Dopravné správy

Čo so stanicou v Ružomberku–Rybárpoli?

Chcel by som vám poprosiť o info k situácii na železničnej stanici v Ružomberku – Rybárpoli. Vlaková stanica patrí  medzi najhoršia v Liptove, je zanedbaná, pokreslená grafitmi a špinavá. Priťahuje rôzne druhy asociálov a prejsť podchodom popod železnicu je slušný adrenalínový zážitok. Ľudia z Rybárpoľa často hovoria, že v noci by to neskúsili ani so zbraňou v ruke. Neviem či ŽSR túto situáciu poznajú, ale zaujímalo by ma: Robíte na stanici pravidelnú údržbu a upratovanie?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Železniční dopravce KŽC Doprava má první autobus

Železniční dopravce KŽC Doprava je nově i dopravcem autobusovým. Pořídil si svůj první autobus, když koupil starou Karosu z druhé poloviny 90. let, která původně jezdila v pražské městské dopravě. „Jinak by nejspíš skončil ve šrotu, protože nevyhovuje dnešním standardům MHD, má například jen dvoje dveře,“ řekl deníku Zdopravy.cz šéf KŽC Doprava Bohumil Augusta.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DPMK chystá modernizáciu odbavovania

Dopravný podnik mesta Košice zverejnil 4. decembra 2017, vo Vestníku verejného obstarávania č. 238/2017 oznámenie o vyhlásení verejného obstarávania na modernizáciu odbavovacieho systému v autobusoch MHD. Predmetom zákazky je dodávka zariadení pre samoobslužný výdaj elektronických cestovných lístkov v autobusoch MHD, zvyčajne označované ako čítačky cestovných lístkov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ministerstvo pustí na VRT i nákladní vlaky

Ministerstvo dopravy plánuje na budoucí vysokorychlostní tratě pustit i nákladní dopravu. Ta by mohla kapacitu těchto tras vyplňovat v době, kdy po ní nepojedou vysokorychlostní vlaky pro cestující. Smíšený provoz by tak mohl být na 30 až 40 procentech budoucích vysokorychlostních tratí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výstavba nadjazdu ponad koľajisko v Žiline

Kedy predpokladáte, že sa začnú práce na výstavbe cestného nadjazdu ponad železnicu, ktorý prepojí ulici 1. mája v Žiline s Uhoľnou? Aké bude mať nadjazd parametre a ako bude viesť (v ceste mu stojí budova Carga)? Ako môže výstavba dlho trvať a aké budú obmedzenia pre verejnosť?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

RegioJet vstupuje na trasu mezi Vídní a Budapeští

Český autobusový dopravce Regiojet získal v Rakousku a Maďarsku potřebné licence a začne nabízet několikrát denně linku Vídeň – Budapešť. Na trase chce konkurovat především německému Flixbusu, který konkuruje žlutým autobusům na vnitrostátních linkách České republiky od letošního srpna.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K modernizácii trate Bratislava - Žilina

Prosíme vás o informácie, kedy bola ukončená prestavba trate v smere od Bratislavy. Prosíme vás o orientačný plán renovácie od Žiliny po Košice aj s predpokladanými nákladmi, ak máte taký plán vypracovaný.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Vánoční tramvaj jezdí i v Mostě

Až do 6. ledna se mohou cestující v Mostě na tramvajové lince číslo 2, svést atraktivní novinkou. Vánoční tramvají. Na sobě má téměř tři tisíce světýlek. Na trati od mosteckého nádraží do Velebudic se vůz pohybuje ve všedních dnech od 4:30 do 8:21 a od 15:52 do 22:28 hodin. Během víkendů nebo svátků je možné tramvaj spatřit v časech od 4:45 do 7:20 a odpoledne od 14:50 do 22:28.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Prešovskom kraji budú jazdiť moderné vlaky

V Prešovskom kraji Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) nasadí v rámci regionálnej dopravy 87 percent moderných vlakov. Na trať Košice – Prešov – Lipany sa vrátia poschodové súpravy. Cestujúci z Humenného cez Zvolen do Bratislavy už nebudú musieť prestupovať, železnice tu zavedú priame vozne.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Brně přidají zastávky MHD na znamení

S nedělní změnou jízdních řádů se v Brně kvůli úsporám zvýší počet zastávek na znamení. V různé formě tohoto režimu jich bude fungovat naprostá většina. V kraji přibudou noční spoje a vlaky do Prahy pojedou častěji.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Stretnutie k problematike odstrelov v tuneli Diel

Problematika odstrelov pri razení tunela Diel v rámci modernizácie železničnej trate v úseku Púchov – Považská Teplá bola predmetom stretnutia, ktoré sa uskutočnilo [...] 29. novembra 2017 v Nimnici.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Tragédii ve Studénce obžalovaní nezavinili

Novojičínský soud ve čtvrtek zprostil viny všech deset lidí, kteří byli obžalováni z obecného ohrožení kvůli železničnímu neštěstí ve Studénce z roku 2008. Soudce během zdůvodnění osvobozujícího rozsudku řekl, že se přesně neví, proč most spadl a neprokázalo se, že by skutek spáchali právě obžalovaní.

