361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
teda stacilo by tlacit zo strany ZSSK a ochotu vyrobcu aby sa preprogramoval RS podla realnych nazorov a potrieb firov. viem ze by to stalo niekolko hodin (spolu-) prace, ale ten cas (mzda technikov a firov co by na tay sedeli, dajme tomu 10€ na hodinu a hlavu ) by asi nedosiahol ani o,1% ceny masiny a masinka by bola mozno o 50% blizsie k idealu co sa s nej da urobit.
... A podstatu prispevku podpisujem vsetkymi dvadsiatimi. Je to smutne ale je to tak.
Zhrniem, 361 už lepšie nebudú nie preto, žeby to nebolo v silách výrobcu, ale preto, lebo nám také stačia. Personál sa uspokojil s nimi, že sú aké sú. Aj 363,163.. nebudemem mať nikdy v tak dobrom stave ako Česi, lebo nám také chrobačné stačia. Aj celá krajina je v takom stave, aký nám stačí.
Prosto v kontexte fejsbúkovej diskusie som si uvedomil hlavný dôvod, prečo sú mašiny v stave akom sú. Ak mašina strečkuje, nerobí to čo má, my ochotne uberieme, stiahneme výkon, pomôžeme si prídavnou, len nech nejak dôjdeme. Bez reptania, bež žiadania nápravy. A budeme s chromým strojom jazdiť ešte mesiac, dva, tri, až kým nezatrebe kopýtami úplne. To je to 1000-ročné zohýňanie chrbtov hlboko v mentalite.
Martin751: Miesto úmyslov hádzať nám do mašiny kamene by som Ti poradil radšej ochladiť hlavu v šútovskom jazere. Rušeň zo 7814 bol zachraňovať neschopnú 610, 162.006 bola zachraňovať 7814 kotrá ostal bez rušňa. A ako pozerám štatistiku, meškanie ešte krátila. Tam si choď šutre hádzať do 350.006.
A hlavne do tých, čo predčasom zakázali spoluprácu s Cargom a požičiavanie mašín. Ale miesto konštruktívneho sťažovania a žiadania nápravy tam, kde to má zmysel budeme radšej zúriť a skaly po rušňoch hádzať. A sme na začiatku môjho príspevku.
Miro, už začínaš vidieť ten zmysel?
Na facebookovom fóre v skupine "Železnica a vlaky" sa rozpútal hon na čarodejnicu a diskutéri ma tam išli hromadne ukameňovať, keďže som si dovolil na našej 162.006 v daždi na klzkej koľaji (za účelom presnej lokalizácie závady v regulácii budenia) dať pri rozjazde hneď z miesta maximálny, teda 12. stupeň obmedzenia pomerového ťahu.
Potom som tak nad tým premýšľal a prišlo mi z toho smutno. O čo mi ide a prečo to píšem sem.
Nie som smutný z vyslovených invektív voči mne, na to som si už nejak zvykol.
metal779 sa tu pred pár dňami pýtal, že či sa už dačo poriešilo so sklzovkami na 361 alebo to ostalo tak. No ono to ostalo tak. Nie pre nemohúcnosť ŽOS-ky, nie pre neschopnosť konštruktérov, ale pre našu mentalitu. Nám je totižto všetko dobre a ak niekto má od rušňa trošičku vyššie nároky ako len to, aby sa s ním odkotúľal z bodu A do bodu B podľa možnosti bez neschopnosti, automaticky je odsúdený a označený hanlivými slovami.
Prší.. veď dáme dynamiku dvojku, 60%, inak mašinka dobrá. Tak sa pýtam, načo to ladiť? Tí, ktorí stihli vidieť video, ako si sklzovka 162.006 vie poradiť na 12-ke s mokrou koľajou pri 800-900 ampéroch, pochopili, o čom je FAKT DOBRÁ sklzovka. A takú má trebárs aj tá naša šestka.
