Dopravné správy

Další nebezpečný přejezd zmizí z koridoru

Z hlavního koridoru mezi Prahou a Českou Třebovou by měl zmizet další úrovňový přejezd, kde vlaky mohou jezdit maximální stošedesátikilometrovou rychlostí. Likvidaci dalších a náhradu mimoúrovňovým křížením Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) chystá. Jde o přejezd v Uhersku. SŽDC už vypsala soutěž na zpracování záměru projektu a a přípravnou dokumentaci stavby.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bystrická MHD počas vianočných prázdnin a sviatkov

Počas vianočných prázdnin budú linky MHD premávať v pracovné dni podľa cestovných poriadkov platných pre školské prázdniny. Nepremávajú spoje označené na výveskách písmenom "c". Školské prázdniny začínajú v stredu 27. decembra 2017, končia v piatok 5. januára 2018.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kamery na přejezdech zvýší jejich bezpečnost

Vyšší bezpečnost na třech železničních přejezdech v Moravskoslezském kraji zajišťují nové kamerové systémy. Volba padla na místa, kde řidiči často porušují pravidla silničního provozu. Před rokem byl instalován v Polance nad Odrou a Jistebníku, minulý měsíc se pak umístil na přejezdu ve Vendryni. Celkové investiční náklady na zajištění kamerových systémů činí přibližně 5,6 milionu korun. Významnou finanční podporu poskytnul Moravskoslezský kraj, a to ve výši 750 tisíc korun.

Bližší informace naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Aktuálna obsadenosť vlakov ZSSK na sviatky

Mnohé vlaky z Bratislavy do Košíc sú dva dni pred Štedrým dňom už plne obsadené. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) preto odporúča využiť mimoriadny rýchlik R 11609 (Bratislava hl. st. 13:37 h – Košice 19:41), ktorý pôjde v piatok 22. decembra 2017 a ponúka ešte dostatok miest. Tento rýchlik bude vypravený aj v piatok 5. januára 2018. V opačnom smere pôjde mimoriadny rýchlik R 11610 (Košice 14:25 – Bratislava hl. st. 20:34), a to v pondelok 1. januára 2018 a v nedeľu 7. januára 2018.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC děsí novými pomalými jízdami

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) chce od roku 2019 kvůli špatnému stavu tratí výrazně zpomalit provoz na některých hlavních tratích mezi Prahou a středočeskými městy. Zavedení pomalých jízd by mohlo vést k totálnímu kolapsu jízdních řádů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaky ZSSK rozvezú betlehemské svetlo

Národný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) s radosťou podporuje aj v roku 2017 myšlienku šírenia vianočného posolstva pokoja, lásky, mieru a jednoty prostredníctvom betlehemského svetla do miest a obcí po celom Slovensku. Hliadky skautov so svetlom prepravíme 2 rýchlikmi, 3 regionálnymi expresmi a 21 osobnými vlakmi po takmer 2300 kilometroch tratí do viac ako 330 staníc a zastávok vo všetkých kútoch Slovenska.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zajímavosti nového jízdního řádu

Nový jízdní řád přináší i řadu zajímavostí pro železniční fanoušky, například srovnání vlaků podle délky ujeté vzdálenosti nebo doby jízdy. Deníku Zdopravy.cz poskytl výběr dat z nového grafiku ředitel odboru jízdního řádu SŽDC Miloš Houska. Jak upozorňuje, jde o data bez záruky a je možné, že někdo z fanoušků jízdních řádů najde jiné zajímavosti. Jde jen o data za osobní či spěšné vlaky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Električková trať na Špitálskej už má „papier“

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) vydal v utorok kolaudačné rozhodnutie k zrekonštruovanej električkovej trati na Špitálskej ulici v Bratislave.Rozhodnutie už podpísal predseda BSK Juraj Droba a osobne ho aj zaniesol do podateľne magistrátu hlavného mesta. Električky by tak touto ulicou mali začať premávať po takmer polroku ešte pred vianočnými sviatkami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Příprava stavby VRT Praha - Drážďany pokračuje

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) pokračuje v přípravě výstavby vysokorychlostního spojení z Prahy do Drážďan. V minulých dnech proto uspořádala dvě důležitá jednání, jejichž hlavním tématem byly dílčí úkoly v rámci tohoto strategicky významného projektu.

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

Miesta vo vlakoch ZSSK sa rýchlo zapĺňajú

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v súvislosti s očakávaným zvýšeným počtom cestujúcich vo vianočnom a novoročnom čase na trase Bratislava – Žilina – Košice vypraví 4 mimoriadne rýchliky, 22 posilových vlakov rôznych kategórií a posilní aj 35 vybraných IC vlakov o 75 vozňov druhej triedy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

České dráhy posílí před Vánoci své spoje

České dráhy před Vánoci posílí dálkové spoje o desítky posilových vozů, které nabídnou několik tisíc dodatečných míst k sezení. Tradičně budou posilové vozy vypraveny z Prahy na Moravu, ale také do dalších krajů v Čechách a více vozů povezou jako již tradičně před Vánoci i vlaky na Slovensko.

