361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
http://asphoto.sk/displayimage.php?pid=287
Ja som rozoberal to, ze cez GSM-R sa daju odosielat stavove sms na centralny dispecing bez toho, aby sa do niecoho zasahovalo. Netvrdim, ze to tak je, je to len objektivny pohlad vymozenosti danej technologie. Isteze, GSM-R je majetok (u nas) poskytovatela dopr. cesty, tj riesime hypotezu. Co mam ja slabu skusenost, na sirej trati dorozumievaci prostierok je sukromny mobilny telefon jedneho z 3 mobilnych operatorov. U CD je situacia malicko ina, ale ak sa mylim ta ma prosim oprav .
Ondro: ja som nieco podobne ocakaval od 361 ako reko loko (v porovnani s reko loko u CD)
A proč?
Zjavne bola treba uprava na vozoch i na loko, kedze poziadavka Talianov prisla "necakane"...
Nicméně v provozu se naráží na nedostatek informací o lokomotivě a s rozdílností mezi řídicími stanovišťi a zobrazení.
S rozdielnostou stanovisk by som nevidel problem, pokial je SW zvladnuty pre vsetky spominane typy loko. Skor je problem v loko, ako tie informacie podat riadiacemu vozu. A to je aj odpoved, co sa mysli slovom univerzalny...
Ovladacie a signalizacne prvky v riadiacom voze nemusia byt identicke s tymi co su v loko a moze to fungovat spolu. Je to len vecou elektroniky.
A nejake spolocne riesenie by som ocakaval minimalne medzi CD a ZSSK, kedze su si to technicky i vyvojovo najblizsie drahy. Ale, kazdy ma svoju tvrdu hlavu a kazdy vyvija daco extrovne... Co by sa usetrilo, keby sa hladalo spolocne riesenie.... Ale co, danovi poplatnici zaplatia... Kamarati z ministerstva dostanu odmenu za dohodeny kseft...
Co sa tyka ovladania masin z riadiacich vozov. Preco sa nemozu pouzit systemy, ktore funguju inde a musi sa vyvijat daco specificky narodne, dokonca neprenositelne ani na ine vozidla v ramci jedneho podniku? Preco sa nedrzat dosledne odporucani UIC? Všechny jiné systémy jsou specifické :-) navíc mnohdy opravdu výrazně nevyhovují poučití v Česku (ISC, diagnostika, rezervace). V normě UIC 556 prostě spousta věcí není nebo naopak tam jsou zbytečnosti. Takže je nutno ji dořešit na úrovni dopravce.
Ohledně těch Syslů je sytuace docela složitá, Sysel je schopen jezdit s 380, Plecháčem, 363, 362, 163 a 162. Nicméně v provozu se naráží na nedostatek informací o lokomotivě a s rozdílností mezi řídicími stanovišťi a zobrazení.
WTB ma priamu podporu komunikacie aj cez nasu GSM-R. Odovzdava data o stave vozna (je to priama podpora na urovni GSM-R resp. po zbernici dalej smerom k HDV, ktore sumarizuje stav vsetkych voznov, kde na HDV je centala toho). V kratkosti, rusnovodic neotvara dvere analagovo ako teraz, ale odovzdava analogovy signal tlacidlom do prevodnika, ten da pokyn do WTB zbernice, a vozne otvoria dvere na zaklade impulzu po zbernici, ze prevodnik vozna. Kazdy vozen ma svoj dekoder, a na ten su po vlastnej CAN zbernici nahodene jednotlive vykonove cleny, ktore davaju o sebe vediet do centralnej jednotky.
Máte ftom trochu hodně chaozz. GSMR nemá s WTB nic společného.
Rušňovodič neotvíral dveře "analogově" nikdy, stisk tlačítka je signál navýsost logický. Navíc zrovna selektivní odblokování dveří nejde po komunikaci, ale po drátech (levé dveře: vodič 14 proti 12, pravé dveře: vodič 15 proti 12, oboje impuls 2 sekundy, zpětné hlášení zavření: 16 proti 12). Ani s tím CANem nemusíte mít úplnou pravdu, mnoho výrobců používá MVB sběrnici.
Takto sa vie napr. vyhodnotit , ze voz c.3 ma rozdielne tlaky v brzdovom valci ako ine vozne, a vie sa to indikovat priamona pult loko resp. odoslanim stavovej sms cez gsm-r.
A koho na druhém konci toho GSMR zajímá tlak ve válci třetího vozu???
Ondro:
Uz len taka vec, ako je selektivne blokovanie dveri (lava, prava strana) zamotalo hlavu aj takym zelezniciam, ako su DB ci OBB
A proč? My jsme to u NVL zvládli na první dobrou.
JOHNZ
A aké sú prosím typy nehôd, ktoré vyplývajú z princípu bodového zabezpečovača (s úplnou kontrolou rýchlosti) a ktorým stopercentne zabráni líniový vlakový zabezpečovač z princípu jeho línovosti
Jedině snad náhlá změna dopravní situace k horšímu (nucené shození volnoznaku)
pokial si pamätám tak na autobloku keď je zelená živáka nemusíš tlačiť Sifa vždy bezohľadu na "zelenú"
A už som napísal že je to hlavne pre tých čo nevedia po Nemecký a chcely by skúsiť simulátor s nemeckou zabezpečovačkou / aj ICE je tam/
JOHnZ: Že si niekto vymyslel do SGP 300 dva kotúče prináša problém v tom, že sa semtam brzdí až držiakmi na doštičky.
http://www.loksim3d.de/cms2/index.php
treba okrem programu stiahnuť aj Standard-Package 2.8.1
potom máte rôzne štreky a mašiny je to pripravené aj na LVZ ale trať je tam pohraničná
/Strecke von Liberec über Chrastava - Hradek nad Nisou - Zittau - Großschönau - Varnsdorf nach Seifhennersdorf von Gerd Bukovsky./
a vo Führerstände z ČSD je: CD 810, M 131, CD742, CD754
Tam sa živák /Sifa/ tlačí furt a návestidlo iné ako zelené sa musí potvrdiť ináč rýchlobrzda