361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
A iste tých 160 dajú, len je otázka, za akú dobu, a čo to s nimi bude robiť.
Inak môže to tak byť preto, že Trenčín je skrz výluky odpojený, a spínačka v Teplej prepája napájanie úseku Teplá-Trenčín z púchovskej transformačky.
O 361 do Prahy sa nebojím, tam je jednosmer, pri tých 800 ampéroch a 1200 voltoch na kotve tých 160 dajú. Zas nebudú voziť 10 vozové rýchliky.
Skôr mám strach, keď sa raz nedajboh prepne štrbská rampa na sínus, ako sa tu budú plaziť tie stroje s vyplazeným jazykom. A takisto 362, 363, 350 (ak sa toho dožijú) a všetky dvojsystémky bez impulzových usmerňovačov, na ktoré sme zvyknutí, že na JS sú mocnejšie.
Na SS je úsek napájaný len z jednej strany, zo stredu, tam by boli obchádzačky nutnosťou, pokiaľ sa pri delení spínačkou neprepojí odrezaný úsek od susedného úseku.
Zas to treba brať tak, že obchádzačka je meď navyše.
Mňa by skôr zaujímalo, prečo sa tento fenomén objavuje aj medzi Trenčianskou Teplou a Trenčínom, tak to zvykne byť dosť biedne.
Podla toho, co som videl na AC, napajacka napaja priamo TV v 1. a 2. TK, priebezne sa z toho napajaju stanicne kolaje 1. a 2. Neexistuje moznost vylucit stanicne kolaje a nerusene napajat trat za stanicou.
Mozno pisem blbo, ale nevidel som moznost odpojit TV v stanici bez toho, aby prilahle tratove useky boli nejako dotknute.
Co mam skusenosti z 15kV 16,7Hz - tam sa daju odpojit separatne stanicne kolaje bez toho, aby bolo treba odpojit prilahle tratove useky. Da sa odpojit aj cela stanica a prilahle tratove useky nebudu nijako postihnute. Kazda stanica ma obchadzacie vedenie, ktore to zabezpeci.
V pripade Puchova to vidim tak, ze puchovska napajacka nedokaze v sucasosti napajat trat na sever od Puchova.
Mylim sa?
Dost ma zaraza, ze na take cosi, ako je zabezpecit napajanie aj pocas prestavby, zodpovedni velmi nemysleli....
Alebo je pes zakopany inde?
Na východe je všeobecne napätie tvrdšie, aj keď padne na nižšiu hodnotu pri veľkej záťaži, ale väčšinou drží ako prikované.
-som mal na mysli, ze to na DC ide, ale na AC to pri vykone starca napatie na filtry.
-mas pravdu, ze v useku PU-ZA sa trafo "neohrejek" (mozno troska ako tlmivka). sa mi v hlave posunula hranica AC-DC smerom na ZA= takze moj prispevok bol asi-trocha-dost-upne odveci
Pýtal som sa aj preto, lebo svietiť to začne aj na striedavine, a to aj pri 25kV, alebo tesne pod. Napriek tomu, že rezerva napätia je ešte veľká, už to svieti.
No a jazdiť do Prahy, prečo nie, len mám trošku obavy, za ako dlho dosiahnu 160km/h. Oproti 350tke jej dosť dlho trvá dosiahnuť aj 120km/h a to už ide pomerne dlho odbudená kdesi na 20A...
Moja osobná skúsenosť je taká, že podstatne viac vrások na čele mi v poslednej dobe spôsobili moje milované x62, x63. Predovšetkým bratislavské a košické.
Posdedne toť v utorok večer som lepil v Hrádku rozpadnutý hlavný vypínač na 163.057, konkrétne zaseknutú kotvičku vypínacieho elektromagnetu.. a bums 44 minút.
http://poloha.vlaku.sk/vlak/7874/
Až majú byť tie peršingy v takom stave v akom sú, to nech z nich čo najskôr urobia morozmrdy.
Mašina ťahá furt jak divá, pod nejakých 2,5 kV akurát začne obmedzovať výkon.
Možno som šťastný človek, no problémy, ktoré sa tu popísali prejavujúc sa na ramene ŽA-PÚ ja osobne nepoznám; medzi KE-ŽA podobné zlé skúsenosti nemám. Síce máme na 180-ke napätie tvrdé ale keď niekde je občas napájačka vo výluke a voltáž skrz jednostranné napájanie citeľne zmäkne, nič sa nedeje, mašina bez ďalších opatrení spoľahlivo páre na 100% aj pri 2,3-2,4 kV, akurát si už necucá svojich menovitých 800 A ale výrazne menej. Ešte som si to pekne minule odsledoval, keď začalo napätie v troleji padať, morozmrd pekne pribudil a kotvové prúdy zrazil dolu. Z mojej strany spokojnosť.
Ja fakt "žltý filter" nikdy neriešim.