Dopravné správy

Zrážka vlakov v Rakúsku

Na železničnej stanici v dolnorakúskej obci Kritzendorf ležiacej neďaleko Viedne sa v piatok okolo 18.00 h so zatiaľ neznámych príčin zrazili dva osobné vlaky. Podľa hovorcu miestnych hasičov Franza Respergera utrpelo zranenia okolo 15 ľudí, informovala agentúra APA.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Další lokomotivy CZ LOKO míří do Maďarska

Maďarský dopravce CER Cargo Holding zařadí do svého vozového parku další dvě lokomotivy od české firmy CZ LOKO. Dceřiná společnost CER Slovakia získá během prvního čtvrtletí 2018 dvousystémový elektrický EffiLiner 3000 a CER Hungary pak diesel-elektrický EffiLiner 1600. Lokomotivy dopravce nasadí na vozbu nákladních vlaků v Maďarsku, Slovensku a Česku. Obě společnosti nyní ještě jednají o dodávce dalšího EffiLineru 1600, tentokrát pro CER Slovakia. Více v příloze.

Prešovská MHD počas zimných prázdnin a sviatkov

Prinášame prehľad premávky MHD v jednotlivých dňoch. Podrobné informácie nájdete v nasledujúcej tabuľke ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Spojení Berlín – Vídeň bude zas rychlejší přes Prahu

Cestování mezi Prahou a Berlínem v příštích třech letech zásadně zrychlí. Už od červnové změny jízdního řádu by mělo díky konci přepřahu lokomotiv dojít ke zkrácení jízdní doby zhruba až o 25 minut. Další zrychlení nastane díky rozsáhlé modernizaci tratě z Berlína do Drážďan, která už probíhá.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Práce v úseku Dlhé nad Cirochou - Stakčín

Dobrý deň prajem, pani hovorkyňa, radi by sme pripravili reportáž o výmene koľajníc na úseku trate medzi Dlhým na Cirochou a obcou Stakčín, všetko okres Snina. Prosím Vás teda o info: Prečo ste museli k výmene koľajníc pristúpiť?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

RegioJet může vyjet s vlaky v Polsku

Společnost RegioJet získala klíčový dokument, díky kterému může začít jezdit se svými vlaky v Polsku. Od polského drážního úřadu UTK (Urzad Transportu Kolejowego) získal certifikát bezpečnosti, který potvrzuje, že RegioJet splnil jak národní předpisy, tak požadavky vyplývající z příslušné direktivy EU na zajištění bezpečnosti železniční přepravy na území Polska.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Záujem o cestovanie vlakom na Vianoce vrcholí

Záujem ľudí o cestovanie vlakom na Vianoce za rodinou či blízkymi vrcholí. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) tak vypraví prvý mimoriadny rýchlik v piatok 22. decembra. Spoj vyrazí z Bratislavy o 13.37 h a smerovať bude do Košíc, kde má plánovaný príchod o 19.41 h.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Sváteční provoz Českých drah

Po dnešním dni a sobotě, kdy očekáváme na železnici nejrušnější dny v roce, nastanou svátky a vánoční prázdniny, při kterých se bude cestovat méně. České dráhy na tuto situaci reagují každoročně. Stejně jako v minulých letech bude denní provoz vlaků 24. prosince ukončen dřív a 25. prosince začne později.

Podrobnosti o omezeních na železnici spojených s Vánoci a vánočními prázdninami najdete v přiložené tiskové zprávě
.

