361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
Tu je taký záber z rozbiehania sa za Považskou Bystricou. Viac som sa pridávať už neodvážil
Na 361, akokoľvek sa človek snaží ísť citlivo, už pri 2,9-2,8kV účinkuje nedostatočný rozdiel filtrového a kotvového napätia, a podpätie filtra. Pri 12 vozňoch takmer nemožné sa rozbehnúť.
Ešte by som mierne chápal výhovorku, že páni konštruktéri nepočítali s takým mäkkým napätím, ale to je tiež blud, keď s tým počítali u radu 189 a podobne....
mikulík - problém nastane do akej hodnoty to napätie je možné znižovať. Aj pulzný zdroj ak chce dodať konštantný výkon pri znižujúcom sa napätí, musí rásť prúd, lebo P=U*I. A tu je asi problém na morozmrdíkovi a jeho poistkách.
Ak je nízke napätie v troleji (pod limit normy), mala by to predsa odstaviť nejaká ochrana (podpäťovka) bez ujmy na zdraví (to robia už historické lokomotívy) a nie aby v modernom rušni z toho dôvodu horela poistka či dokonca celý menič. Inteligentný rušeň by asi aj mal znižovať trakčný výkon, aby napätie v troleji udržal (to je len moja domnienka, neviem či aj niekde realita). Ale aj tak, ak je napätie v troleji najnižšie možné, ale v limite normy, morozmrdík si s tým musí dať vedieť rady opäť bez poškodenia zdravia.
- ked je v zasuvke 200 namiesto 230 telka ide v pohode, lebo ma zvycajne pulzny zdroj.
- inac ja v celom dome telku nemam, lebo tam idu prevazne same blbosti a MS v hokeji si pozrem aj na PC....... ale kedze MAM ELEKTROMER tak sa musim na ficovu STV SKLADAT aj tak a to ma troska dost irituje. sorry za OT
-mozno si to predstavujem ako hurvinek valku.........tak ma spopkojne opravte
Moja "turnusová" 361.105 za určitých okolností ľúbi ostať v takej veselej medzipolohe.
Pri prechode z brzdy do jazdy ostáva režim "B", symbol EDB ale súčasne kladný modrý pomerový ťah s nápisom jazda. Aj budí, aj kotvové prúdy sú tam, no čo tá mašina reálne robí v tomto stave, ani fras nevie.
Písal som to do KO aj s plejádou ďalších podobných zábavností ale asi mi neverili, keďf to neopravili. Robí to stále.
De_De, sleduješ to napätie? My tu máme toľko elektriky, že môžme robiť rozjazd na 1100 a a tú prebytočnú, ktorá stále prekypuje z troleja, ešte aj do komótových fliaš zavárať.