Dopravné správy

Chystá sa nová trať Nitra – Trnovec nad Váhom

Železnice Slovenskej republiky v súčasnosti pripravujú štúdiu realizovateľnosti pre výstavbu novej železničnej trate v úseku Nitra - Trnovec nad Váhom, a to v dvoch variantoch:

  1. Výstavba nového jednokoľajného železničného napojenia mesta Nitra do ŽST Trnovec nad Váhom pre rýchlosť do 160 km/hod
  2. Výstavba nového dvojkoľajného železničného napojenia mesta Nitra do ŽST Trnovec nad Váhom pre rýchlosť do 160 km/hod.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Spadlá trolej zapálila lokomotivu

Nečekanou komplikaci musely řešit více než tři stovky lidí, kteří cestovali ráno vlakem z Moravy do Prahy. U stanice Hranice na Moravě totiž zřejmě kvůli technické závadě utržené trolejové vedení zapálilo střechu lokomotivy a požár ji vyřadil z provozu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Hlavným mestom jazdí vianočná električka

V uliciach hlavného mesta SR Bratislavy od stredy jazdí Vianočná električka, ľudia sa v nej môžu previezť do 30. decembra. Jazdiť ňou môžu bezplatne a denne, s výnimkou 24. a 25. decembra.

Celú správu nájdete na tejto stránke.


 

Soumrak drážních pokladen

Nový jízdní řád přinese velkou změnu i v možnostech, kde si lidé mohou koupit jízdenku na vlak.  České dráhy zruší od neděle možnost nákupu lístků ve více než třiceti stanicích po celé zemi. Důvodů je více: od malého zájmu, přes výměnu hlavního dopravce na některých tratích, až po nástup techniky, která vyhání z nádraží výpravčí. Ti měli prodej jízdenek jako doplňkovou činnost.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vectron ZSSK sa predstaví na prvom vlaku

Prezentácia prvej jazdy nového rušňa Vectron, ktorý umožní jazdy rýchlikov 160 km/h., sa uskotoční v nedeľu 10. decembra 2017 na R 603 PSS Lišiak s odchodom z bratislavskej hlavnej stanice v 08:03 hod. a príchodom do Košíc v 13:53 hod.

Kto z tejto udalosti pripraví aktualitu pre náš internetový magazín?

Musk plánuje podtunelovat Los Angeles

Elon Musk pokročil ve svém plánu vyhloubit pod Los Angeles tunely pro přepravu automobilů. Jeho společnost Boring Company představila plány budoucí sítě a začala hloubit první testovací úsek tunelu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK v tomto roku prepraví vraj 72 miliónov ľudí

Do konca tohto roka by mala Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) previezť vo vlakoch približne 72 miliónov cestujúcich. Odhaduje to generálny riaditeľ firmy Filip Hlubocký.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Exnáměstek ČD „zlatý padák“ nedostane

Bývalý personální náměstek Českých drah Milan Ruttner nemá nárok na odstupné ve výši 8,7 milionu korun, rozhodl ve středu pravomocně pražský městský soud poté, co do sporu zasáhli ústavní soudci. Dráhy částku odmítaly vyplatit a poukazovaly na rozpor s dobrými mravy. Soud jim dal nyní za pravdu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet vstúpi do IDS BK 1. apríla 2018

Dopravca RegioJet, a.s., by sa mal do Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK) zapojiť k 1. aprílu 2018. Taký je záväzný termín pre jeho vstup, ktorý vyplýva zo zverejneného harmonogramu Bratislavskej integrovanej dopravy (BID) ako koordinátora IDS BK.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rychlíky Plzeň – Most státu zlevní

Ministerstvo dopravy zaplatí v příštím jízdním řádu za provoz rychlíků mezi Plzní a Mostem i přes inflaci o 1,7 milionů korun méně, než dosud. Vyplývá to z dodatku smlouvy mezi ministerstvem dopravy a společností GW Train Regio, která provoz rychlíků začala zajišťovat loni na základě přímého zadání.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kontroverzný projekt Stanica Nivy

Takmer tri desiatky bratislavských samosprávnych politikov a aktivistov sa podpísali pod znenie hromadnej pripomienky proti vydaniu osvedčení o významnej investícii pre developerské projekty HB Reavis a J&T Real Estate v Bratislave. Informoval o tom poslanec Národnej rady SR a bratislavský mestský poslanec Ondrej Dostál.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Parní vlak ČD na adventní Křivoklát

Tuto sobotu 9. prosince vypraví České dráhy parní vlak k hradu Křivoklát, kde se budou konat tradiční adventní trhy a pestrý program s předvánoční atmosférou. Soupravu poveze lokomotiva Šlechtična (475.179) a na postrku jí bude pomáhat Brejlovec (T 478.3001). Vlak bude odjíždět z Prahy-Smíchova v 9:40 a na Křivoklát přijede v 11:14 (cílovou stanicí vlaku bude Rakovník). Zpět z Křivoklátu se pak bude vracet v 15:52.