Zriaďovacia stanica Bratislava východ

Dobrý deň z RTVS, prosím o informáciu k prevádzke pracoviska Zriaďovacia stanica – ŽS BA Východ. Ministerstvo dopravy vydalo 10.11.2017 rozhodnutie č. 03143/2017/ÚVHR/78131, ktorým nariadilo ŽSR obmedziť prevádzku tohto pracoviska v čase od 22.00 do 6.30. Aké opatrenia ste prijali na obmedzenie režimu posunu železničných vozňov? Boli dopravcovia ochotní akceptovať obmedzenie posúvania? Dá sa obmedzenie prevádzky v nočnom čase nejako kvantifikovať?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

 

Oprava žst. Zittau nabírá další zpoždění

O více než měsíc posunul německý správce kolejí DB Netz datum plného zprovoznění nádraží v saské Žitavě. Rozsáhlý výluka má velký dopad i na české cestující. Kvůli ní mezi Hrádkem nad Nisou a Žitavou jezdí stále autobusy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nová autobusová stanica v Bratislave

Bratislavská Autobusová stanica Mlynské Nivy sa dočká nového šatu. Na pôvodnom mieste stojí už len skelet starej stanice. Búranie by malo skončiť v januári. Vyzerá to tak, že na mieste postavia obrovský a moderný komplex.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD Cargo už má kolektivní smlouvu

Společnost ČD Cargo už má za sebou (jako první z velkých firem na železnici) letošní kolektivní vyjednávání. Smlouva byla podepsána včera. Model nárůstu mezd přitom zaručuje větší procentuální přírůstky hůře placeným profesím, tedy především železničním dělníkům.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rekonštrukcia železničnej stanice v Žiline

Prosím o vyjadrenie k rekonštrukcii železničnej stanice v Žiline.

1. Kedy je naplánovaná jej rekonštrukcia, plus jej rozsah.

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

ČD dnes uzavřely kolektivní vyjednávání

Vedení Českých drah dnes podepsalo po dlouhém a neobvykle náročném kolektivním vyjednávání Podnikovou kolektivní smlouvu na rok 2018.

Detaily naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

ČD dostaly pokutu 368 mil. za predátorské ceny

České dráhy dostaly od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže nepravomocnou pokutu téměř 368 milionů korun. Podle úřadu zneužily dominantní postavení v soutěžích o rychlíky na tratích Pardubice-Liberec a Plzeň-Most. ČD s rozhodnutím nesouhlasí a podají rozklad. Více případ komentovat nechtějí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Aktuálna obsadenosť vlakov ZSSK na sviatky

Predvianočné obdobie je už tradične spojené so zvýšeným počtom cestujúcich, a to najmä zo západu na východ Slovenska. Mnohé vlaky týmto smerom sú už vypredané, preto Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) zajtra 22. decembra 2017 vypraví mimoriadny rýchlik R 11609 (Bratislava hl. st. 13:37 h – Košice 19:41).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zakázku na zrychlení uzlu Plzeň má Swietelsky

Sdružení firem patřících do skupiny Swietelsky vyhrálo další velkou zakázku Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). Za 1,085 miliardy korun postaví další etapu modernizace plzeňského železničního uzlu. Swietelsky nabídl nejnižší cenu ze sedmi uchazečů, v soutěži byl jako sdružení Swietelsky Uzel Plzeň, v kterém jsou firmy Swietelsky Rail CZ a Swietelsky stavební.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Arriva chystá osobné vlaky do Jaguaru

Dopravná spoločnosť Arriva chce prevádzkovať vlaky na trase Nitra – Zlaté Moravce, ktoré by slúžili najmä na prepravu zamestnancov do nitrianskeho priemyselného parku. Trať na tejto trase existuje, roky sa však nevyužíva.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Šalinkarta s příspěvkem i na „splátky“

Jak dostat více lidí z aut do městské hromadné dopravy? Od začátku tohoto roku sází Brno na výrazný příspěvek 1 425 korun na roční šalinkartu pro občany města. Podle zjištění MF DNES k němu ale v příštím roce přibudou i další zvýhodnění.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Električky DPMK sa vrátia na Komenského

Od štvrtka 21. decembra 2017 bude obnovená električková doprava na Komenského ulici. Naďalej pokračujú rekonštrukčné práce v rámci projektu MET v úseku Amfiteáter – Terasa – Spoloč. pavilón.

Celú správu nájdete na tejto stránke.