361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
Mne písaním týchto príspevkov fakt nejde o nejakú kritiku, zarýpnutie si, ak to nedajbože niekto takto pochopil. Ide mi o dobro tých mašín, ktoré sú tu, množstevne pribúdajú a ešte dlho tú budú.
Ako som napísal v počiatkoch prevádzky 361, tieto naše morozmrdy sú odsúdené na to, aby boli aspoň ako-tak dobré a aby jazdili k spokojnosti nás a v konečnom dôsledku našich cestujúcich.
A čo sa týka tej lenivosti - ony sú všetky lenivé. Povel k dvihnutiu zberača môžeš dať bez problémov hneď pri návesti "stiahni zberač" ak už máš stiahnuté, prípadne ešte pred deličom 1 a 2 koľaje, pretože kým vyjde zberač hore, a zopne HV, tak to trvá neúnosne dlho a stráca sa drahocenný čas, ktorého je hlavne pri meškaní málo.
Tak isto tlačítko pomalá jazda. Odsledoval som si to z okna - bez problémov sa dá tlačítko stlačiť aj dobré 2-3 vozne (odhadom) pred rýchlostníkom dovoľujúcim vyššiu rýchlosť, či "Kčkom" alebo poslednou výmenou, pretože kým jej dôjde, že po odrátaní všetkých osí má ihneď začať ťahať na zvolenú rýchlosť, trvá to večnosť.
S brzdením v ARR som sa radšej ani nehral a ako to tak čítam, ani nebudem radšej
Moja skúsenosť jazdy na ruku s 361 bola taká, že pri vyšších prúdoch začali búchať kotevné meniče a iné rôzne permutácie poruchových hlásení, tak som radšej nechal lenivú automatiku, ale bolo to dávnejšie.
A čo sa týka "ergonomie" pultu, nie je to najhoršie, ale tlačidlá režim jazdy mi lezú na nervy (čo tak aspoň zvýšiť jas ich podsvietenia?), ďaľšia vec čo je otras sú kontrolky HV a zberača. Ich žalostné podsvietenie vidno sotva v noci, nie to ešte cez deň - to je taký problém to podsvietiť?
A teda tiež vôbec nechápem, prečo keď si chcem osvetliť pult a prístroje, musím sa naťahovať doľava až k rádiostanici, keď pôvodne to bolo všetko krásne vedľa ľavej ruky...
Natíska sa mi len jedna otázka - vážne je problém prizvať si spoluprácu niekoho, kto má aspoň potuchy o tom, ako sa má rušeň správať čo sa týka trakcie a o tom, čo potrebuje mať rušňovodič na dosah ruky a čo potrebuje vidieť??? Pokiaľ pult navrhuje niekto, kto si zmyslí, že tento vypínač bude naľavo a tento napravo, lebo jemu sa to páči tak to nemá zmysel...
Mašina by mohla byť natoľko inteligentná, že by z počtu osí (keďže vozí už len vlaky osobnej dopravy, kde hmotnosť na os je zhruba konštantná) a ustáleného odberu pri konštantnej rýchlosti, prípadne z dosiahnuteho zrýchlenia pri danom rozjazdovom prúde vedela priblížne určiť aktuálny sklon trate.
Skrátka nahrať tam nejakú zložitejšiu závislosť, charakteristiky.. na základe čoho by si vyrátala - 48 osí - 100 km/h, 500-A, zrýchlenie=0 - stúpanie bude cca 15 promile.
A teraz.. ak v takomto okamihu pri stovke stalčím 90, tak prejde z jazdy zľahka do brzdy a tu dajmetomu nech ten vzduch nevypúšťa.
Ale ak ide s tými istými 48 osami 100-kou a aktuálny prúd je 300 A v režime EDB, tak už by automaticky mala kalkulovať s tým, že je na nejakom 8 promilovom spáde trebárs a teda pri stlačení 90-ky automaticky ide bez zaváhania pol baru dolu. Načo sa tam o nemožné pokúšať EDB-čkom?
Podmienka je, žeby v oboch prípadoch prišla reakcia absolútne hneď.. Mašina si musí vstupné podmienky dokázať prepočítavať vždy a stále, algoritmus musí bežať v slučkách stále a krok dopredu, aby bola okamžite pripravená na hocijakú zmenu, ktorú obsluha od nej bude požadovať. Teda ona musí byť o krok vpred, ona už musí vedieť, že ak v tomto okamihu stlačím to a to, ako sa má zachovať.
