361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
Jones: ja som v zasade vymakol 10 az 13 voznov na 361.x a pocitovo som mal pocit (vystizna to myslienka ), ze to do tych 90 islo o nieco veselsie. Casom ked sa podari, a vymaknem vozovo rovnaky vlak s 350, skusim si to odsledovat. Vyzera to tak, ze od decembra to bude vysoko pravdepodobne, ze sa to bude dat porovnavat .
Mikulik: to je tak; niekto sa odbavuje na rychlosti 160km/h ze "aka parada" a basni o tom dva dni. Niekto co dostane do ruky, s tym ide, a neriesi 100 veci okolo toho. Cize suma sumarum, je rozdiel medzi nadsencom a beznym zamestnancom. Aj medzi zamestnancami su nadsenci, a je ich vela, ale su nad "vecou" . Otazky ci by som vymenil 101 za napriklad dnesnu "1" . Nie, dlabat na to, ist to ide, viac ako 120 s tym nepojdes.
PS: zhodneme sa viaceri, ze par "detailov" je prudko "user friendly" . Mozno sa raz dozijeme reko loko aj s odobrenim poziadavky personalu obluhujuceho, nielen personalu kupujuceho....
PS: asi nemozete priamo odpovedat kto tam uz bol ze? , kedze nerobim na streke, tak mozem aspon o tom kecat a nikto ma na kobercek nezavola
Miro mozes aj do posty
- z "vonkajsieho pohladu" to ma aspon 2 sedacky, takze neake + oproti 38X
PS: miro a ako je to na tych skutocne modernych masinach s 2 packami?????(naozaj neviem)
Z ovládačov mi chýba na pulte akurát kolečko na PT a jemnejšie nastavenie po 10%
A na čo je tam 0 na prepinači zberača a HV? Aby sa zobrazil bezpečný stav, zelený symbol uzemnenia.A k som si dobre všimol ak prepinač ostane v hociakej polohe okrem 0 a je aj zberač stiahnutý uzemnenie sa nezobrazí. Takže je to z dôvodu bezpečnosti. Cez zmenu systému tak či tak všetko volím do 0, tak isto pri manipulácii so spojkami VK.Istota je kulomet, povedala babka a vystrielala celú rodinu.
Si zabil.
Ergonomiu pultu sme tu už ofrflali niekoľkokrát, nie je zmysel to otvárať znova.
Podľa mňa buď to malo ostať ako na starých x6x alebo ak sa to už prekopávalo, sa to malo spraviť trebárs podľa ešusa, žeby sa to zunifikovalo s niečím novým, súčasným. Ten mi príde ďaleko koncepčenší na obsluhu. Mozormrd je v tomto taký rybo-rakový previt.
Čo mňa ešte ( a nie len mňa) znervózňuje, ako mašina totálne stíchne po zastavení. Neviem či skutočne vypadáva unipulz keď sa prestavuje J - B ako ktosi spomínal, ale to ticho mierne znervózni
Stanovište škoda komentovať, tá olupujúca sa biela farba, pod ktorou presvitá zelená, je skutočne prevratný pokrok. Cez dvere fučí stále rovnako, hlavne keď sú ventilátory TM vo väčších otáčkach, za pedál VZ by som niekoho zabil (prekáža mi tam) stupienok má byť na nohy a nie aby bol s toho pedalboard....
Pult - oceňujem pôvodný ovládač BSE, a ostatok mi mierne vadí. Nie som zrovna zástanca dotykových obrazoviek, ale ako kde. Myslím si, že veci ako režimy R/A ventilátorov, kompresorov, pom. kompresor by mali byť riešené ovládačmi na pulte, nakoľko to sú veci ktoré sa používajú v prevádzke...rýpanie sa na displeji nie je zrovna v súlade z bezpečnosťou dopravy. Pokrok je pekná vec ale odtiaľ podtiaľ. Som zvedavý kedy sa dočkáme rýchlobrzdy na dotykovom disleji...
A ešte jedna vecička - už sa to tu tuším raz rozoberalo, ale dá sa na 361 stlačiť súprava, pred odvesením inak, ako odfúknutím potrubia? myslím niečo také ako na x6x - zabrzdiť, Ol2 - malá nula....?
Gorila nemá problém urobiť ostrý rozjazd, keďže je to len o obsluhe, ako rýchlo to do nej bude tlačiť a na ktorú stranu donúti ručičky sa skláňať, skôr problém vidím v operatívnosti regulácie. Trebárs ak má IC 5 vozov, dlho trvá, kým z nuly nakrokuje na využiteľný a citeľný výkon.
Trebárs z Ľubochne je 70, potom 90 a hneď za tým sťahovačka. Peršing/eso potrebuje kratší čas na nabehnutie do výkonu, preto na tom kúsku reálne dokáže zrýchliť viac.
Mimochodom gorila pri 900A má väčší výkon a ťažnú silu ako 361.101 pri tých istých 900A, nakoľko morozmrd má motory na nižšie napätie, na to netreba zabúdať.
Inak čo na tých motoroch bolo ešte robené? Myslím zásadné..
Čo je zaujímavé, 361.101 "udrží" svojich 1100A iba do nejakej 90-ky, potom odber klesá.. To ma dosť prekvapilo, keďže rušeň sprevodovaný na 160 je v 90-ke ešte ďááááááleko od krivky maximálneho odbudenia.