361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
PS: (sice troska OT) 362.006 sa ma ako???? tiez sa sprava ako velky elektricky somar (zatne sa a nejde), ci poslucha firu v ramci normy???
Čo sa týka ešusu, ja osobne môžem potvrdiť, že prvky sú na pulte rozmiestnené vcelku rozumne a ruky na ne idú pomerne rýchlo intuitívne, bez pozerania a hľadania.
Na 380 som bol 2x, nejazdím na tom, tam to posúdiť neviem.
mourek, teraz nerozumiem, na čo sú na 363.5 polohy kontroléra B1 a B2, keď má samostatný ovládač OBE1? Tie nahradzajú iba kopýtko, alebo je to podobne ako na ešuse, EDB a brzda pneumatická? (hoc potom mi tam chýba aj tak ešte rýchlobrzda)
Čo za polohy to vlastne sú?
Škoda, že keď som bol v Ostrave na výstave, bolo R-eso zamknuté, tak som ho obdivoval iba zo schodíkov cez okno.
Cez to všetko mi prišla tá modernizácia oproti našej maximálne profesionálna; nové, resp. inovované dvere; či už vonkajšie vrátane spúšťacieho okienka alebo do strojovne s bezpečnostnou kľučkou, verím, že vďaka ním je tam podstatne menej hluku a prievanu, čo je pre obsluhu maximálne dôležité.
Aj tá príjemná zelenkavá použitá na obkladoch vrátane bielych plastových/poplastovaných lemov okolo lichobežníkového okienka, vybratí a výklenkov v medzistene atď.. príde aspoň mne subjektívne príjemnejšia ako naša nemocničná biela doplnená o štetcom očapané pôvodne preglejkové krycie lišty a kovové časti.
Ešusy, nech už mám voči ním akúkoľvek osobnú averziu, mi prídu proti tým našim pokusom v mnohých ohľadoch neskutočne premakané.
Nicméně kontrolky se u nás všeobecně přesunuly na displej, na pultě zůstaly v podstatě jen požár a porucha, které běžně nesvítí (někde průtok 163/362, zapnuté topení reko 754). No a displej se dá ztlumit. Navíc se často nabízí noční/denní režim.
Snad všechny loko jsou u nás jsou schopné jezdit bez displejů, ty co jsou na něm hodně závislé mají dva (obvykle pak jeden funguje i jako zobrazení tachografu).
Co se týká displejů, tak v tom razíte poněkud neobvyklou cestu. Jak Vaše 361 tak 757 mají displeje navzájem nepodobné a dokonce nepodobné i čemukoli mě známému.
ESO 363.5 má kontroler z Peršingu přestavený na S-J-V-B1-B2, takže se jím dá loko normálně ovládat, nechápu proč máte kopítko, J++, J+, 0, J, J-- a tlačítka J-V-P.
Fascinuje mě, že máte Peršingy a Esa s nějakým ovládáním pak Ešusy a Push-pully, které jsou hodně podobné a dvě loko z vlastní produkce které, jsou s odlišným ovládáním navzájem i vůči ostatním .
Len som si dovolil vytknúť malú kozmetickú chybu, ktorých je tam trošku viac, a je to môj subjektívny názor, nikomu ho nevnucujem. Ja som tiež rád, keď mi v noci do zorného poľa svieti toho čo najmenej a čo najmenším jasom, ale cez deň je to úplne iné. Toť vsio
Na stranu druhú už si jednak na to ľudia zvykli takto a potom zas počas sedenia by sa museli pre zmenu ďalej naťahovať pri prepínaní z výbehu do jazdy a naopak.
Ešte by bola potom iná možnosť a síce "súhlas" udelený držaním tlačidla "J" doplniť o možnosť pri automatizovanom riadení obslúžiť taktiež držaním manevrovacieho tlačidla "+" a bolo by po chorobe krátkych rúk.
Večná škoda, že tam miesto tých nešikovných tlačidiel nie je nejaký menší rajčáčik s polohami V-J-S, bolo by to elegentnejšie a pre obsluhu intuitívnejšie;
takýto kontrolérik a jednotlivé polohy v ňom by sa dali nájsť a obsluhovať pohmatom, bez potreby podsvietenia.
Škudujem dokumentáciu k 162 a zisťujem, že signál w0 exponenciálne klesá od 30 km/h a zaniká pri 60 km/h. Signál w0 predstavuje navyšenie požadovaného trvalého kotevného prúdu vyjadreného signálom wE na maximálny rozjazdovú prúd. V pásme nábehu do plného ťahu až do 30 km/h sa sčítavajú signály w0 s wE (rušeň teda rozbieha na max. prúd), nad 60 km/h po zániku w0 už ostáva iba wE, teda rušeň rozbieha trvalým prúdom (715 A).
A toto zjavne otrocky okopírovali aj na 361, takže z tohoto hľadiska je to v poriadku.
To, že niektoré klasické bundáše driapu aj pri vyšších rýchlostiach na 800-900 A, nie je dané ich všeobecnou udatnosťou, ale je to chybou nastavenia.
Ale vážne;
ono zas úprimne, ja mám tie morozmrdy vcelku rád a teším sa vždy, keď naň leziem. Keď si spomeniem na moje zážitky s nimi na časy, keď to začínalo jazdiť.. už sú to dnes švajčiarské hodinky proti tomu. Celkom to už fajn ťahá, na tú bižutériu, ich špecifiká a vrtochy sa dá navyknúť.
To, že tu občas skritizujem to alebo ono, neznamená, že nemajú iné prednosti, respektívne že iné rušne podobné alebo iné nedostatky nemajú tiež.
Kritizujeme 361 s naivnou vierou, žeby v určitých veciach mohli byť ešte lepšie. Keď už reku sú "naše".
---------------
Jooj.. a keď už som spomenul, že kritizujeme; zabudodol som v rámci zápalu.. tie manometre!!!! šmááária! To čo sú.. z materskej školy, resp. vyrábali ich v tých sociálnych spolkoch ľudia s mozgovou obrnou? Aj kukučkové hodiny starej matere majú viac čiarok. Akú triedu presnosti majú mať manometre? A aký je tam najmenší dielik? Ako viem z toho zázraku bezpečne odčítať, že som u kotúčov vypustil 8 desatín baru? Že som vypustil bar? Aj to amatérske bodové podsvietenie.. neponosoval by som sa, keby som nevidel 100-krát elegentnejšie prevedenie tak "bezvýznamného" budíka na pulte ako je manometer.
Akože netvrdím, že som také tie hračkárske manometre nevidel aj v iných rušňoch. No považujem ich za akúsi lacnú náhradku dielni typu "akú mala takú dala", pri všetkej úcte, nie sú súce modernizátov z certifikovanej ŽOS-ky.