361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
Problematika verejného obstarávání existuje v ruzných oblastech, nejen na zeleznici, a není duvod proc by se k ní meli vyjadrovat jenom odborníci na zeleznici. Nastavení souteze tak, aby se jí zucastnila/ji vyhrála firma, kterou si ten co soutez vypisuje preje, se opakuje v nejruznejsích oblastech. Na to, abych tento základní princip oznacil jako neakceptovatelný, nemusím rozumet lokomotivám.
Podobne je tomu s vecmi jako korupce atd.
Dále je zcela normální, ze se cestující, i kdyz není odborník, vyjadruje k vecem které se týkají cestujícich.
Jeste nejaké pripomínky?
Opakujem, ak by som mohol rozhodnúť v mene ZSSK ja, 163 by som nechcal dožiť ako 163, spolu s ďalšími dopravcami používajúcimi zatiaľ upotrebiteľné jednosmerky tlačil na ŽSR za oddialenie prepnutia trakčnej napájacej sústavy a keď už by 163 dožili, nakúpil by som dačo nové, viacsystémové. Nové a nie od Škodovky!
A ak už by som musel dať dakomu prerobiť 163, tak v tomto prípade radšej Škode (na typ 71Em), nie Vrútkam. Aj za cenu nepodpory domácej firmy, v tomto by som bol nekompromisný.
To že mám pochopenie, neznamená, že sa s tým stotožňujem, akurát pripúšťam, že je to aspoň na dačo dobre. Minimálne na podporu domácej ekonomiky a zamestnanosti ako aj vytvárania domáceho know-how, intelektuálneho rozvoja akademikov a uplatniteľnosti absolventov blízkej Žilinskej univerzity technického zamerania (elektro a strojníckej fakulty). Viem, že je to veľmi chabá cena za nekvalitu, ktorú sme v podobe 361 od vrútockej ŽOSky získali, ale úplne negatívne a jednostranne sa vidieť všetko nedá.
Ak sa budete k mojim príspevkom vyjadrovať ako sa vyjadrujete a prezentovať sa ako človek so subjektívnym a totálne jednostranným pohľadom na vec, s klapkami na očiach, budem naďalej reagovať ako reagujem. Lebo iné si nezaslúžite.
Po 2. Každa krajina EU sa sprava ako SR,
Vytvorení a nastavení technické specifikace a podmínek souteze tak, aby je prijal a splnil jen jeden opravca je podle tebe v porádku? To snad ne. Mozná v tvém svete. Je dost prípadu, kdy se pri takových manipulacích souteze soutez musí opakovat.
štát si skrz ZSSK legitímne napĺňa svoje vyššie záujmy
Jak poetické, nazývat podvod výrazem "legitimní plnení svých vyssích zájmu"
Nuž a ďalšia vec.. Vzhľad a celkový úžitkovo-estetický dojem 361, predovšetkým interiéru stanovišta je poplatny cene za modernizáciu a požiadavkám dopravcu.
Kde bol zástupca zamestnancov, kde boli odbory, keď sa riešil pult, dvere.?
Prečo to nevyzerá aspoň ako 363.5? Čo sme chceli a čo sme si zaplatili, to v tom rušni máme. To nie je chyba ZOSky.
Taktiež myslím, že dnes absolútne nikto nerieši, že v nových 16 rušňoch chceme pomocnikove kreslo, stolík a aspoň o trošičku väčšie stanovište. Keď už teda to má demokraticky vyhrať jediná akceptovatelna možnosť, Škoda 109E.
Aby tu niekto schvaľoval obchádzanie zákonov EU zo strany ZSSK, aby tá priamo kupovala predražené nepodarky za účelom zachovania zamestnanosti na Slovensku...
Na jar roku 2009 (počas hospodárskej krízy) jeden dopravca svojich 5 rušňov odstavil u opravcu. Rokovali o cene. Odhad z dola bol cca.6 mil.€ za všetky v rozsahu EH + nejaké doplnky.
Dopravca cenu navrhnutú od opravcu za EH 5 HDV neakceptoval. Opravca mal pred očami sociálne istoty zamestnancov, keď neprivolil ani cent znížiť cenu. Na druhý deň z dvora zmizli rušne. Na tretí deň sa 200 zamestnancov (bývalých) sa zúčastnilo prijímacieho pohovoru u najväčšieho slovenského zamestnávateľa - ÚPSVaR.
Cudzincom, nastúpení asi 2 týždne predtým, sa odborári skladali na letenky....
Priveľa červených... Priveľa populistov...
A popiera to niekto?
Ovsem, je zasadna otazka, ci pri vynalozenom maxime nevznika minimum.
Potom mi je luto tych ludi, co s tym tu makacku mali a ich praca bola dehonestovana vysledkom.
Ale sudiac podla fotiek, co som mal tu cest na tomto fore vidiet, az taka makacka to na kastli nebola. Neodstranene zvysky starych naterov presvitajuce az to oci kole, debaty o tom, ako nie su tesne okna a pod....
Tisic drobnych detailov dokaze tiez dokonale dehonestovat pracu tych, co sa to snazili spravit poctivo.
Takze mozno bola snaha maximalna, ale vysledok - typicky slovensky. Za vela penazi minimum.
Trochu by som si to dovolil poopravit - je to masina prerobena na Slovensku ludmi, co sa ucia nieco nove.
Prajem im, aby sa to naucili. Ale, ako som v tejto diskusii pisal - na 2 kusoch a po preskusani za vsemoznych tazkych podmienok spravit seriu.....
A know-how sa neda budovat zhurta rovno lokomotivou do rychlikovej prevadzky a bez overovacej serie.... Know-how sa buduje pomaly a na mensich zakazkach.... To sudruhovia z Vrutok prepiskli.... S sudruhovia zo ZSSK zas neodhadli a nedomysleli...
Ak to malo byt narychlo, tak sa malo zobrat know-how z Ceska a na tom sa zacat ucit....
A donekonečna omieľať rozprávku o tom, prečo niekto za ne nesedí v base, prečo tu sú, aké boli drahé atď. nemá zmysel - možno pre tých, čo sa im chce dokolečka omieľať túto otrepanú rozprávku. Tým, čo na tom jazdíme, neostáva nič iné, len sa zmieriť s tým že tu sú, a využiť to aspoň nejako vo svoj prospech.
A tu nesúhlasím ani rekonštrukciou (obnoviť stav)