361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
Odkedy 105 (moja srdcovka 163.049) jazdí, som inú na 606 ani nemal, dnes už po tretíkrát na nej..
Dnes som už do knihy nepísal nič.. človek si pripadá ako papagáj a aj tak to nespravia, len som ŽOSkárom najskôr s mojimi výlevmi na smiech.
Ale už aspoň celkom pekne jazdí.
Vyhliadol som si zopár vozňov Bdteer, a Duko a 362.001 písali, že to nebrzdí. vysvetlili sme si teóriu,ako by to malo byť a prax... viď obrz. 1. Na vozni sú 4 osi, na každej 2 kotúče, a zvláštnosť je, že na každej osi minimálne 1 čelustie nedolieha (obr. 2 -> kotúč z opačnej strany). Našiel som v papieroch k daným brzdovým jednotkám, že odľahlosť má byť max. 2 mm, no nech škúlim ako chcem, "troška" více ... Na danej osi, na druhom kotúči je všetko tak ako má byť.
Záver nech si už každý urobí sám ... , snáď týchto pár strán niekomu pomôže, že ako to vlastne funguje resp. nefunguje...
Teraz sme v zime boli na skok v Rakúsku a tak mi to prišlo zvláštne, keď som videl, ako na Meidlingu zaletoval sneh a rýchliky tam vchádzali ako besné.. sme sa svorne zhodli, že v polke peróna mali poniektorí ešte dobrých 90. Potom to škrabol a na konci úplne v pohode stal.
http://www.vlaky.net/upload/online/diskusia/720052-1.jpg
Vidím to ako Duko. Na Bdteeroch vypustíš 1,5atm, dlho dlho nič, potom čosi, potom nejaký náznak spomalenia a zrazu to brzdííííííííí, aj keď stále to nie je žiadna sláva. Oni tie vozne nebrzdia (nebrzdili) bohvie ako ani v lete. A čím je menšia počiatočná rýchlosť, tým je brzdenie žalostnejšie. Bymáky, Bmeery, Beery tiež trpia podobným neduhom, ale nebrzdia tak nahovno, ako Bdteery. Vraj sa to už zlepšilo k lepšiemu, ktovie. Táto zima to nedala šancu veľmi vyskúšať.