy s jednosmernym, cize na 263ke sa tyristory v menici zavru same tym, ze vstupne napatie dosiahne hodnotu 0 voltov, co sa opakuje 50x za sekundu. Cize zjednodusene povedane tyristory v menicoch na 263 potrebuju jedine zdroj zapalovacieho impulzu. No a na persingoch okrem toho zdroja zapalovacieho impulzu, kedze menic pracuje s jednosmernym prudom, je potrebne este aj nieco co ten tyristor zavrie - je tam teda este paralelny ak sa nemylim LC obvod, antiparalelna dioda a to je asi tak principialne vsetko (nemam tu schemu, pisem to len z hlavy)
Miro79: To su ti, co namiesto opravy poruchy signalizovanej kontrolkou radsej vyberu ziarovku, aby uz viac poruchu nesignalizovala?
A hudba ide, len musíš používať lepšie sluchátka. Ale potom VZ pápá. Len mačkáš. Ja to nerobím hehe, tak som počul...