Takže ak idem 120 a stlačím 100:
Ak mám 44 osí a odber 300 A, zjavne idem po rovinke alebo len do mierného kopca.. tak fúknem dolu tých 6-8 desatín baru, EDB na maximum a pri tých 110-108 km/h začne vyrovnávať súpravu. EDB drží na maxime ďalej, pre prípad, žeby to boli kotúče a súprava by povolila skôr. Ak vidí, že po pokuse o vyrovnanie súprava intenzívne spomaluje ďalej (špalkáče), tak nech aj trochu zašvihuje. Nechápem, prečo sa na HMH-ckej automatike tak krčovito bránia švihu.
A zas iný prípad, opäť brzdenie zo 120 na 100..
mám 20 osí a odber tých istých 300 A. Predpokladám, že idem hore briežkom tých 6-7 promile, tak po stlačení stovky vyradím kladný pomerný ťah, prejdem na maximum do brzdy a vtedy buď nevypúšťam nič, alebo to zľahúčka líznem spustením troch desatín baru, s tým že pri vyrovnávaní nešvihujem.
ďalší prípad - 20 osí, 250 A v brzde.. predpokladám jazdu na spáde..
Po stlačení stovky spustím bez akéhokoľvek zaváhania aspoň pol baru (ešte podľa veľkosti spomalenia by mašinka vedela predpokladať, či má špálky alebo kotúče a úmerne tomu korigovať začiatok odbrzďavania), a tým že viem, že ide o krátky vláčik, brzdím vzduchom aspoň do nejakých 105-103 km/h.
Toto všetko sa dá mašinu naučiť.. popísať nejakými závislosťami, funkciami, krivka sa dá interpolovať z nameraných bodov.
Krásny námet na diplomovku, v spolupráci so šikovnými automatizátormi a programátormi. Dalo by sa to prevádzkou krásne vyladiť a vychytať, nestálo by to veľa.
Len musí byť záujem a ten, čo to robí, musí vedieť, čo to má robiť.. ako sa má taký vlak správať. A aby to bolo fakt namakané, musí do toho vstupovať oveľa viac veličín ako nejaké 3-4.
Streľam ale analógia s ťahom/EDB/takovými brzdami zrejmá, regulácia zas nie je triviálna úloha a pokiaľ nepoznáš matematické modely, tak ešte menej.
Na tomto už nepredpokladám,. že bude mať ochotu niekto niečo zmeniť, ale predsa len..
Spínače návestných svetiel nemajú čo robiť tam, kde sú.. het s nimi, na kraj pultu.. svetlá si zapálim raz na začiatku šichty a zhasnem na konci. Naopak, naťahujem sa za stieračmi, osvetlením pultu, prístrojov ani nehovorím.. Tie treba bácnuť pod ruku - tam, kde sa pália návestné svetlá..
Osvetlenie pultu.. tie hrozné silné biele lampy, čo vypaľujú sietnicu.. už ich ktosi olepil čiernou páskou, aby púšťali len zlomok svetla.. tam by stačilo malé smerové LED osvetlenie, nie toto monštrum.. a ešte biele telesá, čo bije do oči v zornom poli inak celého čierneho putlu. Alebo sa inšpiruje opäť zo 671. Neznášam ešusy, ale tam je aj toto poriešené oproti 361 úplne super.
A pod jedným spínačik osvetlenia pultu presunúť z toho kraja pekne dostredu nad rýchlomer na spodnu stranu striešky medzi tie osvetľovacie neónky.. nech je to pre obsluhu aspoň trochu ergonomické a intuitívne.. podobne ako na pôvodnych lampoičkách na 362/363, kde je spínač priamo na telese lampičky.
Fantómové bolesti a chybové hlášky z tejto mašinky stále k spokojnosti úplne nevymreli..
Len jedna za všetky..
Chytil som sa prvýkrát kopýtka, mašinka z toho zjavne dostala zažívací šok, nakoľko po zabrzdení a odbrzdení vypísala hlášku: "Tlak v PE prevodníku"
Inak ale ťahala aj napriek tomu ako díva sviňa, viď foto.. pritom však pri brdzdení EDB sa už žiaden prevodník neplní.. asi jej to konštruktéri zabudli povedať.. ťaký detail. Nepomohlo zašvihovanie, nepomohlo vydojenie rozvádzača, ono to bolo zjavne od kopýtka, ktoré už prevodník neplní.. Ale no... hlavne že ťahala.
---------------
Akože fakt, lepší sa to, ale stále oproti škodováckej technike vidím more nedostatkov a doslova školáckych chýb, lacného amaterizmu u tých našich 361-tiek.