Vlak bude sestaven z historických vozů, tzv. Rybáků, a vozů Bai. Uprostřed soupravy bude zařazen také bufetový vůz, kde bude možné si koupit občerstvení a upomínkové předměty se železniční tématikou.

Jízdenka z Prahy na Křivoklát a zpět bude stát dospělého cestujícího 280 Kč (jednosměrná 240 Kč). V prodeji bude také rodinná zpáteční jízdenka pro max. 2 dospělé a 2 děti od 6 do 15 let za 570 Kč. Děti od 6 do 15 let mají poloviční slevu a děti do 6 let cestují zdarma bez nároku na místo k sezení.

Na hradě Křivoklát bude připraven bohatý program s předvánoční atmosférou. Na nádvoří vystoupí Divadlo Facka, středověkou hudbu předvede skupina BraAgas a Krless, vystoupí tanečnice, kejklíři (Vojta Vrtek, Zdeněk Vlček) nebo flašinetář Jan Bondra. Děti se můžou těšit na loutkové divadlo Aleše Bílka. Ve 14:00 hod. se uskuteční Královská audience s koncertem. Nebude chybět tradiční jarmark a předvánoční atmosféru umocní vánoční koledy. Cestující se zpáteční jízdenkou na historický vlak získají slevu 20 % ze vstupného na první prohlídkový okruh hradem.

Jízdní řád a ceník jízdného najdete v přiloženém plakátu a také na webu https://www.cd.cz/zazitky/kam-na-vylet/1839-s-parou-na-kralovsky-advent-na-hrade-krivoklat. Podrobný program na hradě Křivoklát je na webu https://www.hrad-krivoklat.cz/cs/akce/30330-kralovsky-advent-na-hrade-krivoklat.

Pribudnú priame vlakové spoje z Košíc do Viedne

Cestujúci z Košíc cez Bratislavu do Viedne už nebudú musieť prestupovať. Postará sa o to nové priame spojenie InterCity (IC) vlakov. Cesta priamym IC spojom z Košíc do hlavného mesta Rakúska potrvá 6 hodín a 12 minút, opačným smerom o tri minúty dlhšie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Metro v Bangkoku s brzdami značky DAKO-CZ

Přední evropský výrobce vlakových brzd, společnost DAKO-CZ, úspěšně absolvovala první předávku brzd pro soupravy metra, které od příštího roku začnou jezdit na rozšířené zelené lince metra v thajském hlavním městě Bangkoku. DAKO-CZ dodá do konce příštího roku brzdy na celkem 22 čtyřvozových souprav, které vyrábí společnost Siemens. Celková hodnota zakázky je 977 tisíc €, tedy téměř 25,5 milionu Kč.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlakom na Považí pofičíte 160 km/h

Cesta rýchlikom zo Žiliny do hlavného mesta sa skráti o 15 minút, IC vlakom asi o deväť minút. Od 10. decembra budú vlaky v úseku Bratislava – Púchov jazdiť 160-kilometrovou rýchlosťou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD přidají spoje v Praze a Středočeském kraji

V okolí hlavního města přibudou dopravní možnosti. České dráhy zvýší od neděle počet vlaků vypravovaných v Praze a ve Středočeském kraji o zhruba 4,5 procenta na 2322 spojů denně.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čertovská jazda Mikulášskou električkou DPMK

Aj tohto roku sa košické deti stretnú s Mikulášom a jeho pomocníkmi počas Čertovskej jazdy Mikulášskou električkou. Svetielkami vyzdobenú električku s netradičnou posádkou vypraví DPMK počas druhého adventného víkendu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škoda Auto vozí díly do Číny po železnici

Automobilka Škoda Auto začala do závodů v Číně vozit některé díly na výrobu nových aut po železnici. Odstartovala zatím testovací projekt přepravy sériových dílů. Jde o kontejnery s díly, které dosud firma vozila lodí po moři.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trať ŽSR 183 Poprad-Tatry – Štrbské Pleso

Tatranské elektrické železnice tvoria jednokoľajné úzkorozchodné elektrifikované železničné trate Poprad-Tatry – Starý Smokovec – Štrbské Pleso (29,110 km, trať ŽSR 183) a Starý Smokovec – Tatranská Lomnica (5,950 km, trať ŽSR 184).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nový vlakový jízdní řád v Praze a okolí

Hlavní město Praha a Středočeský kraj zacílily při tvorbě nového železničního jízdního řádu mimo jiné na milovníky nočního života v Praze. Zřejmě největší novinkou pro příští rok je totiž zavedení víkendových nočních (brzkých ranních) vlaků z pražského hlavního nádraží. Ty se v půl třetí paprskovitě rozjedou do všech hlavních směrů.

Celou zprávu najdete na této stránce.