361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
Inac mozes sa do toho skusit zapojit aj ty na vyjazde z PP, sice je to do kopceka, ale podmienky su podobne pre vsetky 3(4) typy loko identicke. Lepsia stanica s priamim vyjazdom z 0 a cielovom rychlostou 100 resp. 120 ma nenapada. Ja to skusim niekde u "nas" .
Ak by som robil rozjazd na 160 km/h na hrane možností s 350 a 361.1, s nejakým 8-10 vozovým rýchlikom tak gorila by zmrdíkovi ukázala už od počiatku koncovky. Pri vyššej rýchlosti ani nehovorím.
U 101 ma mrzí, že ARR tam furt stojí za figu borovú, mašina je stále lenivučká a dlho reaguje na zmeny. Čo z toho, že tam nabije 1100 ampér, keď jej trvá pol minúty, kým porozmýšľa, čo chce urobiť a prejde konečne z brzdy do jazdy.. Dubnické meniče hlásia more červených porúch ako predtým.. žiadne zlepšenie.. super je však to kopýtko EDB tým, že už neplní zdlhavo prevodník ale priamo el. signál.
Kopýtko by malo byť práve na také operatívne doladenie rýchlosti, kde nechcem používať priebežnú brzdu, z možnosťou následného rýchleho prechodu do ťahu. Práve systém cez EP prevodník, ktorý sa vyprádzňuje pol minúty, a trvá to dlhšie ako keby som si to lízol vzduchom, rušňovodičov odrádza toto zariadenie používať.
Takže v tomto 361.101..
Toto bolo ku koridorovke (ci uz jestvujucej, ci buducej) , dodatok pisem len aby sa myslienkovat nit nestratila
Nik Ti neberie to, ze na streke zo ZA do Vrutuk 5x (ci 6x) skladas hrable, za Vrutkami do Ruzomberka dalsich x krat , pomedzi to "Z" a 30 statocnych ktomu ... ano je to o nieco narocnejsie, a verim ze je to pekna rozcvicka. A ze mas autoblok (az na par nekodovanych stanicnych usekov) v takom skvelom pocasi ako bolo vcera je len prinosom. Ze ta trat zo ZA smerom ku kE ma stale nejaky ten "spad" ma svoje caro (aj mne prebehnu tie 3h podstatne rychlejsie ako 2h "nizkeho preletu" od ZA do BA). Nevyhoda je , ked sa navestne co-len na chvilku stratis (bez ETCS) tak ten pocit je neprijemny. Pomenujme tento "dohlad" za nie prilis stastne riesenie
Add 350 a supania stykacmi krizom-krazom, skrz tej "5" na Zvolen som mal viackrat osobnu skusenost a mam na to aj osobny nazor, ktory pri trosku technickeho feelingu si vies predstavit "aky". To som uz ale mimo tejto temy ....
Zo Ziliny na Bratislavu su výluky, hmly, malo orientačných bodov, žiadny prenos.. ja osobne by som tam nechcel jazdiť. Tu to poznám, máme autoblok, kopceky mi nevadia, radšej sa budem trápiť tu. Je to pre mňa osobne ľahšia a prijemnejsia trať ako u vas dolu.
Takže aby sme predišli dalsim Tisnovskym polemikam, uznajme, ze žiadna trať nie je objektívne lahšia alebo ťažšia, všetko ma svoje plus a mínus. Tu na severe je tým mínusom to, ze je tu veľa lomov nivelety a časté zmeny rychlosti.Dost veľa pomalých ciest, stahovaciek a ostré jazdné doby.. človek sa nabagruje, ak chce ísť ako tak včas a rucicky sa musia nutne sklanat dolava. Iste, intenzivnou bagrovackou trpia a odchádzajú stykace, ale nejde to inak, nie je to blbymi vychodniarmi. Sám sa snažím pocet prechodov obmedzovať za cenu, ze niekolko desiatok sekúnd zmeskam. Ak by sme jazdili pri meskani v zmysle V2, tie 350 by sme zničili.
Btw: jako by povedal kolega z "eastu slovakia", s trinásť vozama je to inakši ako so šesť vozama dagde na rovine....
PS:ak som urazil zensku polovicku obyvatelstva, tak sa ospravedlnujem a priznavam, ze to urcite plati aj naopak.
Fúha... a čo vlastne vyhľadáva potom taký NE-nadšenec u žien..?
Keď už viem, že nadšencovi záleží, ako žena vyzerá, akú maximálku dala..
Nie je to o frajerine, o trápení mašiny ale o nevyhnutnosti. Predsa zbytočne si nikto nechce narobiť problémy, vyradzovať MS, pýtať pomocný rušeň alebo neviem čo...
A k tomu trápeniu ešte jednen paradox.. ak ide 361 (alebo aj obyčajný peršing) na 1100 A, čim vysoko prekračuje trvalé prúdy, tak je to pre mnohých trhač koľajníc, lebo to urobila zaňho anonymná automatika.
Ak podobný prúd do 350-ky krátkodobo nasúka obsluha, už je zákonite ničiteľ mašín.
361.002
Ani kalkulačku tomu nestihli spraviť na 160