Dopravné správy

Vrátia sa vlaky na nevyužívané trate?

Chcel by som Vás požiadať o zaslanie informácií ohľadom možnosti obnovy niektorých zrušených tratí na východe Slovenska. 1. Uvažuje sa nad obnovou niektorých železničných liniek v Prešovskom a Košickom kraji, ktoré boli v minulosti zrušené? (Prebiehajú/li na túto tému nejaké rokovania s ministerstvom dopravy?)

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Start „Západních expresů“ se nepovedl

Nový koncept vlakového spojení mezi Prahou a západem Čech a Bavorskem dostal hned první dny provozu velké trhliny. Zejména expresy mezi Prahou a Mnichovem jezdí s velkým zpožděním přes půl hodiny. České dráhy problémy přiznávají, vysvětlení chce i ministerstvo dopravy. Nejde přitom jen o problémy se zpožděním, ale i jiným řazením vozů, než dopravce sliboval. Pro cestující tak aktuálně nový koncept znamená u řady vlaků velké snížení kvality.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zrážka vlaku s autobusom vo Francúzsku

Najmenej štyri deti prišli o život pri vážnej železničnej nehode v južnom Francúzsku. Na železničnom priecestí sa tam zrazil regionálny vlak so školským autobusom. Pri nehode utrpelo zranenia 19 ďalších ľudí, z toho siedmi vážne, informovala spravodajská televízia BFMTV.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlak v Praze nedobrzdil a zastavil až o zarážedlo

Osobní vlak na hlavním nádraží v Praze dnes při zastavování nedobrzdil a zastavil se o zarážedla na slepé koleji. Dva lidé byli lehce zraněni. Nehoda se stala okolo půl jedenácté dopoledne na slepé koleji na hlavním nádraží

Celou zprávu najdete na této stránce.

Budova ŽSR v Liptovskom Mikuláši

Pekne Vás pozdravujem pani Pavlíková! Už dlho pátrame po majiteľoch zaujímavej stavby v Liptovskom Mikuláši, je to nárožná budova na križovatke ulíc Podtatranského a M. M. Hodžu. Posielam foto. Táto budova je dlho opustená, chátra, a je to naozaj škoda. Dopátrali sme sa k tomu, že majiteľom budovy je Slovenská republika a správcom Železnice Slovenskej republiky. (parcelné číslo je 1310/1 a 1310/2). Zaujímalo by ma: Aké máte s touto budovou plány?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Arriva mění v celé Evropě své logo

Ve všech čtrnácti evropských zemích, kde je Arriva aktivní, prochází společnost postupnou změnou vizuální identity – mění logo, barvy i font používaného písma. Novinky se začínají objevovat už i v České republice. Oficiálně představila Arriva v Praze nové logo na veletrhu Czechbus.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Električková trať na Špitálskej čaká na „papier“

Premávka električiek po zrekonštruovanej trati na Špitálskej ul. bude pravdepodobne obnovená v stredu 20. decembra 2017. Informoval o tom Bratislavský samosprávny kraj ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Historické nádraží v Děčíně se snad dočká opravy

Stovky milionů korun by stála rekonstrukce památkově chráněné budovy východního nádraží v Děčíně. Teď má naději je získat. Projekt obnovy nádraží je totiž zařazen do vládního programu Restart, který má popohnat ekonomiku v zaostalých částech země, tedy i v Ústeckém kraji.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nová nemecká VRT hlási samé meškania a poruchy

Technická chyba spôsobila v utorok ďalšie meškanie na novej vysokorýchlostnej železničnej trati medzi Berlínom a Mníchovom. Informovala o tom hovorkyňa nemeckých železníc Deutsche Bahn.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jižní Morava dostane 36 nových elektrických jednotek

Jihomoravský kraj již téměř jistě získá většinu z peněz na nové vlaky, které stát vyčlenil v Operačním programu Doprava 2 (OPD2). Ministerstvo dopravy už schválilo žádost kraje na pořízení 36 nových elektrických jednotek za zhruba 5,5 miliardy korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nevydarený štart prevádzky VRT Berlín - Mníchov

Preprava na vysokorýchlostnej trati medzi Berlínom a Mníchovom bola od piatka (8. 12.) trikrát prerušená pre poruchy a zlé počasie. K prvej poruche došlo už v piatok. Súprava Sprinter mierila s novinármi a 200 hosťami na slávnostnom začatí premávky z hlavného mesta späť do metropoly Bavorska. Jej príchod sa očakával po 20. hodine. Do cieľa sa však dostala až po polnoci. Zlyhala lokomotíva. Technikom trvalo niekoľko hodín, kým zistili príčinu poruchy, a kým ju odstránili.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Prahou jezdily tramvaje sanitní i pohřební

