361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
Je pravda, že na zatvorenie kohútu od BSE by sa malo prísť pri skúške brzdy, ale reálne už ostalo na to pár ľudí takmer neschopných. Dokonca som sa stretol už aj s tým, že kolega nevedel, kde v ešuse sú brzdiče. A k tej neschopnosti, prosto nastúpili na vozidlo, ktoré bolo po preprave (bol to peršing, eso) mali ho rýchlo sprevádzkovať a odstúpiť s ním zo súpravy. No a nenapadlo ich dôsledne skontrolovať polohu kohútov. Netrvrdím, žeby to nemali vedieť, ale.. šlo o to, že väčšina zatvára iba výstup z BSE v preprave, ale poniektorí aj vstup. Nuž a nešťastný kolega bral mašinu po poctivcovi, čo babre aj do vstupného kohúta a ten mu už ani vo sne nenapadol. Navyše každý, čo je v časovom strese väčšinou začne hľadať chybu tam kde nie je a už šťukal s ističom BSE, kontroloval ovládače.. Preto by ten RS mohol byť v tomto nápomocný a upozorniť obsluhu na možnú triviálnosť.
Predsa len, škodovácka technika je preslávená prudko nelogickým rozmiestnením kohútov a nelogikou ich prestavovania.
Vztah mezi polohou ovladače a skutečným tlakem v HP se neřeší. Předpokládá se, že na zavřený kohout brzdiče by se mělo přijít při zkoušce brzdy a během jízdy by tato situace nastat neměla.
EPB (doufám, že máš na mysli ep-brzdu) v řídicím systému neřešíme, zavání to potřebou schvalování bezpečného systému (= stohy papírů).
...nepríde na to.
O 361 je to jasné, tam je tá automatika taká garážová, ale ani namakaný ešus v tomto o nič chytrejší nie je. Stačí mu totižto zatvoriť obyčajný kohút na výstupe brzdiča a autamatika na nič nepríde, nič ma neupozorní. Po zadaní súhlasu hl. jazdnou pákou zadáva napätie na odbrzďovací ventil, v riadiacom vzduchojeme brzdiča (kde si podľa všetkých mojich zistení meria skutočný tlak) dvihne na 5 barov a zároveň hlási tlak v brzdových valcoch (keďže k odbrzdeniu skrz zavretý kohút logicky nedošlo). To je všetko.
A to iste aj v opačnom, povážlivejšom stave: Ak pri vypnutom EDB-čku a súčasne zavretom brzdiči cez ARR požadujem zníženie rýchlosti - brzdenie, regulátor krátkymi impulzmi asi v polsekundových intervaloch sa snaží postupne odpúšťať tlak z HP, ale aj napriek tomu, že sa na výstupe brzdiča žiadna zmena nedeje, nehlási obsluhe žiaden neštandarný stav, nopokúša sa o žiadne ďalšie opatrenia. Ono ani nič iné urobiť nevie, keďže regulátor s posúvačom núdzovej brzdy (VZ) nespolupracuje, jedine by som možno od toho očakával nejaké zavalenie prídavnej brzdy a výpis o zlyhaní priebežnej brzdy, prípadne strate ovládateľnosti priebežnej brzdy.
Já v tom nic překvapujícího nevidím. Signál k brzdicímu ventilu BSE-čka jde od plusu přes kontakt na ovladači brzdiče (resp. přes obdobný kontakt na hlavní jízdní páce), kterým se dá brzda vynutit kdykoliv, do ŘS, kde je v sérii spínač, kterým může brzdit ARR, na ventil.
Odbrzďovací (a "přebíjecí" a švihový) ventil jsou řízeny paralelně z ovladače a ŘS, přičemž napájení není z tvrdého plusu, ale (aspoň teda u nás) až z výstupu ŘS na brzdicí ventil - když se teda brzdí, tak zapojení samo vylučuje možnost odbrzďovat (švihat, přebíjet).
V ŘS jsou ještě nějaké další spínače, které zajišťují preferenci, ale to bych už zacházel moc do detailů.
Taky TRAXX ci 189 sa da preprogramovat aj na kompenzator ucinnika.
Svajciari, ked im v Simplonskom tuneli zhorel 110kV kabel do napajacky v Iselle, nasadlili v stanici Domodossola 2 preprogramovane traxxy, aby dokazali udrzat napatie na potrebnej urovni aj pri jednostrannom napajani.
Teraz zakupuju mobilne kompenzacne stanice, aby neblokovali zbytocne masiny.
zaujimalo by ma, ako sa s vrtochmi nasej infrastruktury dokaze vysporiadat taky taurus alebo 189DB ci vectron.
Pre porovnanie (3kV DC) by som rad vedel, ako je riesene napajanie Brennerbahn. Dlhe sklony, tazke vlaky s 2 masinami (cca 12MW)....
Viem len tolko, ze tie 3kV tam az tak uzkostlivo nedrzia a byva tam aj znacne viac. U Talianov musia byt masiny znacne odolnejsie voci vykyvom napajania...
Na systeme 15kV 16,7Hz je pripustna tolerancia: 16,5kV +10% a -30%.
(11,55kV az 18,15kV). Minimalne som nastavoval synchrocheck na take hodnoty napatia. Pravdepodobne aj ochrany su nastavene tak isto.
Na striedavine je za vykyvy napatia zodpovedny aj zly ucinnik. Resp. jalovy vykon. Produkuju ho vlastne vsetky masiny, co u nas jazdia, snad okrem tych, co maju za trafom 4-kvadrantovy menic. (380/381?) Vsetko, co obsahuje za trafom diody a tyristory sposobuje "neplechu"z principu. V tomto nedam dopustit na taurus a masiny s podobnou elektronikou, tie drzia ucinnik blizky 1, cim je pokles napatia znacne nizsi. Holt, moderne masiny nie su len o rychlosti, vykone, dizajne, ale aj o lepsich "elektrickych" parametroch....
Peršingy bez problémov idú, aj keď je na voltmetri rovno 2kV, gorila tiež nemá problém, pokiaľ sa nespraví prechod na sérioparalel, to je bez šance. A čo sa týka tých novších - 671 - tie si myslím tiež obmedzujú výkon s klesajúcim napätím - aspoň pár krát sa mi stalo že mašina bola rýchlejšia ako moja ruka a ako padlo napätie kdesi na 2,2kV, hneď spadla z prúdom nižšie.
Za to vsak masiny nemozu.... Na druhej strane ma udivuje, ze konstrukter neratal so stavom infrastruktury. Predpokladam, ze konstrukteri obdobnych masin v Cesku s dotycnymi vrtochmi ratali, nakolko som nikde necital, ze by ceske rekonstrukcie hromadne zdochynali....
Ak som dobre studoval mne dostupne schemy, u nas sa kazda tratova kolaj napaja samostatne, na trati neexistuje paralelne spojenie (iba, ze by vynimka).
Tym padom na koncoch vznikaju slusne ubytky.
Jedine miesto, kde vidim dovod na delenie je niekde uprostred medzi napajackami, kde je zmena fazy.
Ale je to vec konceptu, ktory zrejme nie je up to date.
471/671?
Znamená to, že napätie filtra je nižšie ako 3000V? Koľko?
Pýtam sa práve preto, lebo na žlto sa filter zvykne rozsvietiť už aj pri 2,8kV a niekedy zvykne vyhodiť HV s nápisom "podpätie filtra", alebo "nedstatočný rozdiel filtrového a kotvového napätia", aj keď je napätie v troleji ešte v norme.