361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
Takže po večnej kritike a nadávaní sa dočkali vody na mlyn aj zastancovia vrútockých modernizácií.. kým to doposiaľ bolo vždy naopak, hádam vôbec prvýkrát prišiel zachráňovať vlak (Os 7807) s neschopným peršingom 163.050 jeho preoperovaný brat - 361.005, ktorý bol za týmto účelom stiahnutý zo závesu R 615.
Osud prezieravo zariadil, aby sa to stalo práve mne.. nuž teda neostáva mi iné, ako konečne pochváliť. Aj keď to nič nemení na tom, že je to lenivučká, spomalená a stále zo života veľmi vyplašená mašina, zatiaľ pomerne nevhodná na ťažšie ranné osobáky s ostrými jazdnými dobami, treba uznať, že už to chodí celkom fajn a keby aj nie, koňovi, ktorý vytiahol zapadnutý povoz z bariny, sa na zuby predsa nepozerá..
Aj tým späťákom som konečne na chuť prišiel.
Ad Robove proŽOS-kárske teórie:
Je zaujímavé, že hoc ja - sprostá obsluha - som od mojich predošlých morozmrdovaní ani o štipku neomudrel, porúch bolo zjavne menej ako v začiatkoch. Kde to väzí, keď sme sa tu dozvedeli, že chyba bola vraj hlavne v obsluhe.
add matus: to bolo len skrz pomeru cena/kus , nic ine za tym nehladaj :)
ide o to reko je pekná vec, ale cena ktorá sa rovná 1/2 novej je premrštená nehovoriac ak robia reko a nechajú tam starý elektromotor to je pre mňa napojiť motor Ferrari na prevodovku Trabanta, pokiaľ som počul a čítal výhoda asynchr. motorov vzhľadom k DC je nie len v bezúdržbovosti.
Ak by na tomto malom Slovensku fungovala sebareflexia, tak by to takto mohlo kludne fungovat dalej, ale ten co chce "zarobit", nech sa obklopi ludmi, co tomu rozumeju. Z danej osoby sa stane manager, a ked sa odprdi prec, nech si bere so sebou aj tu partiu najblizsich. Funguje to tak vsade, kde sa kultura zodpovednosti prejavuje aj na vonok, a nielen recami.
Ono to ma suvis dost blizky aj s touto temou 361, nakolko ak by sa tu riesila "zodpovednost" , tak by tu uz lietali obzaloby . Inacpovedane, ak majster nezabrzdi pred navestou stoj, tak ma polovicneho padaka, ale ak ta krabica ma problem, ze nebrzdi (a to nielen morozmrd, ale aj dalsich 10 vozov za nim), tak to uz problem nieje. To uz nik neriesi, lebo to nieje zodpovednost. BTW, tie moronezmysli a ine vozitka na kolesach z produkcie NASA vo Vrutkach platime zialbohu my vsetci (aj ti, co vlakom necestujeme....)
http://www.vlaky.net/zeleznice/kratke-spravy/7146-DB-zaluje-Bombardier-kvuli-vlakum-pro-S-Bahn/
Kde su dotazniky, spatna vazba cestujucich, kde by pisali podnety, vsetky pripomienky a niekto by ich aj zapracuval do praxe, kde je to? do vlakov to vyhnat, krysy kancelarske, nech aj prevadzku nazivo vidia. A nie neda sa...vsetko sa da, ked sa chce aj s prislusnymi kompetenciami. Vyhovarat sa dokola na niekoho nepomoze. treba vstat, vyhrnut si rukavy a makat!
No aj také prípady iste sú, ale na toto sa nemožno donekonečna a pri každej príležitosti vyhovárať - aj keď mnohí neschopní zamestnanci sa na to s obľubou vyhovárajú.
Moja osobná skúsenosť - komunikoval som s jedným nemenovaným top-manažérom v ZSSK ohľadom podnetu k obehom vozňov (stará známa vyrovnávka s ČD). Reakcia bola taká, že dotyčný top-manažer mi dal za pravdu a povedal "Áno, je to tak, ako hovoríte, musíme to poriešiť. Dám to na vybavenie môjmu podriadenému X. Y." (logicky, keďže on sám to riešiť nebude). A X. Y. to "vyriešil" tak, že mi poslal list, v ktorom mi - úplne od veci - napísal nejaké všeobecné táraniny a niečo v tom zmysle, že ZSSK to riešiť nebude, lebo je to vlastne nie až také zlé a celkovo to nejako funguje, a že v podstate inak sa ani nedá...