361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
A aké sú prosím typy nehôd, ktoré vyplývajú z princípu bodového zabezpečovača (s úplnou kontrolou rýchlosti) a ktorým stopercentne zabráni líniový vlakový zabezpečovač z princípu jeho línovosti (ETCS neni Indusi!)?
S tým Rotterdamom to rozhodne nie je v poriadku, len poukazujem na to, že ak sa budeme !imrvére" učiť od Západu, tak to možno ešte nakoniec zle dopadne ;) Všetky problémy sa majú riešiť a riešia sa. Len ty tu hneď apriori všetko odsudzuješ, ako keby boli na Slovensku všetci nesvojprávni. Tie Ampeer a Bmpeer by na trati do St. Poltenu aj bez úplnej tlakotesnosti obstáli pomerne dobre ;) S brzdiacimi percentami nie je problém vo vozňoch (tie brzdia tak akurát) ale v tom, že to ťahali (ťahajú) naprosto tragicky obrzdené mašiny (150/151/350), pričom od určitej dĺžky súpravy by nepomohli ani 3 kotúče. Akonáhle ich vymení 380/taurus, všetky problémy budú preč.
Milujem drístanie o interoperabilite BR52 bez toho, že by si diskutujúci uvedomili, že parná lokomotíva je (spolu s dieselovou hydraulickou) z princípu ideálnym prípadom pre interoperabilitu, pretože u nej neexistujú žiadne indukujúce sa ohrozujúce prúdy. A ako vidíme, napriek tomu existujú dobré dôvody, prečo sa už nepoužívajú. A Indusi vzniklo v dobe parných lokomotív a je uspôsobené na parné lokomotívy (a určité reálie, keby sa Indusi používalo u nás, tak by sme sa od roku 1993 v podstate mali báť jazdiť vlakom) ...
No, mala prechodnost na uzemi obsadenom jednym statom.... Ale ujala sa v celej Europe a zivotnostou prekonala vsetky ocakavania, ktore do nej kedy kto vlozil...
Kvoli ruskej zime mala dokonca uplne uzavretu budku rusnovodica. A v roku 2012 este urcite sluzila v uholnej bani v Bosne/Hercegovine.
Apropos, vyrobili ich vyse 6200, tolko lokomotiv jedneho typu uz asi nik nikdy nevyrobil.
Ale pozor, Nemci osadili Indusi aj na parne masiny...
....a bolo po kompatibilite s nemeckou infastrukturou.......
No, vtedy sa riesila kompatibilita brzd - vlaky brzdene tlakovzdusnou brzdou versus vlaky brzdene vakuovou brzdou.... Nieco podobne dnes riesi MGB a RhB.
Pokial viem, supravy, ktore maju z dovodu absencie Mg brzd (event. inych dovodov) male brzdiace % nemozu v Cesku ani tych 160.
Takze sa efetivne neda vyuzit ani to, co mame (na oboch stranach hranice).
Ved okrem vymierajucich goril a zopar 380 tam z vlastnych zdrojov nema co chodit tych 160. Este, ze Rakusan dal k dispozicii zopar 1216 na EC-cka. :-)
Ba, podla vyjadrenia masinfiru, co s tym jazdi, v Cesku mozu rekuperovat a rekuperuju aj na stiedavine.
Momentalne s tym maju obrovske problemy na novej trati Wien - St. Polten.
Z toho dovodu tam doknca museli znizovat rychlost, Stadler musel pre Westbahn menit uchytenie dveri a cestujuci sa stazuju na diskomfort, pretoze im trha bubienky.
Zachytil som aj info, ze sa riesilo aj stretavanie vlakov v tuneloch....
Kto by do tohoto stavu dovolil jazdu cez tunely slovenskym a ceskym vozom, by bol sebevrah...
A to je ako v poriadku?
Akurat je problem nekompatibility ECTS v rieseni a pracuje sa na tom...
Ak vsak mam prepriahat masinu z takychto dovodov, tak to mozeme zabalit a hrat sa opat na nieco, co tu uz bolo.... Trakcne sustavy a zab zar. si kedysi budovali staty umyselne nekompatibilne, aby sa nahodou niekto cudzi na nase trate nedostal. Tak rovno prestupujme na hraniciach a prekladajme tovary.
Nech zije 19. storocie....
Sori za OT.
Nehovorim, ze tak nie je. Akurat je to uz oproti staremu zabezpecovacu krok spat, co sa prenosu navesti na HDV tyka....
A ma to aj svoje muchy... Ani ten bodovy zabezpecovac, ktori pouzivaju v Germanii a v Rakusku nezabrani nehodam danym bodovym zabezpecovacom.
Aj ked je ten zabezpecovac vysperkovany modernou elektronikou...
Jedine plus - teoreticky, ak sa prekope bratislavsky uzol, budu moct aj cudzie masiny bez obmedzeni jazdit po nasom "koridore".
Ondro: Kedysi som počul jednu krásnu historku o jazdení Metransu s TRAXXami do Rotterdamu, keď museli na Nemecko/Holandskej hranici meniť mašinu za úplne rovnakú, ktorá sa akurát líšila verziou SW v ETCS. Toš tak.
Ono sa v Čechách dá niekde aj vyše ako 160? A pokiaľ viem minimálne Ampeer/Bmpeer sú na montáž Mg bŕzd pripravené.
Písal som o českých 163 a 362/363. A to aj tie mašiny sa rekonštruovali len dosadením WTB kvôli syslom. Ale až budú riadiace vozne. Navyše pokiaľviem, push-pull vznikol len kvôli EMC kompatibilite, ZSSK oficiálne preferuje pri nákupe nových vozidiel do regionálnej dopravy elektrické a motorové jednotky.