Nuž a 361? Má len takú sklzovku, aká obsluhe stačí. Lebo však ako píšem, sám som bol označený za grobiána len preto, že sa ojedinele, z času načas nebránim otestovať rozjazd po obalovej krivke trakčnej charakteristiky nášho rušňa.
Ak by prišli ku mne chlapci z Vrútok, myslím, že veľmi rýchlo by som ich presvedčil, že tá sklzovka dobrá nie je. Takto ale si sedia na hovienku a je im teplo, lebo však nik sa na to nesťažuje, nik nič nepíše do KO, všetko je OK.
PS: Prečo asi sú české x6x v lepšom stave ako naše? Prečo sú 363.5 na inej kvalitatívnej úrovni ako 361?
Think about it.
Keby som ja v takej kvalite odovzaval napajacku ci verejnu VVN/VN rozvodnu, tak by bola v okoli Viedne tma a vlaky OBB by nejazdili....
Jednoznacne tu masinu programovali ludia, co videli lokomotivu dalekohladom a to este naruby a zmensenu.
Ja sa skor navazam do toho, ze to niekto dopustil, aby sa amateri pustali profesionalne projekty.
Neda mi neporovnat cesku rekonstrukciu. Na ktoru onu bolo treba vyvijat na Slovensku to, co v Cesku dakto vyvinute ma.... Nepochopim......
-----------------------------------
No pri stave nasho skolstva a vobec elektrotechniky zacinam mat vazne pochybnosti, ze na Slovensku je dost odbornikov na regulacie a automatizaciu.
Ti lepsi uz asi usli za hranice.... Nerobim si iluzie, pretoze dnesne skoly su kvalitativne o niekolko tried nizsie, ako boli v case, ked som studoval.
Je ich vela a hlavne nekvalitnych....
Treba sa zmieriť s tým, že tá loko už iná nebude. Ja by som na nej všeličo prekusol, ale vadia mi tie spomalené reakcie.
Na peršingu vyrovnám tlak v potrubí, tým pádom aj v prevodníku, zadám požiadavku na jazdu, okamžite preskočia nože do Jazdy a mašina ťahá.
Na 361 po vyrovnaní tlaku v potrubí vybije filter, prestaví nože do jazdnej schémy, medzitým zastaví unipulz, nabehne jazdná schéma a po zadaní požiadavky na výkon to ešte potrvá, keďže filter sa ešte medzitým nestihol nabiť. Potom nesmelo začne nabiehať výkon...
To isté čo sa týka nábehu po stiahnutí zberača. Na peršingu dvihnem zberač, vyletí, filter je okamžite nabitý, ťahám. Na 361 kým vyjde zberač hore, nekonečné čakanie. Potom kým zopne HV, ktorý pri stiahnutí zberača okamžite rozopína. K tomu bonbónik - trakčná schéma je prestavená v brzde, takže keď ja po nabehnutí zberača a zopnutí HV dám požiadavku na jazdu, opäť nasleduje cirkus s prestavovaním do jazdy a vybíjaním filtra. Úžasné.
Alebo taká hlúposť, brzdím brzdím, vyrovnám tlak v potrubí...a idem výbehom. Mašina si ihneď prestaví schému do Jazdy. Pýtam sa - načo? Chcel to niekto od nej? Za chvíľku siahnem po brzdiči, pretože idem brzdiť zas, a opäť musí prestavovať do brzdy. Nie je to trošku hlúpe?
Hovorím, zmieril by som sa so všeličím, ale toto už hraničí so zdravým rozumom a ničením rôznych komponentov...
Za tie zmluvy, kde ZSSK sa taha s vyrobcom za kratsi povraz, by mal niekto letiet a vratit celorocny plat aj s odmenami.
Ale, ako pisem, niekomu to hodilo do vacku a svojej firme pacha vedome skody.