Sám by som bol rád, keby sme aj my na Slovensku vytvoriť schopný rušeň, zatiaľ mi to fakt príde, že Česi na K-čku sa môžu z nás naďalej smiať. A oprávnene.
Kolegovci djk, ufo a ďalší;
Viem že sa ľahko kritizuje, preto sa snažím dávať aj riešenia. Tí, ktorí toto čítate a máte projekt 361 na starosti, skúste tieto poznatky prosím posunúť ďalej a tlačte na výrobcu, nech aspoň čo-to z uvedeného zlepšia. Bolo by to super. Píšem to sem, lebo za jazdy človbek podobné slohy čas vypisovať nedá, mašinky chodia z ruky do ruky.
Zavše som skúšal na normálnych peršingoch tlačidlo nula.. ak ho človek v správnu chvíľu stlačí, zastane to ako do páperia.. skúsil som na 361... pri vchodovom návestidle, teda na zábrzdnú vzdialenosť, zo 110 km/h. Stlačím nulu.. nič.. nič... nič.. vlak valí, už je na výhybkách.. začne s nevôľou EDB-čkovať.. 109...108.. možno by po nejakých 600 metroch spustila aj zo pol baru dolu.. no sekundy ubiehajú, už som na staničnej koľaji, smrť v očiach. Bácnem bar dolu.. a teraz perlička.. mašina keď vidí, že som jej urobil zásah, povolí EDB..
To je úplne že gól.. ako to dobre lapí, pred povoľujem brzdu.. ona sa nebráni.. Kua, šak ak je požiadavka na nulovú rýchlosť požiadavka ARR na brzdenie by mala byť nadradená môjmu odbrzďovaniu. Či nie? Ja verím, že ak by som pri 50 km/h vyrovnal, ona by ostala spokojná.. moooožno by neskôr znova začala na tú nulu pribrzďovať EDB.
Konštruktéri.. naštudujte si prosím dôkladne problematiku, učí sa to na vysokých školách. Veľká odchýlka požadovanej a skutočnej veličiny - okamžitý veľký zásah, ktorý sa zmenšuje zbližovaním týchto hodnôt. a naštudujte si prosím aj čosi ako "anti windup". Tá mašina o takýchto veciach nemá zjavne ani potúch, ona sa regulačne rozkmitá na ďalšie 3 km jazdy. Ešus 671 dokáže tlačidlami brzdiť priam rozprávkovo.. tam sa choďte pozrieť, ako sa to robí.
ďalší postreh..:
Idem dolu gánovcami popri pracovnom mieste.. 50-ka.. samozrejme na EDB to neudrží.. spustí si pol baru.. spomalí.. ale vyrovnať? načo! Ešte si sama bez môjho vedomia prepne z jazdy do výbehu (to je hlúposť koncepcie tlačidiel, keby bol pôvodný otočný spínač PVJS, prípadne rajčák, nestalo by sa)
Pracovné miesto skončí, dám do jazdy, stlačím 100-ku.. nič.. má ma v paži. Kým to manuálne neodbrzdím.. Tak do frasa.. čo si si sama vypustila to si láskavo aj doplň. Čo mám ja s tým?
Hovorím.. ARR by patrilo prekopať celé. Ešteže že chodiavam bežne na ruku.. tam je tá mášina ako tak fajn.. páčila sa mi.
Na ruku to chodí celkom fajn, automatika tam stojí bohužiaľ za prd.
Rušeň ťahá aj napriek ťažkému prevodu (za sucha) celkom pekne, bohužiaľ nútiť tomu vyššie prúdy je nutnosťou. Dúfam, že časom nezačnú tie trakčáky bauchať.
Pojazd urobili vo Vrútkach fajn, nebuchoce, nedrme, nehŕka.. zas je to ešte nové.. no..
EDB kvitujem, že kopýtkom sa ovláda už nie tlak v prevodníku, ale priamo el. signál.
Lenže;
stoji to v konečnom dôsledku aj tak za prd, keďže nábeh do plného výkonu a zbeh do nuly trvá neskutočných 10 sekúnd.
Ide o to.. aby kopýtko bolo pre obsluhu použiteľné, príjemné a pohodlné, malo by byť oveľa živšie a operatívnejšie.. tak do 3 sekúnd nábeh do plného výkonu a naopak.. myslím bohato by stačilo. Veď tá mašina neťahá 700 metrové nákladné vlaky, žeby sme sa mali obávať rázov v súprave. A ak aj, rázy v súprave oveľa vo väčšej miere spôsobuje sklzovka ako by spôsobovala rýchlo nabiehajúca EDB.
