361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
Pokiaľ ide o dízle, opieral som sa o to, že rušne majú pomerne nízky výkon na to, aby som mohol nejaké prúdové preťaženie alebo sklzovanie brať do úvahy. Automatika rozjazdu spočíva v tom, že ak na čmeliaku zavalím nejaký 4. stupeň z miesta, tak sa bude sám postupne rozbiehať, pri jeho výkone a hmotnosti určite bez sklzu, pokiaľ mu to jazdné odpory dovolia až na maximálnu rýchlosť. Teda že tam automaticky prebieha regulácia otáčok SM na konšt. otáčky, že tam automaticky prebieha pribudzovanie TD, že tam automaticky dochádza k odbudzovaniu TM pri vyšších otáčkach... Automatika - že tam nič z toho nerobí rušňovodič. Podobne trebárs na M240, M286 (pokiaľ sa bavíme o "automatikách" spred polstoročia) ujo zavalil výkonový stupeň a moment v meniči sa skrz reaktor upravoval s meniacimi sa otáčkami turbínového kolesa automaticky, že meniče sa prepínali so zvýšujúcou sa rýchlosťou automaticky. Tá M240 malá taký podbytgok výkonu vzhľadom na svoje proporcie, že tam ujo skutočne mohol dať z miesta aj najvyyší 6. stupeň a pokiaľ nebola vyslovene zlá adhézia, motorák nezasklzoval. Takže povoliť prídavnú, vykrútiť koleso celkom doprava, kým sa naplnili meniče, stihol si ušuľať cigaretku a potom už len mohol pozerať ako sa to samo automaticky rozbieha až do 70-ky.
Chápem Vás, že vás uráža nazývať tieto barličky nahrádzajúce kumštovnú súčinnosť končatín automatikou, preto som ju v predošlom príspevku dal aj do úvozdoviek. Ale treba to chápať tak, že v porovnaní s Miliuskou na M131, T212.. to už bola fakt perfektná automatika.
A zrejme na takúto "automatiku" sa udivený pán, ktorý videl rušňovodiča ako namiesto urpútneho veslovania rukami nohami na to, aby kolos uviedol do pohybu, sa len nečinne usmieval z okienka, pýtal.
Tak tak, automatický rozjazd mali mašinky aj bez ARR, trebárs 50 ročné pantografy 451
Pravdu máte tak napůl. Automatický rozjezd tam sice byl, ale fíra musel ručně řadit M - S - P - Sh, jinak (ponechav kontrolér v M) by vlak rozjel nanejvýš tak na 20 km/h (v S na cca 50 km/h, v P cca 80 km/h).
a v podstate všetky rovnako staré dízle.
... na dízli (či už s hydrodynamickým alebo elektrickým prenosom výkonu) výknový stupeň a o ostatné sa postarala oná "automatika".
Zde už máte jenom kousíčíček pravdy. Takhle šlo jezdit jen na T478.4/754 (v R-ku) - nastavil se poměrný tah a mašina si to přebrala.
U všech ostatních mašin tam ty stupně musíte ládovat po jednom, jinak to dopadne špatně (přinejmenším skluzem).
Na pantografe rušňovodič navolil v princípe rozjazdový prúd,
Takhle to měly (mají) 460, 560 a v podstatě se to dá najít i na 242 a tuším i 230 / 240: u těch přepnete kroutík Autorozjezd do nějaké hodnoty (snad tam bylo 700 / 900 / 1100 A, už nevím přesně, koukal jsem na to pře více jak 25 lety), vrazíte knipl do polohy "nahoru" a držíte, a mašinka si krokuje podle proudového relete.
Něco podobného možná mají i 131, ty po rekonstrukci neznám vůbec (a před reko tam nějaký podobný čudlík tuším, ale je to už přes 30 let...)
ad pušpul a 381:
Keď som sa o tom dozvedel, tak moja otázka bola: prečo 10 + 2 ??? A ak 10*263 idem zmodernizovať a počítam so zálohou 2*263, tak v obehu k 10 pušpul budem mať 8+2 rušňov rôznych vlastností... Tým pádom mám park k*r*vsky nehomogénny...
263 v čele vlaku dehonestuje pušpul na trati Vmax.=160km/h.
Rovno mali kúpiť 10 pušpul + 10 r381
A tých 10 r263 ponúknuť na predaj alebo dať ako zdroj ďalším 361.
Hneď od začiatku malo byť jasné: čo si kúpim a čo mi vylezie po modernizáciách: 160km/h, WTB (napr.pre režim push-pull, či viacčlen), ETCS, maximalizácia zhodných dielov...
A tá 160ka mala platiť aj pre Bdteer...
Takéto zariadenia má veľa mašiniek, ako píše miloss - 163, 363, 263 - teda z tých starších. Na nových rušňoch je to už úplná samozrejmosť.