Celou zprávu najdete na této stránce.

OP Integrovaná infraštruktúra je úspěšný

Operačný program Integrovaná infraštruktúra, v rámci ktorého sa v aktuálnom programovom období čerpajú eurofondy na dopravu, patrí medzi najúspešnejšie operačné programy na Slovensku. Pre TASR to uviedli z odboru komunikácie ministerstva dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dokončení rekonstrukce trati Hanušovice - Jeseník

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zlepšila parametry trati z Šumperku do Krnova v úseku Hanušovice – Jeseník. Hlavním cílem projektu bylo její uvedení do technického stavu odpovídajícího evropským standardům.

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

Preventívno-bezpečnostná akcia ŽSR a polície

Železnice Slovenskej republiky v spolupráci s Prezídiom Policajného zboru pripravili na posledný novembrový deň preventívno-bezpečnostnú akciu pod názvom ,,Stihnem - Nestihnem“. Zameraná je na nelegálne prechody cez železničnú trať, kadiaľ si občania všetkých vekových kategórii vrátane mládeže a detí skracujú cestu. Nerešpektovaním všeobecného zákazu prechádzať cez železničnú trať mimo vyznačených a na to určených prechodov nielen porušujú zákon a dopúšťajú sa priestupku, ale predovšetkým vedome a nepochopiteľne riskujú svoj život. Zrážka s mnohotonovým kolosom, ktorého brzdná dráha je v závislosti od dĺžky a hmotnosti vlaku niekoľko sto metrov, znamená fatálny následok.   

Celú správu nájdete na tejto stránke.

S novým jízdním řádem přijdou nové zastávky

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) obdržela dnes odpoledne poslední potřebné povolení k zahájení zkušebního provozu. Díky tomu se v neděli otevřou pro veřejnost nové zastávky Tábor-Měšice a Veselí nad Moravou-Milokošť.

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

Terminál intermodálnej prepravy Žilina

Otazky na ŽSR:
- kedy sa prekladisko zacalo stavat a kedy sa dokoncilo (okrem roka aj mesiac)?
- aka bola celkova cena, kolko z toho boli eurofondy a kto platil zvysok?
- ake su doposial naklady ZSR za udrzbu a strazenie objektu od dostavby po dnes?

Odpoveď na tieto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Zvláštními vlaky ČD na zámek v Tovačově

Na jindy uzavřenou trať z Kojetína do Tovačova opět mimořádně vyjedou vlaky. Tentokrát povezou cestující v sobotu 9. prosince na prohlídku vánočně vyzdobeného zámku v Tovačově. Během dne pojedou dva spoje už z Kroměříže a zpět a tři páry vlaků mez Kojetínem a Tovačovem.

Více informací najdete v přiložené tiskové zprávě.

Presunutie zastávky DPMK Nová nemocnica

V sobotu 9. decembra 2017 od 7:00 hod dôjde pre pokračujúcu stavebnú činnosť na stavbe Modernizácia električkových tratí k čiastočnej zmene zastavovania liniek 12, 18, 19, 55, 57, X6 a N2 v križovatke pri Novej nemocnici v smere k Amfiteátru.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Parní advent Českých drah v Brně

Předvánoční čas se České dráhy rozhodly zpestřit železniční nostalgií. V sobotu 9. prosince tak parní vlak v čele s historickou parní lokomotivou „Skaličák“ proveze cestující po brněnských nádražích. Za parní lokomotivou budou zařazeny historické vozy z konce 40. let tzv. „Rybáky“. Na konci soupravy pojede ještě historická dieselová lokomotiva s přezdívkou „Bardotka“. Ve vlaku bude zařazený také bufetový vůz a vůz na přepravu kočárků. Vyjížďka potrvá asi hodinu a povede přes nádraží Brno hl.n., Horní Heršpice, Židenice, Královo Pole, Slatina a zpět na brněnské hlavní nádraží. Ve stanici Brno-Královo Pole bude navíc možná prohlídka parní lokomotivy a cestující si mohou užít i zbrojení (doplňování) parní lokomotivy vodou. Během dne se uskuteční tři takové okružní jízdy, a to s odjezdem z Brna hl.n. v 10:30, 12:30 a 14:30.

Více informací najdete v přiložené tiskové zprávě
.