361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
Lebo je otázka:
Štatisticky koľko strelení TM a neschopností má na svedomí nejaká porucha izolácie a medzizávitový skrat, koľko prehorené vinutie a koľko preskok na komutátore..? Nemám istotu, či Vrútočania na to hľadeli takto.
Rušeň je stavaný nato aby to vydržal. Ale,ak to nevydrží a zdochne,tak náhradný rušeň a meškanie minimálne hodina,a ak idem,aby som došiel,tak zmeškám 10-20 min.Čo je lepšie?
Je to na pováženie.
Čosi mi tu furt na tých morozmrdoch nepasuje. Alebo čosi s tými motormi pri rekonštrukcii nekalé porobili, že už tak neťahajú, alebo neviem..
Inak ešte nikdy nikto neprezradil, aké to má vlastne maximálne pomerné otvorenie, teda aké napätie pri plnom výkone na kotvu to dáva.
Včera s ťažkou 609 to tiež bolo trápenie.. lenivé rozjazdy a trhanie..
Hmm.. na osobnom sa mi tá mašina neosvedčila, ťažký rýchlik tiež nič pre ňu.. možno ešte, ak by sa časom vyladili do primeranej spoľahlivosti, tie 160-kové by boli na IC dobré. Ťažko pre ne nájsť využitie, kde by naplno zapasovali.