Přes posílení spojů doporučujeme cestujícím, aby si zajistili včas rezervace a pokud mohou, aby své cesty naplánovali mimo očekávanou přepravní špičku v pátek a v sobotu dopoledne. Při cestování spoji o větším počtu vozů pak doporučujeme využít celou délku vlaku. Velmi často bývají vozy na okrajích soupravy, například na začátku nebo na konci vlaku, obsazeny méně, než vozy ve střední části nebo v té části soupravy, která na nejfrekventovanějších nádražích stojí u příchodu na nástupiště.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

Pri Senci sa zrazil vlak a nákladné auto

Ako pre povedala zástupkyňa hovorkyne Železníc SR (ŽSR) Ivana Popluhárová, zrážka sa stala okolo 8:30 pri obci Nový Svet (okr. Senec) na železničnom priecestí s funkčnou svetelnou signalizáciou. Žiaľ, rušňovodič osobného vlaku nehodu neprežil, dodala Popluhárová s tým, že ŽSR informácie o zranených nemajú.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Tramvaje, které samy rozpoznají překážku

Výrobce kolejových vozidel Bombardier získal zakázku na dodávku 47 tramvají pro dopravní podnik v Duisburgu. Kontrakt na nové stroje Bombardier Flexity má hodnotu 132 milionů eur, v přepočtu zhruba 3,4 miliardy korun. Bombardier se přitom chlubí, že vozidla budou osazena nově vyvinutým systémem pro rozeznávání překážek na kolejích, který má bránit srážkám s dalšími účastníky provozu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 50. týždeň

Počas 50. týždňa zaznamenali Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) dve zrážky civilnej osoby s vlakom, žiaľ, jedna z nich bola smrteľná. Stalo sa to v Pezinku, rýchlik zrazil a usmrtil muža neznámej totožnosti, v tomto prípade išlo o  samovraždu. K druhej zrážke došlo v Nových Zámkoch, kde 1. posunujúca záloha zrazila muža, ktorý sa pohyboval v koľajisku. Poškodený sa následne pokúsil o útek, ale bol zadržaný posunovačmi. Následne bol prevezený do NsP Nové Zámky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Šumava kvůli GWTR přišla o expresy

Z nového jízdního řádu zmizely dotované expresy Českých drah z Prahy přes Český Krumlov až k bavorské hranici v Novém Údolí. Ty začaly jezdit letos od května, když si Jihočeský kraj za své peníze objednal protažení expresu (placeného v úseku Praha – Český Krumlov státem) až do Nového Údolí. Od Krumlova dále na Šumavu byl expres veden jako rychlík vyšší kvality Rx a změnil i jméno. Do Krumlova to byl Josef Seidel, dále František Seidel.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR podpísali dodatok ku Kolektívnej zmluve

Železnice Slovenskej republiky a jedenásť odborových organizácií podpísali 18.  decembra 2017  na základe spoločnej dohody Dodatok č. 1 ku Kolektívnej zmluve ŽSR 2017 – 2018, ktorý rieši otázku mzdového nárastu pre budúci rok. Zvýšenie miezd bude zabezpečené novým systémom odmeňovania zamestnancov a tarifných tried, ktoré sa  v  roku 2018  dotknú všetkých železničiarskych prevádzkových profesií.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Studie k VRT Praha - Drážďany má zpoždění

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC)  vystaví pokutu sdružení Cedop a Egis Rail za zpoždění s plněním zakázky na studii proveditelnosti na rychlovlaky mezi Prahou a Drážďany. Přípravu pokuty potvrdila mluvčí SŽDC Kateřina Šubová.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK posilní na sviatky vlaky

Zimné sviatky na prelome rokov sú už tradične obdobím, kedy cestuje najviac ľudí naprieč celým Slovenskom. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) preto v súvislosti s očakávaným zvýšeným počtom cestujúcich v tomto čase vypraví 4 mimoriadne rýchliky na trase Bratislava – Žilina – Košice. Na tejto najfrekventovanejšej trati posilní aj 35 vybraných IC vlakov, a to až o 75 vozňov druhej triedy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Chystá se celomoravská karta na VHD

Na cestu ze zlínského sídliště Jižní Svahy do Brna, kde studuje vysokou školu, potřebuje Martin Staněk tři jízdenky: jednu na trolejbus ve Zlíně, další na vlak a třetí do brněnské hromadné dopravy. Už za dva roky by mu ale měla stačit jediná karta, kterou by přiložil ke čtecímu zařízení ve vozech všech druhů veřejné dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Košiciach horela električka

V nedeľu 17. decembra 2017 krátko pred 22:00 zachvátil požiar električku TW Team VarioLF2plus #832 na linke 7 v blízkosti zastávky Stará nemocnica. Podľa neoverených informácií, požiar vznikol v blízkosti kabíny vodiča. Po rýchlom zásahu záchranných zložiek bolo „kĺbové Vario“ odtiahnuté do vozovne za pomoci električky ČKD Tatra KT8D5 #529.

Celú správu nájdete na tejto stránke.