361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
A UIC káble sú tiež taká téma...kde (nie) je vôľa, tam (nie) je cesta Tak či tak, prechodové dvere vo vozňoch neovplyvníš a to tiež statočne "žerie" žltý vzduch.
Uvediem taký prípad, hoci sa netýka 361 - vyrozumievanie o posune v Žiline. Po XYtej nehode z tohoto dôvodu sme sa snažili väčšina dohodnúť že bez vyrozumenia ani na meter, bol o tom oznam na nástenke v depe, aby sme si zbytočne nepodrážali nohy a nenahrávali na smeč výpravcom....čo sa zmenilo? Takmer nič, vyrozumievať sa začalo asi 10 kolegov viac a to je všetko. Takže ťažko meniť myslenie ľuďom, ktorí o to asi nestoja...a ťažko sa zjednotiť.
sorry za OT, spokojne debatujte dalej.
V prípade, ktorý som popisoval, som šiel sám osobne okolo súpravy a počúval, či nefučia nejaké dvere, nejaké WC-ko.. nič. Len kompresor slabý jak čaj.
Zašiel by som na vlak, otvoril žltý kohút, s morozmrdom strááášne dlho fúkal, nafúkal, vyzval vozových elektrikárov, upratovačov, sprievodcov a všetkých ostatných, čo sa motajú po súprave, otvárajú dvere, čistia dopĺňajú WCka, aby súpravu opustili, vypol by som kompresory na predpísaný čas, pomeral úbytok, potom by som dofúkal, zas by to dlho 361-ke trvalo, následne otvoril červené kohúty, prebil, lineárne odvetral, počkal zo 5 minút, až sa naplnia všetky priestory brzdy, vykonal tesnosť HP, potom umožnil vykonávať samotnú ÚSB..
V čase ukončenia ÚSB pri dnešných hraniciach depa by skúšana súprava rýchliku mala odchod tipujem tak z Margecian.