361 sú, pokiaľ viem, určené primárne na zvládnutie zvýšenej potreby dvojsystémoviek po tom, čo ŽSR prepnú prvý úsek zelenej šťavy na červenú ...
Na EC bude jazdiť RailJet s taurusom a všetci budú spokojní, vláčik bude vyzerať jednotne, OBB udajú prebytočné mašiny a budeme sa všetci tváriť strašne moderne.
V prípade, že sa pre bodový zabezpečovač pripraví vhodná technológia dopravy a vhodným spôsobom skonštruuje grafikon, bodový zabezpečovač sám o sebe neprináša žiadne zdržanie. Trať BA-NM by takto pripravená byť mala. Netreba zabúdať, že bodovým spôsobm sú na západe zabezpečené ďaleko, ďaleko frekventovanejšie trate než BA-NM.
Nemec prdi na ETCS bo si spravil LZB - jaksi Nemec dospel k zaveru, ze ECTS bude musiet zacat budovat. Nakladne koridory a interoperabilita ho k tomu tlacia.
Vzhladom na to, ze Rakusan LZB ma tiez, cast rakuskych masin nema problem ani v Germaii.
Svajc ide presadit ECTS ako vylucny a jediny, aj ked v dlhodobom casovom horizonte. So statnou podporou aj pre sukromnikov....!!!!!
Absencia Mg brzdy na mnohych slovenskych a ceskych vozoch obmedzuje minimalne v Cesku pouzit vozy ma 160km/h tam, kde sa to da.
Ktora slovenska 350, 361/362/363 ma WTB? A preco sa o to nik nepokusa aspon pri rekonstrukcii? Alebo mi nieco uslo?
Aj nahrada starych 350 masinami 361 mi pripada amaterizmus. Cim chceme vozit do buducnosti EC Budapest - Praha - (Berlin?). Kosicke rychliky nie su vsetko...
Ano, principialne vsetky vozy, ktore maju brzdy a spriahadla podla UIC su kompatibilne. Ale obmedzene pouzitelne. Tie tunelove vychytavky - pokial nie su, vozy nesmu na novobudovanu trat v Rakusku, predpokladam, ze ani inde. Ano, ak pojdu po starej trati, su kompatibilne....
A co ma dorazilo na Slovensku komplet, ECTS level 1. Bodovy zabezpecovac...
Dobre, oproti nicomu plus. Zasadne vsak ziadne podstatne zlepsenie...
Nestandardnosti nie su vysadou CR a SR, naopak v reale je tu ta "unifikovanost" skoro najvacsia. Nerob si o zapade iluzie. Nemec prdi na ETCS bo si spravil LZB, Nemec prdi na ETD bo ma EBuLa, Rakusan prdi na WTB, bo ma vlastny protokol na dialkove riadenie naprosto nekompatibilny s cimkolvek. A keby si prisiel do Francuzska a zacal sa zaujimat tam, tak by si asi namieste skapal. Mozno tak vo Svajci nieco poriesili. Cesi maju tiez svoj vlastny narodny protokol na riadenie (NVL), ale rozhodli sa ho akurat ponechat na starsich motorakoch (842, 843, 854, 943, 954 sa mozu v prevadzke lubovolne spajat na jedneho firu + to domontovali na vybrane velke masiny 754, 750.7) a so syslami (a ev. dalej) sa teda fici uz na WTB. A ako bonus pouzivaju Cesi na motorakoch a jednotkach snad 3 rozne druhy avtoscepiek a na stadlery namontovali dokonca srobovky.
Riadenie na puspule je tiez naprosto standardne WTB (mozno najviac zodpoveda norme zo vsetkych vozidiel v EU, len co z toho, ked ostatni ...), keby sa teraz doniesla ceska 163WTB alebo 363WTB, a pichli to do toho, tak to naskoci. Takisto by nemal byt problem, ked sa za "puspulizovanu" 263 donesie Sysel. Akurat nejaky mudrlant "usetril" tym, ze do 951 nekupil extra radiostanicu a extra mirel, ale secko sa to taha z masiny (tie 2 Hartingy tam nie su na riadenie ale na toto).
Ved to, ze "najinteroperabilnejsie" ma najviac zaraza a stve.
Cim chcu spominane drahy vyrovnavat vykony? Alebo je lepsie draho platit inych?
Nielen WTB, ale vobec, preco sa vsetko nove a vynovene nerobi s cielom univerzalneho pouzitia. Push-pull v tom pocte kusov je vyhadzovanie penazi.
V podstate prototypy. V Cesku aspon tymi "syslami" daco, aj ked nie uplne systemovo, riesia.
Co sa tyka ovladania masin z riadiacich vozov. Preco sa nemozu pouzit systemy, ktore funguju inde a musi sa vyvijat daco specificky narodne, dokonca neprenositelne ani na ine vozidla v ramci jedneho podniku? Preco sa nedrzat dosledne odporucani UIC?
To je tak nepredstavitelne mrhanie peniazmi a ludskymi zdrojmi, az hruza.
Preco aspon nevyvijame spolu s Ceskom daco, co bude fungovat v oboch poloviciach nasej byvalej republiky, aby to mohlo obiehat aspon medzi 2 statmi, ked uz nikde inde?
Pripada mi, ze vsetci zodpovedni (aj technicki riesitelia), absolutne nemaju prehlad o tom, ako sa co riesi v Europe (ked uz nie vo svete). A vymyslaju potom same hovadiny.