Během 1. světové války praskaly pražské nemocnice ve švech. Značně pomáhaly sanitní tramvaje, které raněné vojáky převážely z nádraží do nemocnic. Nebyly ale jedinými speciálními tramvajemi, které za velké války jezdily. Nedostatek koní přinesl do ulic také malé vozíky, které se připřahaly za takřka jakékoli vozy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nástupište č.1 v Považskej Bystrici

Chcel by som sa informovať na železničnú stanicu (ŽST) v Považskej Bystrici, keďže 15. decembra 2017 by malo byť vybudované nástupište č. 1 pri staničnej budove, aspoň tak ste teda informovali v septembri. Zaujímalo by ma preto nasledovné: Či sa práce stihli a či spomínaný termín platí? Ak áno, čo všetko sa teda spravilo?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

NTM si bere z JHMD zpět historická vozidla

Vozový park Jindřichohradeckých místních drah se ztenčuje. Společnost se nedohodla na prodloužení zápůjčky pěti vozů s Národním technickým muzeem, které si svůj majetek po dlouhých letech stahuje zpět. Vozidla míří do depozitáře v Chomutově.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Obnova priecestí v komárňanskom okrese

Dobrý deň, podľa tlačových informácií sa chystá obnova viacerých železničných priecestí na úseku Bratislava – Dunajská Streda – Komárno. V súvislosti touto témou Vám chceme položiť nasledujúce otázky. Za vaše odpovede Vám vopred ďakujeme! V ktorých miestach v komárňanskom okrese sa plánuje obnova železničných priecestí?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Jak se jelo s GWTR po Šumavě

V neděli nastala železniční událost roku, když společnost GW Train Regio převzala díky vítězství v tendru Jihočeského kraje provoz na šumavských tratích. Jde o zhruba 20 procent železničních výkonů v jižních Čechách; žádnému jinému soukromníkovi se dosud v tuzemsku tak zásadní průnik do závazku veřejné služby nepodařil. Redaktor deníku Zdopravy.cz nabízí jen malou reportážní výseč z nedělního dění

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železničný podchod v Krompachoch

Prosím Vás o stanovisko v súvislosti so železničným podchodom v Krompachoch, ktorý je jedinou priamou komunikačnou tepnou medzi tamojšou železničnou stanicou a priemyselným parkom. Podchod využívajú prakticky všetci zamestnanci firiem v priemyselnom parku, ktorí do mesta prichádzajú vlakom. Je však vo veľmi zlom stave a 43 rokov ho prakticky nik neudržiaval. Pred týždňom sa uskutočnilo priamo na mieste stretnutie pracovnej skupiny ŽSR. Rád by som sa opýtal, či sa po tomto rokovaní rozhodlo o ďalšom osude tohto podchodu (pani primátorka Iveta Rušinová nám povedala, že dostala osobný prísľub vyriešenia problému od pána námestníka Miroslava Kocáka).

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

S revizory DP Praha na noční

Noční služba revizorů se od denní liší hlavně cestujícími, kteří jsou agresivnější nebo pod vlivem alkoholu. Revizoři proto chodí v noci ve trojicích, nebo se strážníky. Na noční směnu z pátku na sobotu vyrazil s revizory videoreportér iDNES.cz Matěj Smlsal.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka električiek DPB v Dúbravke

Z dôvodu podbíjania koľajníc bude cez víkend 16. a 17. decembra 2017 vylúčená premávka liniek 4 a 5 v úseku Karlova Ves - Dúbravka. Električky budú z mesta premávať po zastávku Karlova Ves.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

ZSSK vyjela poprvé s Vectrony

Slovenský státní dopravce ZSSK vyjel dnes poprvé s novými lokomotivami Siemens Vectron. Celkem zařadí do flotily deset strojů. První vlak v pravidelném provozu vyjel s vlakem PSS Lišiak z Bratislavy v  neděli ráno.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Poznámka redakce VLAKY.NET k titulku zprávy Jana Sůry:

Po problémy s jednotným a množným číslem v němčině (v případě Deutsche Bahn) se objevil i v češtině resp. slovenštině. Zkratka ZSSK znamená Železničná spoločnosť Slovesnko, což je v obou jazycích název v čísle jednotném.