Aj tak si vsak myslim, ze by sa ZSSK mala konecne zobudit, prestat sa kamaratit s Vrutkami a zacat poskulovat po niecom novom z produkcie znamych vyrobcov. Ono vyvijat daco, co sa da v principe kupit v ramci nejakej vyrobnej serie je plytvanie peniazmi.... A z Vrutok nikdy lokomotivka nebude.... To by sme si museli vazit "pracujucu inteligenciu" a nie ju vyhanat za hranice. T.j. nielen ju dobre zaplatit, ale aj respektovat a nezavidiet. A toho sa asi nedozijem...
P.S. Nemam nic proti x63, ved ma cosi navozili, 361 vytykam jej slovenske specifika. Nedorobok made in Slovakia... Za vinu to kladiem neschopnosti ZSSK. Inym by si dotycny pan so svojou firmou take nedovolil....
Skôr, než sa zas dakto do mňa navezie, na tom druhom videu na 12-ke preto, aby sa dala dielni presnejšie popísať závada, nakoľko táto vzniká iba pri vysokých pomerových ťahoch. Na 5-ke ideš na 10 voltov až pri vyššej rýchlosti a bolo treba zistiť a napísať, pri akej rýchlosti sa to prejavuje.. teda bola podmienka ísť na 10 voltov v celom rozsahu rýchlosti. Čo pre väčšinu žilinských vrátane 162.006 nie je riziko.
Pokiaľ ide o charakter závady, usúdil som, že sklzovka v tom prsty nemá, tá pracuje úplne báječne. Problém bude v ktorejsi regulačnej karte EDYNu 22, konkrétne v meraní alebo regulácii udržiavania konštantného prúdu a výkonu pri hornej stovke plynulým odbudzovaním. Rušeň neodbudzoval, statory sa vzhľadom na otáčky proporčne magneticky presýtili, indukované napätie dosahovalo takmer úroveň svorkového, prúdy leteli dolu. Čo je povážlivé, že pri tak nebezpečne malých kotevných prúdoch neúčinkovali podprúdy X0a a X0b chrániace meniče pred zlyhaním komutácie.
Takto trilkovať a vynechávať menič na hornej stovke som ešte nikdy nepočul. Inak zaujímavé, akú tvrdú charakteristiku majú cudzobudené motory oproti sériovým, pokiaľ zlyhá regulácia odbudzovaním a budenie sa zasekne na konštantnej hodnote.
Rušeň som po zdokumentovaní závady samozrejme viac netrápil a odstavil ho po jazde v depe ako neschopný. V depe sa asi závada neprejavila, za čo dielňu neviním, lebo zistiť, čo tomu je, je veľmi ťažké v statických podmienkach, chcelo by to skúšobnú jazdu.
Dne kolega na 7839 mal zas presne tento istý problém a opäť prehlásil mašinu za neschopnú.. tak dúfam, že chalani na to prídu skôr ako vyhorí zas pol meniča.
Hnevá ma to, ale tak snáď bude dobre, lebo mašinka je inak výborná po trakčnej stránke.
Nuž a tu sú tie videá:
na ruku..
https://www.youtube.com/watch?v=Zwal4ZRxcHM
na automatiku.
https://www.youtube.com/watch?v=4OS6-K5VyAI
a pre porovnanie, toto stvára morozmrd..
https://www.youtube.com/watch?v=rLVZsjXZEEo
Porovnateľné adhézne podmienky, 361 s ťažším prevodom ide na max 800 ampérov a pri červenom zasklzovaní padne prúdovo temer do nuly, 162 s ľahším (teda väčšou ťažnou silou) prevodom ide špičkovo na 800/900 A a pri zasklzovaní zbíja prúdy na tých kultivovaných 600-700.
Úplne plynulý ostrý rozjazd aj na klzkej koľaji. Toto porovnanie by som veľmi rád ukázal Vrútočanom, ktorí si myslia, že na 361 je to so sklzovkou už dobre tak ako to je.