Páni konštruktéri by sa mali ísť pozrieť ako rýchlo nabieha do výkonu jazdného a brzdného taká 380-ka, ES64F4 od Siemensu.. rušne o výkone 6,4 MW. Tá dynamika a reakčna pohotovosť je tam niekde úplne inde.. Prevezte sa na tom, že netáram do vetra.
Späť ku kopýtku na 361.101.. nepohotové - nepoužiteľné.. ak mi treba upraviť rýchlosť o 3-5 km/h volím si to líznuť vzduchom, je to pohotovejšie, skôr odbrzdí a vyrovná 10 vozová súprava ako toto nešťastné EDB.
Zároveň v polohe rajčáku rýchly nárast a rýchly pokles by neuškodilo troooošičku zrýchliť aj nárast a pokles kladnej ťažnej sily. Si treba uvedomiť, že rušeň je sprevodovaný na 160 km/h. On pri 800 A ťahá na háku oveľa slabšie ako 163 pri 800 A.
Automatika.. Sodoma-gomora velebnosti.
V prvom rade tá mašina neskutočne dlho premýšľa. Ona je horšia ako Cicero.. oná má ťahať a robiť, nie premýšľať..
Idem 100, stlačím 120.. nič.. nič.. stále nič.. ešte nič.. a až po chvílke začne dvíhať pomerný ťah na dosiahnutie novej predvolenej rýchlosti. Pri možnostiach dnešnej mikroprocesorovej techniky.. reakcia musí prísť v okamihu. Nastal veľký rozdiel požadovaneja skutočnej rýchlosti, okamžite prebehne proces v regulačnej slučke a nastane korekcia. Tá 361 mi príde, že 5 sekúnd čaká, že či ju nepotisne do chrbta dajaký hurikán.. a ak sa nič nadpozemské neudeje, potom s nevôľou začne ťahať ona.
Na základe výsledku šetrenia Vám oznamujem nasledovné:
Z hlásenia “Hodnotenie prevádzkovej situácie ZSSK zo dňa 22.9.2013“ bolo zistené že dňa 22.9.2013 rýchlik R 610 meškal celkom v konečnej stanici Bratislava hlavná stanica + 93 minút. Ako vyplýva zo zápisu dynamiky a narušenia jazdy vlaku R 610 tento mal + 15 minútové meškanie v stanici Východná z dôvodu poruchy nabíjania hnacieho dráhového vozidla radu 361004 BA (HDV). Ďalšie meškanie bolo spôsobené plánovanou výlukou ŽSR na trati Púchov - Trenčín z dôvodu rekonštrukcie trate. Tieto dôvody sú bohužiaľ dôvodom meškania predmetného vlaku aj v iné dni.
Prevádzkyschopnosť HDV radu 361 nie je ZSSK ľahostajná a všetky pripomienky z prevádzky ku HDV radu 361 sú obratom premietnuté do rokovaní s dodávateľom resp. hlavnými subdodávateľmi.
U HDV radu 361 došlo v priebehu mesiacov 09-10/2013 ku úpravám v riadiacom systéme Mirel RS361, ku úpravám SW v komponentoch výkonovej elektroniky (meniče EVPU) a ku komplexnej úprave diagnostiky HDV.
Uvedené zmeny sú priebežne vyhodnocované a vlastnosti HDV radu 361 sú sledované predovšetkým na vlakoch R 603 až 612.
Na uvedených obehoch vlakov sú počas jazdy vlaku na stanovišti prítomní servisní zamestnanci ŽOS Vrútky/HMH/EVPU (tento doprovod je dohodnutý v období od začiatku októbra do polovice novembra).
Prijatím vyššie uvedených opatrení dostáva ZSSK už spätnú väzbu. Môžeme konštatovať, že prevádzkyschopnosť HDV radu 361 sa postupne zvyšuje, čo znamená, že aplikované zmeny majú svoje opodstatnenie. Cieľom ZSSK je zabezpečiť prevádzkyschopnosť HDV radu 361 minimálne na úrovni HDV radu 362/162
I napriek uvedenému, by som bol nerád, keby Vás Železničná spoločnosť Slovensko a.s. stratila ako verného zákazníka a za nepríjemnosti, ktoré Vám vznikli v súvislosti s cestovaním sa Vám v mene spoločnosti ospravedlňujem.
S úctou
Ing. Pavol Gábor, v.r.
361 na 610 v PB pri rozjazde dost trhala so supravou, rozjazdy z inych stanic uplne bez problemov
361 na 612 v PB pri rozjazde robila to iste co ina 361 na 610. Pri rozjazdoch z inych stanic to nerobila.
Dokaze mi toto niekto vysvetlit?