361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
takže je to len krabica , čo ťahá za sebou kočáre ... a občas aj dotiahne kam treba ...
tá informácia so sníženým napätím ,zaujímavé info...
EPB: ja by som si to vedel predstaviť minimálne na IC vozbe, kde by to malo význam ....
Takže De_De, ... vyriešené ...
Tu poznámku so svihovanim v kontexte so skôr napisanym beriem späť.
wagoo, co viem, 363.5 by to mali mať podobne ako morozmrdy. Reverzibilny impulzovy menič budenia a mechanické nože s polohami 0-J vo funkcii odpojovacov MS.
mourek01 a Hajnej: vďaka, ostatné otázky budem klásť vo fóre na 381, nech to tu nepletieme, aj tak sme to tu otapetovali niečim, čo s týmto síce môže mať súvis, ale nakoniec nemá
Ale můžu se mejlit, zas tak detailně ji neznám.
Přimět ho ke švihnutí není nic těžkého: stačí navolit nižší rychlost, nechat ho pořádně zabrzdit, a pak navolit rychlost vyšší.
Wagoo: je to řádově několik sekund.
A co se týče kohoutů, tak preferujeme koncáky, bo je to jednoznačná informace. Bývá jich někdy už docela dost: brzdič, přídavná brzda, doplňková(é) brzda(y), potrubí k podvozkům a napájení tlakových relé podvozků.
Co sa tyka brzd a teplot,ja som sa k necomu dostal, nie skrz 380 ale voznov , je mozno pre rusnovodica dobre informativne vediet, pri akych teplotach sa tocime pri prevadzkovom brzdeni na tych kotucoch. Mozno by za zmienku stalo, pri aktivnej edb a pri odstavenej edb (tj priamom ucinku priamocinnej brzdy)
361.001: ano, prave na to som cely cas narazal, nakolko je tu spusta miest, odkial sa zbieraju informacie o tlakoch vzduchu (brzdovy valec, pomocne vzduchojemy, tlak v hl.potrubi, odvetravanie, pri parkovani atd atd.) Ak ma to byt napomocne ci uz skrz diagnostiky, ci uz jazdy ako takej, tak by tieito stavy mohli byt monitorovane. Ono ano, stale tu ide o to, ze rusnovodic ma mat znalost HDV, ale predsa je len clovek, a ak su kohuty porozhadzovane po voznoch (berme ep resp. push-pull) po celej suprave.
Preto bola otazka do vyvoja, ci je to problem zahrnut do stavovych hlasok ako standart resp. je to vylucne len a len vecou zadavatela??
ono s 362.001 sa znazime pochopit logiku, ktora tvoji softwarovu cast toco stroja, a medzi akymi mantinelmi sa da ratat s debiluvzdornostou, a ake mantinely ma riadiaca cast (a to je uz jedno ci 361, 671, 380) .... teoreticka rovina
Morozmrd má švihovanie asi vyoperované úplne.
Ku kohútim zápasom, fakt tu o žiadne nestojím, ani tú debatu tak nevnímam.
Skrátka a naposledy, celé to bolo o tom, na čo ľudia za kniplami zabúdajú a čo by bolo fajn, keby im RS dokázal pripomenúť, opraviť ich nesprávne konanie a pod.
2 roky som robil takú nevďačnú funkciu, kde m.i. som bol aj "přítel na telefóně" pre zverených stroskotancov na trati a vtedy, pri počúvaní a riešení absurdností a problemov, ktoré si sami vyrábali a potom sa v nich topili, neraz aj od skúsených majstrov som si naplno uvedomil ako je ľudský mozog zadrôtovaný a ako iracionálne v stresovom vypätí koná.
Proto koncák na kohoutu ano, ale nějaký expertní systém je pouštění se na tenký led.
Wagoo: výstupy ARR na přebití a švih se přerušují přepínačem ep-brzdy, u digitálních ARR se blokují softwarově.
Oteplovací číst modelu není nic složitého, na to stačí středoškolská fyzika - prostě se spočítá výkon brzdy a podělí se tepelnou kapacitou nejvíc opotřebených kotoučů. Složitější je ochlazovací část, zejména závislost na rychlosti. Naštěstí byl u 380 k dispozici záznam z trápení kotoučů na Knorrovic zkušebním stavu, kde bylo vidět chladnutí za stání a ve 120 km/h.
Jinak většina podobných modelů skončí v rovině zbožných přání, protože ten, kdo po něm tak strašně touží, není schopen/ochoten podniknout příslušná měření. Případně to skončí u parametrů vycucaných z palce, kde pak každý kritizuje, že jsou špatně, ale říct nějaké lepší už nedokáže...